vba virüs sorunu

Excel Vers. ve Dili
office2007
Merhaba arkadaşlar. bundan yaklaşık 1 ay önce şirket bilgisayarında kullanmak için nerden olduğunu hatırlayamadığım bir vba örneği indirdim. amacım o örneğe göre kendi istediğim dosyayı hazırlamaktı. zannedersem vba içersine bir şekilde virüs enjekte edilmiş.

ilk önceleri bazı dosyalarda geç kaydetme geç açma gibi problemler oluşmaya başladı. daha sonra gene bazı dosyalarda "excel kullanılabilir kaynak.." uyarısı alıyordum ve dosyayı kaydedemiyordum. internetten araştırdım sanal bellekle alakalı diye düşündüm. sanal belleği arttırdım. çözüm olmayınca virüsten şüphelenmeye başladım ve dosyada inceleme yapınca visual basic de bir takım değişik projelerin olduğunu ve bunların şifrelenmiş olduğunu gördüm.

hemen office tamamen kaldırıp yeniden yükledim ama gene yeni açılan excel sayfasında bile bu projeler hazır halde geliyordu. sonra şifreli projelerin şifresini bulma gibi internetten bir takım araştırmalar yaptım ama gene çözüme ulaşamadım.

bu gün sorunum bir level daha atladı ve excelde klavyeden herhangi bir kısayol kullandığımda sistem error hatası almaya başladım

format atmak işime gelmiyor ; zira hem aynı dosyaları tekrardan kullanmak zorunda olacağım için bi çare üretmez. işin kötü tarafı örnek olarak bir çok dosya indirdiğim için hangi dosyadan geldiğinide bilmiyorum.

velhasıl dostlar ; bu vba konusuna daha yeni giriş yapıp ,bilmeden başına büyük işler açan kardeşinizden yardımlarınızı esirgemeyin.....

Haluk

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
Bunların hepsi Excel'e eklenti olarak tanıtılmış dosyalar.

VB editör penceresinde Tool>>References menüsünü çalıştırın. Yanlarındaki onay işaretlerini kaldırın, Excel'i kapatıp tekrar açın. Sanırım bazıları Ofiice'in orjinal eklentileri.

.

Excel Vers. ve Dili
office2007
hocam bende eklenti olacağını düşündüm, hatta office yardımda eklentilerin kaldırılması konulu bir başlıktan yardım alarak bazı eklentileride kaldırdım. ama lookup, server yazanlar şifreli ve bir türlü kalkmıyor. ayrıca eğer bunlar virüslü proje değilde office eklentileri dahi olsa bu benim sorunumun çözümü değil.o zaman sorunum başka bir olaydan kaynaklanıyordur. ben sorunumu çözüme kavuşturmanın peşindeyim. eklenti veya virüs artık ne olursa.

antonio

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office Professional Plus 2013 Türkçe
hocam bende eklenti olacağını düşündüm, hatta office yardımda eklentilerin kaldırılması konulu bir başlıktan yardım alarak bazı eklentileride kaldırdım. ama lookup, server yazanlar şifreli ve bir türlü kalkmıyor. ayrıca eğer bunlar virüslü proje değilde office eklentileri dahi olsa bu benim sorunumun çözümü değil.o zaman sorunum başka bir olaydan kaynaklanıyordur. ben sorunumu çözüme kavuşturmanın peşindeyim. eklenti veya virüs artık ne olursa.
Merhaba,
O dosyalar sizi rahatsız ediyorsa ve kalıcı olarak silinmelerini istiyorsanız;
Aşağıdaki dosya yolunu takip edin, AddIns klasöründe bulunan tüm öğeleri silin.

C:\Users\<kullanıcı_adı>\AppData\Roaming\Microsoft\AddIns
Not: AppData görünmüyorsa, klasör seçeneklerinden "gizli dosya ve klasörleri göster" seçeneğini aktif hale getirmelisiniz.

Haluk

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
Örneğin; Tools >> References kısmında "Analysis Toolpak" eklentisi ilave edildiğinde, o gördüğünüz FUNCRES.XLAM ve ATPVBAEN.XLAM. eklentileri ortaya çıkar ve şifrelidirler.

SOLVER.XLAM yine aynı şekilde "Solver " eklentisi nedeniyle ilave edilmiş durumdadır.

Diğerleri de bunlar gibi Microsoft'un eklentileri olabilir.

Daha önceki mesajımda belirttiğim Tools>> References menüsü ile açılan pencereden Analysis Toolpak eklentisini kaldırabilmeniz gerekir.

.

Excel Vers. ve Dili
office2007
çok teşekkürler ama benim derdim eklentiler değil. hayır yukarıda ki mesajda excel' imin nasıl daha kötü hale geldiğini anlattım. sorun eklentiden veya virüsten farketmez; çözüm ne ?
bana yukarıda anlattığım sorunların çözümü lazım.

ayrıca dediğiniz klasörde boş demek ki silinebilecek eklentileri zaten silmişim ama solver ve lookup hala duruyor. zaten çokda önemli değil eklentiler isterse dursun.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Görüntüdeki microsoft eklentileridir. Bazı işlevlerin aktifleşmesi için kullanılır. Kullanıcı istemezse kaldırabilir. Sanırım sizin excel ayarlarınız bozulmuş.

Bunun düzelmesi için temiz kurulum yapmanız fayda sağlayabilir.

Aşağıdaki linkten kullandığınız ofis sürümünü sağlıklı bir şekilde kaldırmak için uygun olan tool'u indirip çalıştırıp ofisi kaldırın.

Son olarak eğer imkanınız varsa 2007 sürümün dışında bir sürüm kurmanızı tavsiye ederim. 2010-2013-2016 sürümlerinden birisi olabilir.

Excel Vers. ve Dili
office2007
Merhaba,

Görüntüdeki microsoft eklentileridir. Bazı işlevlerin aktifleşmesi için kullanılır. Kullanıcı istemezse kaldırabilir. Sanırım sizin excel ayarlarınız bozulmuş.

Bunun düzelmesi için temiz kurulum yapmanız fayda sağlayabilir.

Aşağıdaki linkten kullandığınız ofis sürümünü sağlıklı bir şekilde kaldırmak için uygun olan tool'u indirip çalıştırıp ofisi kaldırın.

Son olarak eğer imkanınız varsa 2007 sürümün dışında bir sürüm kurmanızı tavsiye ederim. 2010-2013-2016 sürümlerinden birisi olabilir.
korhan bey ilginiz için çok teşekkürler. sanırım haklısınız bilgisayardan exceli komple temizleyip yeniden kurmam lazım. ama mesajınızda linki göremedim. rica etsem linki ekleyebilirmisiniz.

Excel Vers. ve Dili
office2007
arkadaşlar çok teşekkürle hallettim. korhan beyin söylediği tool' u M.officeden bulup indirdim. ve ofisi tamamen temizleyip yeniden yükledim. şuan için sorun halledildi gibi. aynı hataları almıyorum. çok teşekkürler başta sayfaya,yönetime, ilgilenen arkadaşlara ve yardımcı olanlara.