seçmeli ders

Muhammet Okumuş

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 Türkçe
Hocam kafada bir mantık oluşsa onu uygalamaya çalışacağız ama zordan ziyade imkansız bir şeyde uğraşıyoruz gibi. Az önce verdiğim örneği en son dosyada denesek yine hata verir.

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
sayın halit3 hocam verdiğiniz örnek dosyayı yeni inceleme fırsatı buldum.
hocam mantık güzel düşünülmüş ama kafama takılan soru işaretleri var.

form kısmında örneğin matematik dersini seçen 100 öğrenci için kaç sınıf açılmış oldu ve bu sınıflarda öğrenciler hangi günlerde derse girecekler anlayamadım.
Öncelikle ben bu seçmeli dersten ne anladığımı dile getireyim.

Data sayfasında 18 kişilik guruplar halinde sınıflar oluşturulmuştur. Son sınıf 12 olmuştur.

Dolayısıyla 7 sınıf oluşmuştur.
derslik sayfasında bu oluşan sınıflara ait kaydırarak ders saatleri ve gireceği derslikler oluşturulmuştur.

Örnek uygulamada 4 saat ders olarak baz alınmıştır. hiç biri biriyle çakışmamaktadır.
Diğer taraftan 4 derslik seçildiği için 7 sınıf oluştuğundan üç tane derslikten iki ders sınıf olarak,bir dersliktende bir ders sınıf olarak uygulanmaktadır.

Excel Vers. ve Dili
office 2007
sayın halit hocam proğramı çok güzel ama proğramı okuluma uygulamaya çalıştığımda bazı durumlarla karşılaştım.
1-sınıfları oluşturan öğrenci sayıların sabit değil de seçilen derse ve kişiye göre ayarlanabilir mi. örnek matematiği 172 kişi seçmiş 34 kişilik 5 sınıf açaçağiz temel dini bilgileri 45 kişi seçmiş 1 sınıf açaçağız. 2- 1 sınıf 2 sınıf yazıyor ama hangi ders olduğu belli değil bunu ders adı olarak yazdırmak mümkün mü.teşekkürler

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
sayın halit hocam proğramı çok güzel ama proğramı okuluma uygulamaya çalıştığımda bazı durumlarla karşılaştım.
1-sınıfları oluşturan öğrenci sayıların sabit değil de seçilen derse ve kişiye göre ayarlanabilir mi. örnek matematiği 172 kişi seçmiş 34 kişilik 5 sınıf açaçağiz temel dini bilgileri 45 kişi seçmiş 1 sınıf açaçağız. 2- 1 sınıf 2 sınıf yazıyor ama hangi ders olduğu belli değil bunu ders adı olarak yazdırmak mümkün mü.teşekkürler
Ben durumu anlamaya çalışıyorum.

1-Bir öğrenci haftada kaç derslik kaç saat seçmeli ders seçebiliyor?
2-Okul idaresi bir sınıf için kaç adet seçmeli ders açabiliyor?
3-Diyelimki bir okulda 100 kişi var her biride seçmeli ders seçti aynı dersleri seçen kişi sayısıda atıyorum 12 oldu yani 7 seçmeli dersi 12 kişi seçti 1 seçmeli derside 16 kişi seçti.

Toplam 8 seçmeli ders oldu ve 100 öğrenci sayısı var!

Burada okul idaresi 8 seçmeli dersi açmak zorundamı?
Yoksa bunun sınırlaması varmı yani okul idaresi için söylüyorum ben 3 adet derslik açarım kapasitem bu diyebiliyormu?

Eğer 3 derslik açarsa kalan beş derslikleri seçen öğrenciler ne olacak.
Bunlar eşit durumda diğer dersliklere dağılacakmı.

Yada bir öğrenci 4 adet seçmeli ders seçti bunu başka hiç bir öğrenciler seçmedi bu dört dersi seçen öğrenci ders alamıyacakmı yoksa zorunlu diğer seçilen dersleremi yönlendirilecek.

Çok yazdım herhalde yukarıdaki durumlar oldukça karışık gözüküyor bir açıklayan çıkar herhalde bu durumu.

