Ürün satış hızı....

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

takvim kullanmamamın sebebi problem yaratması... bende çalışan başkasında çalışmayabiliyor...
kotlar xp ofisde yazılıyor.. sende üst versiyon ofis var... problem çıkarırmı bilmiyorum...

1234 ve 123456 farklı algılanır.
hatta 2 tane 1234 olsa birinin yanında boşluk olsa yine farklı algılanır...

takvimli çalışma ekde

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
03-11-2020
Sanırım dediğiniz doğru.Bende hata verdi.Verdiği hata ocx uzantılı bir dosya eksikliğinden.Ne kadar netten indirsem de olmadı.Sanırım eski yöntem daha iyi olur.verdiği hatayı ekliyorum resim olarak.Ama anladığım kadarıyla stok kodu yerine isime göre eşleştiren ve sıralayan bir algoritma yazdınız. Diğer ricalarımız da olmuş sanırım.Takvimsiz halini ekleyebilir misiniz acaba ?Şimdiden teşekkürler...

Ekli dosyalar

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

şöyle bir deneme yapalım...

ekdeki rar içindeki NeoCalendarII.ocx dosyasını c:\system32 içine kopyala...
hız dosyasını çalıştır bir dene... olmuyorsa

mesajda MISSING le başlayan (MISSING:NeoComponents Month Calendar.....vs diye yazar) seçeneğinin okeyini kaldır... excel dosyanı tekrar dene.. olmuyorsa

VBa daki tools-references-browse adımından gelen pencerede
c:\windows\system32\ klasörünü seç
altta dosya türü olarak ocx seç
görünen dosyalar arasından NeoCalendarII.ocx seç.. tamamla çık
references kısmında NeoComponents Month Calendar..VS ... okeyle.. tamamla çık..
dosyayı kaydet çık...tekrar dosyayı çalıştır...

bakalım olmuyosa... 2007 veya 2010 office olan başka bir bilgisayarımda bu ofislerin takvimini kullanırız...

sende şuan 2010 ofismi -2007 ofis... hangisi mevcut ...

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Öncelikle elimde office 2007 mevcut.Yolladığınız ocx dosyasını system32 klasorüne atıp o dosyayı seçtiğimde takvim açıldı ama seçilen gün nasıl gün-ay hücrelerine yazılacak?El ile gün-ay girince hata verip durduruyor.Bazı internet sitelerinde ocx dosyasının regedit ile bir komuttan kayıt eilmesi gerektiğini okumuştum.Şimdi bulamıyorum ama bir komut dosyaadı.ocx şeklinde birşeydi.İlk açılışta verilen uyarı ve pasif kalan kaydet yazısı ektedir.Kolay gelsin....

Ekli dosyalar

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

bunları boşverelim...
ben en iyisi 2007 calendar ile bir çalışma yapıp öyle göndereyim...

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
2007 mesajını şimdi gördüm.Aşağıdaki mesajı öncesinde yazmıştım.2007 yi hemen inceliyorum.

Tamam hocam siz çalışmayı hazırlayın size zahmet.Bu arada kullandığımız muhasebe programının raporlama bölümünü incelerken şunu fark ettim biz her ürünün günlük satışını adet olarak alabiliyoruz.Yani satış hızını hesaplarken bize gereken günlük satı adedini biz iki günün farkını alarak ve yanlış sonuç almamak için o günkü girişleri de katarak buluyorduk.Program bu adedi bize veriyor.Böylece hesaplamadaki yeni algoritma şu şekilde olabilir.

Örneğin A ürünü için;

1 .gün 15
2 .gün 9
3 .gün 0
4 .gün 0
5 .gün 6 olduğunda

2 ile 4. günler arası atış hızı (9+0+0)/3=3
1 ile 5. günler arası atış hızı (15+9+0+0+6)/5=6 olacaktır.

Yalnız burada yeni mantıkla girişlere artık ihtiyaç duymasak da envantere yinede ihtiyaç duyarız.Sebebine gelince gün sayısını hesaplarken ürünün elimizde olmadığı günleri tespit için envanter gereklidir.Örnekte 3 ve 4.günler envanter 0 ise yani elimizde ürün yok ise satış hızı bu iki günü hariç tutacağımız için ;

1 ile 5. günler arası atış hızı (15+9+0+0+6)/3=10 olacaktır.

Bu haliyle algoritma öncekine benzediği için pek bir zorluk çıkarmaz sanırım.Ama aklıma şöyle bir fikir geldi ki yapılabilirliği nedir bilmiyorum.

