Ürün satış hızı....

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
03-11-2020
Öncelikle her zaman olduğu gibi çok teşekkürler.Sanırım detaylı anlatmak işleri karıştırmıştı.Yaptığım ilk incelemelere göre mükemmel olmuş.İstediğim tam olarak bu.Elinize sağlık.Basit ve sade bir anlatım
ve adım adım gidersek sanırım daha kolay oluyor.Uzun yazdığım mesajda birkaç isteği birden yazınca yanlış anlaşılmalar oldu.

Şimdi bu son versiyona küçük bir güncelleme daha yapabilir miyiz?İstenen şudur...

Bir tarihte irsaliye çıkışı olduğu zaman excel o ürün için o tarihten 30 gün öncesine kadar olan satışlara baksın eğer satış toplamı o irsaliyeden büyük ise onu hesaba dahil etsin (AKTİF İRSALİYE) değilse etmesin (PASİF İRSALİYE).

Kısa bir örnek

14.11.2011 tarihinde ABC ürünü irsaliye çıkışı 55 adet.Hıza bakılan aralık 7.11.2011-25.12.2011...

Program 14.10.2011-14.11.2011 tarihleri arası SATIŞ FATURALARINA bakıyor.Toplamı 9 çıkıyor.Pasif irsaliye olduğuna karar veriyor(9<55) ve irsaliye çıkışları toplamına bu irsaliyeyi dahil etmiyor.
Aynı tarihler geçerli olmak üzere 14.11.2011 tarihinde 90 COLA irsaliye çıkışı yapılıyor.Program 14.10.2011-14.11.2011 tarihleri arası SATIŞ FATURALARINA bakıyor.Toplamı 847 çıkıyor.Aktif irsaliye olduğuna karar veriyor(847>90) ve irsaliye çıkışları toplamına bu irsaliyeyi dahil ediyor.

Umarım sade ve anlaşılır olmuştur.Şimdiden teşekkürler ve kolay gelsin...

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
aktif ve pasif durumlar için
verilen örneğe göre Hıza bakılan aralık 7.11.2011-25.12.2011. gün farkı 49
örnek tarih ise 14. günden başlanmış...ö rneğe göre;
ayın 7,8,9.. veya 15,16,17.. günleri içinde geriye dönük 30 günlük toplam alınıyormu...yani 7-10 ve 7-11 tarihleri toplamı... 8-10 ve 8-11 vs gibi...
geriye dönük toplam alınacak derken, irsaliye ve fatura diye 2 hane var biliyosrun... ikisinin toplamını kasdediliyor... sadece irsaliye toplamımı kasdediliyor...
bu yukardaki tarih aralığı 30 günden ufak olursa yani atıyorum diyelimki
25.11.2011-5.12.2011 yani 10 günlük tarih aralığı verildi diyelim... yine geriye dönük 30 gün toplam alınacakmı...

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Sayıları kasıtlı olarak farklı tuttum ki kolay anlaşılsın diye.
Olay sadece irsaliyenin aktif yadan pasif olması.Aktiflikten kasıt toplama dahil edilip edilmeyeceği.SATIŞ FATURALARININ HEPSİ AKTİF.Onları sorgulamaya gerek yok.Bizim işimiz irsaliye ile.Bazı irsaliyeler pasif bazıları aktif olacak.Bunu belirleyecek kıstas belli bir zaman aralığında sözkonusu ürünün satış faturalarındaki hızı.Mesela bir ürün var ayın 19 'unda 26 adet İRSALİYE İLE ÇIKIŞ yapılmış.Bu irsaliye aktif mi pasif mi bu ürünün Satış faturasına bakacağız.Kısacası tüm irsaliyeler sorgulanacak.Peki hangi zaman aralığındaki satış hızına bakacağız.Ben kolaylık olsun diye 30 gün dedim.Çünki siz 10.11.2011-10.12.2011 tarihlerinde hıza bakarken ayın 19'undaki irsaliye için yine bu aralıktaki satışlara bakmanız manasız olur.Biz zaten ayın 19 unda ürünü gönderdik ve elimizde kalmadı o günden sonra zaten satılmaz.Bizim için önemli olan ürün elimizde varken ne kadar satabiliyorduk.Bunun için 1 aylık geriye dönük kontrol yeterli sanırım.Açıklamaya çalıştım ama aklınıza takılan bir husus varsa sorabilirsiniz.Şimdiden teşekkürler....

