Hangi yazılım programı ile başlamalı

Katılım
24 Nisan 2023
Mesajlar
37
Excel Vers. ve Dili
2016
Merhabalar
mümkün ise üstatlardan bir tavsiye almak istiyorum
iş icabı excel ile haşır neşirim ve kendi işimi yürütebilecek kadar bilgiye sahibim (makro sıfır)
Amatör olarak programcılık ile uğraşmak istiyorum önereceğiniz program var mıdır ?
 

muhasebeciyiz

Altın Üye
Katılım
10 Şubat 2006
Mesajlar
456
Excel Vers. ve Dili
Office 2016
64 Bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
21-12-2027
Amatör Olarak Programlamaya Başlamak

Programlamaya başlamak, ilk bakışta göz korkutucu bir görev gibi görünebilir. Fakat doğru kaynaklar ve planlama ile bu süreci kolaylaştırmak ve keyifli hale getirmek mümkün. İşte amatör olarak programlamaya başlamak için bazı tavsiyeler ve öneriler:

1. İlgi Alanınızı Belirleyin:
Programlama çok geniş bir alan ve birçok farklı dil ve platform mevcut. Hangi dille başlamak istediğinizi belirlemek için öncelikle ilgi alanınızı belirlemeniz önemlidir. Web geliştirme ile mi ilgileniyorsunuz, mobil uygulamalar mı yapmak istiyorsunuz, yoksa oyun geliştirmeyi mi hayal ediyorsunuz? İlgi alanınıza göre bir dil seçmeniz, öğrenme sürecini daha motive edici hale getirecektir.

2. Online Kaynaklardan Faydalanın:
Günümüzde programlama öğrenmek için internette birçok ücretsiz kaynak mevcut. Youtube videoları, online kurslar, interaktif kodlama platformları ve bloglar gibi birçok seçenek arasından seçim yapabilirsiniz.

3. Bir Programlama Dili Seçin:
İlgi alanınızı belirledikten sonra, o alan için uygun bir programlama dili seçmeniz gerekir. Başlangıç için Python, JavaScript, HTML/CSS gibi daha kolay öğrenilen dilleri tercih edebilirsiniz.

4. Basit Projelerle Başlayın:
Temel syntax'ı öğrendikten sonra, basit projelerle pratik yapmaya başlamanız önemlidir. Küçük programlar yazarak öğrendiklerinizi pekiştirebilir ve problem çözme becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

5. Online Topluluklara Katılın:
Programlama ile ilgili online topluluklara katılmak, diğer programcılarla iletişim kurmak ve bilgi alışverişi yapmak için ideal bir ortam sunar. Takıldığınız konularda yardım alabilir, motivasyon bulabilir ve yeni bilgiler edinebilirsiniz.

Önerilen Programlar:
Python: Genel amaçlı bir programlama dilidir. Başlangıç için oldukça kolay ve kullanışlıdır.
JavaScript: Web geliştirmenin temel dilidir. Interaktif web siteleri ve web uygulamaları geliştirmek için kullanılır.
HTML/CSS: Web sayfalarının temelini oluşturan dillerdir. HTML ile sayfaların içeriğini, CSS ile ise görsel tasarımını belirleyebilirsiniz.
Java: Mobil uygulama geliştirme, oyun geliştirme ve web geliştirme gibi birçok alanda kullanılan bir programlama dilidir.

Ek Tavsiyeler:
Sabırlı olun ve pes etmeyin. Programlama öğrenmek zaman ve emek ister.
Hata yapmaktan korkmayın. Hatalar, öğrenmenin en önemli parçalarından biridir.
Eğlenmeye çalışın. Programlama zorlayıcı bir süreç olsa da, aynı zamanda oldukça keyifli ve rewarding bir uğraştır.

Faydalı Kaynaklar:
Codecademy: W3Schools: https://www.w3schools.com/
Khan Academy: https://www.khanacademy.org/computing/computer-programming
Udacity: Coursera: https://www.coursera.org/
Patika: https://www.patika.dev/
Kodluyoruz: https://kodluyoruz.org/

Ayrıca, Youtube'da Türkçe programlama dersleri veren birçok kanal da bulabilirsiniz.

Bazı Youtube kanalları:

Amigoscode:
Traversy Media:
The Net Ninja:
freeCodeCamp:

Bu tavsiyeler ve kaynaklar ile amatör olarak programlamaya başlamak için sağlam bir temel oluşturabilirsiniz. Unutmayın, önemli olan istikrarlı olmak ve pes etmeden öğrenmeye devam etmektir.