Excel Vers. ve Dili
2016 tr
sayın halit3 hocam ben anlatmaya çalışayım.

1. si sorun anlatırken hataya dönüşüyor nedeni ise herkes farklı bir uygulama yapmaya çalışıyor herkes kendi mantığını kullanmaya çalışıyor. net bir fikir yada tek bir yol yok.

sorularınıza kısaca cevap vereyim.

* bu sene sadece 5. sınıflar seçmeli ders alıyor. yönetmeliğe göre 21 ders içerisinden seçmiş olduğu 4 dersi seçmeli ders olarak okuyacak. bizler dörtten fazla dersi işaretlettiriyoruzki sıkıntı olursa diğer tercihlerini kullanabilelim diye.

* yönetmeliğe göre seçmeli derlerde 10 ve üzerinde sayıya ulaşırsa o seçmeli ders açılır. Ama bu durum tek başına yeterli değil. öncelikle bu derse girecek öğretmen olmalı ve idarenin bu derse ayırabşlecek sınıfı olmalı. sınıf ve öğretmen yoksa o ders açılamaz ve o öğrenciler başka tercihlerie yönlendirilirler.

* eğer imkanlar varsa okul idaresi 10 kişiyi geçen tüm seçmeli derleri açmak zorunda.
* seçmeli dersi seçen öğrenci sayısı 10 kişinin altında kalırsa yine bu öğrenciler diğer tercihlerine yönlendiriliyor.

umarım yardımcı olabilmişimdir.

Excel Vers. ve Dili
office 2007
1-bir öğrenci haftada 8 saat seçmeli ders seçmek zorunda 2-burada sınıf kavramı yok seçmeli dersi seçen 5.sınıf öğrencileri seçtikleri seçmeli derslere göre sınıflara yerleştiriliyor.bu seçmeli der diğer derslerden farklı notla değerlendirilmiyor ama devam zorunluluğu var.3-seçmeli ders genelgesine göre 10 öğrenci bir seçmeli dersi müzik örneğin seçerse o dersi seçen öğrencilere sınıf açılmak zorunda 9 öğrenci olursa açılmıyor fakat okul şartları derslik ve öğretmen yetersizliği sebebiyle yeterince sınıf açılamıyor.örneğin benim okulumda 234 5.sınıf öğrencisi var bunlar asıl derslerinin yanında bu dersleri de almak zorunda.diğer sınıflarımız 6 ders yaparken 5.sınıflarımız pazartesi-salı-perşembe ve cuma günleri 7 ders çarşamba günleri 8 ders yapmak zorundalar.Yani seçtikleri 8 saati pazartesi salı perşembe cuma 1 saatten 4 saat çarşamba günü de 4 saat olmak üzere alıyorlar. "bir öğrenci 4 adet seçmeli ders seçti bunu başka hiç bir öğrenciler seçmedi bu dört dersi seçen öğrenci ders alamıyacakmı yoksa zorunlu diğer seçilen dersleremi yönlendirilecek." alamayacak başka seçmeli derslere yönlendirilecek. " 3-Diyelimki bir okulda 100 kişi var her biride seçmeli ders seçti aynı dersleri seçen kişi sayısıda atıyorum 12 oldu yani 7 seçmeli dersi 12 kişi seçti 1 seçmeli derside 16 kişi seçti.

Toplam 8 seçmeli ders oldu ve 100 öğrenci sayısı var!

Burada okul idaresi 8 seçmeli dersi açmak zorundamı?" derslik ve öğretmen şarlarına göre açmak zorunda.

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
sayın halit3 hocam ben anlatmaya çalışayım.

1. si sorun anlatırken hataya dönüşüyor nedeni ise herkes farklı bir uygulama yapmaya çalışıyor herkes kendi mantığını kullanmaya çalışıyor. net bir fikir yada tek bir yol yok.

sorularınıza kısaca cevap vereyim.

* bu sene sadece 5. sınıflar seçmeli ders alıyor. yönetmeliğe göre 21 ders içerisinden seçmiş olduğu 4 dersi seçmeli ders olarak okuyacak. bizler dörtten fazla dersi işaretlettiriyoruzki sıkıntı olursa diğer tercihlerini kullanabilelim diye.

