Birleşik Hücre (A:L) ile Birleşik Satır (12:15) Otomatik Satır Yüksekliği

Excel Vers. ve Dili
OFFİCE 2016 (Türkçe)
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
17-03-2025
Merhabalar, EK'li dosyamda da anlatmaya çalıştım.

Dosyamda yaklaşık olarak 15 sayfa bulunmaktadır. Bu nedenle dosyayı paylaşamadım. Veriler genelde tek bir sayfadan girilmekte ve diğer sayfalara formül veya makro yardımı ile aktarılmaktadır.

EK'te örneğini gönderdiğim şekilde mevcut olan sayfamda ise;
8. satırdan 17. satıra kadar (her satır ayrı ayrı) A ile L sütunları birleştirilmiştir. 8. ile 11 (dahil) ve 16. ile 18 (dahil) birleşik sütunlara ilişkin satırların yüksekliğini dosya içinde yer alan kod ile ayarlayabiliyorum.
11. satır için kodun çalışma sistemi; A11:L11 birleşik hücresinde yer alan metni AA53 hücresine aktarıyor, bu hücrenin genişliğini A11:L11 genişliği kadar yapıyor, metni kaydır yapıyor, satır yüksekliğini ayarlıyor ve akabinde AA53'ün satır yüksekliği ile A11'in satır yüksekliğini eşitliyor.

Ancak, A12 hücresi formül ile O1, O2, O3, O4 hücrelerinde yazılı bulunan metinleri alıyor, bu hücrelerde bazen 100 karakter, bazen ise 5000 karakter olabiliyor, excell ise hücreye girilen karakter konusunda sınırlama mevcut olduğundan ben de A12:L15 arasını birleştirmiş durumdayım. Ancak A11 için kullandığım formül burada işe yaramamaktadır.

Yapmak istediğim A12:L15 birleştirilmiş hücresinde yer alan metni AA54 hücresine aldıktan sonra AA54 hücresinde metni kaydır yapmak suretiyle satır yüksekliğini ayarlamak ve bu yüksekliği birleşik olan 12:15 satırlarının yüksekliğine eşitlemek. Gerekirse 13, 14 ve 15. satırların yüksekliği "0" olabileceği gibi gizlenmek suretiyle de işlem yapılabilir.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba.
Metin birleştirme işlemini 12'nci satırda, sağ tarafta uygun bir sütunda TEK BİR HÜCREDE DE yapıp (hücre birleştirme olmadan), o hücrenin bulunduğu sütunun genişliğini de A:L sütunlarının genişlikleri toplamına eşit olacak şekilde ayarlayıp, hücre biçimlendirmede METNİ KAYDIRı seçin, mevcut kodlarınıza da aşağıda satırları ekleyerek kullanabilirsiniz.
Kod:
    Rows("13:15").EntireRow.Hidden = True
    Rows("12:12").EntireRow.AutoFit

Excel Vers. ve Dili
OFFİCE 2016 (Türkçe)
17-03-2025
Tek satırda yükseklik en fazla 409 olabiliyor. Ancak söylediğim üzere A12'ye gelen metnin satırdaki yüksekliği bazen 409'u aşabiliyor. Bu nedenle buna ilişkin çözüm aramaktayım. SAygı ile...

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Doğrusu, metin işlemlerini excelde pek yapmışlığım yok ama; o zaman birleştirilmiş metni 400 yüksekliğe uyacak şekilde (bunu deneme yanılma ile yaklaşık bulabilirsiniz bence. 400 yükseklik ayarladığınız genişliğe göre yaklaşık kaç karaktere denk düşüyorsa ona göre) bahsettiğim yardımcı sütunda alt alta hücrelere bölerek Autofit işlemini bu satırlara uygulayabilirsiniz.
Bu arada bu tür uzun metinlerle hiç uygulamış değilim ama WORD özelliklerinden ADRES-MEKTUP BİRLEŞTİRME işlemini denediniz mi acaba?

