ockucukay
Altın Üye
- Katılım
- 29 Aralık 2005
- Mesajlar
- 862
- Excel Vers. ve Dili
- Office 365 Türkçe
- Altın Üyelik Bitiş Tarihi
- 02-07-2025
Herkese merhaba
Forumda herkesin katkı yaptığı pek çok konu var. Bende kendi çapımda bir katkıda bulunmak istedim. Sayın moderatörlerim, bu konu başlığını açacak yer bulamadım ama siz eminim en uygun yere taşıyacaksınız.
Evet, hepimiz öyle ya da böyle bilgisiyarımızda, dvd oynatıcılarımızda veya vcd oynatıcılarımızda (hala var mı bilmiyorum
) film izliyoruz. Bazılarımız benim gibi bu işi hobi haline getirip evinde kendi dvd filmini hazırlayıp izliyor belki de. Peki hiç merak ettiniz mi hangi terim ne anlama geliyor, hangi format daha iyi görüntü ve ses verir? Ben size naçizane bunları açıklamaya çalışacağım. Bu konu başlığında anlatılan tüm bilgiler araştırmalara dayanılarak toplanmıştır ve alıntıdır.
İnterlace, Prograssive HDTV nedir?
i ve p nin ne anlama geldiğine değinelim,
Önce genel bilgi :
Günümüz TV'lerinde görüntü ekrana taranarak yansıtılmaktatır. Bu tarama gözlerimizin algılayamayacağı kadar hızlı olduğu için göremeyiz ama kalite olarak farklı türleri olduğu için hissedebiliriz. Bu tarama hızları sn de 50 veya 60 olabilir. Bu tarayıcının yani ( TV'nin ) performansına göre değişmektedir.
Örneğin 720i 60 denildiğin zaman, 1280X720 çözünürlükte interlace kodlanmış sn de 60 ( yani 30 kare ) alan taranan görüntü anlamına gelmektedir. Sn'de tarama miktarı ne kadar artarasa görüntü keskinliği o kadar yüksek olacaktır. 720p 60 olsa idi aynı çözünürlükte progressive kodlanmış görüntü olacaktı bu ise sn de 60 alan yani 60 kare anlamına geliyor.
interlace : Aslında türkçesi tam olaran biniştirmeli tarama anlamına gelmektedir. ekran satırları çiftler ve tekler olarak taranır, böylece ekranın tümü iki tam döngüde taranmış olur.
Progressive : Çok daha iyi bir tarama tekniğidir ekranın tamamı aynı döngüde taranır daha net bir görüntü elde edilir, titreşimsizdir. En büyük dezavantajı bu tarama için çok yüksek bir band genişliği olması gerekir örneğin HDMI kablo veya en azından Component kablo kullanmalınız gerekir...
Bu anlatılanlardan sonra gelelim mevcut çözünürlüklere ve bize sundukları kalitelere.
Doğal olarak görüntünün çözünürlüğü yükseldikçe izlediğimiz kalite de doğrudan artmış olacak fakat bu noktada bir püf nokta bulunmkata arkadaşlar, verinin yüksek çözünürlükte olmasının yanında o yüksek çözünürlükte verinin gösterilebileceği yüksek çözünürlükte bir TV sahibi de olmamız gerekiyor.
240p
LDTV ( Low-definition television ) olarak isimlendirilebilecek bir çözünürlüktür. 320 X 240 and 480 × 272 pixels dolayında bir çözünürlük verir oldukça düşük kalitededir. Daha çok küçük ekranlı modellerde kullanılırlar çünkü o zaman izleyici rahatsız edici kalite kaybını hissedemez. VCD,Ipod, PSP veya Cep telefonlarında genelde bu çözünürlük kullanılmaktadır.
480p
SDTV ( Standart-definition television ) günümüz yayınlarının çoğu bu çözünürlüktedir. 640X480 çözünürlüğü pregrassive taranması ile mümkün olur. 24, 30, 60 Hz tarama frekans çeşitleri vardır, 24 ve 30 hz'i en yaygın olarak kullanılan yayın türleridir. SVCD'lerde ve DVD'lerde genelde bu teknik kullanılır.
720p 1080p ve 1080i
HDTV ( High-definition television ) Ekran eniinde 720 ve 1080 satırı prograssive tarayan görüntü işleme teknoloisi günümüzde şu en çok konuşulan HDTV olayının aslında özünü oluşturuyor. Bu çözünürlikte p ile i tarama arasındaki fark da yine teknik olarak tanımdan alaşılabileceği gibi farklıdır p olması daha avantajlıdır. Tarama frekans hızları interlace de 50 ve 60hz iken prograsive taramada ise 24,25 ve 30 dur.
Blu-Ray Nedir?