* yönetmeliğe göre seçmeli derlerde 10 ve üzerinde sayıya ulaşırsa o seçmeli ders açılır. Ama bu durum tek başına yeterli değil. öncelikle bu derse girecek öğretmen olmalı ve idarenin bu derse ayırabşlecek sınıfı olmalı. sınıf ve öğretmen yoksa o ders açılamaz ve o öğrenciler başka tercihlerie yönlendirilirler.

* eğer imkanlar varsa okul idaresi 10 kişiyi geçen tüm seçmeli derleri açmak zorunda.
* seçmeli dersi seçen öğrenci sayısı 10 kişinin altında kalırsa yine bu öğrenciler diğer tercihlerine yönlendiriliyor.

umarım yardımcı olabilmişimdir.

Şimdi anladığım kadarı ile okul idaresi öncelikle bir durum tesbiti yapıp daha sonra kaç adet derslik açacaksa bunu tesbit etmesi gerekiyor.

Sayın hkose61 'in yukarıdaki eklediği mesajdaki dosyada 14 dersliği 40 kişilikten 29 sınıf için verileri eklemiş gözüküyor.

Okul idaresi bu 14 dersliğin hepsini yani 29 sııfıda açabilirmi

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Ben mesaj yazarken Sayın hkose61 de mesaj yazmış.

Doğrusu baya karışık bir uygulama gibi geldi bana, hayırlısı bakalım bir düşünelim bunları.

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
"bir öğrenci 4 adet seçmeli ders seçti bunu başka hiç bir öğrenciler seçmedi bu dört dersi seçen öğrenci ders alamıyacakmı yoksa zorunlu diğer seçilen dersleremi yönlendirilecek." alamayacak başka seçmeli derslere yönlendirilecek.
Burada yukarıdaki soruma paralel olarak (alamayacak başka seçmeli derslere yönlendirilecek) öğrenci kendi seçtiği dersler dışındaki bir dersi istemiyor okulun yönlendirmesinide istemiyorsa bu durumda ne olacak.

Diğer bir sorum siyasi olmayacağını düşünerek soruyorum.

Atıyorum öğrencilere tercih yapıldı 100 kişi içinde 5 derslik seçildi yaklaşık 3 dersi herkez seçti 4. dersi 24 kişi seçti 5. dersi bir kişi seçti

Beşinci dersi seçen 1 kişi atıyorum (müzik) dersi olsun bu dersi okul idaresi vermeyecekmi.?

Veya bu bir kişiyi zorunlu seçilen derslerden bu da (Kuran-ı Kerim) olsun bunumu almak zorunda bu dersi öğrenmek istemeyen kişilere zorunlumu kılınıyor.

Yukarıdaki yazdıklarım sadece bir örnekti art niyetim yoktur.

Excel Vers. ve Dili
2016 tr
halit3 hocam öğrenciye 4 değil 8 ders seçmesini söyleriz bunlarıda önceliğine göre birden sekize kadar numaralandırmasını isteriz böylece bir çok sorun ortadan kalkmış olur sanırım.
öğrencinin sıralamsı belli olursa hangi dersi seçmesi gerektiği bir sonraki tercihinde belirtilecektir zaten.

benim aklıma şöyle bir şey geliyor.
seçmeli derslerin olduğu alanda bir bölüm oluştursak ve buraya veri girişini elle yaptıktan sonra kalanını programa bıraksak. çünkü programa ne yapacağını biz söyleyelim o sadece dağıtım işini yapsın. zaten zor olanda bu değilmi?

biz veri girişi yapacaksak:
1- seçmeli ders öğretmeni varmı yokmu işaretleyebilelim. bu sayede o dersi otomatik olarak es geçebilelim
2- öğretmeni işaretledikten sonra seçmeli derse kaç adet sınıf açılacağını elle girelim bu sayede her okul kendine uyarlayabilir.

bu girişleri yaptıktan sonra programdan istediğim ise
1. belirlenen sınıf sayısınca sınıf oluşturmalı ve öğrencilerin dağılımını çakışmadan yapabilmeli
2. her bir ders öğretmeni hangi gün kimlere derse gireceğini bilebilmeli ( öğretmene ait ders programını vermeli )
3. her bir öğrenci hangi gün hangi derse gireceğini bilmeli ( öğrenciye ait ders programını vermeli )
bunları çakışma olmadan yapabiliyorsa sorunu çözeriz.

