Şartlı Aylık ve Günlük Hesaplama

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 - Tr
Merhaba arkadaşlar,
Çıkan sarı alan sonucunu hesaplamak mümkün mü?

11 iş gününü geçerse 1 ay olarak ücretlendirmesi
ve geçmez ise
iş gününü x35 tl den hesaplama yapması mümkün mü?

Not: Sarı alandaki "GÜN" iş günü olması gerekiyor.

Ben Normal de ay bazında değil de ayın iş günlerini 22 iş günü olarak hesaplama yapınca aşağıda gösterdiği gibi sıkıntı yok lakin;

Ay bazen 21-22-23 iş günü çıkabiliyor ve hesapta yanlış oluyor.

Kod:
=EĞER(D4<0;0;
EĞER(D4<12;D4*G3;
EĞER(D4<23;G2;EĞER(VE(D4>=23;D4<=34);G2+G3*(MOD(D4;23)+1);
EĞER(D4<45;G2*2;EĞER(VE(D4>=45;D4<=56);G2*2+G3*(MOD(D4;45)+1);
EĞER(D4<67;G2*3;EĞER(VE(D4>=67;D4<=78);G2*3+G3*(MOD(D4;67)+1);
EĞER(D4<89;G2*4)
))))))))
http://s9.dosya.tc/server/kzprw0/egitim-fiyat5_-_Kopya.rar.html

Bu konuda yardımcı olabilecek var mı?
Teşekkürler.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba.

Aynı konuyu kaçıncı kez sordunuz hatırlamıyorum doğrusu.
Ancak hala sonuç alamamışsınız anlaşılan.

Bence; en uç durumları içeren bir örnek belge hazırlamalısınız.
Tavsiyem formül denemelerini belgeye eklemek yerine;
-- her bir uç durum (20/21/22/23 günlerin her biri için ayrı ayrı) birer satırlık örnek tarihler yazıp,
karşılarına da olması gereken sonuçları haricen hesaplayın ve elle hücrelere yazıp,
bu sonuçları nasıl bulduğunuzu, neden aylık/neden günlük hesapladığınızı, günlük kısmı nasıl bulduğunuza dair açıklamalar yazın.
-- başlangıç ve bitiş tarihlerini öyle örnekleyin ki en uç durumlar oluşsun.
Örneğin;
-- "aylık" diyorsunuz, aylık kelimesinden kastınız takvim ayı mıdır? yoksa 22 günün karşılığı mıdır?
-- tarihlerin başlangıç ve bitiş günlerinin takvim ayının kaçıncı gününe denk geldiğinin bir önemi var mıdır?
-- 31 Ocak'tan başlandığında Şubat ayı'nın son gününe kadar 1 aylık süre mi geçmiş sayılmalıdır?
gibi akla gelebilecek en uç durumları örnekleyin ki sorunun çözülmesi hızlansın.
.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 - Tr
Merhaba.

Aynı konuyu kaçıncı kez sordunuz hatırlamıyorum doğrusu.
Ancak hala sonuç alamamışsınız anlaşılan.

Bence; en uç durumları içeren bir örnek belge hazırlamalısınız.
Tavsiyem formül denemelerini belgeye eklemek yerine;
-- her bir uç durum (20/21/22/23 günlerin her biri için ayrı ayrı) birer satırlık örnek tarihler yazıp,
karşılarına da olması gereken sonuçları haricen hesaplayın ve elle hücrelere yazıp,
bu sonuçları nasıl bulduğunuzu, neden aylık/neden günlük hesapladığınızı, günlük kısmı nasıl bulduğunuza dair açıklamalar yazın.
-- başlangıç ve bitiş tarihlerini öyle örnekleyin ki en uç durumlar oluşsun.
Örneğin;
-- "aylık" diyorsunuz, aylık kelimesinden kastınız takvim ayı mıdır? yoksa 22 günün karşılığı mıdır?
-- tarihlerin başlangıç ve bitiş günlerinin takvim ayının kaçıncı gününe denk geldiğinin bir önemi var mıdır?
-- 31 Ocak'tan başlandığında Şubat ayı'nın son gününe kadar 1 aylık süre mi geçmiş sayılmalıdır?
gibi akla gelebilecek en uç durumları örnekleyin ki sorunun çözülmesi hızlansın.
.
Merhaba hocam.

