en yakın değeri bulma

Excel Vers. ve Dili
Ev ve İş Office 2007 Türkçe
Merhabalar,

Ekte yer alan dosyamda; eğer formülü ile birlikte başka hücreleri taratıp en yakın (- + 1) değeri buldurmaya çalışıyorum. 2 koşullu arama yaptırıyorum. Sonuç veriyor ama hacim değerini düşürdüğüm zaman doğru taramayı gerçekleştirmiyor. Bir yerde bir şeyi atlıyorum ama halen bulabilmiş değilim. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Bir de bu formülün içine (en yakın değeri bulmak yerine) interpolasyon nasıl ekleyebilirim.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
24.01.2019
merhaba,

eki inceleyiniz.. Umarım yanlış anlamamışımdır...

kolay gelsin...

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Ev ve İş Office 2007 Türkçe
Sn Sakman 26

Öncelikle yardımınız için çok teşekkür ederim. Sorunu doğru anlatamadım.
A5 de bulunan formül;
=EĞER($B$2<=-1;1;DÜŞEYARA(KÜÇÜK($F$4:$H$26;EĞERSAY($F$4:$H$26;"<"&$B$3)+1-1);$F$4:$H$26;2;0))

B3 deki değere göre rakamı bulup yazıyor. Ama B3 deki değeri düşürdüğüm zaman (örneğin 4, 10, 15 gibi) tablodan en yakın değeri bulamıyor. Interpolasyonu ekstra olarak acaba bu formulün içine ekleyebilir miyiz? diye sormuştum. İnterpolasyon olmasa da olur. Önemli olan, tablodan en yakın değeri bulup alabilmesi.

Tekrar teşekkür ederim.

Saygılar,

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
24.01.2019
merhaba,

formülünüzdeki küçük hesaplamasındaki $F$4:$H$26 ,aşağıda kırmızı ile belirtildiği şekilde görüldüğü gibi olursa ,değer bulma probleminiz ortadan kalkacaktır. Zira olmayan değere en yakın değeri tablonun içinde arayıp bulmakta ve o da F kolonunda olmayabilecektir.

=EĞER($B$2<=-1;1;DÜŞEYARA(KÜÇÜK($F$4:$F$26;EĞERSAY($F$4:$F$26;" <"&$B$3)+1-1);$F$4:$H$26;2;0))

Bundan sonra isterseniz interpolasyonu kendiniz ekleyebilirsiniz..

Kolay gelsin...