DOVIZ KAR/ZARAR HESAPLAMA (FIFO)

Suskun

Altın Üye
Altın Üye
Katılım
27 Kasım 2006
Mesajlar
292
Excel Vers. ve Dili
Excel 19
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
24.05.2032
Harici link yerine Mail adresinizi yazın gönderilsin.
 

Suskun

Altın Üye
Altın Üye
Katılım
27 Kasım 2006
Mesajlar
292
Excel Vers. ve Dili
Excel 19
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
24.05.2032
Gönderildi.
 
Katılım
24 Şubat 2020
Mesajlar
12
Excel Vers. ve Dili
2013 std
Teşekkürler hocam,aldım mailinizi ancak ben dosya ekleyemediğim için kendi çalışmamı buradan gönderemiyorum
 
Katılım
2 Eylül 2014
Mesajlar
144
Excel Vers. ve Dili
2016 Türkce 64bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
30-12-2022
Sayın @assenucler beğenileriniz için teşekkür ederim.
Ben #1 mesajdaki siz #7 mesajdaki dosyaları dikkate almışız. sonuçlar ikisinde de doğru. Soru soranın Sorun çözülmeden dosyalarda verileri değiştirmesi hatalı .
Sizin mesajınızda da giriş değerleri olmadığı için #1 mesajdaki veriler olduğunu düşündüm.
Merhabalar
ilk mesajdan sonraki mesajlarda dikkat ederseniz tam olarak kendimi ifade edemedigimden yanlis anlasilmalari duzeltmek icin guncelleme yapip surekli yeni dosyalar update ettim. Amacim gelen sorulara daha guncel cevap verebilmekti tabiiki. sonraki dosyalari baz alirsak orada gunccel hali gorulecektir
 

assenucler

Altın Üye
Katılım
19 Ağustos 2004
Mesajlar
3,521
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 TR 64 Windows 11 Home Single Language x64 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
29-05-2025
Değerli Dostlar;


Bu konuda formüllerle yaptığım çalışmalarımda sona yaklaşmaktayım. Ancak, formüllerin olduğu alanların yapısı, bazen istemeyerek silinme ya da kilitlenme olduğunda bozulmakta, eğer yedek de alınmamışsa düzeltmeler epey zaman almaktadır.

En iyi çözümün makroyla sonuca ulaşmak olduğunu düşünüyorum. İnşallah kısa bir süre sonra böyle bir çalışma sonlandığında, sizlerle paylaşılacaktır.

Hayırlı Ramazan'lar.
 

assenucler

Altın Üye
Katılım
19 Ağustos 2004
Mesajlar
3,521
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 TR 64 Windows 11 Home Single Language x64 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
29-05-2025
Sayın ThaLees,

12. iletiye eklenen dosya, efektif ve döviz alım satımla uğraşanların işine yarayabilecek bir dosyadır.
Formüllerin koruma şifresi 1' dir.
 

assenucler

Altın Üye
Katılım
19 Ağustos 2004
Mesajlar
3,521
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 TR 64 Windows 11 Home Single Language x64 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
29-05-2025
SAYIN YÖNETİCİ DİKKATİNE;


Bir kez kaydediyorum, aynı anda 2 mesaj olarak listeleniyor.

2. mesaj silindi
 
Katılım
24 Şubat 2020
Mesajlar
12
Excel Vers. ve Dili
2013 std
dosyanızı rica etsem sir.hawk@hotmail.com adresine de yollarmısınız,üyelik nedeniyle indirip inceleyemiyorum.
Bende benzer bir çalışma üzerinde çalışıyorum ve FIFO için farklı bir yöntem deniyorum.
Ekran görüntüsü koymaya çalıştım ama sanırım yine üyelik engeline takıldım o yüzden link veriyorum ;


Ayrıca time,type ve currency combobox formatında ve ön tanımlı seçimler mevcut. "Total" kısmı ise 4 işlem yapıyor.
Add butonu ile girilen veriler ikinci bir sayfaya "insert" ile kaydediliyor. Dosyam üzerinde çözümlemeye çalıştığım 3 nokta mevcut ve resimde de görebilirsiniz.

Destek olabilecek herkese şimdiden teşekkür ederim.
 
Katılım
24 Şubat 2020
Mesajlar
12
Excel Vers. ve Dili
2013 std
Dosyanızı indirip inceledim hocam,teşekkürler. Elinize sağlık.

Şöyle bir soru sormak istiyorum ;

- A sütununda sadece 2 farklı değerden oluşan 10 satır mevcut ve B sütununda da bunlara ait sayısal veriler var.
- A sütununun; İlk 3'ü "A",sonraki 1 tanesi "B" ve diğer 6 sı "A" şeklinde.
- A sütununda ki İlk "B"yi bulup, B Sütununda buna karşılık gelen sayısal veriden, B sütünunun en altında veri olan kısımların toplamı ile arasında ki farkı

nasıl yaparım ?

