Excel Dosyasını Formül ya da Veriye bağlı Şifreleme

Excel Vers. ve Dili
2013
Merhabalar,

Üzerinde çalıştığım proje içinde, firmamıza ait fiyat listesi, özel ürüne göre ekstra ürün hesaplama ve her ürüne ait PDF dosyası çağırma durumları var.

Bu dosyayı tüm PDF'leri ile birlikte firmamızdaki ilgili çalışanlara usb ile dağıtacağız. Fakat bu çalışmanın dışarı sızmasını, çalışan işten ayrıldıktan sonra kullanılabilir olmasını istemiyoruz.

O yüzden aklımda her kullanıcıya özel ve verisini günlük ya da haftalık olarak internetteki bir excel dosyasından alan bir parola oluşturmak geldi.

Örneğin Mehmet isimli bir kullanıcı için ME495025 gibi bir parola olacak, Mehmet bunu bilmeyecek sadece online olarak internetten excel'e çektirebilecek. Bu parola haftalık olarak değişeceğinden sayısal kısmı TARİH formülüne bağımlı olacak ve ben internet üzerindeki excel dosyasından bu kişiye özel satırı sildiğim anda, excel dosyası artık açılabilir olmayacak, gerekirse tüm içeriğini ve kendisini silecek.

Bunun engellemesinin önüne geçmek için projeyi makrosuz olarak farklı kaydet yapıp şifresiz hale getirememeiz de gerekiyor arkadaşın, makroları etkinleştirmeden hiç bir şeyi görememesi de gerekiyor diye düşünüyorum.

Bunun gibi bir güvenlik önlemi mümkün müdür? Buna neler yapabiliriz?

İlginize şimdiden teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
2013
Ayrıca VBA kullanılarak bir kullanıcı arayüzü de yapacağım, bunun için arayüzün özelliklerini ve görünümünü nasıl yapabilirim?

Excel Vers. ve Dili
2013
Teşekkür ederim, uzun süredir forumu inceliyorum ve VBA hakkında çok az şey bildiğim için hayalgücümü çok kullanamıyorum.

Örnek için teşekkür ederim, tam olarak olmasa da, güzel başlagıç oldu. Bu süre içinde ben de çalıştım baya. Başka sorularda görüşürüz umarım :)

Excel Vers. ve Dili
2013
Şunlar hala çözülmedi;

1 - İnternetteki excel dosyasından giriş parolası çekmek
2 - Dosyayı makrosuz olarak farklı kaydetmenin imkansız kılınması
3 - İnternetten çekilen giriş parolasının sadece 1 günlük olmasına izin verilmesi; her gün nettekinin de exceldekinin de aynı kombinasyonla çekilmesi

Teşekkürler

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merhaba;
Oldukça ilginç bir konu olduğundan üzerinde çalışarak beyin cimnastiği yaptım.

1-Dosya önceden hazırlanarak internetten download ediliyor.
2-Dosyayı açan kullanıcı dosyayı açtığı zaman (makro güvenliği uygun değilse ) 2015 sayfası ile karşılaşacak. (ve tabiki burdaki uyarıyla) diğer sayfalar kapalı
3- Dosyayı açan kullanıcı dosyayı açtığı zaman (makro güvenliği uygun ise) userform ile karşılaşacak.
Burada kullanıcı;
Sicil no
Kullanıcı adı
Ve şifre girecek
3 kriter doğru ve bu kullanıcıya ait tarih aralığı uygun ise dosya kullanıcıya sadece kendi sayfaları ile açılacak.
Sicil no ,Kullanıcı adı ve şifre doğru olsa dahi tarih aralığı uymuyorsa dosya kendini kapatır ve siler.
Bu uygulama ile orta seviyeli bir kullanıcı için gereken önlemi almış olursunuz. Ama unutulmamalıdır ki yüzde yüz güvenlik yoktur.

Dosyayı açarken
Sicil no=muygun
Kullanıcı adı=muygun
Şifre=muygun
Olarak açın. Tüm sayfalar açık olarak gelecek.
Dosyada gereken düzenlemeleriniz yapın. Ve kaydederek kapatın.
Sonra sicil,kullanıcı ve şifre olarak admin yazarak açın. Kaydedin ve kapatın. (böylece tüm sayfalar gizli, sadece 2015 sayfası açık olarak dosyayı yapılandırmış olursunuz.)
İşte paylaşacağınız dosya bu olmalı.
Ayrıca makroları şifreleyin.

İyi çalışmalar.

NOT:dosyanın zipli örneğini koruyun. (deneme yaparken dosya silinebilir)

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013
Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
07/09/2019
muygun teşekkürler çok güzel bir çalışma olmuş.

