Makro oluşturmayı, Vba'da kod yazmayı nasıl öğrenebiliriz ?

Excel Vers. ve Dili
Excel-2007 Türkçe
Selam arkadaşlar

Sitede veya kitaplarda yazılmış kodlara baktığımızda ne yapılmaya çalışıldığını açıklayan yorum satırlarının olması biz yeni başlayanların işimizi epey kolaylaştırmakta ama ya yorum yazılmadıysa ve kodları yazan kişinin de açıklamaya zamanı yoksa ?

Bir komut zincirini çözümlerken;

Elbette do, for döngüleri veya if statementları gibi programcılığın temel taşlarını anlayamamayı söylemiyorum ama daha önce hiç kullanmadığımız ve bilmediğimiz bir objenin başkası tarafından yazılmış bir programcının kodunu okurken karşılaştığınızda bu nesnenin ne işe yaradığını ve bu objeden sonra gelmesi gereken sözdiziminin ne olması gerektiğini bilememeniz durumunda ustalar bize yol gösterebilirler mi nasıl ve nerden araştırıyorlar? Elbette bir arkadaşımızın yazdığı programa bakarak ve arkadaşımız bize tüm iyi niyeti ve tüm içtenliğiyle bize bildiği herşeyi öğretiyor veya sitede yardımlarını esirgemeyen çok değerli hocalarımız var ve bize videolu anlatımlarıyla veya takıldığımızda kodumuzu düzelterek yardımlarını esirgemiyorlar ama balık yemenin yanında balık tutmayı da öğrenmek ; öğrenmeyi öğrenmek de gerekiyor ve bu konuda ustalarımız (bizden daha iyi bilenler) bilmedikleri bir durumda nasıl bir yol izliyorlar. Bu konuda siz değerli arkadaşlarımın deneyimlerini, tavsiyelerini bekliyorum.

Not: Bu konuda yazdığım yazı içtenlikle olup hiçbir hocaya, siteye veya kitaba saygısızlık yapmak amacıyla yazılmamıştır.

Saygılarımla

Ahmet HASIM

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
Sn Ahmet bey

İstediğiniz bu tip bilgileri size direk olarak kimsenin anlatmasını beklemeyin. Daha önceden de defalarca belirttiğimiz gibi bizim amacımız, üyelerimize excel ve VBA öğretmek değil sadece çözüme yönelik karşılıksız bilgi paylaşımıdır. Elbette zaman zaman bu bilgi paylaşımı eğitim ve öğretimide içermektedir. Paylaşılan tüm bilgi ve çözümler, bir ders gibi temelden başlayan bilgiler olmayıp genelde ilgili kişilerin belirli bir bilgi düzeyine sahip olduğu kabul edilerek hazırlanmaktadır. Sonuç olarak, bilgiyi paylaşmak bizim amacımız, öğrenmekte ise sizin amacınız olmak durumundadır. Ben yine de izlemeniz gereken yol konusunda kendi deneyimlerimi aşağıda aktarıyorum. Umarım bir faydası olur.

1- En iyi öğrenme yolu bir proje belirleyip onun üzerinden gitmektir. Yani kısaca kendinize bir hedef belirleyin. Bu hedefiniz, evinizde yada işyerinizde sürekli kullanabileceğiniz bir program olabilir. Bu tip bir uygulama, işleyiş mantığını (algoritma) daha iyi kavramanızı sağlayacaktır.

2- Hedefinize basit bir program ile başlayın. Asla belirli bir bilgi düzeyine gelmeden ileri düzey kodlamalar içerebilecek çalışmalara girmeyin. Aksi takdirde umutsuzluğa kapılabilirsiniz.

3- Projenizi oluştururken forumda benzer çözümleri detaylıca inceleyin. Notlar alın ve anlayamadığınız noktaları gecikmeden sorun.

4- İrdeleyeceğiniz çözümleri en basit konulardan başlayacak şekilde seçin. İleri düzey konuları anlamak için asla acele etmeyin.

5- Öğrendiğiniz her kodlama mantığını düzenli arşivleyin ve kullanım amacını gibi detaylarıda mutlaka not edin.

6- Aslında aradığınız tüm bilgilere internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Ancak internetten yeterince faydalanabilmek için ne aradığınızı bilecek bir bilgi düzeyine ulaşmanız gerekiyor.

7- Temel eğitim içeren kitaplarda temin edebilirsiniz.

Sonuç olarak temel amaç, öncelikle algoritma mantığını kavramak sonrasında da kod bilginizi geliştirmek olmalıdır. Bunuda ancak bana göre yeterli uygulama yaparak elde edebilirsiniz.

