Negatif sayıları aynı satır üzerindeki pozitif sayılara dağıtmak...

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
03-11-2020
Üstad ellerine sağlık...Ben 1 anlatıyorum sen 3 yapıyorsun...Hatta öyle ki yaptığın güncellemeleri anlamak için bile çaba sarf ediyoruz.Detaylı şekilde inceleyip yoğun şekilde kullanım sonucu ilave yorumlar yapacağım.Tekrar elinize sağlık....

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

böyle bir yol izlenmezse sonraki istekleri uygulamak macro yapmak zorlaşır...

işlem sırası şöyle...
1. şubelere ait sevk edilecek değerleri giriyosun (- ve + değrler)
sevk yap butonu ile sevk ediyosun...
sağ kısımda şubelerin durmlarına göre sevkiyat yapılıyor...
sevkiyat ayrıntıları sütunlarda görünüyor...
2.o şubenin sevk işlemlerini gerçekleştirdin diyelim...
teslimatlar yapıldı... sonra güncelle ile o şubenin kalanını ve sevkiyat
ihtiyaç kalanını güncelliyosun...
3.şubenin işi bitti yeni değerler yerlerine geldi artık ayrıntı sütunları silinebilir...
onuda yenileden hallediyosun.. ister şube seçerek ister tüm şubeler..

rakamların çokluğu hakimiyeti güçleştiriyor olabilir...
ekranda sonuç değrler görünmezse neyin nasıl yapıldığıda anlaşılmaz..
macro mantık hataları olunca gözükmeyebilir...
bu nedenle sütunlar çoğalmak zorunda...
bunlar olmazsa hem konuya hem macroya hakimiyet olmaz...

sevk edilecek rakam, bir hesaplama sonucu elde edilebilirliği olsa, bu noktadanda hareketle yeni bir macronun durumunu incelemek lazım... yani her bulunan değerin dönüşümü sevk edilecek rakamın yeni değerini kendiliğinden oluşturmali ki...hiç olmazsa güncellemelerle uğraşılmaz... tabi buda uzun bir tasarımı beraberinde getirebilir... belki de her şubenin ayrı sayfası olabilecek..
terside olabilir...

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Tekrar merhaba...Söylediklerinizi kısmen anladım."yani her bulunan değerin dönüşümü sevk edilecek rakamın yeni değerini kendiliğinden oluşturmali ki...hiç olmazsa güncellemelerle uğraşılmaz... " cümlesinde kasıt sanırım sevk işlemi biter bitmez güncellemenin hemen otomatik kendinden yapılması.Aslında bunun manuel olarak yapılması belki iş yükünü artırıyor ama hakimiyeti kolaylaştırıyor.Tabi her sevkten sonra değerleri güncellemeyi unutursanız sonraki yapacağınız sevkıyat yanlış değerlere göre yapılacağı için sizi yanıltır.Aslında Gürsel şubenin ihtiyacı halkalı şubeden karşılanmış iken siz güncelleme yapmaz iseniz Gürsel şubenin ihtiyacını tekrar Samandıra şubeden de karşılarsınız ki bu iki sefer sevkıyat yapılan Gürsel şubesinde fazlalığa yol açar.Bu noktada dikkatli olmak gerek.Dediğiniz gibi bu otomatik olsaydı sıkıntı bu yönüyle ortadan kalkmış olurdu.Ama bu hali de gayet kullanışlı diye düşünüyorum.Tekrar elinize sağlık...