Tek tabakalı bir Blu-ray disk 25 GB’lık kapasitesi ile iki saatten fazla HDTV kalitesinde görüntü veya onüç saat civarında standart çözünürlüklü görüntü saklayabiliyor. Çift tabakalı biçimi ise 50 GB veri depolama kapasitesine sahip. Blu-ray ileride kolayca genişletilebilsin diye ayrıca çoklu-katman desteğide barındırıyor, herbir katmanda 25 GB veri ile ileride veri kapatisesi 100-200 GB seviyelerinde olabilmesi planlanmaktadır.
Halihazırda kullanılmakta olan DVD gibi optik disk teknolojileri veri yazmak ve okumak için kırmızı lazer kullanırken, yeni format mavi-menekşe lazer kullanmakta. Blu-ray ürünler farklı lazer tipleri kullanılmasına rağmen, BD/DVD/CD uyumlu optik okuyucusu yardımıyla CD ve DVD’leride oynatabilmektedir. 405 nm’ lik mavi-menekşe lazerin dalga boyu, 650 nm dalga boyuna sahip kırmızı lazerden daha kısadır.Bu da daha lazer ışınının çok daha hassas bir şekilde odaklanmasını mümkün kılmakta ve dolayısıyla veriler daha sık olarak daha az bir alanda depolanabilmektedir. Sayısal açıklığın 0.85 olarak değiştirilmesi ile de sonuçta kullanılmakta olan CD veya DVD’ ler ile aynı boyuttaki bir Blu-ray diks 50 GB’ a kadar veri depolayabilmektedir.
HDTV’nin hızlı yükselişi ile birlikte tüketicilerin yüksek çözünürlüklü görüntüleri kaydetme istekleride artmıştır ve Blu-ray disklerin tasarımı bu düşünce ile ortaya çıkmıştır. Blu-ray dijital yayıncılık tarafından kullanılan MPEG-2 TS formatının doğrudan kaydını desteklemekte ve bu Blu-ray’i dijital televizyonların küresel standartları ile uyumlu kılmaktadır. Bunun anlamı HDTV yayınlar herhangi bir veri kaybı olmaksızın veya fazladan işleme gerek duyulmaksızın doğrudan disklere kaydedilebilmektedir. Artan veri kapasitesi ile birlikte Blu-ray 36 Mbps veri iletim hızını kullanmaktadır. Bu hız HDTV’ nin asıl resim kalitesini koruyarak kaydedilmesi ve seyredilmesi için gerekenden bile fazladır. Ayrıca optik disklerin rastgele erişim özellikler kullanılarak, yüksek çözünürlüklü bir görüntü kaydedilirken aynı disk üzerinde başka bir görüntünün izlenmeside mümkün olmaktadır.
Önümüzdeki yıllarda HDTV’ ye geçiş ile birlikte Blu-ray cihazların VCR ve DVD kaydedicilerin yerini alması beklenmektedir. Bu format aynı zamanda gelecekte bilgisayarlardaki veri depolama ve yüksek çözünürlüklü filmler için standart olacak gibi duruyor.
High Definition Teknolojisi Nedir?
High Definition standart resim görüntüleme teknolojilerinin çok üzerinde kalitede resimleri saklayabilme ve görüntüleme imkanı sunar. HD, resimlerdeki piksel sayısını artırarak daha hızlı resim oluşturma ve ekran titreşimlerini engelleyebilmek için en iyi tarama yöntemlerini kullanmaktadır. Bu teknolojinin hedefi resimleri tüketiciye en yüksek kalitede gösterebilmektir.
Üreticilerin HD standartlarına uygun cihaz üretebilmelerinde üç kriter vardır:
Minimum 720 progressive (720p) veya 1800 interlaced (1080i) ekran görüntüleme formatı 720p ve 1080i gibi yüksek frekanslı tarama formatları yüksek resim kalitesi üretirler. Genel olarak bu yüksek çözünürlüklü formatlar yalnızca pikselleri ekrana aktarmakla kalmaz, aynı zamanda pikselleri daha yüksek kalitede sunarak parlak, belirgin resimler üretirler.
16:9 görüntü oranı özelliği Görüntü oranı ekranda beliren genişlik ve yüksekliği tanımlar.
Tipik bir 4:3 görüntü oranının kare görünümü yerine, geniş ekran tanımlı 16:9 oranı dikdörtgen görünür. Böylece görüntü alanını doldurur. Daha canlı ve gerçekçi bir görüntü sunar.