Ben excel formüllerinden çıkamadığım için son çareyi normal iş günlerine bağladım ki ayın kaç gün çektiğinin de önemi yok aslında lakin başaramamışım yazınızda da belirttiğiniz gibi.

Hocam istediğim mantık şöyle:

(Ödeme günü Ayın 14 ü olsun)
Öğrenci kaydını yaptık ve 1 ay boyunca ona eğitim vereceğiz.

Öğrenci diğer ayın ödeme gününe kadar eğitim alırsa aylık ödeme yapıcak, 11 iş gününü geçerse de aylık ödemeye yapmak zorunda kalıcak.
Bide aylık ödeme yerine cayma hakkı gibi düşünerek; öğrenci kaydı yapıldı ve 4 iş günden sonra ayrılmak istedi. Bu öğrenci 11 iş gününü geçmeden ayrıldığı için günlük ödeme yapıcak.

Aynı mantık 2 ay eğitim verdik ve 3. ay 11 iş gününü geçmeden ayrılırsa 2 ay ücreti + iş günü ücretini ödicek.

Cabası da: Öğrenci ödeme gününden 4 gün önce geldi ve diğer ayın ödeme gününe kadar eğitim aldı, eğitimin bittiği gün ayrıldı. o zaman da aynı mantığın tersi; iş günü ücreti + ay ücretini ödemiş olcak.

Umarım en açıklayıcı dille ifade edebilmişimdir. Anlatamadığım yerler var ise sorup konuyu kapatabilirsek çok sevinirim. Teşekkürler.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Keşke, uzun açıklamak yerine, söylediğim gibi; uç durumların gerçekleştiği tarihleri içeren (her bir uç durum için bir satır olacak şekilde) bir örnek belge yükleyip, her uç durumda hesaplamaya esas alınacak ay sayısı/gün sayısı/hesaplanacak ücret gibi bilgileri de ayrı ayrı sütunlara alıp, bir diğer sütuna da olması gereken ücret tutarını haricen hesaplayıp elle yazsaydınız ve bu hesaplamayı nasıl yaptığınızı her bir satırdaki ücret tutarı için ayrı ayrı açıklasaydınız.

Buna göre hazırlanmış bir örnek belge olmadan sonuca ulaşılabileceğini sanmıyorum, önerilen herbir çözüm için "ama gün sayısı şöyle olacaktı, işgünü böyle olacaktı, ayın 14'ü haftasonu gibi ilave soruların geleceği kesin gibi. Kayıt Mayıs ayında, çıkış Eylül ayında, hesaplamayı Eylül tarihine göree mi istiyorsunuz, tam aylar için ayrı, artık ay için ayrı istiyorsunuz gibi açıklamaya muhtaç sorular aklıma geliyor.

Her bir uç durum bir satırda örnek veriler olacak şekilde örnek belge yükleyiniz.
Ben veya başka bir forum üyesi konuyu cevapsız bırakmayacaktır.

Yine de ekli belgeye bir bakın ve E5 ve F5 hücrelerindeki tarihlerde değişiklikler yaparak sonuçlara bir bakın isterseniz.
İstemediğiniz sonuçlar oluşuyorsa (mevcut formül sonuçlarından hiç bahsetmeden)
E ve F sütununa uç örnek sonuçlar oluşacak şekilde tarihler ekleyin ve bu eklediğiniz tarihlerin satırlarına da olması gereken sonuçları elle yazın.
Bu arada ayın 14'ü ve 11 gün durumlarındaki eşitlik halini özellikle örneklendirin.

Örnek belgeye buradan ulaşabilirsiniz.