Şimdi başka bir ricam var.Varsayalım ki bir şubeden sevkıyat yaptık.Ve bunu liste haline getirmek yada kağıda dökmek istiyoruz.Yine örneklendirerek devam edersek.Gürsel şubeden sevkıyat yapılmış olsun.Bazı ürünler Seyrantepe şubeye , bazı ürünler Halkalı şubeye , bazı ürünler diğer şubelere dağılacak...Şimdi bu noktada GÜRSEL-SEYRANTEPE sevk listesini oluşturmak isteyelim.Tüm ürünlerin (yaklaşık 10.000 kalem) bu listede olması manasız zira çoğu ürün bu yönde (GÜRSEL'den SEYRANTEPE'ye) sevk edilmeyecek.Sevk edilecek olanları da gelen sevk sütununda (SEYRANTEPE için CG sütunu) değer alan ürünler olarak tespit edebiliriz.Diğer bir sekmede bir listeleme sistemi oluşturursak (Şube-Sabit-Sevk Listesi gibi) burada iki adet şube (Sevk çıkış ve sevk giriş) seçebilmemize olanak tanıyan bir yapı oluşturmalıyız.Bu aşağı açılan listeler (combobox) olabileceği gibi kontrol kutucuğu (Checkbox) da olabilir.Örneklemeye devam edersek Gürselden sevkiyatı yaptığımızı varsayalım.Yine buraya bir buton koymamız gerekebilir.Mesela LİST olsun bu butonun ismi.Biz LİST butonuna tıkladığımızda arka planda bir veri tabanı oluşturmalı.Sonrasında Halkalıdan sevk yapılıp list yapılınca önceki veritabanı (Gürsel) silinmeksizin Halkalı için de veritabanı oluşturulmalı.Benzer şekilde tüm şubelerin sevk listeleri oluştuktan sonra SEVK LİSTESİ sekmesinde Sevk çıkış şubesine misal Gürseli ; varış şubesine de Şirinevleri seçince aşağısında sadece Gürsel'den Şirinevler'e gidecek ürünler listelenmeli.Tabi bu daha önceden oluşturduğumuz veri tabanından çağrılacak.Aynı şekilde tam tersi işlemi yaparsak çıkış şubesi Şirinevler , varış şubesi Gürsel seçersek bu sefer sadece Şirinevler'den Gürsel'e gidecek ürünler listelenmeli.Bu şekilde daha sade sevk listeleri oluşturup bunu şubelere yollayabilirim. Umarım açıklayıcı olmuştur.Şimdiden teşekkürler....

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

çalışma ekde...
veri sayfası oluşturmaya gerek yok... şu anda şube sayfası zaten kendisi veri sayfası...
şu durumda sadece işlem sırası değişiyor.... bir şube dağıtım yaptıktan sonra
listelere geçiliyor... listelerden sonra güncelleme...sonra temizleme...
veri sayfası için 17 tane şubenin 17 tane dağıtımını tutmak gerek... oda 17 sayfanın açılması demek... tek sayfaya sığmaz... her şubeye gidenin tutulacağı 17 tane sayfa gerekli...
ilerde böyle bir çalışma yaparım... o zaman şube sayfası sadece sevk yapan şubeler olarak kalacak.... sevk yapılan ürünler hangi şubeye veriliyor ise bu 17 tane açılacak sayfalara gönderilebilir...

yani 15 nolu sayfaya girdiğinde bu şubeye gönderilen, tüm sevkiyatın hangi şubelerden ne kadar geldiği görülür.. burada tek problem yeni bir ürünün kaydedilemeyecek olması... ancak tüm işlemler bitince yeni ürün girmek gerekir...

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Öncelikle tekrar teşekkürler.Her zamanki gibi mükemmel olmuş ilk izlenimlerime göre.İleride yaparım diye bahsettiğiniz çalışma sanırım ŞUBE sekmesini sadeleştirirken diğer şubeleri daha detaylı görmemizi sağlıyor.Ama bu şekilde ihtiyacımız yok.Zira şu an geliştirdiğimiz bu sistem bir şubenin fazlalıklarını diğer şubelere dağıtıp bunu listeleyebiliyor ki bu bizim amaçladığımız şey.Benim için önemli olan bir şubeye hangi şubeden ürün geldiğini gözlemleyebilmek değil ; bir şubenin hangi şubelere gönderim yapması gerektiğini gözlemleyebilmek.Bu açıdan bakıldığında sistem gayet iyi.Tabi her zaman geliştirecek bir nokta bulabiliriz :)

Sistemin başlangıcında kolay olsun diye ürün dağılımını en çok ihtiyacı olan; eşitlik durumunda ise en soldaki olarak belirlemiştik. Şimdi bunu biraz geliştirebiliriz.Acaba böyle bir gelişmeyi sona koymak ile işi daha mı zorlaştırdım ? Hani algoritmanın baştaki bir değişikliğinden dolayı tamamen mi değişmesi gerekecek bilmiyorum ama sizden ricam şu.Yine örneklendirecek olursak.Gürsel şubede bir üründen 14 adet fazlalık (-14) olduğunu varsayalım.Diğer şubelerde ise ihtiyaçlar sırası ile Bağcılar 40 ; Güngören 20 ; Şirinevler 10 olsun.Bizim sistem tüm fazlalıkları bu durumda en çok ihtiyacı olan şube olan Bağcılara sevk edecektir.Oysa bence orantılı dağılım yapmamız gerekir.Yani fazlalığı herkesin ihtiyacı oranında dağıtmalıyız.Bu durumda ise yeni dağılım Bağcılar 8 ; Güngören 4 ve Şirinevler 2 olacaktır.Bunu formüle etmek gerekirse yapılacak dağılımı bir dağıtım katsayısı ile yapabiliriz.Öncelikle ;

KATSAYI = (FAZLALIK/TÜM İHTİYAÇ TOPLAMI) olabilir.

