seçmeli ders

Excel Vers. ve Dili
2016 tr
Merhaba...
Arakadaşlar yine yardıma ihtiyacım var ama bu kez biraz karışık.

4+4 eğitim sistemine geçtiğimiz için artık seçmeli dersler veriyoruz ve bunlar normal derlerin dağıtımından farklı.

1- GENEL adındaki sayfada hangi dersi almak istediği işaretleniyor.
2- Dersi işaretleyen öğrenci sayısı 25 ten fazla ise sınıf ikiye bölünüyor.( Her 20 kişiye bir sınıf verilecek ilerisi için )
3- Ders programı oluşturuluyor.
Ders programı oluşturma mantığı bu seçilen dersler son iki saate gelecek şekilde farklı 4 güne dağıtılıyor.
Bazı okullar tümünü bir güne koyuyor. yani değişebiliyorda.
program oluşturmadaki mantık bir öğrenci toplam sekiz saat seçmeli ders almalı.
4- Sonra bu koşullar şartında her öğrenci için gideceği sınıf belirleniyor.

şizdi sizden ricam eğer yapabilirseniz bunu 1000 öğrenciye uygulanacak şekilde hazırlamanız.
1000 öğrenci dedim çünkü bu sistem kademeli uygulanıyor her sene bir sınıf daha eklenerek ilerleyecek yani üç yıl sonra tüm okula uygulamak zorunda kalacağız.
sayı ileriye dönük düşünülmüştür.
Akıl akıldan üsütündür. sizin daha farklı uygulama planınız varsa uygulayabilriz.
yeterki bu öğrencilerden seçime göre hangi öğrenci hangi gün derse girecek belli olsun.

ben yaptığım sistemde bunu elimle dağıttım ama başaramadım bazı öğrenciler için sistem çakıştı ve dersini dağıtamadım ilerde içinden nasıl çıkarım bilmiyorum.

Lütfen yardım edin sıkıntılı, karışık içinden çıkamadığım bir durum.

Kullandıkça size dua ederim.
Allah rıza için yardımcı olun.

Son düzenleme:
Ben de benzer bir uygulama yapmaya çaılıştım , olmadı,,,ustalardan yardım bekliyoruz

seçmeli ders yardım

Değerli arkadaşım
Seçmeli derslerin çokluğundan dolayı programın hazırlanması mümkün değildir.
Bende 22 senedir idareciyim 22 senede ders programını kendim yaparım.
Şu an ki duruma göre öğrenci ne kadar seçmeli ders seçerse o kadar çok dersliğin
olması 1.şarttır.2.şart seçmeli derslere çok farklı öğretmen ataman lazım.Yani matematik
uygulama dersine dahi bir kaç öğretmen girmesi gerekir.Bu şekil de tekli öğretimlerde
uygulanabilirliği var. İkili eğitim yapanlarda söylediğim uygulamada yapılmamaktadır.
Sonuç olarak öğrenci seçmeli dersleri seçerken olabilirlikleri yapmak gerekir.
MEB buna çözüm getireceğini düşünüyorum.İyi çalışmalar.

seçmeli ders yardım

Değerli arkadaşım
Seçmeli derslerin çokluğundan dolayı programın hazırlanması mümkün değildir.
Bende 22 senedir idareciyim 22 senede ders programını kendim yaparım.
Şu an ki duruma göre öğrenci ne kadar seçmeli ders seçerse o kadar çok dersliğin
olması 1.şarttır.2.şart seçmeli derslere çok farklı öğretmen ataman lazım.Yani matematik
uygulama dersine dahi bir kaç öğretmen girmesi gerekir.Bu şekil de tekli öğretimlerde
uygulanabilirliği var. İkili eğitim yapanlarda söylediğim uygulamada yapılmamaktadır.
Sonuç olarak öğrenci seçmeli dersleri seçerken olabilirlikleri yapmak gerekir.
MEB buna çözüm getireceğini düşünüyorum.İyi çalışmalar.

Hocam biraz zor olduğu kesin , ben de excel de basit koşullandırma formülleriyle dağıtmaya çalıştım , tam olarak olmadı , ama sanki forumda bunu çözebilecekler çıkar diye düşünüyorum..

