Kaydır indis kaçıncı vs. formülleri iç içe kullanma

Kumpasta

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
05-12-2025
Merhaba
İç içe uzun formüller var forumda ama çalışma mantığını çözemiyorum.
Böyle formüllerin mantığını çalışma prensiplerini anlatabilecek yada dışarıdan bulabileceğim kaynak var m acaba?

mesela: aşağıdaki formül gibi...
Kod:
=EĞER(SATIR()-SATIR($I$2)>BAĞ_DEĞ_SAY($G$3:$G$201);"";İNDİS(B$3:B$201;KAÇINCI(KÜÇÜK($G$3:$G$201;SATIR()-SATIR($I$2));$G$3:$G$201;0)))
Böyle uzun bir formüller hakkında açıklayıcı bir kaynak arıyorum.
Lütfen yardımcı olun.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 İngilizce -
Excel 2010 Türkçe -
Excel 2013 Türkçe -
Merhaba,
Excel'e ne kadar vakit ayırıyorsunuz bilemiyorum ama sandığınızdan çok daha fazla zaman ayırmanız gerekiyor. Özellikle fonksiyonlar için.

Bu tür işlemler için kaynak yok. Boş yere ne kitaba nede kursa para vermeyiniz.

Sizin formül 3. satırdan başlayacağını ve beş satır dolu olduğunu düşünelim.
Formülün yaptığı işlem;
EĞER(SATIR()-SATIR($I$2)>BAĞ_DEĞ_SAY($G$3:$G$201)
Bu kısım bize kısaca kaç veri sıralayacağımızı bulmamıza yardımcı olacaktır.
EĞER(SATIR()-SATIR($I$2) kısmı >BAĞ_DEĞ_SAY($G$3:$G$201) kısmından büyük olmadığı sürece verileri listelememize yardımcı olacaktır. Beş satır dolu olduğu için YEDİNCİ satırdan sonra değer getirmeyecektir.

İNDİS(B$3:B$201;KAÇINCI(KÜÇÜK($G$3:$G$201;SATIR()-SATIR($I$2));$G$3:$G$201;0)))
Bu kısım G sütunundaki en küçük ilk değeri bulup B sütunundaki karşılığını bulacaktır.

KÜÇÜK($G$3:$G$201;SATIR()-SATIR($I$2))- G sütunundaki en küçük ilk değeri verecektir.( en küçük değeri 2 olarak farz edin)

KAÇINCI(2;$G$3:$G$201;0) şeklini alıp 2 sayısının kaçıncı sırada olduğunu bulmuş oluruz. İNDİS(B$3:B$201;2) şeklini alıp 2 sayısnın B sütunundaki karşılığını getirecektir.

Son olarakta her bireyin kendine göre yazım şekilleri vardır. Ben bu formülü şu şekilde yazdım. İki formül arasında hiç bir fark yoktur ama öğrenmeye çalışan kişiler bunları farklı görüyor ve akılları karışıyor.
Değişiklik yapılan yerler kırmızı alanlardır.
Kod:
=EĞER(SATIR()-SATIR($I$2)>BAĞ_DEĞ_SAY($G$3:$G$201);"";
İNDİS(B$3:B$201;KAÇINCI(KÜÇÜK($G$3:$G$201;[COLOR="Red"]SATIR(A1)[/COLOR]);$G$3:$G$201[COLOR="Red"];[/COLOR])))
Saygılar,

• Beğen
Reactions: gll

Kumpasta

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010
05-12-2025
İyi geceler herkese
Sayın bzace şöyle bir gezindim o kadar bilgili insanlar var ki şu sitede. Çok iyi derece de yardım da ediliyor. Bence tek eksiğimiz böyle eğitim dökümanlarımız. Diğer sitelerden farklı olması açısından bu tip örnekler çoğaltılması gereksiz konu açılmasının da önüne geçer belki. Elbette herkes işinde gücünde bu kadar zaman ayıramaz siteye ama az bir gayretle güzel dökümanlar oluşturulabilir.
Sizin yaptığınız şey çok değerli şuanda benim için. bütünler parçalanınca işin özü daha kolay kavrana biliyor.
Umarım bu başlık altında diğer uzman arkadaşlar böyle örnekler verip biz acemilere yardımcı olur.
TEŞEKKÜR EDERİM.

Kumpasta

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010
05-12-2025
Mesela normal formül ile dizi formülü birbirinden çok farklı gibi.
Yani bu iş sudoku gibi. Normal formül ile bir tık ilerisini düşünürken dizi formülü ile 2-3 tık ilerisini hayal etmek lazım sanırım öğle değil mi?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 İngilizce -
Excel 2010 Türkçe -
Excel 2013 Türkçe -
Merhaba,
Benim göüşlerimi paylaşayım.
  • Döküman oluşturmak okadar kalay bir iş değildir. Kişinin oluşturduğu döküman kişi için oldukça kıymetli olduğu için bunun için cüzi miktar (kime göre ?) para isteyeceklerdir.
  • Açılan konular benim için gereksiz değildir. Her seferinde farklı yollar denememe yardımcı oluyor.
  • Sizin tabirinizle acemiler için yanlış bir öğrenme şekli.İlk önce araştırmayı öğrenmemiz lazım.
  • Dizi formülleri ile istediğiniz yapılabilir. Ülkemiz içerisinde formüller konusunda uç noktalarda kaç kişi var ? Makrolar konusunda uç noktalarda kaç kişi var ?
  • Öğrenmek istiyorsanız çok çalışacaksınız. Malasef çalışmadan hiç bir şeyin sahibi olmazsınız.Sadece olduğunu sanırsınız.