Örnek için KATSAYI = 14/70 = 0,2 olacaktır.

Bağcılar için 40*0,2=8
Güngören için 20*0,2=4
Şirinevler için 10*0,2=2 olacaktır.

Tabiki siz daha iyi bir yöntem düşünürseniz onu uygulayabiliriz.Şimdiden teşekkürler....

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Hocam adım adım geliştirmek sizin için zor mu oluyor tüm istekleri birden mi söylesem bilmiyorum ama benzer bir mantık olduğu için yukarıdaki özellikle birlikte eklenir diye bunu da hemen eklemek istedim.Şöyle ki malum tüm şubelerin genişlikleri eşit değil.Mesela Güngören hacim olarak küçükken Bulgurlu çok daha büyük.Şimdi bu iki şubenin depolayabileceği ürün miktarı eşit değil.Örnek üzerinden gidersek aylık satışı iki şubede de aynı olan bir ürün (mesela 1000 adet)
Bulgurlu şubede rahatça stoklanabilecek iken Güngören bu konuda sıkıntı yaşar.Şimdi şubelerin üzerine şube hacimlerini Metreküp olarak girebileceğimiz
hücreler olsa ve biz bu değerleri oraya girince hücre büyüklüklerine göre bir dağılım yapsa.Bunun mantığı da şöyle olabilir.Mesela hacim kapasiteleri 100,200,300,400 ve 500 olan 5şube olsun.Matematik de OBEB(Ortak Bölenlerin En Büyüğü) denilen değer bu durumda 100 olacaktır.Diğer bir şubede bir üründen 30 adet fazla olduğunu varsayalım.Ve bu 5 şubede ihtiyaç aynı oranda olsun (Önceki mesajdaki ihtiyaç oranında dağıtım).Buna göre genişlik oranına göre dağıtım sıra ile 2,4,6,8 ve 10 şeklinde toplamda 30 olacaktır.

Genişlik katsayısı 1 = (100/1500) * 30 = 2 ürün
Genişlik katsayısı 2 = (200/1500) * 30 = 4 ürün
. . .
. . .
. . .
. . .
Yukarıda görüldüğü gibi her şube için farklı bir genişlik katsayısı oluşturmak gerekiyor sanırım.İhtiyaç katsayısı ise tekti.Ve genel dağıtım bu iki kat sayının etkisi altında olacak.Umarım mantık hatası yapmıyorum.Şubelerin hacimlerini direkt formüle girmek yerine değişebilen hücrelere girilmesi biraz esneklik sağlayacaktır.Zira şube değiştiğinde hacimde değişeceği için tüm makroları yeniden yazmak gerekecektir.Ayrıca depo hacmine göre dağıtım özelliğini etkisiz hale getirmek istediğimizde tüm depoların hacimlerini eşit girdiğimizde dağılım bundan etkilenmeyecektir.Mesela hepsine 100 girilirse program tüm şubeleri eşit büyüklükte kabul edip sadece ihtiyaç oranları doğrultusunda dağıtım yapacaktır.

Umarım anlatabilmişimdir.Tabi sizin fikirlerinize her zaman açığız.Şimdiden teşekkürler....Kolay gelsin....

Not: Sonradan farkettim ki olayın OBEB ile alakası yok.Sadece en küçük girilen şube 1 olacak şekilde diğer şubelerin hacimlerini buna oranlamak yeterli.Sonuçta katsayının tam sayı olma zorunluluğu yok.Mesela şubeler 11;17;19;24 ve 30 olsun.Bu durumda katsayılar;

K1=11/11=1
K2=17/11=1,54
K3=19/11=1,72
K4=24/11=2,18
K5=30/11=2,72 olacaktır.Dikkat edilirse şube büyüdükçe katsayı büyümüştür.Bu da geniş şube için daha büyük sevkıyat manasına gelir.

Son düzenleme:

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

orantılı dağılım ekde... yeni mesaj yollamışsın ona bir bakayım

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Hata...

Hocam tüm stoklar ile bir deneme yaptım ama şu şekilde bir hata aldım.Sebebi nedir.Teşekkürler ?

