• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Yüzdelik oranlara göre veri getirme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hassas
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hassas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2007-2010
Sayın üstadlar iyi akşamlar .
Ekte belirtilen dosyanın içerisinde gerekli açıklamayı yaptığım çalışma sayfamla ilgili yardımcı olabilirmisiniz acaba.
Şimdiden iyi çalışmalar diler tüm işlerinizde kolaylıklar ve başarılar dilerim.

Ekli dosyalar

Dosyayı indirmeden yapıp yapamayacağımızı anlamamız için mesaj kısmında sorun hakkında bilgi her zaman çözebileceklere baştan yardımcı olabilir.

Sayın cems bey hatırmatmanız için teşekkür ederim.
Ekli dosyamda bulunan tabloda aşağıda belirtilen kriterlere göre H Sutununda kontrol yapmam gerekiyor.
1- C SUTUNUNDA BULUNAN KAPI NUMARASINI A SUTUNDA BULUNAN GARAJ ADINA GÖRE VE MODEL GRUBUNA GÖRE ÖRNEK G 33 HÜCRESİDE BELİRTİLEN ORTALAMA BAZ ALINARAK F34-F35F-36 DA BELİRTİLEN %DELİK KRRİTERLERE GÖRE H SUTUNUNA C SUTUNUNDA BULUNAN PLAKANIN (NORMAL TÜKETİM- YÜKSEK VEYA DÜŞÜK TÜKETİM -AŞIRI DÜŞÜK VEYA AŞIRI YÜKSEK TÜKETİM) UYARI YAZISININ GELMeSİNİ İSTİYORUM.

Sayın cems'in izniyle:

Aşağıdaki formülü H2 hücresine yapıştırıp aşağı doğru kopyalayarak deneyin:

Kod:
=EĞER(ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)<$G$33*0,93;"Aşırı düşük tüketim";EĞER(ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)<$G$33*0,97;"Düşük tüketim";EĞER(ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)<$G$33*1,03;"Normal tüketim";EĞER(ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)<"Yüksek tüketim";"Aşırı yüksek tüketim"))))

Sayın yusuf bey ilginizden ve yardım severliğinizden dolayı cok teşekkür ederim.
belki bir önce gönderdiğim dosyada tam anlatamamış olabilirim.ekli örnek dosyada da belirttiğim ilgiili garajın belirtilen modellerin ortalaması baz alınarak belirtilen kriterlere göre H sutununa belirtilen uyarıların gelmesi gerekir.

Ekli dosyalar

Ben de öyle yaptığımı düşünüyordum. Yanlış olan nokta nedir? Ne olması gerekirken formül sonucu ne çıkıyor?

Örnek dosyanızda G33 hücresinde 0,6 yazıyordu. Bu değerin
%93'ü 0,558
%97'si 0,582
%103'ü 0,618
%107'si 0,642 oluyor.

Bu durumda herhangi bir garajın herhangi araç tipinin ortalaması
0-0,558 arasındaysa aşırı düşük
0,558-0,582 arasındaysa düşük
0,582-0,618 arasındaysa normal ve
0,618'den büyükse aşırı düşük tüketim sonucu vermesi gerekiyor.

Son verdiğiniz dosyada I sütununda ortalamalar vermişsiniz.
Ankara garajında vancity için 0,57 ortalama belirtmişsiniz. 0,57 değeri 0,558 ile 0,582 arasında olduğundan düşük tüketim sonucunu vermesi gerekiyor ve formül de bu sonucu vermiş.

Aynı kontrol son dosyanızdaki kent ve rhsileas için de aynı doğru sonucu veriyor.

Acaba farklı bir sonuç mu istiyorsunuz?

Son düzenleme:
Sayın yusuf bey kusura bakmayınız gerçekten özür dilerim benim örnekte de yeni gönderdiğim dosyada da görüleceği üzere ankara avamcity kamyon ile belirtilen hücrelerde belirtilen G sutunu ortalaması 0,57 fakat araç bazlı baktığınızda ,0,82-yi de 0,38 de düşük tüketim olarak belirtiyor.
Halbuki 0,57 ortalama üzerinden %3 +- olursa normal,%4-7 arası düşük ve yüksek, %7+- olursa aşırı düşük veya yüksek olarak belirtmesi gerekmezmi sayın üstad.

Ekli dosyalar

Kod:
G 33 HÜCRESİDE BELİRTİLEN ORTALAMA BAZ ALINARAK
3 nolu mesajınızda ve örnek dosyalarınızdaki açıklamanızda G33 hücresindeki ortalamanın baz alınacağını belirtmiştiniz. Ben de formülü ona göre oluşturdum. Eğer her grubun kendi ortalaması baz alınacaksa G33 hücresi ne için kullanılacak?

