Soru Döviz Kuru Ayarlama

Excel Vers. ve Dili
2013 Türkçe
Merhaba,

İşyerimizde günlük olarak kendi çapımızda excel ile tuttuğumuz bir perakende kasamız var. Bu kasada satılan ürünün TL fiyatı uygun hücreye giriliyor. En alttaki formüllere göre kendi anlayacağımız şekilde belirli toplamlar veriyor bize. Fakat benim istediğim bazı ürünler için dolar ve euro bazında fiyatları toplamak. Ve aynı zamanda döviz kuru hücresine satış yapıldığı andaki kur yazılacağı için her üründe yazılmış olan kur değişkenlik gösterecektir. Sorun şurda ki TL tutar yazılan her hücreyi ben dövize çevirmek istemiyorum. Eğer kur bilgisi yazmadıysam o satır benim için döviz grubunda değil demektir. Fakat ben bunu ayarlamaya çalıştığımda bir türlü beceremedim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba.

Sorunuzu; gerçek belgenin, özel bilgi içermeyen bir kopyası şeklinde hazırlayacağınız örnek belge üzerinden sorarsanız,
fazla yazışmaya gerek olmadan daha hızlı sonuca ulaşırsınız.

Örnek belge yükleme yöntemine ilişkin kısa açıklama cevabımın altındaki İMZA bölümünde var.
.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Dolar ve euro kurlarının yazılacağı sütunlar belli (M ve N sütunu) ama;
-- bunlara ait tutar bilgileri hangi sütun/sütunlara yazılacak,
-- yazılacak değerler TL olup kur'a göre dolar/eur tutar mı bulunacak yoksa, yazılacak değerler kur bilgisi yazılacak yabancı para cinsinden olup,
kur'a göre TL karşılıkları mı bulunacak?

Excel Vers. ve Dili
2013 Türkçe
1- Sorun zaten hangi sütuna yazılacağının belli olmaması. O an hangi sütun üzerinden işlem yapılması gerekiyorsa ona yazılıyor. Bu da hücrelerin dolu/boş kontrolünü yapmamıza neden oluyor.(Ben yapamadım)
2- Yazılacak değerler TL olacak. M ve N sütunundaki kur bilgisi ile işlem yapılıp en alttaki ALINACAK DOLAR ve ALINACAK EURO kısmında kendi döviz türlerinin toplamı yazacak.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Zaten o anlaşılıyor.
-- B-G sütun aralığına mı, yoksa H-L sütun aralığına mı yahut da ikine birden yani B-L sütun aralığına mı yazıacak?
-- Aynı satırda bir'den fazla sütuna değer yazılı ve kur sütununa kur yazılmışsa ne yapılacak?

Örnek belgede olması gereken sonuçlar örneklendirilmeyince sorulacak hususlar oluyor doğal olarak.

Excel Vers. ve Dili
2013 Türkçe
B ve L sütunları arasında yazılacak. Aynı satırda sadece bir değer olabilir. Yani, A6 satırındaki RÜZGAR HİDROFOR satışına istinaden B ve L sütunları içerisinde sadece bir hücrede değer olacak.

Şöyle anlatmaya çalışayım.

Rüzgar hidroforu 175 TL'ye satmışız. Bu bizim cari çalıştığımız bir firma olduğu için cari sütununa yazılmış ilgili tutar. Yani ödemesi henüz alınmamış. Eğer ödeme nakit alınsaydı GR TL veya PRK TL2 sütunlarından uygun olan hangisiyse ona yazılacaktı. Kredi kartı ile alınsaydı ödeme PRK K.K sütununa, eğer havale/eft yoluyla alınsaydı ödeme BANKA sütununa yazılacaktı. Yani her halukarda bir ürün satışı için ilgili sütunlardan sadece bir tanesine değer yazılmış olacak. Yazılan değer hangi sütundaysa bulunup dolar kuru yazılmışsa dolar, euro kuru yazılmışsa euro kuru ile çarpılıp sayfanın en altındaki ALINACAK DOLAR veya ALINACAK EURO hücrelerinde ilgili yerlerde toplanacak. Hesaplama aşağıdaki örnekteki gibi olacak.

Örnek1:

Malzeme Adı----------------- Ürün Fiyatı(B-L Sütunlarından herhangi biri)---------------Dolar Kuru--------------Euro Kuru
Rüzgar hidroforu--------------------------------175 ------------------------------------------6,50
Rıza Usta-----------------------------------------880-------------------------------------------6,40
Alt Grup Filtre------------------------------------30---------------------------------------------------------------------7,50
Stream SPB 750----------------------------------250
Filtre Grup----------------------------------------115--------------------------------------------------------------------7,35
.
.
.
.
ALINACAK Dolar: 167,42
ALINACAK EURO: 19,65

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Aşağıdaki şekilde işlem yapınız.
-- formülü B46 hücresine yapıştırın,
-- B46 hücresini seçili hale getirip F2 tuşuna basarak hücre içerisine girin,
-- CTRL ve SHIFT tuşları basılı durumdayken ENTER tuşuna basarak işlemi tamamlayın.
İşlemi doğru yapmışsanız formül, dizi formülüne dönüşecek ve kendiliğinden {....} gibi köşeli parantez arasına alınacaktır.
Aynı işlemi, formüldeki M sütun adını N olarak değiştirip B47 hücresi için de yapın.

NOT: Verdiğiniz örneğe göre USD toplamı 167,42 değil, 164,42 ( 26,92+137,5 ) oluyor.
=TOPLA.ÇARPIM((EĞERHATA(($B$6:$L$27)/($M$6:$M$27);0)))

Excel Vers. ve Dili
2013 Türkçe
Hay Allah razı olsun ya. Çok teşekkür ederim. Eksiksiz olarak tam istediğim işlemi yapıyor.