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

yazında Satış faturasına bakacağız. dediğin zaman ben fatura algılarım...

benim verdiğim tarih farklı bir tarih aralığı örneği idi... önecekilerle bir bağlantısı yok..

bana net bir şey lazım... 1.si veya 2.cisi
1.) iki tarih aralığı hızına bakılırken; bu iki tarih aralığında; senin belirleyeceğin tek bir gün içinmi sadece geriye dönük 30 gün irsaliye toplamına bakılıp aktif pasif değerlendirmesi yapılacak... yoksa
2.) iki tarih aralığı hızına bakılırken; tarih başlangıcından başlayarak; sırayla o gün için var olan her irsaliye miktarına, geriye dönük 30 gün irsaliye toplamı üzerinden aktif pasif değerlendirmesimi yapılacak...

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Sırasıyla cevaplamaya çalışayım.
1.)Hayır benim belirleyeceğim bir gün değil.İrsaliyenin kendi tarihinden önceki 30 güneki sadece satış faturalarının tolamına bakacağız.İrsaliye toplamına bakılmayacak.
2.)Tarih aralığındaki tüm irsaliyelerin aktifliğine irsaliyedeki ürünün irsaliye tarihinden geriye dönük 30 günlük satış faturası toplamı karar verir.

Olaya şu açıdan bakış belki kolaylık sağlayacaktır.Hız sorgusuna başlamadan önce daha veri girişi yapılırken eğer bir üründen irsaliye ile çıkış yapılmışsa ve o miktar bu ürünün bir aylık satışından daha büyükse bu irsaliye rakamının yerine 0 yazılabilir.Diğer durumda irsaliye değerine dokunulmaz.Yani bir ürünün irsaliye ile çıkışının aktif yada pasif oluşu daha veri girişinde belli olur.Hız sorgulaması yapmadan önce.

örnek:

ürün adı: ABC
irsaliye tarihi:4 nisan
irsaliye miktarı:25
4 mart-4 nisan arası ABC satış faturalarının toplamı 13 (1 ayda sadece 13 adet satılmış-Ürün satılmayan bir ürün o yüzden başka şubeye 25 adet gönderilmiş.)
İRSALİYE DURUMU PASİF 13<25

Sanırım daha açıklayıcı oldu.Ama daha iyi anlaşılır olsun diyorsanız örnek bir exceli elim ile doldurup olayı anlatan bir senaryo hazırlayıp yollayabilirim.Kolay gelsin ve teşekkürler...

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

valla... üstadım ben bu işi anlamadım...

ne yapmak istiyosun... neyi uygulamaya çalışıyosun... neden yapılıyor... nereye konmak isteniyor... hıza ilavemidir.. hızdan ayrı bir şeymidir... şu andaki hız işleminin neresindedir... bir türlü uygulamaya adapte olamadım..

şu andaki hız işlemine ilavemi yapmak istiyosun..farklı bir şeymi uygulamak istiyosun... ayrı bir şeymidir.. şu andaki hız hesaplamasının neresindedir... neyi belirlemeye çalışıyosun.. neyi bulmaya çalışıyosun... bir yere koyamadım...
ne oluyorda neyi uygulamak istiyosun... bir irsaliye toplanır diyosun, bir fatura satış toplanır diyosun... iki tarirh arasında bir güne uygulama yapıyosun, bi son güne uyguluyosun... bir hız hesaplanırken diyosun bir hız uygulamasından önce diyosun... hız hesaplanırken aradaki tüm günleremi uygulanır diyorum bir cevap veremiyosun...
fiziksel bir hesap var büyüklük küçüklük miktarları... neye göre ne için hangi açıdan bu miktarlara ulaşılır şu andaki hesaplama biçiminin neresindedir bir türlü sonucu bulabilmiş değilim... basit bir hesap var bunu hızın neresine ne şekilde uygulamak istiyosun anlamış değilim...
kusura bakma....
anlattıklarınla şu andaki macroya uygulanacak bir mantık ölçütü bulamadım...