Excel Vers. ve Dili
2016 tr
seçmeli ders yardım

değerli arifbirgen hocam söyledikleriniz doğru katılıyorum.
Ama çözmek durumunda kaldığımız problemimiz var ben bu işin ehli olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa bu sorunu çözme noktasında çözüm bulabileceğimizi düşünüyorum.
Yeterki yardım edecek arkadaşlar bulabilelim...:)

Excel Vers. ve Dili
2016 tr
muygun hocam sağolsun bu güne kadar çok yardımcı oldu.
ama şimdi direkt isim vererek insanları sıkıntıya sokmak istemem.

işinin ehli olan bir insanın el atması lazım çünkü bu sıkıntı görüldüğü üzere sadece bizim okulun değil bizim gibi bir çok okulun sorunu.
bu sorunu çözecek arkadaş sadece bana değil bir çok okulada yardımcı olacak.

kime sorduyzam zor yada olmaz cevabı alıyorum. ama olmaz diye birşey yok sadece düşündüklerimizi uygulamaya koyabilecek yereterliliğe sahip değiliz o kadar. Ben inanıyorum ki forumda bu yeterliliğe sahip bir çok arkadaş var.
Yeterki yardım etmek istesinler...

Lütfen yardımcı olun bize.
En azından deneyin sizlerde olmuyor derseniz o zaman umudu keserim.

Muhammet Okumuş

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 Türkçe
Hocam sadece örnek olması için bir çalışma ekliyorum tabi daha bir başlangıç. Örneğin sınıflar 20 kişiyi geçtiğinde 2 şube olacaksa 21 öğrenci seçilen bir ders için durum nasıl olmalı

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2016 tr
Merhaba...
muokumus hocam emeğiniz ve yardım olma isteğiniz için teşekkür ederim.
ekteki dosyanızı inceledim mantığı gayet iyi ama eksileri var yada ben göremedim.
yanlış anlaşılmasın kötü demiyorum.
geliştirebilmek için yol göstermesi bakımından dile getiriyorum.

1. seçmeli derslerde şimdilik kural öğrenci sekiz saat seçmeli ders alabilir. Bu da 4 dersi işaretleyebilir anlamına gelir çünkü bir ders için iki saat ayrılıyor.
* ileriki yıllarda katılacak sınıflarda işaretlenen ders sayısı değişebilir buna çözüm şimdiden tasarlarken düşünülebilirmi?
2. öğrencinin derslerini alacağı saatler çok önemli çünkü çakışma olursa iş yatar
benim en çok taklıdığım içinden çıkamadığım nokta burası.
biz okulumuzda dört farklı güne son iki saati seçmeli olacak şekilde verdik. ama bazı okullar daha kolay olsun işlerlik kazandırabilelim diye tüm seçmelileri bir güne toplamışlar.
* keşke hangi gün ve saate konacağını seçebileceğimiz bir bölüm olsa ona göre dağıtım yapsa.

3. öğrenci sayısı için soru sormuşsunuz.
sınıf mevcudu 20 nin katlarında bölünmeli
örneğinizdeki gibi 21 kişi ise ikiye bölmeli sayılar adil olmalı ama yerleştirmesi zor olduğundan iki sınıfın sayıları farklıda olabilir.
* benim kafama yatan nokta şu ama olurmu bilmem
açılacak sınıf sayısını otomatik olarak sayıdan bulduruyoruzya bunuda bir makroya bağlayıp otomatik olarak bu kadar sınıf sayfası açsa ve buraya dağıtsa ne dersiniz.

Hocam benimkiler bir fikir.
Tabi söylemek kolay yapması zor.
Siz dah iyi bilirsiniz eğer fikirlerim işinize yararsa ne mutlu bana.

Muhammet Okumuş

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 Türkçe
2. öğrencinin derslerini alacağı saatler çok önemli çünkü çakışma olursa iş yatar
benim en çok taklıdığım içinden çıkamadığım nokta burası.
biz okulumuzda dört farklı güne son iki saati seçmeli olacak şekilde verdik. ama bazı okullar daha kolay olsun işlerlik kazandırabilelim diye tüm seçmelileri bir güne toplamışlar.
Hocam çakışma olmaması belli bir kural konulmadıkça mümkün değil. Bir de seçmeli belli bir sayının altında kalınca sanırım o seçmeli ders açılmıyor.

Bana göre öğrenciye dört yerine daha fazla sayıda seçmeli tercih yaptırılmalı.
Örneğin
1. Kuran
2. Müzik
3. Beden
4. Resim
5. Matematik
6. Din
....

bu şekilde öğrenciye en çok istediği şeklinde sıralama yaptırılmalı. Diyelim ki resim için seçmeli açılmadı. O zaman 5. tercihi, o da açılmazsa 6. tercih .... bu şekilde oluşturlabilir.

Belki bu çakışma olayı çok şubeli okullarda biraz azaltılabilir. Ama tek şubeli okullarda öğrencilere seçme yerine idarenin belirlediği dersleri seçmek zorunda kalacaklardır.

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Konudaki soruyu anlamak için ben aşağıdaki gibi düşünüyorum.