Web Geliştirme:
HTML/CSS: Web sayfalarının temelini oluşturan dillerdir. Başlangıç için oldukça kolay ve kullanışlıdırlar.
JavaScript: Web sitelerine interaktiflik katmak için kullanılan bir programlama dilidir.

Python: Web uygulamaları geliştirmek için de kullanılabilecek bir programlama dilidir.

Mobil Uygulama Geliştirme:
Java: Android ve iOS platformları için uygulama geliştirmek için kullanılan bir programlama dilidir.

Kotlin: Android uygulama geliştirmek için kullanılan daha yeni bir programlama dilidir.

Swift: iOS uygulama geliştirmek için kullanılan bir programlama dilidir.

Oyun Geliştirme:
C#: Unity oyun motoru ile oyun geliştirmek için kullanılan bir programlama dilidir.

C++: Unreal Engine oyun motoru ile oyun geliştirmek için kullanılan bir programlama dilidir.

Python: Basit oyunlar geliştirmek için de kullanılabilir.

Veri Bilimi:
Python: Veri analizi ve makine öğrenmesi için en popüler programlama dillerinden biridir.
R: İstatistiksel analiz ve veri görselleştirme için kullanılan bir programlama dilidir.

Sistem Yönetimi:
Linux: Komut satırı tabanlı bir işletim sistemidir.
Windows PowerShell: Windows işletim sistemini yönetmek için kullanılan bir komut satırı aracıdır.

Seçiminizi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler:

Öğrenme kolaylığı: Bazı programlama dilleri diğerlerinden daha kolay öğrenilebilir. Başlangıç için daha basit bir dil seçmeniz, motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olabilir.

Kullanım alanları: Seçtiğiniz programlama dilinin hangi alanlarda kullanılabileceğini göz önünde bulundurun.

Topluluk desteği: Her programlama dilinin arkasında güçlü bir topluluk olması önemlidir. Bu sayede takıldığınız konularda yardım alabilirsiniz.
Ek olarak, online kurslar, bootcamp'ler ve kitaplar gibi birçok kaynak da programlama öğrenmenize yardımcı olabilir.

Başarılar!
 
Son düzenleme:
Katılım
24 Nisan 2023
Mesajlar
37
Excel Vers. ve Dili
2016
Veri Bilimi:
Python: Veri analizi ve makine öğrenmesi için en popüler programlama dillerinden biridir.
R: İstatistiksel analiz ve veri görselleştirme için kullanılan bir programlama dilidir.
Tşk ederim
daha çok basit hesaplamalar veri analizi tazında çalışmalar yapmayı hedefliyorum
anladığım kadarı ile başlangıç olark Python (yanlız Python altındaki R: hangi program oluyor onu anlamadım)
birde Python excel ile uyumlu çalışıyormu ?
 

muhasebeciyiz

Altın Üye
Katılım
10 Şubat 2006
Mesajlar
456
Excel Vers. ve Dili
Office 2016
64 Bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
21-12-2027


Evet, Excel Python ile uyumlu çalışır. Aslında, Excel'i Python ile otomatikleştirmek ve analiz etmek için kullanabileceğiniz birkaç farklı yöntem vardır.

1. xlwings:
Bu, Excel'i Python'dan doğrudan kontrol etmenizi sağlayan açık kaynaklı bir kütüphanedir. xlwings ile şunları yapabilirsiniz:
Çalışma kitaplarını açın ve kaydedin
Sayfalar arasında geçiş yapın
Hücre değerlerini okuyun ve yazın
Formülleri ve grafikleri çalıştırın
Makroları çalıştırın

2. openpyxl:
Bu, Excel çalışma kitaplarını okumak ve yazmak için kullanabileceğiniz bir başka açık kaynaklı kütüphanedir. openpyxl ile şunları yapabilirsiniz:
Hücre değerlerini okuyun ve yazın
Formülleri ve grafikleri okuyun
Çalışma kitaplarının özelliklerini değiştirin

3. pywin32:
Bu, Windows API'sine erişmenizi sağlayan bir Python kütüphanesidir. pywin32 ile şunları yapabilirsiniz:
Excel'i otomatikleştirmek için Windows API'sini kullanın
Makroları çalıştırın
Pencereleri ve kontrolleri kontrol edin

4. VBA:
Excel'de yerleşik bir makro dilidir. VBA ile şunları yapabilirsiniz:
Karmaşık görevleri otomatikleştirin
Kullanıcı formları oluşturun
Verileri analiz edin

Hangi yöntemi kullanacağınız, ihtiyaçlarınıza ve becerilerinize bağlıdır. xlwings ve openpyxl, başlamak için nispeten kolaydır ve çoğu temel görevi yerine getirmek için yeterlidir. pywin32, daha fazla kontrol ve esneklik gerektiren daha karmaşık görevler için daha uygundur. VBA, en karmaşık görevleri otomatikleştirmek için kullanılabilir, ancak öğrenmesi ve kullanımı daha zordur.