Dolby Digital Ses Yayın, üretim ve/veya çıktısı dinletebilme özelliği Dolby® Digital, surround ses teknolojisinde en yüksek kaliteli formattır ve video özelliklerinden kalite yitirmeden belirgin çok kanallı audio özelliği sağlar. HD-DVD formatını bilgisayarınızda Dolby® Digital ile dinlemek evde Home-Theatre izlemekle aynı kalitede bir izleme keyfi sağlar. Progressive veya Interlaced Format Video kareleri ekrana yansıtılan bir çok enine hat içerir. Bu hatları tarama ve ekrana aktarma yöntemine tarama yöntemi adı verilir. HD teknolojisi için iki uyumlu formatı vardır: 720 progressive (720p) ve 1080 interlaced (1080i).
Interlaced tarama yöntemi önce tek sayılardaki (1, 3, 5, 7 gibi) hatları ekrana yerleştirir ve akabinde çift sayılardakileri (2, 4, 6, 8 vb.) ekrana doldurmaya başlar. Bu yöntem 1080 adet hattın tamamı doldurulana kadar iki geçiş yapılmasını gerektirir.
Progressive tarama yöntemi ise ardışık bir şekilde 720 enine hattı doldurarak bütün resmi bir anda görüntüler. Bu nedenle Progressive tarama Interlaced taramaya göre saniyede iki katı fazla kare görüntüleyerek aynı zaman içerisinde daha zengin görüntü sağlar. Bütün resim için yalnızca bir tarama işlemi yeterli olmaktadır, resimler daha belirgin ve parlak olabilmekte ve genellikle Interlaced tarama sistemlerine atfedilen görüntüde titreşim durumunu ortadan kaldırır.
Divx Nedir?
Nedir bu DivX, "nerede kullanılır", "ne işe yarar" gibi güzide sorular geliyordur aklınıza. Kısaca anlatmak gerekirse DivX, Project Mayo adı altında bir araya gelen meraklı gençlerin geliştirdiği bir tür Video-Ses sıkıştırması olarak dünyaya geldi (benzer meraklara sahip arkadaşlar geçmişte de bir araya gelmiş ve şu an çok yaygın olarak kullanılan MP3 formatını geliştirmişlerdi). Asıl amacı sabit diskte çok yer kaplayan Avi uzantılı görüntü dosyalarını sıkıştırmak olan DivX’in yeni bir alanda kullanımı hem kendisi hem de kullanıcılar açısından yeni bir dönemin kapılarını açmış oldu.
Tek DVD’lik filmler ortalama 4 GB yer kaplar. Bunu da bir CD’ye yazmak mümkün değildir. İşte burada devreye giren DivX sıkıştırması bu 4 GB’ı normal bir CD’ye sığacak (700 MB) boyuta indirgemeyi başardı. Elde edilen görüntünün kalitesi VCD’den iyi DVD’nin biraz altında idi; ama en önemlisi 20-30 milyon TL fiyat aralığında olan DVD filmlerinin DivX’e indirgenmesi sayesinde takas yolu ya da Peer to Peer (kullanıcıdan kullanıcıya) programlar yardımı ile herkes erişebilir hale geldi.
Öte yandan meselenin bir de altyazı boyutu vardı. Filmler DivX’e çevriliyordu; ama herkes İngilizce ya da filmin hazırlandığı ülkenin dilini bilmediği için anlama problemi oluyordu. Başka bir grup meraklı genç buna da bir çözüm buldu ve DVD altyazılarının DivX’lere aktarılması için yazılımlar geliştirildi. Günümüzde bu programlardan onlarcasını internette bulmak mümkün.
DivX’in belki de en kötü özelliği sadece bilgisayarda seyredilebiliyor olması idi. MP3’ün ilk çıktığı yıllarda sadece bilgisayarda dinleniyor olması gibi DivX de belli bir zaman sadece bilgisayar kullanıcılarının lüksü olarak kaldı. Ta ki Vestel’in yeni Player’ı çıkana kadar.
Divx'in teknik yönüne gelince DivX, Microsoft'un çıkardığı Mpeg 4 codec'nin kırılması ve Mp3 ses formatıyla birleştirilmesi sonucu oluşturulmustur. Bildigi gibi Mpeg-1 Video cd kalitesini, Mpeg 2 ise DvD kalitesini temsil eder. DivX'in amacı fazla kalite kaybı olmadan DvD kalitesindeki görüntüyü, Video Cd boyutunda sağlamaktır. DivX formatındaki filmleri izlemek ve DivX formatında dosyalar hazırlamak için DivX Codec'i install etmeniz yeterlidir. DivX formatindaki dosyaları Windows Media Player veya diğer DivX oynatıcı programlar ile izleyebilirsiniz.