Bir türlü, A sütununda ki "B" verisini indisleyip yapamadım..
 
Katılım
2 Eylül 2014
Mesajlar
144
Excel Vers. ve Dili
2016 Türkce 64bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
30-12-2022
dosyanızı rica etsem sir.hawk@hotmail.com adresine de yollarmısınız,üyelik nedeniyle indirip inceleyemiyorum.
Bende benzer bir çalışma üzerinde çalışıyorum ve FIFO için farklı bir yöntem deniyorum.
Ekran görüntüsü koymaya çalıştım ama sanırım yine üyelik engeline takıldım o yüzden link veriyorum ;


Ayrıca time,type ve currency combobox formatında ve ön tanımlı seçimler mevcut. "Total" kısmı ise 4 işlem yapıyor.
Add butonu ile girilen veriler ikinci bir sayfaya "insert" ile kaydediliyor. Dosyam üzerinde çözümlemeye çalıştığım 3 nokta mevcut ve resimde de görebilirsiniz.

Destek olabilecek herkese şimdiden teşekkür ederim.
Bu linkte benim onceki mesajlarda bahsettigim taslak mevcut. Eger burada 1. ve 7. iletilerde bahsettigim gibi FIFO olayini cozebilirsem 14. iletide de bahsettigim gibi excelin devami olacak. Grafikler tablolar vs. sonuc ve analiz sayfalari ekliyecegim.
Ama tabiiki tamami FIFO nun makroda cozulebilmesi. Ama bende makro cok zayif maalesef :(
 
Katılım
24 Şubat 2020
Mesajlar
12
Excel Vers. ve Dili
2013 std
Sanırım makro ile fifo olayını çözmeye çok yakınım ;

Aşağıda anlatacaklarım #29 nolu mesajımda ki çalışmama ait ;

İlk sayfada girilen verilen,4. sayfada saklanmaktadır ve girilen veriler "insert" komutu ile işleniyor. Yani yeni gelen veri daha önceki verileri 1 satır aşağı kaydırıyor.
C sütununda "Buy" ve "Sell" olmak üzere yapılan işlem kayıtları var.
G sütununda ise "Buy" veya "Sell" olan işlemlere ait adet bilgisi var.
Aşağıda ki makroda ilk "Sell" yani çıkış yapılan son işlemi bulabiliyorum ( if-then arası kısımda ).
Devamında ise (son çıkış alanını artık belirlediğim için) çoketopla ile son "Sell"e ait G sütünunda ki değerden itibaren aşağıya doğru tüm "Sell" değerlerinden,"Buy" değerlerini çıkararak, elimde ki nihai miktarı bulabilmeyi hedefliyorum.


Sub earn()

Dim i As Long
Dim x As Integer

For i = 2 To 100
If Sheets(4).Range("C" & i).Value = "Sell" Then
x = Application.WorksheetFunction.SumIfs(Range("G&i:G100"), Range("C&i:C100"), Sell) - Application.WorksheetFunction.SumIfs(Range("G&i:G100"), Range("C&i:C100"), Buy)
i = 100
End If
Next i
Sheets(2).Range("Q2") = x


End Sub

Yukarıda ki kodun ;
x = Application.WorksheetFunction.SumIfs(Range("G&i:G100"), Range("C&i:C100"), Sell) - Application.WorksheetFunction.SumIfs(Range("G&i:G100"), Range("C&i:C100"), Buy)

altını çizdiğim alanların tanımlamasında sorun yaşıyorum. Şayet bunu aşarsam, alınanların ve satılanların ortalama değeri,anlık fark vs gibi sorunlarını çok kolay çözeceğimi düşünüyorum.

Araştırmaya devam ediyorum.
 
Katılım
2 Eylül 2014
Mesajlar
144
Excel Vers. ve Dili
2016 Türkce 64bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
30-12-2022
Sanırım makro ile fifo olayını çözmeye çok yakınım ;

Aşağıda anlatacaklarım #29 nolu mesajımda ki çalışmama ait ;

İlk sayfada girilen verilen,4. sayfada saklanmaktadır ve girilen veriler "insert" komutu ile işleniyor. Yani yeni gelen veri daha önceki verileri 1 satır aşağı kaydırıyor.
C sütununda "Buy" ve "Sell" olmak üzere yapılan işlem kayıtları var.
G sütununda ise "Buy" veya "Sell" olan işlemlere ait adet bilgisi var.
Aşağıda ki makroda ilk "Sell" yani çıkış yapılan son işlemi bulabiliyorum ( if-then arası kısımda ).
Devamında ise (son çıkış alanını artık belirlediğim için) çoketopla ile son "Sell"e ait G sütünunda ki değerden itibaren aşağıya doğru tüm "Sell" değerlerinden,"Buy" değerlerini çıkararak, elimde ki nihai miktarı bulabilmeyi hedefliyorum.