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Hocam kusura bakma.Sanırım iyice karıştı.Ben önce olayın özünü açıklayayım.Şuna dikkat çekerek başlayayım ÇIKIŞ ile SATIŞ farklı şeylerdir.
Öncelikle mağazadan ürün 2 şekilde çıkış yapılır.
1)Satış faturası ile = Müşteriye satılan ürünlerdir.
2)İrsaliye ile =Diğer şubelere veya firmaya gönderilen ürünler içindir.

İrsaliye de 2 şekilde yorumlanır.
1-)Ürünün tarihi geçmiştir;patlak üründen dolayı iadedir; üretimi kalkmıştır veya hiç satılamayan yavaş giden bir üründür bu yüzden çıkış yapılıyordur.(PASİF İRSALİYE)
2-)Üründe hiçbir sıkıntı yoktur.Gayet iyi bir satış grafiği vardır.Ama diğer şubede kalmadığı için şube ihtiyacını bizden giderecektir biz elimizdeki iyi şekilde satılan ürünün bir kısmını bu şubeye göndeririz.(AKTİF İRSALİYE)

İrsaliyenin AKTİF-PASİF durumunu o ürünün Satış grafiği (SATIŞ FATURALARI) belirler.

Biz bu noktada bir ürünün satış hızını belirlerken SATIŞ FATURALARI ve AKTİF İRSALİYELERİ kullanırız.Pasif irsaliyeleri göz ardı etmeliyiz.Bu noktaya kadar anlaşılmayan bir durum yok sanırım.

Sebebine gelince düşünün ki Cappy Limonata hiç satılmayan bir ürün ve elinizde 200 adet var.Siz bunun 180 adetini satılmadığı için ve elinizdeki stoğu eritmek için bir şubeye (daha hızlı satabilen) gönderdiniz.Biz yukarıdaki belirtilen ayrımı yapmaz isek program şöyle algılıyacaktır.

180 adet çıkış yapılmış ve 30 gün boyunca elinde ürün var(ENVANTER= 0 durumu yok)
O zaman bize diyecek ki bu ürün 180/30=6 olmak üzere günlük 6 adet satış hızına sahip.
Ama gerçekte öyle değil.Bu irsaliyenin satış hızına bir etkisi olmaması gerekmektedir.
0/30=0 gibi düşünülebilir.
Peki doğrusu nedir?

Bir irsaliye çıkışı olduğu zaman program şuna bakacak.İrsaliye tarihinden geriye dönük 30 günlük satış faturası.Bakın çıkış demiyorum.Bu bize o ürünün ne kadar hızlı satıldığı hakkında bir fikir verir.Yukarıdaki örnekte irsaliye tarihi 14.02.2011 olsun mesela.14.01.2011-.14.02.2011 tarihleri arası sadece satış faturalarının toplamına bakılır(Bu ürünün satış grafiği nedir diye).Mesela 5 olsun.1 ayda 5 adet satmışız demektir.Eğer satış miktarı (5) irsaliye miktarından (180) düşük ise (5<180) bu irsaliye pasif denilip bu irsaliye gözardı edilir.Aslında bu tür irsaliyelerde 180 yerine 0 yazsa excel işlem tamam olur ama görebilmek adına 180 kalsa daha güzel olur.

Şimdi mesela 01.01.2011-01.04.2011 arası İRSALİYELER toplanırken bu tür irsaliyeyi toplama kaymayalım.Mesela bu aralıkta 7 adet irsaliye çıkışı olsun.Miktarları şöyle olsun;

25+40+300+180+150+55=750 Adet irsaliye çıkışı olur.ama harflere göre aktif ve pasif olanlara bakınca
A + A+ P + P + A +P

25+40+150=215 olur.

