Interpolasyon?

Merhaba,

Yukarıda ki interpolasyon konusunu inceledim fakat makro çalıştıramadığımdan(excel starter) sadece formul ile olanları uyarlama çalıştım fakat istediğim sonuçları alamadım ve doğrulama yapamadım.

Kendi dosyamı ekledim. Aslında tek yapmak istediğim biraz çözünürlüğü artırmak. X voltaj değeri karşılığı sıcak değeri tahmini ne olur bunu bulmak istiyorum.

Birde acaba bunu interpolasyon ile yapmak yerine Grafik eğrisine birden fazla nokta ekleyerek bulmak mümkün mü? Yani eğri verisi 2,4,6,8,10 ise aradakileri (3,5,7 gibi) eğri üzerinde tıklayarak ya da nokta oluşturarak görmek mümkün değil mi?

saygılar
cuneyt

Ekli dosyalar

Kopyala yapıştırla gelebildiğim son nokta.
İşin garip tarafı B kolonundaki değerlerle A kolonunda ki değerleri yer değiştirince formül çalışmıyor. Çok garip geldi bu bana. Yani ben aslında Y değerlerini arıyorum ama tersine işlem yapmak zorunda kalıyorum. Copy paste olmadı bu sefer =)

bknz. ek.dosya

Sayın Yurttaş,
Paylaşımınız için teşekkürler fakat benim girdiğim değerlerde çalıştıramıyorum nedeni ne olabilir?
Daha farklı uygulamalarada baktım kendi değerlerimi girince formul çalışmıyor ama normalde sorun yok. Artık sorun benim girdiğim değerlerde mi diye düşünmeye başladım. Bende eksili rakamlarda var çünkü. Örnek dosyayı burayada iliştiriyorum. Teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
.

Sorunuzu yanlış yere sormuşsunuz. Buraya taşıdım.

Veriler konusunda biraz açıklama yaparsanız ve nelerin x ekseninde ve nelerin y ekseninde oldukları konusunu da belirtirseniz belki yardımcı olabilirim.

.

interpolation3.xlsx (20.1 KB,) dosyasında sizin göndermiş olduğunuz kullanıcı uygulaması var ama yanlış sayılarla sonuçlanıyor.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
interpolation3.xlsx (20.1 KB,) dosyasında sizin göndermiş olduğunuz kullanıcı uygulaması var ama yanlış sayılarla sonuçlanıyor.
.

Benim sorduğum sorulara cevap verin, lütfen.

Ondan sonra kusur örnekte mi? Yoksa sizde mi? Bakacağız.

.

Veriler son gönderdiğim dosyada olması gerektikleri yerdeler. O yüzden bu sorunuza cevap veremiyorum.

X değerleri voltaj
Y değerleri sıcaklık.

4.853 volta -40 derece sıcaklık tekabül ediyor.
Yeni X değeri olarak 4.482v girdiğim zaman Y değeri olarak 9878,289474 gibi rakamlar alıyorum. Sıcaklık değerleri değil.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
Veriler son gönderdiğim dosyada olması gerektikleri yerdeler. O yüzden bu sorunuza cevap veremiyorum.

X değerleri voltaj
Y değerleri sıcaklık.

4.853 volta -40 derece sıcaklık tekabül ediyor.
Yeni X değeri olarak 4.482v girdiğim zaman Y değeri olarak 9878,289474 gibi rakamlar alıyorum. Sıcaklık değerleri değil.
.

Dosyanız ekte.

Ben yerlerini değiştirdim bir sakıncası var mı?

.

Ekli dosyalar

Teşekkürler. Evet var. O şekilde bende de çalışıyor ama diğer türlü neden çalışmadığına bir türlü anlam veremiyorum. Sadece sizin örneğiniz değil diğer interpolasyon örneklerinde aynı durum söz konusu. Garip ve sinir bozucu.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
Kopyala yapıştırla gelebildiğim son nokta.
İşin garip tarafı B kolonundaki değerlerle A kolonunda ki değerleri yer değiştirince formül çalışmıyor. Çok garip geldi bu bana. Yani ben aslında Y değerlerini arıyorum ama tersine işlem yapmak zorunda kalıyorum. Copy paste olmadı bu sefer =)

bknz. ek.dosya

Sayın Yurttaş,
Paylaşımınız için teşekkürler fakat benim girdiğim değerlerde çalıştıramıyorum nedeni ne olabilir?
Daha farklı uygulamalarada baktım kendi değerlerimi girince formul çalışmıyor ama normalde sorun yok. Artık sorun benim girdiğim değerlerde mi diye düşünmeye başladım. Bende eksili rakamlarda var çünkü. Örnek dosyayı burayada iliştiriyorum. Teşekkür ederim.
.

X ve Y sütunundaki verileri X'e göre küçükten büyüğe doğru sıralamanız gerekir.

Dosyanız ekte.

.
.

Ekli dosyalar

Teşekkür ederim. Sorunun bu olduğunu bulmasanız bir ay kafaya takardım ben bunu.