Excel Vers. ve Dili
2016 tr
halit3 hocam düzenlediğiniz dosyanızı inceledim ama kafama takılan noktalar var.

hocam bir sınıf için:
*** her bir ders iki ders saatinden oluşuyor
*** öğrenci dört ders alabiliyor
*** bu da haftada sekiz saatlik bir alanı kapatır
*** sekiz saati ikişer ders halinde ders programına yerleştirince dört günü kapatabilirsiniz.
beşinci günü kapatmak demek sınıfın 2x5= 10 saatini kapatmak demek buda istediğimiz şey değil.
her güne iki saatten 2x4=8 saatini kapatabiliyoruz.
zaten seçimleri belirlerkende dört adeet ders seçebilir diyoruz.

Excel Vers. ve Dili
office 2007
halit hocam çalışma için çok teşekkürler ..
kmlblgn hocam pazartesi-salı 7.saatler 2 saatten 1 seçmeli ders.. perşembe-cuma 7.saatler 2saatten 1 seçmeli ders.. çarşamba günü 5.6.7.8 saatlerden 4 saatten 2 seçmeli ders.. toplam 2 şer saatten 8 saat seçilmiş olur.

sadece 1 günü kapatırsanız 8 saat ders yaparsınız diğer öğrenciler 7 şer saat ders yapar mantıklı olan da bu . bunda öğretmen sıkıntısı da olmaz kanaatimce ama bu sene hazırlıksız yakalandık işleri herkes kendi kafasına göre göre çözmeye kalkınca bakanlıktan da yeterli bir açıklama olmayınca karışıklık oldu.

Son düzenleme:

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Sayın hkose61;

Sizin eklediğiniz verilerle ilgili ders sayfasında D2:G16 hücrelerindeki beyaz renkli olanlar hata olarak gözüküyor bu hücreler ya boş yada aynı dersleri seçmişler bunları düzeltip dosyayı yeniden ekliyebilirmisiniz.

Düzelttikten sonra ders sayfasındaki (eksikleri tesbit et) düğmesine tıklayın hücrelerde beyaz renkli varsa hatalıdır.

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Merhaba

Ben bu derslerin dağıtımının yapılamayacağını düşünüyorum yani pes ettim.

Örnek olarak ders sayfasında en az tercih edilen dersten başlayarak bir sıralama yaptım..

Buradaki Tespitim.

Yazarlık ve Yazma Becerileri dersi için 1. sıradaki Gülfemle başlayıp 19. sıradaki nazlıcanla bitiyor. ilk sıradakinde sıkıntı yok.

Listedeki sıralamaya göre Drama dersi var Drama dersini seçtiğimizde 20. sıradan tolgadan başlayıp 38 edaya kadarki bölümü seçildiğinde bir ve ikinci sırada Drama dersi olanlar var o yüzden bunun seçimi yapılamayacak.
Devam ediyorum 20. sıradakinin ikinci terciği müzik bundan başlamak istesek 3. sıradakinin ikinci tercihide müzik buda olmayacak
Devam ediyorum.20. sıradakinin 3. tercihi ile başlasak Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi 4. sıradakinin üçüncü tercihi Bilişim Teknolojileri ve Yazılım buda olmayacak
Devam ediyorum 20. sıradakinin 4. tercihine ile başlasak Görsel Sanatlar 7.sıradakinin 2. tercihi Görsel Sanatlar buda olmayacak.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
office 2007
sayın halit3 hocam burada tercih sıralaması önemli değil bazı çakışmalar da olacak illaki 5-10 çakışmayı velileri ikna yoluyla birbirine yakın olan seçmeli derslere yönlendirerek çözebiliz.