Dolaylı formülü nasıl kullanılır

arkadaşlar merhaba,

Dolaylı formülünün kullanımı hakkaında bilgisi olanlar biraz açıklama yapabilirmi?

mesela

=DOLAYLI("sayfa"&SATIR(A1)&"!A1") bu formulle aynı kitapta buluna sayfalardaki A1 hücrelerini yine aynı kitapta bulunan bir sayfaya listeleyebiliyorum

ancak ben ben bu formulü yine forumdan öğrendim ve bunu ezbere yazıp kullanıyorum parantez içerisindeki terimler neyi simgeliyor bilmiyorum & ve işaretini niye kullanıyoruz yada "" işaretini niye kullanıyoruz buradaki kullanımı detaylı olarak bilen birisi anlatabilirmi

ve ben bu işlemi kitaplar arası yapmak istersem nasıl olacak "sayfa" neden bunu yazıyoruz kitaplar arası işlemlerde nasıl yazılmalı satır(a1) niye yazılıyor kitaplar arası işlemde nasıl yazmalıyız ve sonuncusu "!a1" burada sayfalar arası işlem yatıracağımızı belirtiyor gibiyiz ama kitaplar arası işlemde nasıl kullanılır çıkaramıyorum

özet olarak mesela eğer formülünü yazarız şartı yazarız ve sonra doğru ise ne yapacağını yanlışsa ne yapacağını yazarız ancak dolaylı formülü nedir ne zaman kullanılır çalışma mantığı şartları gibi parantex içerisinin kullanımıyla ilgili bilgi almak istiyorum

yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekürler.

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

İlk öncelikle Dolaylı fonksiyonu kapalı dosyalarda çalışmaz, yani kitaplar arasında bu fonksiyonu kullanabilirsiniz fakat her iki dosyanında açık olması gerekir aksi halde formül çalışmayacaktır.

=DOLAYLI("sayfa"&SATIR(A1)&"!A1")

Formülüne gelince,

Formülü, ="sayfa"&SATIR(A1)&"!A1" bu şekilde yazarsanız,

sayfa1!A1 şeklinde gözükür, bunun anlamıda Sayfa1 deki A1 hücresindeki değeri hücreye yaz demektir, fakat bu yazımı bu şekilde yalnız başına kullanamazsınız, formülü tetiklemesi için dolaylı fonksiyonu kullanışmıştır,

Formüldeki "sayfa" veriyi çekmek istediğiniz sayfa adıdır, bu "liste" de olabilirdi yani sayfa adına göre işlem yapacaktır, " işareti ise excelde formülün içinde metin olarak yazılan bir değeri " işareti kullanmak zorundasınız aksi halde hata verir, yani herhangi bir formülde de metin biçiminde bir veri girecekseniz " işareti ile metni tamamlamanız gerekir.

& işareti ise birleştirme anlamına gelir, kısaca A1 ile B1 deki veriyi birleştirmek isterseniz

=A1&B1 kullanmanız gerekir, =BİRLEŞTİR(A1;B1) şeklindede kullanılır..

SATIR(A1) in sonucu 1 dir, anlamı A1 in hangi satırda olduğunu belirtir, başka bir örnek verecek olursak, SATIR(C10) 10 değerini alır çünkü C10 hücresi 10. satırdadır,

Yukardaki formülde SATIR(A1) kullanılmasındaki maksat büyük ihtimal ile formülü kopyalamak içindir, yani siz SATIR(A1) i D1 hücresine yazarak alt satırlara formülü kopyalarsanız D2 de SATIR(A2) D5 de SATIR(A5) şeklinde gözükecektir, bunlarında karşılığı 2 ve 5 dir..

Bu bilgilerden sonra yapılana gelirsek,

=DOLAYLI("sayfa"&SATIR(A1)&"!A1")

Demekki bu çalışmada sayfalar sayfa1 sayfa2 sayfa3... şeklindedir.. Bu yüzden sayfa kelimesi artarak giden SATIR(A1) ile tamamlanmıştır..

="sayfa"&SATIR(A1) buraya kadar sayfa1 şeklinde gözükür, formülün çalışabilmesi için sayfalar arası işlemde kullanılan ! işaretini eklemek için

="sayfa&SATIR(A1)&!" bu haliyle sayfa1! şeklinde gözükür, daha sonra sayfa1! deki hangi hücreyi formül ile almak istediğimize karar veririz formülünüzde buda A1 hücresidir,

="sayfa"&SATIR(A1)&"!A1" bu haliyle de sayfa1!A1 şeklini alır, son olarakta formülü aktif hale getirmek için dolaylı fonksiyonu ile formül tamamlanır. Kısaca Dolaylı fonskiyonu yapılan başvrunun içeriğini görüntüler..

Excel'in yardım menüsünden de konuyu incelemenizi tavsiye ederim.

Eksik kalan yada anlayamadığınız bir yer olursa tekrar açıklamaya çalışırım..

.

espiyonajl çok teşekkür ederim gerçekten çok detaylı anlatmışsın emeğine sağlık.

bir sorum daha olacak başka bir kitaptan veri almak istediğimde

=dolaylı("[kitap1.xls]sayfa"&SATIR(A1)&"!A1")

dersem yine aynı işlemi yaparmı (kitap1 açık olduğunu kabuledersek)

uzmanamele

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
excel 2010
merhaba
başka kitapdan veri alırken kullanılan dolaylı fonksiyonu biraz daha farklı olacaktır.
dolaylı fonksiyonunun yapısını öğrendiğinizi varsayarsak,
öncelikle başka kitap için normal bir formül yazın, sonra o kitabı kapatın.
görünen formülünüz ='C:\Documents and Settings\suleyman\Desktop\[Kitap1.xls]Sayfa1'!$A$1 gibi olacaktır.
bu formüldeki dosya yolu, kitap adı, sayfa adı, hücre adı vs bilgilerini dolaylı fonksiyonuna adapte etmeniz gerekir.
burada dikkat etmeniz gereken şey formülün çalışması için her 2 dosyanında açık olması gerekir, kapalı dosya ise hata mesajı alırsınız.