1-Burada öncelikle okul idaresinin kaç tane derslik açacağı belirlenmeli
2-Öğrenciler seçmeli derslerin hepsini tercih sırasına göre seçmeli
3-Okul idaresinin belirlediği derslik sayısı kadar tercih edilen en çok ders sırasına göre derslikler belirlenmeli
4- Daha sonra belirlenen dersler dışındaki öğrencilerin seçtiği tercihler silinmeli
5-Silinen tercihlere en çok seçilen derslikler rastgele dağıtım yaparak tamamlanmalı.

Ben bu durumdan bunu anlıyorum.

Excel Vers. ve Dili
office 2007
Seçmeli ders genelgesi :En az 10 öğrencinin aynı dersi seçmesiyle bir grup(sınıf) oluşturulacaktır,der.ama bu sayı 30-40 ları buluyor çünkü öğretmen sayısı yetersiz kalıyor. bunu da hatırlatmak istedim

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Bir örnek dosya ekliyorum İnşallah işe yarar anladığım kadarı ile yapmaya çalıştım.
.

Excel Vers. ve Dili
2016 tr
sayın muokumuş hocam öğrenciye dörtten fazla ders seçimi yaptırılabilir burada bi sıkıntı yok söylediğiniz mantıklı zaten. benim anlatmaya çalıştığım dörtten fazla derse giremeyeceği.

Excel Vers. ve Dili
2016 tr
sayın halit3 hocam
1. kaç derslik açacağı sıkıntılı bir konu çünkü bizde öğretmenlerin derse ihtiyacı var açılabildiği kadar açıyoruz ama bazı okullarda derlik ve öğretmen sıkıntısından dolayı derslik açma işi sıkıntılı bunu bi alana elle girerek yapsak yinemi olmaz.
2. burada bir sıkıntı yok tercih sırasına göre seçmeli.
hocam geri kalanlarda hemfiriz.
yalnız çocuk derlerini alırken çakışma olmamalı yani aynı gün iki dersede giremeyeceğine göre buna dikkat ederek dağıtmalı.

Excel Vers. ve Dili
2016 tr
sayın halit3 hocam verdiğiniz örnek dosyayı yeni inceleme fırsatı buldum.
hocam mantık güzel düşünülmüş ama kafama takılan soru işaretleri var.

form kısmında örneğin matematik dersini seçen 100 öğrenci için kaç sınıf açılmış oldu ve bu sınıflarda öğrenciler hangi günlerde derse girecekler anlayamadım.

Muhammet Okumuş

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 Türkçe
Hocam aynı sorun bizim okulda da oldu. Seçmeli mantığını biliyorum. Anlatmak istediğimi örnekle açıklayayım.
1-) 8 tane seçmeli ders olsun matematik, din, resim, fen ....
2-) Bir sınıftaki 8 öğrencinin 1. tercihleri din olsun.
3-) 8 öğrencinin 2. tercihleri hepsi birbirinden farklı olsun.
4-) Haftanın Pazartesi ilk Seçmeli ders din olsun, diğer şubede ise matematik olsun.
5-) Bu durumda din ve matematik tercihinde bulunan öğrenci ne olacak?

Benim düşünceme göre bu şekilde çakışma olmaması mümkün değil ve bir sınıflama yapamayız.
Ders programı belli olmalı ve öğrenciye eğer din seçersen matematik seçemezsin gibi bir uyarıda bulunulabilir.

Aslında sorun MEB'den kaynaklı. Sadece dersler seçilecek demiş ama nasıl olacağını hiç belirtmemiş.

Hazırlamış olduğum çalışmada sınıfları adil dağıtabilirim ama ders programı çakışma olmadan ayarlamak imkansız.

Excel Vers. ve Dili
2016 tr
muokumuş hocam haklısın bu çakışmayı çözmek çok zor ben bunu sayı şimdilik az olduğu için her dersten iki şube açarak çözdüm.
Ama yinede 5 öğrenci çakıştı onların seçtiği dersi değiştirerek sorunu çözdüm.
Bu geçici çözüm oldu işe yarar kalıcı çözümün peşindeyim.
Çözebilmek içinde siz değerli arkadaşlarla el ele vermemiz gerekiyor başka yolu yok.

bir arkadaş bunu bir yol kullanarak yapmış ama ben mantığını anlamadım dosyayı yolluyorum bi bakın kullanılan mantığı belki anlarsınız.
bize yol gösterecek bir ışık olur belki.
bir öğretmen arkadaşın oğlu hazırlamış o burda yok olmazsa ona nasıl çalıştığını soracağım müsait olduğunda anlatsın.

Ekli dosyalar