AKTİF ÇIKIŞ = 215
Pasif çıkış=535

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Ekte konuyu daha iyi açıklayabilmek adına 2 adet ürün ele alınarak bir örnek hazırlamıştır.
Ürünler ;
Nescafe 3in1 ve cappy limonata.
Nescafe çok hızlı satılırken (günlük 4 adet) cappy nadiren (2 ayda 5 adet) satılıyor.Bu sebepten Şubat 14'te 180 adet çıkış yapılmıştır.Program hızlara baktığı zaman hemen hemen aynı hızda satış hızı ile sonuçlanıyor.Ama gerçekte 180 adet irsaliye çıkışı İRSALİYE toplamına ilave edilmeyerek hız hesaplanması gerekirdi.Saygılarımla...

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Bir olay ancak bu kadar güzel ifade edilebilir.İlk başlarda anlatamadım ama şimdi tam anlamıyla anlaşılmış.Bir irsaliyenin toplama katılıp katılmayacağına satış faturası karar veriyor.Bu şekilde son versiyonu güncelleyebilirsek memnun olurum.Çok teşekkürler....

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

tasarım değişecek...
yıllarla ilgili geriye dönük sarkmalar yaşanacak...
2012 ocaktan - 2011 kasımına vb.gibii... şu haliyle problem yaşanır...
miktarlar bu hazırlanan yıl dosyalarında tutulacak... 2011- 2012...2013 yıllarına ait ayrı ayrı dosyalar olmalı...
giriş sayfası bu dosyaların 01-02....11-12 dönemlerine kayıt yapacak...
hız sayfası ise bu yıl dosyalarını kullanılacak.

yeni düzenleme yapmalıyım... iş uzayacak...

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Hocam eğer tasarım çok kompleks olacak ise ve sizin için sıkıntı oluşturuyor ise ocak ayı kendinden önceki senenin değil de o senenin aralık ayı verilerini kullanabilir.

Ama öte yandan yıl kavramını dahil ettiğimiz bir sistem mükemmelin ötesinde olur.Nedenine gelince bazı ürünler var ki dönemlik satış hızları vardır.Örneğin meşrubat ve su grubu yaz aylarında süper satılırken sıcak içecekler (nescafe gibi) kış aylarında çok satılır.Benzer şekilde okullar açıkken satılan ürünler yaz tatilinde satılmayabiliyor.Böyle durumlar için yıl kavramı süper olur.Mesela bir ürünün hızına bakarken geçen kış ne hızda satılmış diye sorgulayabiliriz.Umarım size fazla zahmet vermez bu yeni tasarım.Tekrar çok teşekkürler.Kolay gelsin....

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

çalışma ekde...
dosyalar 'macolhız' dizini altında
'ürün hızı.xls' dosyası ile; kayıt ve hız bulma işlemi yapılıyor...
klasördeski diğer dosyalar ise data olarak kullanılıyor...

Son düzenleme:

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

bir kot satırı yanlıştı düzelttim ..en yenisi bu ekde

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Hocam her şeyden önce çok teşekkürler.İlk incelemelerime göre mükemmel ötesi.Şimdiye kadar yazdığımız herşeyi gayet başarılı yapıyor.Buraya kadar yaptıklarımızı sağlıklı bir satış hızı verisi elde etmek için yaptık.Şimdi elimizde günlük satış hızı var.Bunu asıl amacımız için kullanabiliriz.Asıl amacımıza gelince HIZBAK sekmesinde HIZ sütununun hemen yanına yada ürün adı sütununun (C Sütunu) hemen sağına DÖNEM diye bir sütun ekleyebilir miyiz?Dönem sütununun amacı şudur.Mesela bir ürün bize 20 gün sonra gelecek. ve satış hızı 3 olsun.

DÖNEM=20 oluyor bu durumda.
DÖNEM SATIŞ MİKTARI= 20*3=60 oluyor.

Bu durumda bize 20 gün için 60 adet ürün yeterli.

Ama elimizde 140 ürün var.Demek ki ;

140-60=80 adet fazlamız var.

Yada elimizde 10 adet ürün olsa idi bu seferde ;

10-60=-50 adet ihtiyacımız var. Bunu tespit için dönem diye bir sütun ekleyebilir miyiz?

DÖNEM X SATIŞ HIZI = DÖNEM MİKTARI 'NI

SON GİRİLEN ENVANTER ile mukayese edebilen ve buna göre bize fazlamızı yada eksiğimizi söyleyen bir excel hedefliyoruz.En başından beri hedeflediğimiz nokta buydu.Şimdiden teşekkürler...Kolay gelsin...