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Makro oluşturmayı, Vba'da kod yazmayı nasıl öğrenebiliriz ? Bu işe nasıl ve nereden başlamalıyız ? Bugün Levent bey' in bir soruya verdiği cevaptan esinlenerek bu konuyu açma gereği duydum. Herkesin deneyimlerini paylaşmasını bekliyorum. Eminim çok faydalı bir konu olacak. Herkese şimdiden teşekkürler.

Excel Vers. ve Dili
Excel-2007 Türkçe
Sn Ahmet bey

İstediğiniz bu tip bilgileri size direk olarak kimsenin anlatmasını beklemeyin. Daha önceden de defalarca belirttiğimiz gibi bizim amacımız, üyelerimize excel ve VBA öğretmek değil sadece çözüme yönelik karşılıksız bilgi paylaşımıdır. Elbette zaman zaman bu bilgi paylaşımı eğitim ve öğretimide içermektedir. Paylaşılan tüm bilgi ve çözümler, bir ders gibi temelden başlayan bilgiler olmayıp genelde ilgili kişilerin belirli bir bilgi düzeyine sahip olduğu kabul edilerek hazırlanmaktadır. Sonuç olarak, bilgiyi paylaşmak bizim amacımız, öğrenmekte ise sizin amacınız olmak durumundadır. Ben yine de izlemeniz gereken yol konusunda kendi deneyimlerimi aşağıda aktarıyorum. Umarım bir faydası olur.

1- En iyi öğrenme yolu bir proje belirleyip onun üzerinden gitmektir. Yani kısaca kendinize bir hedef belirleyin. Bu hedefiniz, evinizde yada işyerinizde sürekli kullanabileceğiniz bir program olabilir. Bu tip bir uygulama, işleyiş mantığını (algoritma) daha iyi kavramanızı sağlayacaktır.

2- Hedefinize basit bir program ile başlayın. Asla belirli bir bilgi düzeyine gelmeden ileri düzey kodlamalar içerebilecek çalışmalara girmeyin. Aksi takdirde umutsuzluğa kapılabilirsiniz.

3- Projenizi oluştururken forumda benzer çözümleri detaylıca inceleyin. Notlar alın ve anlayamadığınız noktaları gecikmeden sorun.

4- İrdeleyeceğiniz çözümleri en basit konulardan başlayacak şekilde seçin. İleri düzey konuları anlamak için asla acele etmeyin.

5- Öğrendiğiniz her kodlama mantığını düzenli arşivleyin ve kullanım amacını gibi detaylarıda mutlaka not edin.

6- Aslında aradığınız tüm bilgilere internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Ancak internetten yeterince faydalanabilmek için ne aradığınızı bilecek bir bilgi düzeyine ulaşmanız gerekiyor.

7- Temel eğitim içeren kitaplarda temin edebilirsiniz.

Sonuç olarak temel amaç, öncelikle algoritma mantığını kavramak sonrasında da kod bilginizi geliştirmek olmalıdır. Bunuda ancak bana göre yeterli uygulama yaparak elde edebilirsiniz.
Sn Levent Bey;

Çok değerli tavsiyeleriniz var ve kodlama mantığını arşivlemenin ve basitten zora doğru gitme yöntemini (bir nevi tümevarım yöntemini) uygulamanın gereklerini çok güzel belirtmişsiniz. Bu tavsiyelerin hepsine sonuna kadar katılıyorum ve sadece kodlama alanında değil yaşamımızda öğreneceğimiz her yeni işte de bunların yapılmasının fayda getireceğine inanmaktayım.

Benim aslında tam olarak istediğim nasıl ki userform oluşturma, commandbutton ların yerleştirilmesi gibi konularda görsel anlatımlar oluyor ve toolbox lar tanıtılıyor forumlarda. Benzer şekilde visual basic' in help kısmının; object browser kısımlarının da zaman zaman tanıtılması; uzmanların buralardan nasıl yararlandıklarını bizimle paylaşmalarıdır. Bence help kısmını da biraz tanımak yeni başlayanların işini kolaylaştıracaktır.

Kısacası hoşgörünüze ve daha önce görsel anlatımlardaki bilgi paylaşma içtenliğinize sığınarak forumda help bölümüyle de ilgili anlatımların herkese fayda getireceği inancı taşımakta ve bu konudaki paylaşımları dört gözle beklemekteyiz.

Saygılarımla

Ahmet HASIM