Döviz Kuru Alma - Geriye Dönük

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Merhaba arkadaşlar!

Sorun ziyadesi ile karmaşık (ya da uğraşmaktan ben karmaşıklaştırdım:mrgreen:)

Yurt dışına giden araçlarımız var. (Rusya, Ukrayna,Kazakistan, Kırgızistan)
(Dolayısı ile mazot, cezalar, yemek, otopark vb. fiş, fatura, ödendi belgeleri var.) Bunlarla ilgili ödeme bilgileri her 2 aylık dönemlerde dosyalanıp bana ulaşıyor. Bu dosyadaki fiş vb. dokümanları ekteki tabloda da göreceğiniz gibi ödenen yerlere göre ayırıyorum. Rusya ise Ruble, Ukrayna is Hrivni (hryvna) gibi. Fatura girişlerini bugün (18.04.2012) yaptığım için dolar kasam tam çıkmıyor doğal olarak. Çünkü örneğin 02.02.2012 tarihli 10.000 ruble'lik masrafı o günkü kurdan değil, mevcut kurdan hesapladım. (H sütunundaki formül (toplaçarpım) sayesinde soldaki sütunlardaki para birimlerinden seçerek kura göre hesaplama yapabiliyorum)

Şimdi öyle bir makro olmalı ki; örneğin 2.2.2012 tarihli rus rublesinin kurunu alsın kullanıcı o günkü harcamayı girdiğinde dolar olarak karşılığını h sütunundaki hücreye yazsın veya 15.02.2012 tarihli kırgız tengesinin kurunu alsın aynı şekilde karşılığını h sütununa yerleştirsin.

Belki bu işin benim göremediğim daha kolay bir yolu vardır. İnanın 3 gündür bununla ilgili araştırma yapıyorum, en büyük sorun KZT KGS gibi birimlerin çevrimlerinin Excel'e atılamaması. USD EURO olsa bir şekilde çözülür diye düşünüyorum.

Anlayışınız ve yardımlarınız için sonsuz teşekkürler.

Not: Evraklar 2 aylık ulaştığı için her bir araca ait onlarca fiş var. Takdir edersiniz ki bunlarla ilgili kurları geriye dönük tek tek bakıp işlem sonra onları dolara çevirmek gerçekten büyük zaman kaybı.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
bunu yapabilmek için sanıyorum öncelikle başka bir tabloda gün gün ya da kur değiştikçe çapraz kurları liste yapmanız gerekir. O listeye baktığımızda o günkü tüm kurları görebilmeliyiz. Daha sonra topla.çarpım formülüne tarih kriteri de eklenerek ya da düşeyara formülüyle istediğiniz dönüşüm yapılabilir.

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Örneğin gönderdiğiniz dosyada J3'ten aşağı doğru tarihler ve K3:O24 arasında da kurlar olduğunu varsayarsak H4'teki formül aşağıdaki gibi olabilir:

Kod:
=DÜŞEYARA(A4;$J$2:$O$24;2)*C4+DÜŞEYARA(A4;$J$2:$O$24;3)*D4+DÜŞEYARA(A4;$J$2:$O$24;4)*E4+DÜŞEYARA(A4;$J$2:$O$24;5)*F4+DÜŞEYARA(A4;$J$2:$O$24;6)*G4
Tabi bur dosyada 2 ayın kurları olmadığından işlem hata verir ama o tabloya 2. ayın kurlarını eklerseniz formül doğru çalışır.

ancak şunu unutmamalısınız: J sütunundaki tarihler her zaman küçükten büyüğe sıralanmalıdır.

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Tabi bur dosyada 2 ayın kurları olmadığından işlem hata verir ama o tabloya 2. ayın kurlarını eklerseniz formül doğru çalışır.

Yusuf Bey merhaba :hey:

Sorunun en büyük bölümü bu iki aylık çapraz kurların el ile girilmesinin gereksizliği ve zorluğu . (MSN, Yahoo, xe.com, oanda gibi) Döviz kurlarını yayınlayan sitelerden bu verileri excel içinden çekmekte sorun var. Yani Office ile beraber gelen queries klasöründen seçtiğim iqv dosyasında MSN MONEY kurlarında Kenya Şili'ni bile var iken TRY,RUR,UAH gibi özellikle benim iş yaptığım ülkelerin para birimlerine ait kurlar yok.

Ancak yine de verdiğin örneği deneyeceğim.

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Rus Merkez Bankasından 01.01.2012 - 18.04.2012 Arasındaki günlük kurları girdim teker teker. Şu an için formül çalışıyor. Geriye kaldı Ukrayna Kazak Kırgız ve TCMB. Bunun online bir çözümü olmalı. Ancak vaktim yok. Neyse yine de teşekkürler.

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
O işi bilmiyorum maalesef ama zaman zaman forumda internetten döviz kurları almayla ilgili başlıklar görüyorum. O başlıklara bir göz atın isterseniz. Belki sizin bilmediğiniz ama o bilgilerin yer aldığı bir site bilen bir forumdaş bulursunuz.