İçiçe "eğer";"ve";"veya" kullanımı

Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 - Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
14-04-2021
Merhabalar,
Günlük rapor şablonu hazırlamaya çalışıyorum.
Veri doğrula işlemi yapmak istiyorum. Şöyleki ayrı bir sayfada 12 ay ve isimler var. 12 tane de her aya ayrı olacak şekilde ad tanımladım. Fakat formulüm ekimde kalıyor karekter sınırından dolay ne yapmalıyım yardım ederseniz sevinirim.

=EĞER($A$1="OCAK";_1;EĞER($A$1="ŞUBAT";_2;EĞER($A$ 1="MART";_3;EĞER($A$1="NİSAN";_4;EĞER($A$1="MAYIS" ;_5;EĞER($A$1="HAZİRAN";_6;EĞER($A$1="TEMMUZ";_7;E ĞER($A$1="AĞUSTOS";_8;EĞER($A$1="EYLÜL";_9;EĞER($A $1="EKİM";_10;EĞER($A$1="KASIM";_11;EĞER($A$1="ARA LIK";_12;""))))))))))))
bu şekilde 277 karakter oluyor. 255 karekterini geçemediğim için sadece ekim ayına kadar yapabiliyorum
Hocam dosya yükler misiniz?

Sanki bu kadar uğraşmadan yapılabilir gibi. Ne yapmak istediğinizi tam anlayalım önce

Excel Vers. ve Dili
türkçe
hocam öncelikle ilgin için teşekkürler. 2. altın üyeliğim olmadığı için dosya yükleyemiyorum yada ben yükleyemedim, neyse.
Öncelikle günlük rapor hazırlamak istiyorum. bu raporlar 3 vardiya olacak şeklinde. aylara tek tek ad kutusunda _1,_2 olacak şekilde isim tanımladım a1 gücresinde ocak ayı gözüktüğünde ocak ayının günleri çıkması gerekiyor, yani 1den 31ne kadar. bunun içinde veri doğrulama ayarla liste ve kaynak bölümüne bu formülü yazmam gerekiyor. Fakat karakter sınırına yakalandığım için 255 karakterden fazla yazamıyorum. Formülüm 273 karakter oluyor. bunun içinde 1 ay eksik oluyor.
EĞER($A$1="OCAK";_1;EĞER($A$1="ŞUBAT";_2;EĞER($A$ 1="MART";_3;EĞER($A$1="NİSAN";_4;EĞER($A$1="MAYI S" ;_5;EĞER($A$1="HAZİRAN";_6;EĞER($A$1="TEMMUZ";_7;E ĞER($A$1="AĞUSTOS";_8;EĞER($A$1="EYLÜL";_9;EĞER($A $1="EKİM";_10;EĞER($A$1="KASIM";_11;""))))))))))) yazdığım zaman formül çalışıyor fakat aralık ayını kullanamıyorum.

Umarım anlatabilmişimdir. Şimdiden teşekkürler.

parametre

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
ofis 2010 turkce
SlmDosya yukleme sitelerinden birine dosyanızı yukleyiniz oradaki linki buraya yazınız Ben veya diger arkadaslarımız, modlar size en kısa surede dosyanızı gorelim ona gore cozum önerelim .

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
.

Kod:
=IF($A$1="OCAK";"_1";IF($A$1="ŞUBAT";"_2";IF($A$1="MART";"_3";IF($A$1="NİSAN";"_4";IF($A$1="MAYI S";"_5";IF($A$1="HAZİRAN";"_6";IF($A$1="TEMMUZ";"_7";IF($A$1="AĞUSTOS";"_8";IF($A$1="EYLÜL";"_9";IF($A$1="EKİM";"_10";IF($A$1="KASIM";"_11";IF($A$1="ARALIK";"_12";""))))))))))))
IF yerine EĞER yazın.

Veya

Kod:
=LOOKUP(A1;{"AĞUSTOS";"ARALIK";"EKİM";"EYLÜL";"HAZİRAN";"KASIM";"MART";"MAYIS";"NİSAN";"OCAK";"ŞUBAT";"TEMMUZ"};{"_8";"_12";"_10";"_9";"_6";"_11";"_3";"_5";"_4";"_1";"_2";"_7"})
LOOKUP yerine ARA yazın.

.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba.

Sayın cyner8 aynı soru için daha önce aşağıdaki konuyu açmış idi.
veri doğrulama
Konunun açılışını izleyen 15 dakika sonra ben aşağıdaki formülü önermiştim.
Kod:
=EĞER(A1="";"";"_"&AY(0+("1."&A1&".2017")))
Olumsuz geri dönüş üzerine de; ad tanımlamaları da içerisinde olacak şekilde örnek belge yüklemesini istemiştim.