Excel ve Python ile uyumlu çalışmanın bazı faydaları şunlardır:

Verimliliği artırır: Tekrarlayan görevleri otomatikleştirerek zaman kazanabilirsiniz.

Daha karmaşık analizler gerçekleştirin: Python'un güçlü veri analiz araçlarını kullanarak Excel'de mümkün olandan daha karmaşık analizler yapabilirsiniz.

Daha iyi görselleştirmeler oluşturun: Python'un Matplotlib gibi kütüphanelerini kullanarak Excel'de mümkün olandan daha etkileyici ve bilgilendirici görselleştirmeler oluşturabilirsiniz.

Excel ve Python ile uyumlu çalışmayı öğrenmek, üretkenliğinizi ve veri analiz becerilerinizi geliştirmenin iyi bir yoludur.
 
Katılım
9 Şubat 2022
Mesajlar
124
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2021 TR 64 Bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
09-02-2027
Excel hala en pratik: Raporlama, özetleme, sunum, temel istatistiki analiz ile uğraşıyorsanız 1.000.000 satırı aşmayan veriler ve hızlı bir işlemciniz varsa.
Python: Veri Madenciliği, makina öğrenmesi, çok ileri düzey istatistiki-analitik tekniklerle uğraşıyorsanız. (Büyük pazarlama işleri için daha ideal)
Python ile herşey yapılabilir, sadece veri analizi değil, gelecek pythonda, programcılıkta ilerleyecekseniz tek seçenek python.
Excelde, python'a başlamak için ise: xlwings eklentisi.
 
Katılım
24 Nisan 2023
Mesajlar
37
Excel Vers. ve Dili
2016


Evet, Excel Python ile uyumlu çalışır. Aslında, Excel'i Python ile otomatikleştirmek ve analiz etmek için kullanabileceğiniz birkaç farklı yöntem vardır.

1. xlwings:
Bu, Excel'i Python'dan doğrudan kontrol etmenizi sağlayan açık kaynaklı bir kütüphanedir. xlwings ile şunları yapabilirsiniz:
Çalışma kitaplarını açın ve kaydedin
Sayfalar arasında geçiş yapın
Hücre değerlerini okuyun ve yazın
Formülleri ve grafikleri çalıştırın
Makroları çalıştırın

2. openpyxl:
Bu, Excel çalışma kitaplarını okumak ve yazmak için kullanabileceğiniz bir başka açık kaynaklı kütüphanedir. openpyxl ile şunları yapabilirsiniz:
Hücre değerlerini okuyun ve yazın
Formülleri ve grafikleri okuyun
Çalışma kitaplarının özelliklerini değiştirin

3. pywin32:
Bu, Windows API'sine erişmenizi sağlayan bir Python kütüphanesidir. pywin32 ile şunları yapabilirsiniz:
Excel'i otomatikleştirmek için Windows API'sini kullanın
Makroları çalıştırın
Pencereleri ve kontrolleri kontrol edin

4. VBA:
Excel'de yerleşik bir makro dilidir. VBA ile şunları yapabilirsiniz:
Karmaşık görevleri otomatikleştirin
Kullanıcı formları oluşturun
Verileri analiz edin

Hangi yöntemi kullanacağınız, ihtiyaçlarınıza ve becerilerinize bağlıdır. xlwings ve openpyxl, başlamak için nispeten kolaydır ve çoğu temel görevi yerine getirmek için yeterlidir. pywin32, daha fazla kontrol ve esneklik gerektiren daha karmaşık görevler için daha uygundur. VBA, en karmaşık görevleri otomatikleştirmek için kullanılabilir, ancak öğrenmesi ve kullanımı daha zordur.

Excel ve Python ile uyumlu çalışmanın bazı faydaları şunlardır:

Verimliliği artırır: Tekrarlayan görevleri otomatikleştirerek zaman kazanabilirsiniz.

Daha karmaşık analizler gerçekleştirin: Python'un güçlü veri analiz araçlarını kullanarak Excel'de mümkün olandan daha karmaşık analizler yapabilirsiniz.

Daha iyi görselleştirmeler oluşturun: Python'un Matplotlib gibi kütüphanelerini kullanarak Excel'de mümkün olandan daha etkileyici ve bilgilendirici görselleştirmeler oluşturabilirsiniz.

Excel ve Python ile uyumlu çalışmayı öğrenmek, üretkenliğinizi ve veri analiz becerilerinizi geliştirmenin iyi bir yoludur.
tşk ederim
 
Üst