Listeden Şarta Bağlı seçim.

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
Ekteki örnek dosyada görüleceği gibi;
A kolonunda bir hücrede Listeden bir seçim yapıldığında ; B kolonundaki yanındaki hücrede A'hücresinde seçilene göre (şarta bağlı olarak) B hücresindeki seçilecek listede belirlenenler çıkabilsin.

Yardımcı olacaklara çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

İ

İhsan Tank

Misafir
kusura bakmayın soruyu yanlış anlamışım bu eklediğim dosyaya bakar mısın. tek sıkıntı c'de tanım kabul etmiyor bende ca olarak değiştirdim

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
A1 hücresinde Listedekiler(a,b,c) veri sayfasından alınıyor.
A1de Liste açılınca eğer "a" seçilirse yanındaki B1 hücresinde liste açılınca veriler sayfasından alınan tip listesindeki 1,2,3,4,5,6 hepsi geliyor.
İSTEK: A1 de "a " seçilirse B1 de istede sadece 1 ve 2
A1 de "b" seçilirse B1 de listede sadece 3 ve 4
A1 de "c" seçilirse B1 de listede sadece 5 ve 6

seçilebilir olsun.

Teşekkürler

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
Sn.İhsan Tank,
İlginize teşekkür ederim.
Ancak ekli dosya işi çözmüyor.
A1 hücresinde Listeden seçilen örnek a,b,c idi.
Bu verileri listede isim olarak ; örneğin, İstanbul,Ankara, İzmir olarak değiştirince sizin,
B1 hücresinde veri doğrulamaya koyduğunuz Indirect(indis) formülüne göre listeden seçim mümkün olmuyor.
Başka bir çözüm bulunabilirmi acaba.
Teşekkürler.

İ

İhsan Tank

Misafir
yanlışlık olamasın ben dolaylı fonksiyonu kullandım
sadece
isimlere ad tanımlaması ekledim

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
Sn.İhsan Tank,
Ekli sayfada gerçek değerlere göre hazırladım.
Kontrol ederk, soruma cevap bulabilirmisiniz.
Teşekkürler.

Ekli dosyalar

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
Sn.İhsan Tank,
Çözüm öneriniz için teşekkürler, mantığınızı anladım.
Fakat ekli dosyada örnek; İstanbul için Listbox'da 2 den fazla seçim yapılacak şekilde arttırınca, bu defa Ankara için Listbox'ta 2 ilçeden sonra alt taraf boş geliyor, bu boşlukları ortadan kaldırmak mümkün mü?

Teşekkürler.

Ekli dosyalar

İ

İhsan Tank

Misafir
rica ederim
sanırım bu istediğiniz olmuyor fazla olan yerleri otomatik çıkarıyor
belki başka arkadaşlar biliyordur onlar yardım eder.
kolay gelsin :mutlu:

Excel Vers. ve Dili
visual basic
selamlar araya giriyorum ama kusura bakmayın kafama takılan bişey oldu izmir seçildiği an veri doğrulamada dolaylı yazıyor ama ad tanımlamada dolaylı olarak belirtilmemiş bu dolaylının mantığı nedir hocam teşekkürler

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
Sn: turist Dosyanız Ekte Kolay Gelsin...:cool:

Teşekkürler security,
Gördüğüm kadarı ile mantık değimemiş data/validation (veri / doğrulama) bilgisi de aynı.
Ne yaptınız da bu olay düzeldi :)

Şimdi de Ankaraya veya İmire yeni ilçe ekleyince listboxta çıkmıyor......

İstanbul'dan ilçe silince silinenin yerine boşluk çıkıyor....

Çözümü var mı? Açıklar mısınız lütfen.....

Son düzenleme:
İ

İhsan Tank

Misafir
Teşekkürler security,
Gördüğüm kadarı ile mantık değimemiş data/validation (veri / doğrulama) bilgisi de aynı.
Ne yaptınız da bu olay düzeldi :)

Açıklar mısınız lütfen.....
alanı kısalttı ekleme yaptığınızda yeni eklenenleri görmeyeceksiniz

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
selamlar araya giriyorum ama kusura bakmayın kafama takılan bişey oldu izmir seçildiği an veri doğrulamada dolaylı yazıyor ama ad tanımlamada dolaylı olarak belirtilmemiş bu dolaylının mantığı nedir hocam teşekkürler
Sayın sonsuzkalp,

Bu sorunuzu açıklamaya çalışayım.

İhsan bey'in #10 nolu mesajındaki dosyada alanlar Ekle / Ad tanımlama ile tanımlanmıştır.

Örnek Ankara olarak tanımlanan aralığı doğrulamada =dolaylı(ankara) yada hücreden alarak =dolaylı(a1) gibi formülle listeleyebilirsiniz.