Sayın yusuf bey sizinde belirttiğiniz gibi her gurubun kendi garajına göre ortalaması belirlenip ona göre belirtilen uyarılar H sutununa gelmesi gerekiyor.
kusura bakmayınız özür dilerim ben hatalı anlatışım.
Ama siz gerçekten tam sorunu tespit ettiniz.

Eğer G33'ün önemi yoksa, her satırın değeri kendi grubunun ortalamasıyla karşılaştırılacaksa aşağıdaki formülü deneyin:

Kod:
=EĞER(G2<ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)*0,93;"Aşırı düşük tüketim";EĞER(G2<ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)*0,97;"Düşük tüketim";EĞER(G2<ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)*1,03;"Normal tüketim";EĞER(G2<ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)*1,07;"Yüksek tüketim";"Aşırı yüksek tüketim"))))

Son düzenleme:
Sayın yusuf bey aynen sizin belirttiğiniz gibi ve veriler su an doğru gelmeye başladı.Allah Razı olsun sizinde zamanınızı aldım hakkınızı helal ediniz.
Tüm işlerinizde kolaylıklar ve başarılar dilerim.
İyi gecelr efendim.

Sayın üstadlar üstad yusuf beyin yardımcı olduğu konuda benim tam istediklerimi ifade edememeden dolayı veriler hatalı geliyor.
ekli dosyamda görderdiğim veriler ve yapmak istediğim kriterler üzerinden yardımcı olabilirmisiniz.
Şimdiden özellikle yusuf bey ve tüm site üyelerine cok teşekkür ederim.
iyi çalışmalar.

Aşağıdaki gibi deneyin:

Kod:
=EĞER(G2<ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)-0,07;"Aşırı düşük tüketim";EĞER(G2<ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)-0,03;"Düşük tüketim";EĞER(G2<ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)+0,03;"Normal tüketim";EĞER(G2<ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)+0,07;"Yüksek tüketim";"Aşırı yüksek tüketim"))))

Sorarken "%3 aşağısı" şeklinde değil de "0,03 eksiği" şeklinde sorsaydınız daha iyi olurdu.

Sayın yusuf bey şimdi istediğim sonuçları doğru şekilde alabiliyorum.çok teşekkür ederim. eline ve emeğine sağlık.
kusura bakmazsanız bir daha sormak istiyorum G sutununda bulunan lt/km sutununda ortalama alırken buraya ortalama değerleri eğer % 20 nin altında veya %80 üzerinde ise 0 yazmasını istiyorum.
bu mümkünmü acaba.
teşekkür ederim.
iyi çalışmalar.

Daha ayrıntılı açıklar mısınız? Örnekle gösterirseniz iyi olur.

Tamam üstad haklısın hemen ekliyorum. Gsutununda sarı renge boyanmış hücrelerin olduğu değerler geldiğinde ,o değerlerin yerine 0 yazacak

Ekli dosyalar

Aşağıdaki gibi deneyin:

Kod:
=EĞER(YADA(G2>=0,8;G2<=0,2);0;EĞER(G2<ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)-0,07;"Aşırı düşük tüketim";EĞER(G2<ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)-0,03;"Düşük tüketim";EĞER(G2<ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)+0,03;"Normal tüketim";EĞER(G2<ÇOKEĞERORTALAMA($G$2:$G$32;$A$2:$A$32;A2;$B$2:$B$32;B2)+0,07;"Yüksek tüketim";"Aşırı yüksek tüketim")))))

Yalnız bu formül örnek gösterdiğiniz 2. ve 14. satır için 0 değerini vermez. Çünkü G2'deki sonuç her ne kadar 0,80 olarak görünse de virgülden sonraki basamak sayısını arttırdığınızda 0,7979... olduğunu görürsünüz. Yani 0,80'e eşit yada büyük değildir.

Aynı şekilde 14. satırdaki değer de 0,200207... gibi bir sayı olduğundan yani 0,20'den küçük eşit olmadığından şartınıza uymuyor.

Eğer örnek dosyanızdaki gibi virgülden sonra 2 basamak dikkate alınarak yuvarlama yapılsın istiyorsanız G2'deki formülü:

Kod:
=YUVARLA(E2/F2;2)

Olarak değiştirmelisiniz. Bu durumda verdiğim formül 2. ve 14. satır için 0 sonucunu verecektir.

yusuf bey iyi günler,ikinci formülü yapıştırdığımda
0,2 olarak geliyor

Geri