Sub earn()

Dim i As Long
Dim x As Integer

For i = 2 To 100
If Sheets(4).Range("C" & i).Value = "Sell" Then
x = Application.WorksheetFunction.SumIfs(Range("G&i:G100"), Range("C&i:C100"), Sell) - Application.WorksheetFunction.SumIfs(Range("G&i:G100"), Range("C&i:C100"), Buy)
i = 100
End If
Next i
Sheets(2).Range("Q2") = x


End Sub

Yukarıda ki kodun ;
x = Application.WorksheetFunction.SumIfs(Range("G&i:G100"), Range("C&i:C100"), Sell) - Application.WorksheetFunction.SumIfs(Range("G&i:G100"), Range("C&i:C100"), Buy)

altını çizdiğim alanların tanımlamasında sorun yaşıyorum. Şayet bunu aşarsam, alınanların ve satılanların ortalama değeri,anlık fark vs gibi sorunlarını çok kolay çözeceğimi düşünüyorum.

Araştırmaya devam ediyorum.
Merhabalar
Emeginize saglik. Lakin ortalama degeri derken ne demek istediginizi anlamadim :(
 
Katılım
24 Şubat 2020
Mesajlar
12
Excel Vers. ve Dili
2013 std
Ortalamadan kastım ; parçalı alımlar/satımlar yaptınız yani 1'den fazla üst üste "Buy" veya "Sell" işlemi gerçekleştirdiniz.
Bu durumda pozisyonunuzu "Buy"dan "Sell" e veya tam tersine geçirmek istediğinizde elinizde ki malın ortalama "Buy" veya "Sell" değeri üzerinden yeni kar durumunuzu görmüş olacaksınız.
Şöyle ki ;

10 liradan 5gr x
5 liradan 4gr x
12 liradan 3gr x

aldığınızda,bunu satıp kara geçmeniz için gerekli eşiği görebileceksiniz.

Umarım tanımlayabilmişimdir.
 

konas06

Altın Üye
Katılım
27 Kasım 2007
Mesajlar
654
Excel Vers. ve Dili
ofis 2016 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
01-07-2025
Umarım konuya çok uzak bir yaklaşım değildir.
Döviz cinsinden yatırımın takibi için ben de bir zamanlar kafa yormuştum.
Değer göreceli bir kavram bu sonuca vardım.
Örneğin bir x tarihte alınan TL karşılığındaki bir döviz bir süre sonra kurun yükselmesi ile daha fazla TL ye satılıyor.
Ancak daha sonra satılan kadar döviz alınamamaktadır.
Yani kar ettiğini düşünürken aslında kaynaklarda bir erime meydana gelmektedir.
Bunu da ancak yatırım yapılan zamanda, diğer araçlar ile kıyas yapıp, daha sonra ne zaman bir değişim yapılacak ise yine benzer yatırım araçları karşısında kıyaslamak gerektiğini düşünüyorum.
Örnek bir dosya ekliyorum.
Kendimce bu bilgilerin değerli olduğunu düşünüyorum, belki eksikleri yada yanlışları olabilir değiştirmeye geliştirmeye açık olduğumu bilmenizi isterim.
 

Ekli dosyalar

Katılım
24 Şubat 2020
Mesajlar
12
Excel Vers. ve Dili
2013 std
Konas06 düşüncelerinde son derece haklısın ve hemfikiriz ancak hazırlamaya çalıştığım dosya ilk etapta mevcut sorunları çözebilmeli.
Daha sonra ise sizinde dediğiniz gibi yapılan işlemin tarihi ve cinsi,kullanıcının seçeceği global bir currency üzerinden ayrıca not edilmeli.
Sonuçta kısa vade ve/veya uzun vade işlemlerde esas amaç global bir değişkeni artırmaktır aksi halde yerel değişkeninizi artırırken enflasyon karşısında eriyen bir şeyin aslında hiç artmadığını görmeniz kaçınılmazdır.

Ayrıca rica etsem dosyanızı harici link ile verebilirmisiniz,üyelik seviyemden dolayı sanırım dosya indiremiyorum. Çalışmanızı incelemek isterim.
 

konas06

Altın Üye
Katılım
27 Kasım 2007
Mesajlar
654
Excel Vers. ve Dili
ofis 2016 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
01-07-2025
Bu konuda forum kurallarını bilmiyorum.
Sakıncası yoksa, mail adresinizi yazın oraya göndereyim.
 
Üst