Buradaki mantık kısaca şöyledir.

Farklı sayfalarda doğrulamadaki listelemeyi kullanmak için önce aralığı tanımlarız sonra doğrulamaya tanımlanan aralığı yazarız.

Örnek Sayfa1 A1:A10 aralığını alan olarak tanımladığımızda Sayfa2 de herhangi bir hücrede doğrulamadaki liste bölümüne =alan yazdığımızda bu aralığın listelendiğini görebilirsiniz.
Esasında mantık budur. Yalnız biz örnekte alan adını hücreden aldığımız için dolaylı fonksiyonuna ihtiyaç duyarız, çünkü dolaylı fonksiyonu başvurulan metni bize verir.

Bu yüzden a1 e İstanbul yazıp İstanbulu'da B1:B10 diye tanımlarsak.

=dolaylı(a1) yani =dolaylı(istanbul) ile B1:B10 arsını listelemiş oluruz.

Kısaca açıklamaya çalıştım, anlamadığınız bir bölgesi varsa belirtirseniz biraz daha açabilirim.

Sn.İhsan Tank,
Çözüm öneriniz için teşekkürler, mantığınızı anladım.
Fakat ekli dosyada örnek; İstanbul için Listbox'da 2 den fazla seçim yapılacak şekilde arttırınca, bu defa Ankara için Listbox'ta 2 ilçeden sonra alt taraf boş geliyor, bu boşlukları ortadan kaldırmak mümkün mü?

Teşekkürler.
Merhaba,

Alternatif olsun.

Tip ve Tarife tanımlamalarını Ekle / Ad tanımlamadan bulabilirsiniz. Alanlar dinamiktir. Sağa yada alta veri ekledikçe alanlar otomatik değişir.

Eki inceleyiniz..

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
visual basic
ömer hocam çok teşekkür ederm tamamıyla suan anlamış bulunmaktayım :) iyi çalışmalar

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
Sayın sonsuzkalp,

Bu sorunuzu açıklamaya çalışayım.

İhsan bey'in #10 nolu mesajındaki dosyada alanlar Ekle / Ad tanımlama ile tanımlanmıştır.

Örnek Ankara olarak tanımlanan aralığı doğrulamada =dolaylı(ankara) yada hücreden alarak =dolaylı(a1) gibi formülle listeleyebilirsiniz.

Buradaki mantık kısaca şöyledir.

Farklı sayfalarda doğrulamadaki listelemeyi kullanmak için önce aralığı tanımlarız sonra doğrulamaya tanımlanan aralığı yazarız.

Örnek Sayfa1 A1:A10 aralığını alan olarak tanımladığımızda Sayfa2 de herhangi bir hücrede doğrulamadaki liste bölümüne =alan yazdığımızda bu aralığın listelendiğini görebilirsiniz.
Esasında mantık budur. Yalnız biz örnekte alan adını hücreden aldığımız için dolaylı fonksiyonuna ihtiyaç duyarız, çünkü dolaylı fonksiyonu başvurulan metni bize verir.

Bu yüzden a1 e İstanbul yazıp İstanbulu'da B1:B10 diye tanımlarsak.

=dolaylı(a1) yani =dolaylı(istanbul) ile B1:B10 arsını listelemiş oluruz.

Kısaca açıklamaya çalıştım, anlamadığınız bir bölgesi varsa belirtirseniz biraz daha açabilirim.

Merhaba,

Alternatif olsun.

Tip ve Tarife tanımlamalarını Ekle / Ad tanımlamadan bulabilirsiniz. Alanlar dinamiktir. Sağa yada alta veri ekledikçe alanlar otomatik değişir.

Eki inceleyiniz..

Sayın Ömer,
Ekli dosyanız amaca uygun ve tam çalışıyor.
Sizden ricam şu;
Name List oluşururken "Tip" Name'i nasıl formül yazdınız?
Açık olarak bunu yazabilirmisiniz, görmeye çalıştım fakat uzun formül göremedim.
Çok teşekkürler.....

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Tip ve Tarifeye nin listelenmesi için gereken formüller ekle / ad / tanımlamanın içindedir. Bunları alıp bir hücreye yapıştırırsanız formülün içeriğini görebilirsiniz..

Tarife için;

Kod:
=KAYDIR(veriler!$A$2;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(veriler!$A:$A)-1)
Tip için;

Kod:
=KAYDIR(veriler!$B$2;KAÇINCI($A2;veriler!$A:$A;0)-2;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(DOLAYLI(
"'Veriler'!"&KAÇINCI($A2;veriler!$A:$A;0)&":"&KAÇINCI($A2;veriler!$A:$A;0)))-1)
.