Biz muhasebe programından satış adetlerini alabildiğimiz gibi satış tarihlerini de alabiliyoruz.Bu uzun listeyi (örneğin 20-25 kasım arası satışlar listesi) ben giriş sayfasına yapıştırsam algoritma şunu yapabilir mi?

20. günün satışlarını 11. ay 20. güne (satır eşleşmelerinde yine ürün isimleri kullanarak)
21. günün satışlarını 11. ay 21. güne (satır eşleşmelerinde yine ürün isimleri kullanarak)
22. günün satışlarını 11. ay 22. güne (satır eşleşmelerinde yine ürün isimleri kullanarak)
23. günün satışlarını 11. ay 23. güne (satır eşleşmelerinde yine ürün isimleri kullanarak)
24. günün satışlarını 11. ay 24. güne (satır eşleşmelerinde yine ürün isimleri kullanarak)

Bunu yapabilirse muhakkakki iş çok kolaylaşacak.Mesela 10 günün satışları bir işlem ile girilebilecek.Aksi taktirde yine bir önceki V4'de olduğu gibi her günü ayrı ayrı gireceğiz.Aslında bu o kadar zor değil ama dediğim gibi olabilirse mükemmel ötesi olacaktır.Fikir vermesi açısından örnek bir rapor çıktısını eke koyuyorum.Kolay gelsin.Şimdiden çok teşekkürler....

Ekli dosyalar

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

takvim çalıştımı.

Son düzenleme:

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

tarihli aktarma ekde..

yalnız listede; aynı günden, aynı kot nosuna yapılmış girişler var...
bu şekilde olabilecek ürün kotlarına şu anda macro çalışma sırasında en son okuduğunu kaydeder...

aynı günde, aynı kot nosundan girişler olabiliyormu...
oluyorsa önce onları topatıp sonra saklatmak gerek...

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Öncelikle teşekkürler...Takvim süper çalışıyor.Başka bir bilgisayarda (vista-office 2007) sorunsuz ve hiçbir şey yüklemeye gerek kalmaksızın çalıştı.Evet aynı gün içerisinde aynı üründen giriş yapılabilmesi olasılığı var.Bu şubeye farklı iki şubeden nescafe gelebilir mesela.Hatta 4 şubeden bile gelebilir.Yada aynı mantık ile gün içerisinden birden fazla şubeye ürün dağıtımı yapılabilir.Mesela bulunduğum şubeden 5 farklı şuıbeye Pepsi çıkışı yapabilirim.Ama hız hesaplanırken halen giriş ve envanter mantığı ile çalışıyor sistem.Önceki mesajda yazdığım gibi satış ortalamasına çevirebilirsek çok güzel olacak.Artık giriş ile bir işimiz kalmadı.Yapılan çıkışların ortalamasını almamız yeterli.Tabi yine envanterin 0 olduğu günleri hariç tutarak.Hız sekmesinde 1. Envanter ve 2. Envantere gerek kalmadı artık.Sadece çıkış toplamı ve toplam gün sayısı.Tabi yine hız belirlenirken seçilecek iki tarih olacaktır.Ayları simgeleyen sekmeler de gün sütunlarında ise sadece envanter-toplam çıkış ikilisi olabilir.Umarım anlatabilmişimdir.Şimdiden çok teşekkürler....

Son düzenleme:

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

şimdi bir dakika durum değişti...baştan ele almamız lazım...

giriş miktarı artık yok... yerine çıkış miktarı olacak..
STOK envanter rakamıyla artık bir işimiz kalmadı...
giriş sayfasından kopyala-yapıştır ile, tarihlere ait çıkış miktarları, ait olduğu döneme yine saklanacak...

(aynı kotdan aynı gün içinde olan çıkış miktarları toplatılıp saklanmalı)

yeni duruma göre hız hesabında ise
1.gün 9
2.gün 7
3.gün 0
4.gün 0
5.gün 2 hız=(9+7+0+0+2)/3=6 hız=6 şeklinde olacak...

doğrumu anladım

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Evet durum değişti.Giriş miktarına gerek yok.Çıkış miktarlarının ortalamasını alacağız.Ama çıkış şu şekilde olursa ileride yapacağımız bir düzenleme için alt yapı oluşturur.

