Kosula gore Grup Olarak Kosullu Bicimlendirme

Excel Vers. ve Dili
2013 - TR & EN
Basligi secmek de biraz zorlandim ama benim sorunum soyle: sadece A sutununda her satira tarihler giriliyor olsun manual olarak. Kosul renkleri sadece iki tane olacak. birisi gri, digeri renksiz. Girilen her tarih, girildigi satirdan bir onceki satirdaki tarihten farkli ise hucre dolgu rengi de farkli olacak. Ornegin bir onceki satir eger gri ise, yeni girilen farkli tarihin girildigi hucrenin dolgu rengi ise renksiz olacak. bir sonraki hucreye girilen tarih ayni ise ayni sekilde renksiz olarak devam edecek..

Kisaca; A sutununda ayni tarihi takip eden tarihler gri veya renksiz olacak toplu olarak bir onceki grubun rengine gore (renksiz veya gri olmasina gore) ekte dosya paylastim.. sadece kafadan tarihler girdim ve renklendirmeyi elle yaptim fakat bu renklendirmenin otomatik yapabilmek mumkun mudur? yardimlariniz icin tesekkur ederim. kolay gelsin herkese.

Ornek Dosya>> http://s3.dosya.tc/server3/zggq58/hayaletinizi-soru.xlsx.html

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
24.01.2019
selam,
A1 hücresinde TARİH Başlığı olsun ve A2 den itibaren de tarihler giriliyor olsun.
Yapacağınız :
1 - A2 den itibaren aşağıya doğru istediğiniz hücreye kadar seçin ör: A2:A1000
2 - Koşullu biçimlendirme den Yeni Kural ı seçin.
3 - Kural Türü Secin : kısmından "Biçimlendirilecek hücreleri belirlemek için formül kullan" ı seçin.
4 - Seçiminizi takiben gelecek olan Kural Açıklamasını Düzenleyin kısmında "Bu formül doğru olduğunda değerleri biçimlendir" ile açılan formül kutucuğuna
=VE(A2<>"";$A2<>$A1)
formülünü yazın.
5 - Biçimlendir butonuna basın ve Dolgu (GRİ veya farklı) rengi seçin yazı karakterini rengini ve kalın / italik belirleyin.

kolay gelsin.

Necdet

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 Türkçe
Merhaba,

Yardımcı kolon kullanarak bir çözüme ulaştım. Yardımcı kolon kullanmadan olabilir mi bilemiyorum, fonksiyonda iyi olan arkadaşların bakması gerek.

Verilerin A sütununda sıralı olduğu varsayımına göre düşünülmüştor.

B2:

Kod:
=EĞER(A2=A1;B1;MAK($B$1:B1)+1)

ve B2 formülünü verinizin olabilecek satır sayısına kadar kopyalıyınız.

A sütunuda Koşulla Biçimlendirme yapacağınız bölümün seçtikten sonra (Örneğin A2:A60 gibi)

Koşullu Biçimlendirme Formül :

Kod:
=VE(A2<>"";MOD($B2;2)=0)
Yardımcı sütunu gizleyebilirsiniz.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2013 - TR & EN
-sakman26 cok tesekkur ederim yorumun ve ornek formulun icin fakat paylasmis oldugun formulu gri renk bicimlendirme ile denedigimde bana sadece herhangi girilen tarihin ilk kez girildigi hucreyi griye boyuyor fakat hemen ardindan gelen ve ayni olan tarihleri yine renksiz birakiyor...

-Necdet Yesertener size de cok tesekkur ederim paylastiginiz cozum icin. Altin uye olmadigim icin indiremedim ekteki dosyayi fakat soylemis oldugunuz formulu uyguladigimda cok guzel calisiyor. Simdi bu cozume burun kivirmak edepsizlik olur :). Ama yine de tabi tek seferde (yardimci kolona gerek duymadan) yapilma yolu nasildir kafa yoruyorum yine de paylastiginiz formulu de temel alarak.. Ayni tarihin oldugu hucrelere sabit atayarak kosullu bicimlendirme yapma yolu cok mantikli. Acaba bu sabit atama kismini satir sayisini sabit sayi gibi kullanmak. bilmiyorum aklima pek bir sey de gelmiyor ama ben buna bir kafa yorucam tabi "bunun yolu budur tek seferde yardimci kolona gerek duymadan soyle yapilir" diyen varsa veya dediginiz gibi fonksiyonda iyi olan arkadaslar varsa bu konuda yine yardimlarini bekliyorum.. cok tesekkurler necdet Yesertener tekrardan

Excel Vers. ve Dili
2013 - TR & EN
-sakman26 cok tesekkur ederim yorumun ve ornek formulun icin fakat paylasmis oldugun formulu gri renk bicimlendirme ile denedigimde bana sadece herhangi girilen tarihin ilk kez girildigi hucreyi griye boyuyor fakat hemen ardindan gelen ve ayni olan tarihleri yine renksiz birakiyor...