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

şöyle yapılır... dönemler geçici ise...
hız hesaplanır... hız hesaplanırken mevcut listeye envanterlerde yazdırılır... listedeki ürünlere gün (Dönem) girilir...yeni bir sütuna dönem satış miktarı, bir başka sütuna + - ihtiyaç yazdırılır...

yalnız bu işlem bu şekilde olursa; bir sonraki hız hesabında girdiğin günler (Dönemler) temizlenmek durumundadır
'-------------------------------------------------
dönemler kalıcı diyosan tasarım değişir... giriş yapılırken dönem girmek zorundasın... irsaliye -fatsatış ve envanter kayıtları gibi; 4. bir sutuna kaydı gerekir... diğer bilgiler mevcut zaten... liste alırken hepsi hesaplanıp listeye dökülür... sonrada dönemleri geri al diyerek sildirmek mümkün

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Aslında dönemler sabit kalır çok istisnai durumlar dışında.Şöyle ki her zaman belirli periyotta ürün gelir.Yada şöyle düşünülebilir " Bana 30 gün yetecek ürünü tut gerisini gönder veya gerekli ise al".Yani bu durumda tüm dönemleri 30 gün olarak girebiliriz.

Ama diğer taraftan ; kimi ürünler vardır günde 1 adet satar ve 30 adet sipariş verirsin 1 ay sana yeter.Ama kimi ürünler vardır günde 100 adet satar 3000 adet sipariş vermen gerekir bir seferde.Buna ne yerin müsaittir ne de ürün pahalı olduğu için oraya 1 aylık mal alacak bütçeyi aktaramazsın.Bu tür ürünlerde az ama sık sipariş verirsin.1 haftalık 750 adet gibi.İlk ürün için dönem 30 olabilirken ikinci ürün için 7 olabilir.Ve genelde bu standart olarak kalır.(yani ilk ürün hep 30 günde diğer ürün hep 7 günde bir sipariş verilir)Ama istendiğinde dönem sayıları ile oynanıp sipariş artırılıp azaltılabilirse çok esnek ve kullanışlı olur.Umarım açıklayabildim.Sizin için hangisi daha uygunsa o şekilde yapabiliriz tasarımı.Şimdiden teşekkürler....

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Her şekilde çok güzel bir tasarım oldu.Sadece ben değil satış yapan herkesin kullanabileceği bir excel oldu.Bu foruma katkınız büyük.Tekrar tekrar teşekkür ediyorum.Özellikle aktif-pasif irsaliye tasarımını yaparken göstermiş olduğunuz sabır için teşekkürler.Son olarak önceki çalışmamızda hatırlarsanız çıkan sonuçları listeleme işlemi için bir buton koymuştuk ve bu buton bize gereken sevkiyatı listeler halinde hazırlıyordu.Hatta eş zamanlı olarak yazıcıya yollayabiliyorduk.

Bu çalışmamızda da bunca işlemin sonucunda dönem miktarı eksi (-) olanlar ve artı (+) olanlar olarak iki veri elde edeceğiz.Bunlardan (+) olanlar gönderilecekler ; (-) olanlar ise ihtiyaç duyulanlar olacaktır.Bunları iki farklı liste halinde hazırlayabilen bir listeleme butonu ekleyebilir miyiz?Yazıcıya gönder seçeneği olursa daha güzel olur ama şart değil.Bu iki liste yeni sekmeler olarak da oluşturulabilir veya yeni exceller olarak klasör içinde de oluşturulabilir (dönem oluşturma gibi) .Listeler şu şekilde olacaktır...

Kod:
  Ürün kodu           Ürün adı                Gönderilecek adet
   44          COCA COLA 1 LT. (12*)                 192

Yada (-) çıkacak sonuçlar için 

Ürün kodu         Ürün adı                      Sipariş adet

33	        FANTA 2,5 LT. (6*) PORTAKAL               45
Dönem miktarları sırası ile
Dönem miktarı= 192 Dönem miktarı= -45 olarak sonuç alınmıştır.Şimdiden herşey için teşekkürler....