DivX, üstün sıkıştırma yöntemi ve kalite kaybını en aza indiren tekniğiyle son yıllarda kullanıcılar arasında olağanüstü rağbet görmüş DivX, Inc. (eski adıyla, DivXNetworks) tarafından geliştirilen görüntü sıkıştırma biçimidir (video codec). DivX, sayısal videoyu MPEG-4 bölüm 2 "Advanced Simple" profili uyumlu sıkıştırarak görece az görsel kayıpla videonun kompakt bir biçimde saklanabilmesini sağlar. Popülerlik ve yaygınlık nedeniyle, MPEG-4 standardı sadece görüntü kodlamasında kullanılmaktadır; DivX ile kodlanmış görüntü içeren dosyalarda ses kısmı AAC (MPEG-4 ses kodlama standardı) yerine MP3 ya da AC-3 ile kodlanır. Windows ve Macintosh ortamlarında çalışan DivX codec ve uygulaması dışında "DivX" logosu taşıyan oynatıcılar ya da oynatıcı yazılımları DivX yazılımı içermemekte, ancak DivX ile sıkıştırılmış filmleri oynatabilmektedir.
DivX 3.11 Alpha ve önceki sürümler, Microsoft'un (sadece ASF içinde kullanılabilen) MPEG-4 Sürüm 2 video çözücü/açıcısı (codec) kırılarak geliştirilmiştir. Bu şekilde codec'in AVI gibi ASF harici muhafazaları da desteklemesi sağlanmıştır. Daha sonra 2000 yılında sıfırdan geliştirilen DivX 4.0 piyasaya sürülmüş, bunu 2002'de DivX 5.0 ve 2005'de DivX 6.0 izlemiştir. DivX 4 öncesinde DivX Networks şirketi kurulmuş, daha sonra şirket DivX, Inc. adını almıştır.
DivX 4, açık kaynak kodlu OpenDivX üzerine geliştirilmiş, ancak DivX Networks şirketi "amacına ulaştıktan sonra" OpenDivX kodu kapalı hale getirilmiştir. Kod kapatılmadan önce alınan kod parçalarıyla açık kaynak kodlu XviD codec'i geliştirilmiştir. XviD yazılımı da açık kaynak kodlu ve Microsoft çalışmasından bağımsız olmasına rağmen MPEG-4 video kodlamanın doğası gereği ABD ve Japonya'yı da içeren bir grup ülkede yazılım patentlerini ihlal ettiğine inanılmaktadır.
DivX, DVD kopyalamanın kitleler için erişilemez olduğu bir dönemde çıkarak DVD filmlerin az görsel kayıpla CDlere yazılabilmesini sağladığı ve (3.11 alpha sürümünün) çıkış noktası itibariyle korsan olmasıyla çok tartışılan bir yazılım olagelmiştir. Buna ek olarak, DivX 4.0-5.2 arası sürümler ile gelen kötü niyetli yazılımlar, kitleleri DivX alternatiflerine yöneltmiştir. DivX, aynı zamanda BS Player, VirtualDub ve FlaskMPEG gibi bir dizi programın da yaygınlaşmasını sağlamıştır.
Günümüzde DivX sıkıştırma biçiminden daha yüksek verim sunan MPEG-4 bölüm 10 (AVC ve H.264) sıkıştırıcılar giderek daha popülerleşmektedir. Apple QuickTime ve x264 yazılımları H.264 sıkıştırmayı desteklemektedir.
Codec nedir?...
Divx formatindaki filmleri seyredebilmemiz için codec'lere ihtiyacimiz vardir. Eger Pc'nizde gerekli codec'ler install edilmemişse (yüklü değilse) çoğu divx formatindaki filmi seyredemezsiniz. Bazi filmler de ise bazen ses, bazen görüntü olmayabilir. Hatta filmler kare atlayabilir veya film bozukmuş gibi framelerin birbirine girmsinden dolayi karışık bir görüntü ortaya çıkabilir. İşte bu gibi sorunlarin çoğu o filmi seyredebilmeniz için gerekli olan codec'in Pc'nizde yüklü olmamasından kaynaklanıyor.
Divxleri seyredebilmemiz için gerekli olan codec'ler ayri ayri olabileceği gibi o ana kadar çıkmış olan codec'lerin bir araya getirilerek birleştirlmesi ile orataya çıkan ve toplu halde bulunan codec'lerde bulunmaktadir. İşte bize göre bunlardan en iyisi olan K-Lite Codec Pack'i indirebilirsiniz. Bu codec'i install ettiğinizde coğu filmi sorun olmadan seyredebilirsiniz.
Ayrica açamadığınız bir film olursa ve filmin hangi codecle hazırlanmış olduğunu öğrenmek isterseniz "Gspot" programından faydalanabilirsiniz.