.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 - Tr
Keşke, uzun açıklamak yerine, söylediğim gibi; uç durumların gerçekleştiği tarihleri içeren (her bir uç durum için bir satır olacak şekilde) bir örnek belge yükleyip, her uç durumda hesaplamaya esas alınacak ay sayısı/gün sayısı/hesaplanacak ücret gibi bilgileri de ayrı ayrı sütunlara alıp, bir diğer sütuna da olması gereken ücret tutarını haricen hesaplayıp elle yazsaydınız ve bu hesaplamayı nasıl yaptığınızı her bir satırdaki ücret tutarı için ayrı ayrı açıklasaydınız.

Buna göre hazırlanmış bir örnek belge olmadan sonuca ulaşılabileceğini sanmıyorum, önerilen herbir çözüm için "ama gün sayısı şöyle olacaktı, işgünü böyle olacaktı, ayın 14'ü haftasonu gibi ilave soruların geleceği kesin gibi. Kayıt Mayıs ayında, çıkış Eylül ayında, hesaplamayı Eylül tarihine göree mi istiyorsunuz, tam aylar için ayrı, artık ay için ayrı istiyorsunuz gibi açıklamaya muhtaç sorular aklıma geliyor.

Her bir uç durum bir satırda örnek veriler olacak şekilde örnek belge yükleyiniz.
Ben veya başka bir forum üyesi konuyu cevapsız bırakmayacaktır.

Yine de ekli belgeye bir bakın ve E5 ve F5 hücrelerindeki tarihlerde değişiklikler yaparak sonuçlara bir bakın isterseniz.
İstemediğiniz sonuçlar oluşuyorsa (mevcut formül sonuçlarından hiç bahsetmeden)
E ve F sütununa uç örnek sonuçlar oluşacak şekilde tarihler ekleyin ve bu eklediğiniz tarihlerin satırlarına da olması gereken sonuçları elle yazın.
Bu arada ayın 14'ü ve 11 gün durumlarındaki eşitlik halini özellikle örneklendirin.

Örnek belgeye buradan ulaşabilirsiniz.

.
Hocam nasıl desem bilmiyorum. Herşey için teşekkürler. İstediğiniz ve yaptığınız çalışmanın üzerinde örnekler ile gösterdim.

http://s9.dosya.tc/server/za1axa/camosur.deneme1.BRN_-_Kopya.rar.html

Teşekkürler.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Tekrar merhaba.

Aşağıdaki formülü farklı tarih seçeneklerine göre deneyiniz.
Formül örnek belgedeki 5'inci satır için oluşturuldu.
Formülü önce U5 hücresine uygulayın, sonra bu hücreyi kopyalayıp U sütunundaki veri satırlarına yapıştırın.
Ayrıca; formüllerdeki + işaretlerinin olduğu yerlerden formülü parçalayarak farklı hücrelere uygulayın;
-- ilk kısım başlangıçtaki artık kısım,
-- ortadaki bölüm tam ay kısmı,
-- sondaki kısım ise çıkış artık gün için.
Formül mutlaka kısaltılabilir ama şimdilik işinizi göreçektir diye düşünüyorum.
.
Kod:
=(EĞER(TAMİŞGÜNÜ(E5;EĞER(GÜN(E5)<14;TARİH(YIL(E5);AY(E5);14);TARİH(YIL(E5);AY(E5)+EĞER(GÜN(E5)>14;1;0);15)))>11;B5;EĞER(E5=EĞER(GÜN(E5)<14;TARİH(YIL(E5);AY(E5);14);TARİH(YIL(E5);AY(E5)+EĞER(GÜN(E5)>14;1;0);14));0;TAMİŞGÜNÜ(E5;EĞER(GÜN(E5)<14;TARİH(YIL(E5);AY(E5);14);TARİH(YIL(E5);AY(E5)+EĞER(GÜN(E5)>14;1;0);14)))))*C5)
+(ETARİHLİ(E5;TARİH(YIL(F5);AY(F5)-EĞER(GÜN(F5)<14;1;0);EĞER(GÜN(F5)<14;14;15));"m")*B5)
+(EĞER(TAMİŞGÜNÜ(TARİH(YIL(F5);AY(F5)-EĞER(GÜN(F5)<14;1;0);EĞER(GÜN(F5)<14;14;15));F5)>11;B5;EĞER(TARİH(YIL(F5);AY(F5)-EĞER(GÜN(F5)<14;1;0);EĞER(GÜN(F5)<14;15;14))=F5;0;TAMİŞGÜNÜ(TARİH(YIL(F5);AY(F5)-EĞER(GÜN(F5)<14;1;0);15);F5))*C5))

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 - Tr
Tekrar merhaba.

Aşağıdaki formülü farklı tarih seçeneklerine göre deneyiniz.
Formül örnek belgedeki 5'inci satır için oluşturuldu.
Formülü önce U5 hücresine uygulayın, sonra bu hücreyi kopyalayıp U sütunundaki veri satırlarına yapıştırın.
Ayrıca; formüllerdeki + işaretlerinin olduğu yerlerden formülü parçalayarak farklı hücrelere uygulayın;
-- ilk kısım başlangıçtaki artık kısım,
-- ortadaki bölüm tam ay kısmı,
-- sondaki kısım ise çıkış artık gün için.
Formül mutlaka kısaltılabilir ama şimdilik işinizi göreçektir diye düşünüyorum.
.
Kod:
=(EĞER(TAMİŞGÜNÜ(E5;EĞER(GÜN(E5)<14;TARİH(YIL(E5);AY(E5);14);TARİH(YIL(E5);AY(E5)+EĞER(GÜN(E5)>14;1;0);15)))>11;B5;EĞER(E5=EĞER(GÜN(E5)<14;TARİH(YIL(E5);AY(E5);14);TARİH(YIL(E5);AY(E5)+EĞER(GÜN(E5)>14;1;0);14));0;TAMİŞGÜNÜ(E5;EĞER(GÜN(E5)<14;TARİH(YIL(E5);AY(E5);14);TARİH(YIL(E5);AY(E5)+EĞER(GÜN(E5)>14;1;0);14)))))*C5)
+(ETARİHLİ(E5;TARİH(YIL(F5);AY(F5)-EĞER(GÜN(F5)<14;1;0);EĞER(GÜN(F5)<14;14;15));"m")*B5)
+(EĞER(TAMİŞGÜNÜ(TARİH(YIL(F5);AY(F5)-EĞER(GÜN(F5)<14;1;0);EĞER(GÜN(F5)<14;14;15));F5)>11;B5;EĞER(TARİH(YIL(F5);AY(F5)-EĞER(GÜN(F5)<14;1;0);EĞER(GÜN(F5)<14;15;14))=F5;0;TAMİŞGÜNÜ(TARİH(YIL(F5);AY(F5)-EĞER(GÜN(F5)<14;1;0);15);F5))*C5))
Merhaba hocam.
Hocam çalışmanızda gösterdiğim örneklere göre sisteminiz saat gibi çalışıyo ve çok zahmet verdim.
Tarihler ile ilgili ufak bi sorun var ve 3 örnek daha ekledim hocam ona da göz atarak, çıkış tarihi girilmese hata verilmesin ve hücre boş kalsın ve çalışmayan günler satırını ilave ederseniz meteşekkir olurum hocam.

http://s9.dosya.tc/server/9ecr6y/camosur.deneme1.BRN_-_Kopya_2.rar.html

Teşekkürler.

Son düzenleme:

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Yeni belge ekte.
Belgeye buradan ulaşabilirsiniz.
.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Son gönderdiğiniz belgede birleştirilmiş AD:AF sütunlarına yazdığınız;
-- "başlangıç ve bitiş işgünü sayısı 11'i geçmiş",
-- "başlangıç ve bitiş tarihi 11 günü geçince 1 ay oluyor"
gibi açıklamalar yerine;
-- başlangıç 7 gün, bitiş 8 gün toplamı 15 olduğundan, başlangıç ve bitiş günsayısı 0, ay'a 1 ilave,
-- başlangıç - bitiş tarihleri arasındaki TAMİŞGÜNÜ sayısı 13, bu sayı 11'i geçtiğinden, başlangıç ve bitiş günsayısı 0, ay'a 1 ilave
gibi detaylandırmanızı isteyeyim.