STOK ÇIKIŞ=SATIŞ FATURASI+İRSALİYE ÇIKIŞI

Yani Ayları temsil eden 12 sekme ve bu sekmelerde 31 gün var.Bu günler en son GRŞ1-STK1 diye 2 sütundan oluşuyordu.Şimdi sütunlar STK1-FAT1-İRS1 şeklinde 3 şekilde olabilir.STK yani envanter yine STK=0 olan günleri hesaba katmamak için bize gerekli.FAT sütunu satış faturalarını temsil ediyor.İRS ise irsaliye çıkışını.Toplam çıkış bu iki çıkışın toplamı olacak.Ve günlük satış hızı gün sayısı STK=0 günler hariç tutulmak üzere ;

HIZ = (ÇIKIŞ)/GÜN SAYISI = (FATURA ÇIKIŞI+İRSALİYE ÇIKIŞI) / GÜN SAYISI

Girişleri yine giriş sekmesi ile yapabiliriz.Giriş sekmesi mükemmel oldu.Eğer aynı gün içerisinde olabilecek çıkışlara bir çözüm bulabilirsek giriş sekmesi tamamdır.Mesela aynı gün içerisinde

04.01.2011 12345 ÜLKER ÇİZİ 20 =====> Gürsel
04.01.2011 12345 ÜLKER ÇİZİ 50 =====> Seyrantepe

Sonuçta toplam 70 çıkış oluyor.Bunu 50 olarak algılarsa yanlış olur.Aldığımız rapor da çıkış yapılan şube bir farklılık yaratıp kolaylık sağlayacaksa onu da ekleyebiliriz.Ama toplam 70 sağlamak çok zor değilse bize nereye gittiğinin pek önemi yok.Umarım açıklayıcı olmuştur.Şimdiden teşekkürler....

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
liste saklamasında aynı koda ait miktarları bir şekilde toplatırız...
bunu bir kenara koyalım. bu benim sorunum...
'------------------------------------------------------------------------
günlük saklama sanki tek hane olabilir gibi görünüyor...

şimdi şunu anlamadım...
çıkış irsaliyesi ve satış faturası, AYNI ürünün miktarlarını temsil etmiyormu...
sonuçta malın çıkışı yapılmış oluyor... isr+fat neden toplanmak isteniyor.. sonuçta aynı ürün değilmi... toplandığı zaman iki kere çıkış olmazmı...

eğer yukardaki gibiyse irsaliyede olsa faturada olsa tek haneye işlenmesi gerek
çıkışı olmayan kotların günü zaten sıfır kalacaktır...
'----------------------------------------------------------------
yanlış düşündüysem; irsaliyeyi bir haneye, faturayı diğer haneye aktarırırz.. işlem yaparkende ikisini toplatıp işlem yaptırırız... her ikisinin olmadığı kotların günü zaten sıfırdır... 3. bir haneye gerek kalmaz...

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Aslında tam da bu şekilde düşünebileceğiniz aklıma geldi.Sebebini sonraki adımda açıklayacaktım ama madem başlamadınız tasarıma açıklayayım.Şimdi dediğiniz gibi aslında ben rapor alırken satış faturalarını ve satış irasaliyelerini gösteren tek bir liste çekebilirim.Bu liste şubeden ürünün çıkış hızı hakkında bize fikir verir.Bir şubeden ürün çıkışı 4 şekilde çıkabilir....

1-Satış faturası ====> En çok kullanılan ve günde küçük adetli ama çok sayıda olan çıkış türü
2-Satış irsaliyesi ====> Genelde şubeler arası sevkıyatlar için kullanılır.Üretici firmaya ürün iade ederken de kullanılır..
3-Stok çıkış fişi =====> Satış irsaliyesinin hemen önceki halidir.El terminali ile çıkılan ürünler kontrol edilip irsaliyeye cevrilir.
4-Sayım çıkış fişi ====> Stok yanlışlıklarında stokları düzeltmek amaçlı yapılan sayımlarda kullanılır.