Başlıca temel codec paketleri aşağıda sıralanmıştır:
- K-lite codec pack (Divx filmler için)
- Lazy mans MKV codec pack (MKV filmler için)
- CCCP codec pack (MKV filmler için)
MP4 nedir ?
MPEG-4 Bölüm 14 ya da *.mp4, ISO/IEC tarafından seçilen uluslararası standart olmuş bir dosya biçimidir (içerik olarak da bilinir). ISO/IEC Moving Picture Experts Group tarafından çoklu ortam çeşitlerini saklamak için kullanılır, diğer çoklu ortam çeşitlerini saklamak için de kullanılabilir.
Devam edecek...
Forumda herkesin katkı yaptığı pek çok konu var. Bende kendi çapımda bir katkıda bulunmak istedim. Sayın moderatörlerim, bu konu başlığını açacak yer bulamadım ama siz eminim en uygun yere taşıyacaksınız.
Evet, hepimiz öyle ya da böyle bilgisiyarımızda, dvd oynatıcılarımızda veya vcd oynatıcılarımızda (hala var mı bilmiyorum
İnterlace, Prograssive HDTV nedir?
i ve p nin ne anlama geldiğine değinelim,
Önce genel bilgi :
Günümüz TV'lerinde görüntü ekrana taranarak yansıtılmaktatır. Bu tarama gözlerimizin algılayamayacağı kadar hızlı olduğu için göremeyiz ama kalite olarak farklı türleri olduğu için hissedebiliriz. Bu tarama hızları sn de 50 veya 60 olabilir. Bu tarayıcının yani ( TV'nin ) performansına göre değişmektedir.
Örneğin 720i 60 denildiğin zaman, 1280X720 çözünürlükte interlace kodlanmış sn de 60 ( yani 30 kare ) alan taranan görüntü anlamına gelmektedir. Sn'de tarama miktarı ne kadar artarasa görüntü keskinliği o kadar yüksek olacaktır. 720p 60 olsa idi aynı çözünürlükte progressive kodlanmış görüntü olacaktı bu ise sn de 60 alan yani 60 kare anlamına geliyor.
interlace : Aslında türkçesi tam olaran biniştirmeli tarama anlamına gelmektedir. ekran satırları çiftler ve tekler olarak taranır, böylece ekranın tümü iki tam döngüde taranmış olur.
Progressive : Çok daha iyi bir tarama tekniğidir ekranın tamamı aynı döngüde taranır daha net bir görüntü elde edilir, titreşimsizdir. En büyük dezavantajı bu tarama için çok yüksek bir band genişliği olması gerekir örneğin HDMI kablo veya en azından Component kablo kullanmalınız gerekir...
Bu anlatılanlardan sonra gelelim mevcut çözünürlüklere ve bize sundukları kalitelere.
Doğal olarak görüntünün çözünürlüğü yükseldikçe izlediğimiz kalite de doğrudan artmış olacak fakat bu noktada bir püf nokta bulunmkata arkadaşlar, verinin yüksek çözünürlükte olmasının yanında o yüksek çözünürlükte verinin gösterilebileceği yüksek çözünürlükte bir TV sahibi de olmamız gerekiyor.
240p
LDTV ( Low-definition television ) olarak isimlendirilebilecek bir çözünürlüktür. 320 X 240 and 480 × 272 pixels dolayında bir çözünürlük verir oldukça düşük kalitededir. Daha çok küçük ekranlı modellerde kullanılırlar çünkü o zaman izleyici rahatsız edici kalite kaybını hissedemez. VCD,Ipod, PSP veya Cep telefonlarında genelde bu çözünürlük kullanılmaktadır.
480p
SDTV ( Standart-definition television ) günümüz yayınlarının çoğu bu çözünürlüktedir. 640X480 çözünürlüğü pregrassive taranması ile mümkün olur. 24, 30, 60 Hz tarama frekans çeşitleri vardır, 24 ve 30 hz'i en yaygın olarak kullanılan yayın türleridir. SVCD'lerde ve DVD'lerde genelde bu teknik kullanılır.
720p 1080p ve 1080i
HDTV ( High-definition television ) Ekran eniinde 720 ve 1080 satırı prograssive tarayan görüntü işleme teknoloisi günümüzde şu en çok konuşulan HDTV olayının aslında özünü oluşturuyor. Bu çözünürlikte p ile i tarama arasındaki fark da yine teknik olarak tanımdan alaşılabileceği gibi farklıdır p olması daha avantajlıdır. Tarama frekans hızları interlace de 50 ve 60hz iken prograsive taramada ise 24,25 ve 30 dur.
Blu-Ray Nedir?