Bu uygulamayı kendi excel dosyalarımıza nasıl uygulayabiliriz.
Başka dosyalara makroyu aktardığımda tam örnekteki gibi işlemiyor çünkü.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013
Türkçe
07/09/2019
muygun,

Dosyayı bir adım daha ileriye taşıyabilir miyiz?
Acaba şu olabilir mi?

Gün değilde dakika yada saat verilebilir mi?

Örneğin dosya açıldıktan sonra 1 saat içerisinde kendisini kapatıp silsin gibi.

Excel Vers. ve Dili
2013
muygun,

Çok teşekkür ederim, ellerine sağlık,

Büyük ilerleme oldu benim için.

Şimdi hala çözemediğim konular şunlar;

1 - Makrosuz olarak farklı kaydedememe
2 - Kullanıcı ve şifre'yi dosya sahibi her açtığında girecek ama aynı zamanda arka planda otorizasyon izin kodunu kullanım süresi dolduktan sonra internetteki dosyadan çekmeli, yani b aşka adresteki bir excelden çekmeli. Dosyanın tarihe bağlı kendini silmesi tehlikeli olabilir çünkü bununla onlarca teklif hazırlayıp kaydedecekler, daha sonra eski bir teklife ulaşmak istediklerinde, o dosyanın son kullanma tarihi geçmiş olabilir o yüzden dosya çat diye silinebilir.

Çok teşekkür ederim çalışmanız için tekrar, inanılmaz faydalı oldu bana

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
muygun,

Çok teşekkür ederim, ellerine sağlık,

Büyük ilerleme oldu benim için.

Şimdi hala çözemediğim konular şunlar;

1 - Makrosuz olarak farklı kaydedememe
2 - Kullanıcı ve şifre'yi dosya sahibi her açtığında girecek ama aynı zamanda arka planda otorizasyon izin kodunu kullanım süresi dolduktan sonra internetteki dosyadan çekmeli, yani b aşka adresteki bir excelden çekmeli. Dosyanın tarihe bağlı kendini silmesi tehlikeli olabilir çünkü bununla onlarca teklif hazırlayıp kaydedecekler, daha sonra eski bir teklife ulaşmak istediklerinde, o dosyanın son kullanma tarihi geçmiş olabilir o yüzden dosya çat diye silinebilir.

Çok teşekkür ederim çalışmanız için tekrar, inanılmaz faydalı oldu bana
Merhaba;
1. maddenin olabilirliğini sanmıyorum.
2. madde için değişik kripto çalışmaları yapılabilir.
örn: sicil no 5 ile çarparsınız,
kullanıcı adının ascii değerlerini 3 ile çarparsınız.
bugünün tarihini (gün+ (ay*30)+(yıl*360)) sayısal değere dönüştürür ve bunuda 8 ile çarparsınız.
size uçuk bir rakam verir. Bunu ayrı bir dosya ile kullanıcılara şifre diye ulaştırırsınız.
Sonra makro ile (kullanıcı 3 veriyi userformdan girdikten sonra) geriye doğru çözümlersiniz.
gibi...
Veya üstteki dosyayı kullanır, sontarihi 3000 yılına atarsınız.
Tabi bunlar için vakit ayırmak ve üzerinde çalışmak gerekir. Farklı çözümler üretir ve paylaşırsanız başkalarıda faydalanacaktır.
İyi çalışmalar.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013
Türkçe
07/09/2019
muygun merhaba,

dosyada ki emeğiniz için ellerinize sağlık diyorum.

Ancak dosyada şöyle bir durum var,
sicil numarasının yazdıktan sonra, kullanıcı adını ve şifreyi yanlış yazılsa da dosyayı açıyor.

Örn: Sicil no= muygun yazıp, kullanıcı kodu şifreye 1 desem dosya yinede açılıyor.

Bu durum için ne yapabiliriz?

antonio

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office Professional Plus 2013 Türkçe
muygun merhaba,

dosyada ki emeğiniz için ellerinize sağlık diyorum.

Ancak dosyada şöyle bir durum var,
sicil numarasının yazdıktan sonra, kullanıcı adını ve şifreyi yanlış yazılsa da dosyayı açıyor.

Örn: Sicil no= muygun yazıp, kullanıcı kodu şifreye 1 desem dosya yinede açılıyor.

Bu durum için ne yapabiliriz?
Sayın muygun'un hazırladığı sayfalardan biri ile şifreli giriş için örnek hazırladım. sicil, ad ve şifreler aynı olmak üzere:
her 3 alanada muygun, yada admin yada distopik girilebilir.
sayfa açıldıktan sonra sicil, kullancı adı ve şifre satırına istediğinizi yazın kaydedin ve o şekilde açın.
Hatalı giriş için 4 hakkınız vardır. 5.nci girişte hata varsa programı kapatır.
kolay gelsin.

Ekli dosyalar

Son düzenleme: