- Excel Vers. ve Dili
- excel 2007 türkçe
- Altın Üyelik Bitiş Tarihi
- 03-11-2020
Hocam eğer henüz yapmadıysan hacimli uygulamayı yapma.Orada yanlış bir fikir oluştu.Şöyle ki Güngören şubede boş yer var.Hatta o şubede ürün olmadığını bomboş bir şube olduğunu varsayalım.Bulgurlu şube ise neredeyse tamamen dolu olsun.Ayrıca bu iki şubenin eşit oranda Kay süt ihtiyacı(100-100) olsun.Şimdi Bulgurlu şube hacim olarak Güngören şubeden çok daha büyük olduğu için yapacağımız program Gürsel şubedeki -50 fazla olan ürünü bu iki şubenin büyüklükleri ile doğru orantılı olarak (misal oran 4/1 olsun) 40 'a 10 adet olarak dağıtacak.Neticede yanlış yapmış oluyor.Resmin geneline bakarsak şubenin ihtiyacı var ve eşit oranda ihtiyaç duyuyorlar.Bizim burada yapmamız gereken şubelerin büyüklüklerinden değil şubelerin doluluk oranlarından hareket etmek.Peki nasıl olacak bu?Sabit ismindeki sekmede 10.000 kalemlik bir liste oluşturursak ben buraya envanterdeki ürünleri ve bu ürünlerin hacimleri elle girebilirim.Zaten şubelerin hacimlerini girdiğimiz bir "Sevkiyat Hacim katsayısı (m3)" olarak oluşturmuşuz.Şimdi ben bir şubenin envanterini bu 10.000 satırlık listeye yapıştırınca adet sayılarının yanına ürünlerin hacimleri düşecek.Ürün adedi X ürün hacmi bize bir ürünün şubede kapladığı hacmi verecek.Bu hacimlerin toplamı ise şubedeki mevcut ürünlerin toplam hacmi.TOPLAM HACİM/ŞUBE HACMİ bize doluluk oranını verecek.İşte biz bu doluluk oranını kullanacağız.Sabit sekmesinde Şube adı - Şube hacmi - DOLULUK ORANI yanyana olacak.Şubenin doluluk oranı % şeklinde olabilir.Başa dönersek programa şöyle bir şart koyabiliriz.Doluluk oranı % 90 dan fazla olan şubeye sevkıyat yapma.Tabi bu % XX ifadesindeki XX rakamını sevkiyat yap dediğinde biz belirleyeceğiz.Tıpkı limit sevkıyat miktarını belirlediğimiz gibi.Umarım açıklayabilmişimdir ve umarım olayı abart mamışımdır.Şimdiden teşekkürler.... (BEN BU MESAJI YAZARKEN SANIRIM SİZ BİR KAÇ MESAJ ATMIŞSINIZ BİRAZDAN OKUYUP DÖNÜŞ YAPARIM)