Sayın cyner8, aynı dakikalarda, bu konu sayfasına aynı soruyu yazmış ve Destek Ekibinden Sayın adsoft aşağıdaki formül önerisinde bulunmuş.
Kod:
=EĞER($A$1="ocak";"_1";EĞER($A$1="şubat";"_2";EĞER($A$1="mart";"_3";EĞER($A$1="nisan";"_4";EĞER($A$1="mayıs";"_5";EĞER($A$1="haziran";"_6";EĞER($A$1="temmuz";"_7";EĞER($A$1="ağustos";"_8";EĞER($A$1="eylül";"_9";EĞER($A$1="ekim";"_10";EĞER($A$1="kasım";"_11";EĞER($A$1="aralık";"_12";""))))))))))))
Ardından da Destek Ekibinden Sayın parametre de örnek dosya yüklemesini önermiş.
Forum üyelerinden Sayın rabbace, örnek belge yüklenmesini istemiş.
Son olarak da forum Moderatörü Sayın İdris SERDAR aşağıdaki iki formülü önermiş.
Kod:
=EĞER($A$1="OCAK";"_1";EĞER($A$1="ŞUBAT";"_2";EĞER($A$1="MART";"_3";EĞER($A$1="NİSAN";"_4";EĞER($A$1="MAYIS";"_5";EĞER($A$1="HAZİRAN";"_6";EĞER($A$1="TEMMUZ";"_7";EĞER($A$1="AĞUSTOS";"_8";EĞER($A$1="EYLÜL";"_9";EĞER($A$1="EKİM";"_10";EĞER($A$1="KASIM";"_11";EĞER($A$1="ARALIK";"_12";""))))))))))))
=ARA(A1;{"AĞUSTOS";"ARALIK";"EKİM";"EYLÜL";"HAZİRAN";"KASIM";"MART";"MAYIS";"NİSAN";"OCAK";"ŞUBAT";"TEMMUZ"};{"_8";"_12";"_10";"_9";"_6";"_11";"_3";"_5";"_4";"_1";"_2";"_7"})
Sonuçta önerilmiş dört formül de, konu sahibi Sayın cyner8'in açıklamalarına göre hazırlanmış ve sonucu aynı olan formüller.

İşin ilginç yanı; forumun, biri Moderatör, biri Uzman Ekibinden, biri Destek Ekibi mensubunun önerdiği formüller (açıklamalara göre doğru ve aynı sonucu veren) ve
biri Uzman Ekibinden, ikisi Destek Ekibinden ve biri de Altın Üye olan dört kişinin örnek belge yükleme isteğine, soru sahibi herhangi bir olumlu cevap vermemiş durumda.

Gerçekten anlamakta güçlük çekiyorum. Bunca kişi zaman/emek harcayarak cevap yazıp önerilerde bulunurken,
konu sahibi ısrarla sonuç alamadığını belirtip, örnek belge yüklememe hususunda ısrarını devam ettiriyor.

Konuya bakan, bu cevabımı okuyan üyelerden ricam (birçok üyenin de aynı fikirde olduğunu sanıyorum) odur ki;
bu kadar kişi karşılık beklemeksizin emek/zaman harcarken/harcamaya hazır iken,
biraz zahmete girip örnek belge yüklememeyi anlamak mümkün değil.

En azından emeğe saygının gereğinin bu olduğunu düşünüyorum.

Başka üyelerin de okuması için; yazdığım bu cevabı kısaltmadan aynen gönderiyorum.

(soru sahibi, nihayet örnek belge yüklerken hazırlamıştım)

Soru sahibinin, veri doğrulama formülünü, gönderdiğimi belirttiğim formülün yıl kısmını diğer sayfadan alarak aşağıdaki şekilde uygulaması yeterli olacaktır.
Kod:
=[COLOR="red"]DOLAYLI[/COLOR]("_"&[COLOR="red"]AY[/COLOR](0+("1."&B6&"."&'TARİH DEĞİŞTİRME'!$A$1)))

Excel Vers. ve Dili
türkçe
Sayın ömer bey,
Bu kadar sitemkar konuşmanızı anlayamadım ki ayrıca herzaman internete girme fırsatı da bulamıyorum. Belki siz sürekli internet başında olabilirsiniz ama ben değilim. Burada soruma cevap veren arkadaşlara da her seferinde ilgilerinden dolayı teşekkürlerimi sundum fakat sizin bu şekilde cevap yazmanız beni biraz üzdü. teşekkür ederim Formulünüz çalıştı bir daha insanlara ön yargılı konuşup itham altında bırakmayın. Kasıtlı olarak yaptığım hiç birşey yok.

Ayrıca her zaman emeğe saygı gösteririm

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Yazdıklarımda bir sitem yok.
Sorununa çözüm arayan üyelerin, soru/sorunlarını örnek belgeyle desteklemelerini rica ediyoruz.

Elbette ki örnek belge isteğimizdeki amaç; sorun yaşayan üyenin, bir an önce ve net şekilde ihtiyacının karşılanması
ve böylece de desteğe ihtiyacı olan başka bir üyenin sorunuyla ilgilenmeye başlama isteğimiz.
.

Excel Vers. ve Dili
türkçe
sizlerden rica şu yukardaki taploda puantaşim var puantaj kişi altında fm 1 aylık hücresi var bu hücrede hem fm hemde sm yazıyorum
en son da sm ve fm yazan hücre bulunuyor ricam şu fm 7,5 saat olarak belirleniyor ama sm ise 4 1,5 2 saat şeklinde oluyor isteğim şu sadece fm 7,5 olanların toplamını fm son hücresinde toplasın sm yazılanlarıda sonda bulunan sm hücresine toplasın lütfen yardım ekte resim şeklinde atım yardım lütfen