-Necdet Yesertener size de cok tesekkur ederim paylastiginiz cozum icin. Altin uye olmadigim icin indiremedim ekteki dosyayi fakat soylemis oldugunuz formulu uyguladigimda cok guzel calisiyor. Simdi bu cozume burun kivirmak edepsizlik olur . Ama yine de tabi tek seferde (yardimci kolona gerek duymadan) yapilma yolu nasildir kafa yoruyorum yine de paylastiginiz formulu de temel alarak.. Ayni tarihin oldugu hucrelere sabit atayarak kosullu bicimlendirme yapma yolu cok mantikli. Acaba bu sabit atama kismini satir sayisini sabit sayi gibi kullanmak. bilmiyorum aklima pek bir sey de gelmiyor ama ben buna bir kafa yorucam tabi "bunun yolu budur tek seferde yardimci kolona gerek duymadan soyle yapilir" diyen varsa veya dediginiz gibi fonksiyonda iyi olan arkadaslar varsa bu konuda yine yardimlarini bekliyorum.. cok tesekkurler necdet Yesertener tekrardan

ÖmerBey

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Merhaba,
A sütununu seçin,
Tüm sütunun dolgu rengini beyaz yada renksiz yapın,
Koşullu biçimlendirmenin formül kısmına aşağıdaki formülü yazın,
Biçimlendirme ayarlarından dolguyu gri olacak şekilde ayarlayın.
Kod:
=ÇİFTMİ(TOPLA.ÇARPIM(1/EĞERSAY(A$1:A1;A$1:A1)))

Excel Vers. ve Dili
2013 - TR & EN
Merhaba mucit77, simdi denedim formulu ve tikir tikir calisiyor girilen tarih artan sekilde gittigi surece, bu koda ne kadar baktiysam da anlayamadim. kucuk bir aciklama rica etsem ? cok tesekkurler

Excel Vers. ve Dili
2013 - TR & EN
mucit77 mesajimdan sonra ufak biraz arastirdim ve Idris Serdar'in excel gurusu sitesinden paylastigi dosyalara denk geldim. Cok iyi anladim ne yaptigini. Cok mantikli , girilen tarihin girildigi yere kadarki diger girilen tarihlere baktirip, farkli kac tarih girildigini saydirip, bu sayi tek ise ki A1 de baslik var oldugundan renksiz baslayacak, cift sayi ciktiginda griye boyanacak. anladim ve bir ozet gecmis oldum.. cok tesekkur ederim cok faydasi oldu bunu ogrenmemin bir sonraki excel aksiyonlarimda :)

ÖmerBey

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu. Mantık tam da anlattığınız gibi. Bu sebeple sütunda daha önce kullandığınız bir tarihi araya başka bir tarih girdikten sonra yazdığınızda hata oluşacaktır. Sanırım bunu siz de farketmişsinizdir.
Bu arada mantığını kendi kendinize çözmeniz de ayrı bir güzellik, tebrik ederim...
İyi çalışmalar...

Excel Vers. ve Dili
2013 - TR & EN
Merhabsa mucit77, tekrar tesekkur ederim . 4 islemi excel de yapmak vb. kolay fakat bu tarz bilmeyince komplike ama ogrenince ve anlayinca da bir o kadar kucuk basit faydali fonksiyonlari bilmek de cok fayda var. dedigin gibi evet, ilk formulu turlu sekillerde denedigimde o hatayi verdi ve formulu anladiktan sonra o hatanin sebebini de anlamis oldum. ama o hatayi giderebilmenin bir yolu vardiur saniyorum ama yine kafa yormak gerek.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Bende alternatif olarak makrolu çözümü sunmak isterim.

Sayfanızın kod bölümüne uygulayınız.

Kod:
Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)
    Dim X As Long, Renk As Integer

Renk = 37
    Range("A2:A" & Rows.Count).Interior.ColorIndex = xlNone

For X = 2 To Cells(Rows.Count, "A").End(3).Row
        If X = 2 Then
            Range("A" & X).Interior.ColorIndex = Renk
        ElseIf Cells(X, "A") = Cells(X - 1, "A") Then
            Range("A" & X).Interior.ColorIndex = Cells(X - 1, "A").Interior.ColorIndex
        Else
            If Renk = 37 Then
                Renk = 36
            Else
                Renk = 37
            End If
        Range("A" & X).Interior.ColorIndex = Renk
        End If
    Next
End Sub

Excel Vers. ve Dili
2013 - TR & EN
Sayin mucit77'nin paylastigi formul, girilen tarihler artan sekilde gitmediginde hata veriyor , bu durumda bunu formul ile yapmak mumkun mudur Sayin Korhan .?

Excel Vers. ve Dili
2013 - TR & EN
mucit77 paylasmis oldugunuz son formulu asil excel belgemdeki yaklasik 2000 satira uygulamaya calistigimda excel'i cok kasti ve her actigimda belgeyi, excel donuyor surekli. sanirim bu formulu bu kadar satiura denedigimde formul ne olursa kasacak sanirim.