Tek tabakalı bir Blu-ray disk 25 GB’lık kapasitesi ile iki saatten fazla HDTV kalitesinde görüntü veya onüç saat civarında standart çözünürlüklü görüntü saklayabiliyor. Çift tabakalı biçimi ise 50 GB veri depolama kapasitesine sahip. Blu-ray ileride kolayca genişletilebilsin diye ayrıca çoklu-katman desteğide barındırıyor, herbir katmanda 25 GB veri ile ileride veri kapatisesi 100-200 GB seviyelerinde olabilmesi planlanmaktadır.
Halihazırda kullanılmakta olan DVD gibi optik disk teknolojileri veri yazmak ve okumak için kırmızı lazer kullanırken, yeni format mavi-menekşe lazer kullanmakta. Blu-ray ürünler farklı lazer tipleri kullanılmasına rağmen, BD/DVD/CD uyumlu optik okuyucusu yardımıyla CD ve DVD’leride oynatabilmektedir. 405 nm’ lik mavi-menekşe lazerin dalga boyu, 650 nm dalga boyuna sahip kırmızı lazerden daha kısadır.Bu da daha lazer ışınının çok daha hassas bir şekilde odaklanmasını mümkün kılmakta ve dolayısıyla veriler daha sık olarak daha az bir alanda depolanabilmektedir. Sayısal açıklığın 0.85 olarak değiştirilmesi ile de sonuçta kullanılmakta olan CD veya DVD’ ler ile aynı boyuttaki bir Blu-ray diks 50 GB’ a kadar veri depolayabilmektedir.
HDTV’nin hızlı yükselişi ile birlikte tüketicilerin yüksek çözünürlüklü görüntüleri kaydetme istekleride artmıştır ve Blu-ray disklerin tasarımı bu düşünce ile ortaya çıkmıştır. Blu-ray dijital yayıncılık tarafından kullanılan MPEG-2 TS formatının doğrudan kaydını desteklemekte ve bu Blu-ray’i dijital televizyonların küresel standartları ile uyumlu kılmaktadır. Bunun anlamı HDTV yayınlar herhangi bir veri kaybı olmaksızın veya fazladan işleme gerek duyulmaksızın doğrudan disklere kaydedilebilmektedir. Artan veri kapasitesi ile birlikte Blu-ray 36 Mbps veri iletim hızını kullanmaktadır. Bu hız HDTV’ nin asıl resim kalitesini koruyarak kaydedilmesi ve seyredilmesi için gerekenden bile fazladır. Ayrıca optik disklerin rastgele erişim özellikler kullanılarak, yüksek çözünürlüklü bir görüntü kaydedilirken aynı disk üzerinde başka bir görüntünün izlenmeside mümkün olmaktadır.
Önümüzdeki yıllarda HDTV’ ye geçiş ile birlikte Blu-ray cihazların VCR ve DVD kaydedicilerin yerini alması beklenmektedir. Bu format aynı zamanda gelecekte bilgisayarlardaki veri depolama ve yüksek çözünürlüklü filmler için standart olacak gibi duruyor.
High Definition Teknolojisi Nedir?
High Definition standart resim görüntüleme teknolojilerinin çok üzerinde kalitede resimleri saklayabilme ve görüntüleme imkanı sunar. HD, resimlerdeki piksel sayısını artırarak daha hızlı resim oluşturma ve ekran titreşimlerini engelleyebilmek için en iyi tarama yöntemlerini kullanmaktadır. Bu teknolojinin hedefi resimleri tüketiciye en yüksek kalitede gösterebilmektir.
Üreticilerin HD standartlarına uygun cihaz üretebilmelerinde üç kriter vardır:
Minimum 720 progressive (720p) veya 1800 interlaced (1080i) ekran görüntüleme formatı 720p ve 1080i gibi yüksek frekanslı tarama formatları yüksek resim kalitesi üretirler. Genel olarak bu yüksek çözünürlüklü formatlar yalnızca pikselleri ekrana aktarmakla kalmaz, aynı zamanda pikselleri daha yüksek kalitede sunarak parlak, belirgin resimler üretirler.
16:9 görüntü oranı özelliği Görüntü oranı ekranda beliren genişlik ve yüksekliği tanımlar.
Tipik bir 4:3 görüntü oranının kare görünümü yerine, geniş ekran tanımlı 16:9 oranı dikdörtgen görünür. Böylece görüntü alanını doldurur. Daha canlı ve gerçekçi bir görüntü sunar.
Dolby Digital Ses Yayın, üretim ve/veya çıktısı dinletebilme özelliği Dolby® Digital, surround ses teknolojisinde en yüksek kaliteli formattır ve video özelliklerinden kalite yitirmeden belirgin çok kanallı audio özelliği sağlar. HD-DVD formatını bilgisayarınızda Dolby® Digital ile dinlemek evde Home-Theatre izlemekle aynı kalitede bir izleme keyfi sağlar. Progressive veya Interlaced Format Video kareleri ekrana yansıtılan bir çok enine hat içerir. Bu hatları tarama ve ekrana aktarma yöntemine tarama yöntemi adı verilir. HD teknolojisi için iki uyumlu formatı vardır: 720 progressive (720p) ve 1080 interlaced (1080i).