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Hocam tüm stoklar ile bir deneme yaptım ama şu şekilde bir hata aldım.Sebebi nedir?Teşekkürler ?

Ekli dosyalar

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

sıfıra bölünme hatası
oran hesabında toplam ihtiyaç olmadığı için vermiş .. düzeltildi ekde yolluyorum

Ekli dosyalar

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
bu 11,17,19,24,30 ile yapılan katsayı hesaplaması, sevkiyatın hacim değerinden gidilmesi gerekliliğine neden teşkil eden sebebi açıklamak içinmi, yoksa yukarıdaki hacimli hesaba ayrı yeni bir hesaplama biçimimi..

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
yine slm

sizdeki çalışmayı inceledim ... burada yeni bir durum oluşmuş... oranlı sevkiyatta ihtiyaç harici gönderim çıkmış ... bunu dikkate almamışım... bu durum nasıl olmalı

mesela ; -50 sevk edilecek... diyelimki şubeler 14, 10, 16 ihtiyaç var.. oranlama ile -50 tamamı yollanıp 14 için 17 , 3 fazlalık
10 için 12 , 2 fazlalık
16 için 20, 5 fazlalık
yapılmış... bu sonuç böylemi değerlenmeli...

buradanda şnu sormam lazım...
gönderen şubenin kendisinde hiçmi fazlalığı kalmayacak...

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
bu 11,17,19,24,30 ile yapılan katsayı hesaplaması, sevkiyatın hacim değerinden gidilmesi gerekliliğine neden teşkil eden sebebi açıklamak içinmi, yoksa yukarıdaki hacimli hesaba ayrı yeni bir hesaplama biçimimi..
Buradaki rakamlar rastgele seçilmiş ve şubelerin genişliklerini temsil eden rakamlar.Burada sadece genişlikler ile alakalı oranlamayı açıklamak için örnek olsun diye verilmiştir.Öncesindeki örnek 100,200,300 gibi düz rakamlarla örneklendirildiği için ve gerçekte bu kadar düz orantılı olmayacağı için bu rakamlar verilmiştir.Burada anlatılmak istenen şube genişse sevkıyat var hücre dar ise sevkıyat yok mantığı değil.Burada istenen ihtiyacı olan şubelere her durumda (diğer şubelerde fazlalık mevcut ise) sevkıyat var.Ama sevkıyatlar şube genişlikleri ile doğru orantılı.Son hesaplama biçimi ile ilk örnekteki rakamları yapacak olur isek;

Katsayı 1= 100/100=1
Katsayı 2= 200/100=2
Katsayı 3= 300/100=3
Katsayı 4= 400/100=4
Katsayı 5= 500/100=5

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
sizdeki çalışmayı inceledim ... burada yeni bir durum oluşmuş... oranlı sevkiyatta ihtiyaç harici gönderim çıkmış ... bunu dikkate almamışım... bu durum nasıl olmalı

mesela ; -50 sevk edilecek... diyelimki şubeler 14, 10, 16 ihtiyaç var.. oranlama ile -50 tamamı yollanıp 14 için 17 , 3 fazlalık
10 için 12 , 2 fazlalık
16 için 20, 5 fazlalık
yapılmış... bu sonuç böylemi değerlenmeli...

buradanda şnu sormam lazım...
gönderen şubenin kendisinde hiçmi fazlalığı kalmayacak...
Evet bu da benim dikkatimi çekmişti.Sonraki güncellemede belirtecektim siz benden önce davranmışsınız.Burada iki alternatif mevcut.Ya sevkıyat yapan şubenin elinde fazlalık bırakacağız (örnekte -10 kalır) yada her sevk yapılan şubeye biraz fazla ürün göndereceğiz ki oran tutturulsun.Zira tüm şubelerdeki ihtiyaçlara göre tam sayı olacak şekilde bir orantı tutturmak imkansız.

Sanırım ikincisi daha mantıklı.Zira ilk yöntemde bir şubede fazlalık kalırken (-10)
ikinci yöntemde bu fazlalık sevkıyat yapılan şubelere dağıtılacak ki bu daha az fazlalık manasına gelir.Bir şubede -10 fazlalıktansa bir kaç şubedeki küçük miktarlı fazlalıklar (-5,-3,-2) daha iyidir.Sanırım şu anki durum bu şekilde.Umarım sorunuzu yanıtlayabilmişimdir.Şimdiden teşekkürler...