Erdem Akdemir

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2016 PRO TÜRKÇE-İNG. 64 BİT
Merhaba,

Formülleri öğrenmek çok tekrar gerektirir. Devamlı olarak siteyi takip edin.Foruma altın üye olursanız dershane bölümünde çok fazla örnek var.

Kumpasta

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010
05-12-2025
Merhaba,
Ben 300-500 mesajı olan kişilerin konu açtığı için sinir ile bir şeyler yazan yöneticilerin mesajlarını gördüğüm için böyle bir döküman oluşturulabilir demek istedim. Elbette tekrar etmek üzerine düşmek gerekiyor bir şeyleri paylaşmak için ama ne işe yaradığını bilmediğin şeyi sadece ezberlersin mantığını öğrenemezsin öyle değil mi?
Sizin ilk yorumunuz benim için bir döküman. Böyle örnekler paylaşılabilir demek istedim.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 İngilizce -
Excel 2010 Türkçe -
Excel 2013 Türkçe -
Konunun ucu açık hiç bir zaman kapanmaz. :)

Şöyle izah etmeye çalışayım. Döküman oluşturduk ve elimizde 5000 kayıtlı veri elde ettik. Kişinin müdürü acil bir iş istedi bu kişi o döküman içerisinden mi arayacak yoksa soru mu soracak? Bence soru soracak.

İşin bir de şu boyutu var. Sürekli açıklama yapan bir kişi düşünelim ve sorulan soru arttıkça bu işi fırsata çevirmek isteyecek, soru başına cuzi bir miktar (3 TL) para istiyor.

Sonuç ?

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Bizler yönetici olarak üyelerimizin gelişimini elimizden geldiğince gözlemeye çalışıyoruz. Burası forum ortamıdır. Üyelerimiz soru sorar cevabı bilen üyelerimizde elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışırlar. Genel yapı bu şekilde işlemektedir. Aynı sorular sık sorulmaya başladığında "DERSANE" bölümü oluşmaya başladı. Bu bölüme büyük katkıları olan başta İdris beye ve nezdinde diğer yönetici arkadaşlarıma içten teşekkür ederim.

Üyelerimizin genel yapısı soruyu sorup cevap alma yönündedir. Bizler dersane bölümünü inceleyin sorularınızı cevabı orada bulunuyor dediğimizde çoğu zaman 10 dakika sonra aradım ama istediğim cevabı bulamadım şeklinde olmaktadır. Maalesef çoğu üyemiz direk sonuç odaklı cevap bekliyorlar.

Bu birazda merak işidir. Öğrenmek isteyen kişi için internet gibi bir derya bulunmaktadır. Önemli olan ne aradığını bilmektir. Ne aradığını bilmek için en azından temel excel bilgisinin olmasında fayda vardır.

Temel bilgisi olan bir kişi zor soruları çözmeye başladığında zaten iç-içe karmaşık formülleri yazmaya başlayacaktır. Akabinde dizi formülleri yazmaya başlayacaktır. Adım adım kendisindeki gelişimin farkına varacaktır. Tabi bunun için bolca vakit gerekiyor.

Kısaca kendini geliştirmek isteyen üyelerimiz için benim genel önerim şudur;

İlk olarak temel fonksiyonları öğrenin (TOPLA-ETOPLA-ARA-DÜŞEYARA-YATAYARA-İNDİS-KAÇINCI-ORTALAMA-EĞER-MAK-MİN-KAYDIR-ELEMAN-ADRES-ALTTOPLAM-YUVARLA-AŞAĞIYUVARLA-YUKARIYUVARLA-TABANAYUVARLA-TAVANAYUVARLA)

Bu fonksiyonları kullarak bol bol pratik yapın. Bir süre sonra bu fonksiyonları iyi bir şekilde kullanarak pratik çözümler üretebildiğinizi göreceksiniz.

Bu aşamadan sonra karmaşık formülleri uygulayabileceğiniz soruları çözmeye çalışın. Burada iç-içe formüller ve dizi formüller devreye girecektir. Bu tarz formülleri yazmaya başladığınızda biraz bocalayabilirsiniz. İnatla üstüne giderseniz çözüm çorap söküğü gibi gelecektir. Yani pes etmek yok.

Son aşama formüllerin yetersiz kaldığı bölümdür. Bu aşamada makrolar devreye girecektir. Değişken tanımlamaları-Temel Döngüler-Karmaşık kodlamaları yukarıda fonksiyonlarda kazandığınız beceriler sayesinde daha kolay anlayabileceksiniz ve uygulama yapabileceksiniz. Bu aşamada bir kitap ve netteki videolar size destek olacaktır. Tabi ki bol bol pratik yapmak gerekiyor.

Tüm bunlar bir süreç gerektiriyor. Bu zamanı ayırabilen tüm üyelerimiz kendisindeki gelişimi tüm bölümlerde olmasa da belli bir seviyeye kadar göreceklerdir.

Bu süreci geçirmeyi göze alan tüm üyelerimize çıktıkları yolda başarılar dilerim.

Bizler takıldığınız noktalarda elimizden geldiğince destekçiniz olmaya devam edeceğiz.

Kumpasta

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010
05-12-2025
Anladım. ASLA akıl vermek değil di amacım. Lütfen yanlış anlaşılmasın.
Saygılar.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Yazdıklarınızı "Akıl vermek" olarak algılamadım zaten...

Sadece bilgilendirme ihtiyacı hissettim ve elimden geldiğince ifade etmeye çalıştım.

Excel öğrenmek için meraklı ve araştırmacı olmanın gerekliliğini açıklamaya çalıştım.