Biz bunlardan sadece ilk ikisini sıklıkla kullanıyoruz.Peki madem ikisini de tek bir raporda bir liste şeklinde alabiliyorum neden ayrı ayrı girmek istiyorum?Sonuçta bize lazım olan çıkış toplamı.Burası işin püf noktası.Biz irsaliye ile çıkış yaptığımız ürünleri bazen ürün çok iyi sattığı halde
diğer şubenin ihtiyacından ötürü çıkıyoruz.Bazen ise ürün hiç satılmadığı için elimizdeki ürünü ya üretici firmaya yada ürünü satabilen diğer şubelere çıkıyoruz.Bu ikisi arasında büyük fark var.Nedenine gelince.Mesela ben bu ayrımı yapmasam elimde 1 ayrdır satılmayan RAİD Böcek yemini 60 adet iade edip çıkış yapınca program bunu 60 adet satılmış algılayıp bana satış hızını 60/30=2 olarak verecektir.Neticesinde yanlıştır.
Diğer taraftan madem bu bizi yanılgıya götürüyor sadece satış faturalarını alıp satış irsaliyelerini hiç görmemezlikten gelelim.Evet bu mümkün ama burada da şöyle bir senaryo mevcut.Mesela bu şube günde 50 adet Pepsi Cola satarak ayda 1500 adet satıyor olsun.Bir şube ay içerisinde hep bizim şubeden ürün çektiği için toplamda irsaliye ile 600 adet ürün çıkmış olsun.Şimdi irsaliyeyi hesaba katarsak günlük satış hızımız 50 ve aylık ihtiyacımız 1500 olur ki bu doğru rakamlardır.Ama irsaliyeyi katmaz isek günlük satış hızı 900/30=30 adet olur.Sonraki aya 30*30=900 adet sipariş veririz.Diğer şube tekrar bizden ürün çekerse elimizdeki ürün bize yetmez.Gerçi çekmese de 900 adet bize yetmez sonuçta.Yani bu tür bir irsaliyeli çıkışı İÇ SATIŞ gibi düşünebiliriz.Şimdi biz bu ikisini ayırt etmeliyiz.Peki nasıl?

Biz irsaliye sütununa eklediğimiz değerleri çıkış olarak alacak mıyız almayacak mıyız ?Yada alacak isek hangilerini alacağız?Bunu da şöyle tespit edebiliriz irsaliye ile çıkış yapılan ürünün o güne kadar yapılan satış miktarı(yani satış faturalarının toplamı) yapılan sevkıyattan büyük ise bunu iç satış olarak kabul edip çıkış toplamına katacağız.Yok satış miktarı belirtilen aralıkta yapılan irsaliye çıkışından küçük kalıyorsa bunu da iade işlemi gibi algılayıp çıkış miktarına eklemeyeceğiz.Örnekler üzerinden gidecek olur isek 24.11.2011 tarihindeki veriler şöyle olsun;

Raid böcek yemi 24.11.2011 tarihine kadar 5 adet satılmış ama 24'ünde 60 adet irsaliye ile çıkılmış.
Pepsi cola 24.11.2011 tarihine kadar 240 adet satılmış ve 24'ünde 60 adet irsaliye ile çıkılmış.

Görüldüğü üzere her iki üründen 60 er adet çıkılmış olmasına rağmen biri iade diğeri iç sevkıyattır.Satış rakamına bakılacak aralık seçilen tarih ile ayın başlangıcı olabileceği gibi; satış hızı istenen tarihler arası veya irsaliye tarihinden 1 ay öncesi satışlar olabilir.Sizin için hangisi uygun ise o olsun.Yani 10.11.2011. ve 18.12.2011 tarihleri arasında hıza bakacak isek 24.11.2011 'de yapılan irsaliyenini etkin olup olmayacağına

10.11.2011-18.12.2011 tarihleri arası satışına veya
1.11.2011-24.11.2011 tarihleri arası satışına veya
24.10.2011-24.11.2011 tarihleri arası satışına bakılarak karar verilebilir.Sanırım en sağlıklısı 3.'sü olacaktır.

Umarım çok karmaşık olmamıştır.Şimdiden teşekkürler ve kolay gelsin...

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

giriş sayfasından
irsaliyeli liste veya faturalı liste, dönem hanelerine, seçimlik, tarihsel aktarması
yapılacak...
hız sayfasından 2 tarih verilerek hız listesi alınacak...
--------------------------------------------------------
hız hesabı şu şekilde...

a =iki tarih arası çıkış yapılan irsaliye mik.toplamları
b =iki tarih arası çıkış yapılan irsaliye günleri sayısı
irsaliye hız= a / b

c =iki tarih arası çıkış yapılan fatura mik.toplamları
d =iki tarih arası çıkış yapılan fatura günleri sayısı
fatura hız= c / d

irsaliye + fatura hız = (a+c) / (b+d)
-----------------------------------------------------------
çalışma elde

Ekli dosyalar

sultanb

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Windows 10 Pro
17-06-2029
öncelikle emeğinize sağlık demek istiyorum ,çalışmanızın tamamlanmasını bekliyordum açıkcası fakat dosyayı açıp varolan bilgileriyla kayıt yap dediğimde hata veriyor,
ben birşeyleri eksik yapıyor olabilirmiyim