Ben yine çalıştıramadım bu formülü 2 adet kitap ekledim kitap birde 1,2,3,4,5,6 diye sayfalar var ve ben bu kitaptaki her bir sayfada bulunan toplamları ve fire adetlerini B12 ve C12 hücrelerinden alıp 2. kitapta özet tablo yapmak istiyorum

toplam fire
1 100 30
2 110 20
3
.
.

şeklide
dolaylı formülünü kullanarak bu işlemi nasıl yapabilirim bir türlü çalıştıramıyorum

benim kullandığım raporlarda bu değerleri bazı kitaplarda her sayfanın S72 ve AE74 hücrelerinden bazılarında paralel hücrelerden (S72 AE72 gibi) aldırmam gerekiyor bunun gibi onlarca sayfa var ve her birindeki değerleri tek tek eşlemek çok uzun sürüyor ve zaman zaman farklı raporlar istiyorlar ve her zaman tek tek bunları eşlemesi çok zor oluyor

Ekli dosyalar

yaptım sonunda

=DOLAYLI("[Kitap1.xls]"&(SATIR(A1)&"!B12"))
formülü bu şekilde yazdım sayfa diye belirmedim çünkü sayfamın adı zaten "1" onu zaten kendisi otomatik olarak artırıyor sadece kitap adı belirttim adresini yazdığımda hata verdi dolaylı formülünün kullanılabilmesi için bu kitabın zaten açık olması gerekiyor demiştin açık oluncada gerekmiyor galiba yaptığım dosyayıda ekliyorum belki birisine yardımcı olurum gerçekten çok önemli bir fonsiyon herkese öneriyorum

espiyonajl sanada çok teşekürler arkadaşım gerçekten çok iyi anlattın bu formülü emeğine sağlık

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2002 - Türkçe
Çok Önemli...

Aynı kitapçık içerisinde farklı 10 sayfam var. Bunların 9'unun içinde değerler var. 10. sayfa ise bu 9 sayfanın toplamını içeriyor. 10. sayfama 1. sayfanın A1 hücresini formülize ediyorum. Sonra tutup aşağı sürüklüyorum ama olmuyor. Diğer sayfaların A1 hücre değerleri gelmiyor. Bunun gelmesi gerek. Nasıl gelebilir.?
Ekteki örnekte gerekenleri açıklamaya çılıştım.
Şimdiden yardımlarınız için çok sağolun...

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

2. mesajda aynı formülü anlatmıştım..

Kod:
=DOLAYLI("Sayfa"&SATIR(A1)&"!A1")
Formülünü yazarak formülü alt hücrelere kopyalayınız..

.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2002 - Türkçe
Espiyonajl kardeşim çok teşekkür ettim yardımların için. Allah senden Razı olsun. Çok işime yarayacak bu formül vallahi. Selametle...

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Merhaba, benim de bir sorum olacak, yardımcı olursanız sevinirim.
Sayfa1'de listelenmiş 100 ülke ve bu ülkelerin sütunlarında farklı veriler var. Örn; Ülke-Gelen sayısı.
Başka bir sayfada ise (Sayfa2) yine aynı istatistikler var ancak ülke sayısı değişebiliyor. Veri içerikleri ve sırası da değişiyor. Sayfa1'de istediğim ülke isminin olduğu satırın kesiştiği bir sütundaki veriyi, Sayfa2'ye aktarmak istiyorum ancak belli bir harf sırasında olmadan çünkü Sayfa2'de aynı ülke ismi olmayabilir.
'Eğer sayfa1'de Almanya varsa, Almanya'nın kesiştiği B sütunundaki veriyi al' gibi birşey anlatmak istediğim.
Teşekkürler.

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 - Eng
Bir ornek dosyayla yeni konuda acarsaniz yardimci olalim.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 - Türkçe
Merhaba,

2. mesajda aynı formülü anlatmıştım..

Kod:
=DOLAYLI("Sayfa"&SATIR(A1)&"!A1")
Formülünü yazarak formülü alt hücrelere kopyalayınız..

.
Bu formulü uyguladığımda hala satır değişiyor. Sayfaların değişmesini istiyorum. Satırındeğişmemesi için $ ile sabitliyorum fakat saylarda bir değişiklik yok.

Nasıl yapmaıyım?

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

Sorunuz net değil. Örnek dosya ekleyerek detaylı açıklarmısınız.

Excel Vers. ve Dili
2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
16-07-2023
dolaylı ve adres formülünü birlikte yazmak

1- Sayfa3 e Sayfa1 den veri gelecek
2- verinin başlangıç ve bitiş sütunları Sayfa2 de yazıyor
3- dolaylı ve adres yapılacak diye biliyorum ama yapamadım

bu formülü bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum
örnek dosya ekte arkadaşlar

Ekli dosyalar

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
1- Sayfa3 e Sayfa1 den veri gelecek
2- verinin başlangıç ve bitiş sütunları Sayfa2 de yazıyor
3- dolaylı ve adres yapılacak diye biliyorum ama yapamadım

bu formülü bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum
örnek dosya ekte arkadaşlar
.

Dosyanız ekte.

.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
16-07-2023
sağ olasın üsdad
ilk kez bu kadar kısa sürede cevap alıyorum sevindim doğrusu
kaç gündür uğraştım ama buna
esas dosyaya uyarlayacağım şimdi tabi ad tanımlamışsınız umarım o kısmı başarırım
teşekkürler kolay gele