Interlaced tarama yöntemi önce tek sayılardaki (1, 3, 5, 7 gibi) hatları ekrana yerleştirir ve akabinde çift sayılardakileri (2, 4, 6, 8 vb.) ekrana doldurmaya başlar. Bu yöntem 1080 adet hattın tamamı doldurulana kadar iki geçiş yapılmasını gerektirir.
Progressive tarama yöntemi ise ardışık bir şekilde 720 enine hattı doldurarak bütün resmi bir anda görüntüler. Bu nedenle Progressive tarama Interlaced taramaya göre saniyede iki katı fazla kare görüntüleyerek aynı zaman içerisinde daha zengin görüntü sağlar. Bütün resim için yalnızca bir tarama işlemi yeterli olmaktadır, resimler daha belirgin ve parlak olabilmekte ve genellikle Interlaced tarama sistemlerine atfedilen görüntüde titreşim durumunu ortadan kaldırır.
Divx Nedir?
Nedir bu DivX, "nerede kullanılır", "ne işe yarar" gibi güzide sorular geliyordur aklınıza. Kısaca anlatmak gerekirse DivX, Project Mayo adı altında bir araya gelen meraklı gençlerin geliştirdiği bir tür Video-Ses sıkıştırması olarak dünyaya geldi (benzer meraklara sahip arkadaşlar geçmişte de bir araya gelmiş ve şu an çok yaygın olarak kullanılan MP3 formatını geliştirmişlerdi). Asıl amacı sabit diskte çok yer kaplayan Avi uzantılı görüntü dosyalarını sıkıştırmak olan DivX’in yeni bir alanda kullanımı hem kendisi hem de kullanıcılar açısından yeni bir dönemin kapılarını açmış oldu.
Tek DVD’lik filmler ortalama 4 GB yer kaplar. Bunu da bir CD’ye yazmak mümkün değildir. İşte burada devreye giren DivX sıkıştırması bu 4 GB’ı normal bir CD’ye sığacak (700 MB) boyuta indirgemeyi başardı. Elde edilen görüntünün kalitesi VCD’den iyi DVD’nin biraz altında idi; ama en önemlisi 20-30 milyon TL fiyat aralığında olan DVD filmlerinin DivX’e indirgenmesi sayesinde takas yolu ya da Peer to Peer (kullanıcıdan kullanıcıya) programlar yardımı ile herkes erişebilir hale geldi.
Öte yandan meselenin bir de altyazı boyutu vardı. Filmler DivX’e çevriliyordu; ama herkes İngilizce ya da filmin hazırlandığı ülkenin dilini bilmediği için anlama problemi oluyordu. Başka bir grup meraklı genç buna da bir çözüm buldu ve DVD altyazılarının DivX’lere aktarılması için yazılımlar geliştirildi. Günümüzde bu programlardan onlarcasını internette bulmak mümkün.
DivX’in belki de en kötü özelliği sadece bilgisayarda seyredilebiliyor olması idi. MP3’ün ilk çıktığı yıllarda sadece bilgisayarda dinleniyor olması gibi DivX de belli bir zaman sadece bilgisayar kullanıcılarının lüksü olarak kaldı. Ta ki Vestel’in yeni Player’ı çıkana kadar.
Divx'in teknik yönüne gelince DivX, Microsoft'un çıkardığı Mpeg 4 codec'nin kırılması ve Mp3 ses formatıyla birleştirilmesi sonucu oluşturulmustur. Bildigi gibi Mpeg-1 Video cd kalitesini, Mpeg 2 ise DvD kalitesini temsil eder. DivX'in amacı fazla kalite kaybı olmadan DvD kalitesindeki görüntüyü, Video Cd boyutunda sağlamaktır. DivX formatındaki filmleri izlemek ve DivX formatında dosyalar hazırlamak için DivX Codec'i install etmeniz yeterlidir. DivX formatindaki dosyaları Windows Media Player veya diğer DivX oynatıcı programlar ile izleyebilirsiniz.