ADRES-MEKTUP BİRLEŞTİRME'de mantık şu şekilde; bir ANA BELGENİZ var ve bu belgedeki değişken sayısı kadar sütunu olan ayrı bir word belgesi içindeki tablo veya excel belgesini veri tabanı gibi kullanıp, bu tablonun her bir satırı için ilgili sütunlardaki verileri/metinleri kullanarak ANA BELGEnin bir kopyası ayrı ayrı kayıt/yazdırma işlemi yapılabiliyor.

Bir bakın isterseniz.

Excel Vers. ve Dili
OFFİCE 2016 (Türkçe)
17-03-2025
Adres Mektup Birleştirme konusunda uzman sayılırım. Ancak bunu tamamen excel üzerinde yapmam gerekiyor. Çünkü paylaşacağım kişilerin çoğunluğu adres mektup birleştirmeden bi haber. Bu nedenle excell de yapmam gerekiyor. Karakter sayısını tespit etmem mümkün değil, çünkü hepsi başka hücrelerdeki verilerden toplanarak geliyor. Düşünceniz için teşekkürler. SAygı ile.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Karakter sayısını tespit derken kastım şudur; rastgele metin uygulayıp denemek ve bulacağınız karakter sayısına göre alt alta hücrelere, birleştirdiğiniz metin bütününü SOLDAN, PARÇAAL gibi metin işlevlerini kullanarak parçalara ayırmak.
Örneğin ben denediğimde yazıtipi ve boyutu Times New Roman-12,5, hücre yüksekliği 400, sütun genişliği 850 iken 1900 karakter (biraz üzerinde) metni görüntüleyebiliyorum.
O zaman birleştirme sonucunda oluşan uzun metni 12'nci satırdan başlayarak (yardımcı sütun diye bahsettiğim sütunda) =PARÇAAL(.... ;1;1900) ile 12'nci satıra, =PARÇAAL(..... ;1901;1900) ile 13'üncü satıra....gibi 1900 karakterlik parçalara ayırıp (METNİ KAYDIR seçili tabi) , bu satırlara AutoFit işlemi yaptığımda sorun kalmıyor gibi görüyorum.
Bir deneyin isterseniz.

Son düzenleme:

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Tekrar merhaba.
Ekteki belgeye bir bakın isterseniz, sanırım istediğiniz böyle bir şey.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
OFFİCE 2016 (Türkçe)
17-03-2025
İlgin için teşekkür ederim, ancak söylediğim gibi 13, 14, 15 tamamen boş olabilmektedir, boş olduğu hallerde sanki arada boşluk varmış algısı oluşturmaktadır. Yine de makro üzerinde değişiklikler yapmak suretiyle çözüme ulaşmaya çalışacağım, bi başlangıç olacak benim için, saygılarımla...

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Bahsettiğiniz boşluk, yardımcı sütunda kullanılan formüldeki (kod içerisinde) 1800 sayısında (ve katları)
ve/veya yardımcı sütunun genişliğinde değişiklikler yapılarak ideal yapı kurulabilir diye düşünüyorum,
tabi kullandığınız yazıtipine, boyutuna hatta yazdırma alanına/yazıcı ayarlarına/kenar boşluklarına bağlı olarak denemek lazım.

Ayrıca;
-- metnin üstünde ve altında tire işaretlerinden oluşan birer satır eklenip,
metnin öncesinde de, açıklama/savunma/iddiaların çizgiler arasından ibaret olduğuna dair bir cümle koyulabilir,
-- metnin başına "başladığına dair standart birkaç kelime veya cümle, sonuna da bittiğine dair standart birkaç kelime veya cümle eklenebilir.

Resmi işlemlerde kullanacağınızdan; eski bir kamu görevlisi olarak sizi çok iyi anlıyorum.
Yukarıda yazdığım gibi değişik çözüm seçenekleri kullanılabilir diye düşünüyorum.
Sağlıcakla.