Anladığım kadarıyla başlangıç - bitiş tarihlerinin;
-- aynı ay içinde, başlangıç tarihinin ayın 15'inden önce/bitiş tarihinin ayın 14'ünden sonra,
-- farklı ayda ve başlangıç tarihinin gün kısmı ayın 15'inden önce/sonra,
-- farklı ayda ve bitiş tarihinin gün kısmı ayın 14'ünden önce/sonra,
oluşları durumunu tam anlayamadım.

Aslında EĞER işlevinde uygulanacak öncelik sırasını anlamaya çalışıyorum.

Bu öncelik sıralaması anlaşılmayınca oluşturulan bir formül, bir satırda istenilen sonucu verirken, diğer bir satırda doğru sonuç vermiyor.

En genel koşuldan, en özel koşula doğru bir sıralama (bir koşul gerçekleşirse sonraki koşullara bakılmayacak anlamında) oluşturamadık sanırım ve sorun devam ediyor.

Eğer bu öncelik sırasını (sonraki koşullara bakmadan işlemi sonlandırma sırası) oluşturabiliyorsanız onu da yazın isterseniz.

İlk defa bir konuyla ilgili olarak pes demek üzereyim.
.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 - Tr
Son gönderdiğiniz belgede birleştirilmiş AD:AF sütunlarına yazdığınız;
-- "başlangıç ve bitiş işgünü sayısı 11'i geçmiş",
-- "başlangıç ve bitiş tarihi 11 günü geçince 1 ay oluyor"
gibi açıklamalar yerine;
-- başlangıç 7 gün, bitiş 8 gün toplamı 15 olduğundan, başlangıç ve bitiş günsayısı 0, ay'a 1 ilave,
-- başlangıç - bitiş tarihleri arasındaki TAMİŞGÜNÜ sayısı 13, bu sayı 11'i geçtiğinden, başlangıç ve bitiş günsayısı 0, ay'a 1 ilave
gibi detaylandırmanızı isteyeyim.

Anladığım kadarıyla başlangıç - bitiş tarihlerinin;
-- aynı ay içinde, başlangıç tarihinin ayın 15'inden önce/bitiş tarihinin ayın 14'ünden sonra,
-- farklı ayda ve başlangıç tarihinin gün kısmı ayın 15'inden önce/sonra,
-- farklı ayda ve bitiş tarihinin gün kısmı ayın 14'ünden önce/sonra,
oluşları durumunu tam anlayamadım.

Aslında EĞER işlevinde uygulanacak öncelik sırasını anlamaya çalışıyorum.

Bu öncelik sıralaması anlaşılmayınca oluşturulan bir formül, bir satırda istenilen sonucu verirken, diğer bir satırda doğru sonuç vermiyor.

En genel koşuldan, en özel koşula doğru bir sıralama (bir koşul gerçekleşirse sonraki koşullara bakılmayacak anlamında) oluşturamadık sanırım ve sorun devam ediyor.

Eğer bu öncelik sırasını (sonraki koşullara bakmadan işlemi sonlandırma sırası) oluşturabiliyorsanız onu da yazın isterseniz.

İlk defa bir konuyla ilgili olarak pes demek üzereyim.
.
Gerekli bilgiler istediğiniz doğrultuda eklendi hocam.

http://s9.dosya.tc/server/x2pz6d/camosur.BRN2_-_Kopya_2.rar.html

Teşekkürler.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Tekrar merhaba.

Ekteki belgeyi dener misiniz?

Belgeye buradan da ulaşabilirsiniz.
.

Ekli dosyalar