Düzeltme:Hocam ben sabah fazlalıklar dağılım yapılan şubelere bölüştürülsün dedim ama sanırım bir yerde mantık hatası yaptık.Çünkü -441 fazlası olan bir şube sevkıyat yapınca diğer şubelerin hiçbirinde ihtiyaç yokken sadece 274 ihtiyacı olan şubeye 441 adet ürün sevk etti program.Bu da sevkiyat yapılan şubede -167 fazlalık oluşturdu ki mantıksız bence.Bu sebepten ötürü oranlı dağıtım sonrasında kalan fazlalıklar sevkıyat yapan şubede kalsın.Diğer durumda fazlalık illa dağıtılıyor.Eğer sevkıyat yapılan şube sayısı fazla ise artan fazlalık paylaştırıldığı için çok sıkıntı olmuyor.Ama sevkıyat yapılan şube sadece 1 olursa tüm fazlalığı ona sevk ediyor ki bu seferde burada fazlalık oluşuyor.Bu sebepten ötürü dengeli dağılım sonrasındaki fazlalık sevkıyat yapan şubede kalsın.Şimdiden teşekkürler....

Son düzenleme:

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

macroya sevkiyat tercihi konsun

1.ihtiyaç katsayısı üzerinden sevkiyat
2.hacim katsayısı üzerinden sevkiyat (hacimler sabir sayfasında olacak)

her iki haldede rakamları görebilmek mümkün olsun...
'--------------------------------------------------------------
dağıtım yapıldıktan sonra kalan fazlalık rakamda şuebsinde kalacak..

düzenlemeyi bitirince çalışmayı yollarım

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
03-11-2020
Heyecanla bekliyoruz....

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

yeni bir çalışma... sadeleşmeye gidildi... bazı sütunlar vazifelerini bitirdiler...

burada hacimli katsayı tercihi uygulamada değil... onu yarin yapacağım... bugün ancak yeni düzenlemeyi yapabildim...

bu yeni çalışmada; ihtiyaç önem sıralı sevkiyat ve ihtiyaç katsayı oranlı sevkiyat seçimi yapılarak sevkiyat hazırlanıyor ...

temizleme butonuna gerek yok.. sevkiyat her yapıldığında sevkiyatın yapıldığı sol kısım kendiliğinden temizlenir...

sürekli kontrol sözkonusu...

Ekli dosyalar

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

şubelere toplam 100 üzerinden hacim değerleri verilmiş kabul edelim
-50 fazlalık dağıtılacak ve 5 şubede ihtiyaç var
'------------------------------------------------------------------
Şube hacim kTS İhtiyaç -50 Dağıtım sonuç
şube1 2,5 /100= 0,03 10 0,03*50 2 2
şube2 4 /100= 0,04 8 0,04*50 2 2
şube3 15 /100= 0,15 5 0,04*50 8 5
şube4 9 /100= 0,09 7 0,09*50 5 5
şube5 14 /100= 0,14 22 0,14*50 7 7
----------------------------------------------------------------------
52 24 21
-50 fazlalık, şube hacime uygun 21 adet dağıtılmış oldu...
Şubede kalan -31
ihtiyac fazla olsa bile şube hacmi oranında dağıtım yapılmakta...

Son düzenleme:

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
------------------------
Kod:
şube        hacim        katsayı   -50  dağıtım   ihtiyaç  sonuç 
1.sb          2,5 / 100 = 0.03   * 50  =    2          10         2
2.sb          4   / 100 = 0.04   * 50  =    2          8          2
3.sb          15  / 100 = 0.15   * 50  =    8          5          5
4.şb          9   / 100 = 0,09   * 50   =   5          5          5  
5.şb          14  /  100 =0,14   * 50   =   7          22         7
----------------------------------------------------------

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
slm

yukardaki tabloda şube genişlikleri ile orantılı sevkiyat hesabı uygun olurmu
bunu uygulayayım...
toplam 100 üzerinden şubelere hacim % si verilmiş olsun...

-50 fazlalık dağıtılıyor, 5 şubede de ihtiyaç rakamları mevcut..
ihtiyaç sahibi şubelerin hacimlerine denk gelen hacim yüzdeleri, her şube için katsayısı ile doğru orantılı olarak dağıtımı yapılıyor... -50 fazlalık direk bu katsayılar üzerinden işlem görüyor...

şu durumda...
şubede 10 ihtiyaç olsa bile hacim oranı küçükse, bu şubeye -50 üzerinden 2 tane verilebilir
tersi durumda... 10 ihtiyaç varsa hacim oranı büyükse ve -50 üzerinden 20 adet belirtilişse buna 20 değilde ihtiyacına binaen 10 adet veriliyor...