Private Sub UserForm_Activate()
Label5 = Date
End Sub

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Hocam iyi olmuş has olmuş da envanteri neden kullanmadık onu anlayamadım.Ürünü kimi zaman elimizde olmadığı için kimi zaman da elimizde olduğu halde satamadığımız için satamıyoruz.Bu ikisi arasında büyük fark var.İlk yaptığımız versiyonlarda bu gayet başarılı uygulanmıştı.Envanterin 0 olduğu günler gün sayısına dahil edilmemişti.Düşünülürse envarteri 0 olan bir ürünü zaten satamayız.
Mesela bize 90 adet Biskrem gelsin ve ayın ilk günü hepsi satılsın.Ayın sonuna kadar da hiç gelmesin yeni ürün.Aynı gün Çizi ürününden 90 adet gelsin ve günde 3 adet olmak üzere ay boyunca 90 adet satılsın.Şimdi ben hız sorguladığımda ilk ürün için 90 diğer için günlük 3 buluyoruz.Ama ayın ortasından 10 günü siliyorum.Yani ayın10'u ile 20'si arasında ürün elimizde olduğu halde satış yapamamış olursak hız yine 3 çıkıyor.Her iki durumda da 3 çıkması ne kadar mantıklı?Hatta üçüncü bir ürün düşünün.Mesela Dido.Ayın ilk günü 90 adet gelsin ama sadece ayın ilk günü 5 tane satsın ve diğer günler hiç satmasın.Tüm ay sadece 5 adet satan ürünün dahi satış hızı aynı gün ve aynı miktarda gelen üründen fazla çıkıyor.Bir üründen 90 adet sattınız ve satış hızı 3 çıkıyor ama diğer üründen sadece 5 adet sattınız onun satış hızı 5 çıkıyor.Olaya bu yönüyle bakarsak sanki 5 adet satan dido daha hızlı satılıyormuş gibi oluyor.Bu sebeple yukarıda izah ettiğiniz algoritma yanlış olmuş.Detaylı açıklamayı önceki mesajımda yapmıştım.O açıklamaya göre güncelleme yapabilirsek sevinirim.Şimdiden teşekkürler....Bu arada konuyu epey takip eden var sanırım.Tekrar kolay gelsin...

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

yazılanları anlamak için vakit ayırmaya pek zamanım yok... formülden konuya gireyim...

hız=(FATURA ÇIKIŞI+İRSALİYE ÇIKIŞI) / GÜN SAYISI

daha önce yazdığın bu formüldeki buradaki gün sayısı denilen kısım envantere ait olan gün sayısımı... yani envanterin olduğu olmadığı günler... envanter varsa gün sayılacak...

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Tamam hemen özet ile yazayım.Hız konusunu

hız=(FATURA ÇIKIŞI+İRSALİYE ÇIKIŞI) / GÜN SAYISI ===> bu formül doğru.Dikkat edilecek hususlar
1-Envanterin 0 olduğu günler gün sayısına dahil edilmeyecek.Bir ürün ayda 90 adet sattı diyelim.Satış hızı 90/30=3 tür.Ama mesela 20 gün envanter=0 durumu var.Satış hızı 90/10=9 olacak.
2-İrsaliye çıkış ile fatura çıkış ayrı ayrı girilip toplanacak.Yani;

HIZ=Toplam çıkış/gün sayısı

yerine

HIZ=(Fatura çıkış+İrsaliye çıkış)/ gün sayısı olacak.

Şimdiden teşekkürler.Kolay gelsin...

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

kesin cevap alamadım..
ortada küçük bir hesap var ama tam olarak seninde hesap yönüyle bir şeylere kanaat getirmediğine karar verdim... zihninde tam olarak yerleşmediği düşüncesine vararak karambolden bir şeyler yapıp yolluyorum...
macroya girince benim sorularım çoğalır.. belirsizlik olunca ortaya tam bir şey konamıyor...

bende halen miktarların ile gün sayısının ne şekilde işlem göreceği halen oturmuş değil...

şimdi yeni hesap şu şekilde... iki tarih arasındaki
irsaliye ve fatura miktarları, envanter sıfır gününe bakılmaksızın toplanıyor...

gün sayısı ise; envantere ait sıfır olmayan günler üzerinden bulunuyor...

Ekli dosyalar