DivX, üstün sıkıştırma yöntemi ve kalite kaybını en aza indiren tekniğiyle son yıllarda kullanıcılar arasında olağanüstü rağbet görmüş DivX, Inc. (eski adıyla, DivXNetworks) tarafından geliştirilen görüntü sıkıştırma biçimidir (video codec). DivX, sayısal videoyu MPEG-4 bölüm 2 "Advanced Simple" profili uyumlu sıkıştırarak görece az görsel kayıpla videonun kompakt bir biçimde saklanabilmesini sağlar. Popülerlik ve yaygınlık nedeniyle, MPEG-4 standardı sadece görüntü kodlamasında kullanılmaktadır; DivX ile kodlanmış görüntü içeren dosyalarda ses kısmı AAC (MPEG-4 ses kodlama standardı) yerine MP3 ya da AC-3 ile kodlanır. Windows ve Macintosh ortamlarında çalışan DivX codec ve uygulaması dışında "DivX" logosu taşıyan oynatıcılar ya da oynatıcı yazılımları DivX yazılımı içermemekte, ancak DivX ile sıkıştırılmış filmleri oynatabilmektedir.
DivX 3.11 Alpha ve önceki sürümler, Microsoft'un (sadece ASF içinde kullanılabilen) MPEG-4 Sürüm 2 video çözücü/açıcısı (codec) kırılarak geliştirilmiştir. Bu şekilde codec'in AVI gibi ASF harici muhafazaları da desteklemesi sağlanmıştır. Daha sonra 2000 yılında sıfırdan geliştirilen DivX 4.0 piyasaya sürülmüş, bunu 2002'de DivX 5.0 ve 2005'de DivX 6.0 izlemiştir. DivX 4 öncesinde DivX Networks şirketi kurulmuş, daha sonra şirket DivX, Inc. adını almıştır.
DivX 4, açık kaynak kodlu OpenDivX üzerine geliştirilmiş, ancak DivX Networks şirketi "amacına ulaştıktan sonra" OpenDivX kodu kapalı hale getirilmiştir. Kod kapatılmadan önce alınan kod parçalarıyla açık kaynak kodlu XviD codec'i geliştirilmiştir. XviD yazılımı da açık kaynak kodlu ve Microsoft çalışmasından bağımsız olmasına rağmen MPEG-4 video kodlamanın doğası gereği ABD ve Japonya'yı da içeren bir grup ülkede yazılım patentlerini ihlal ettiğine inanılmaktadır.
DivX, DVD kopyalamanın kitleler için erişilemez olduğu bir dönemde çıkarak DVD filmlerin az görsel kayıpla CDlere yazılabilmesini sağladığı ve (3.11 alpha sürümünün) çıkış noktası itibariyle korsan olmasıyla çok tartışılan bir yazılım olagelmiştir. Buna ek olarak, DivX 4.0-5.2 arası sürümler ile gelen kötü niyetli yazılımlar, kitleleri DivX alternatiflerine yöneltmiştir. DivX, aynı zamanda BS Player, VirtualDub ve FlaskMPEG gibi bir dizi programın da yaygınlaşmasını sağlamıştır.
Günümüzde DivX sıkıştırma biçiminden daha yüksek verim sunan MPEG-4 bölüm 10 (AVC ve H.264) sıkıştırıcılar giderek daha popülerleşmektedir. Apple QuickTime ve x264 yazılımları H.264 sıkıştırmayı desteklemektedir.
Codec nedir?...
Divx formatindaki filmleri seyredebilmemiz için codec'lere ihtiyacimiz vardir. Eger Pc'nizde gerekli codec'ler install edilmemişse (yüklü değilse) çoğu divx formatindaki filmi seyredemezsiniz. Bazi filmler de ise bazen ses, bazen görüntü olmayabilir. Hatta filmler kare atlayabilir veya film bozukmuş gibi framelerin birbirine girmsinden dolayi karışık bir görüntü ortaya çıkabilir. İşte bu gibi sorunlarin çoğu o filmi seyredebilmeniz için gerekli olan codec'in Pc'nizde yüklü olmamasından kaynaklanıyor.
Divxleri seyredebilmemiz için gerekli olan codec'ler ayri ayri olabileceği gibi o ana kadar çıkmış olan codec'lerin bir araya getirilerek birleştirlmesi ile orataya çıkan ve toplu halde bulunan codec'lerde bulunmaktadir. İşte bize göre bunlardan en iyisi olan K-Lite Codec Pack'i indirebilirsiniz. Bu codec'i install ettiğinizde coğu filmi sorun olmadan seyredebilirsiniz.
Ayrica açamadığınız bir film olursa ve filmin hangi codecle hazırlanmış olduğunu öğrenmek isterseniz "Gspot" programından faydalanabilirsiniz.
Başlıca temel codec paketleri aşağıda sıralanmıştır:
- K-lite codec pack (Divx filmler için)
- Lazy mans MKV codec pack (MKV filmler için)
- CCCP codec pack (MKV filmler için)
MP4 nedir ?
MPEG-4 Bölüm 14 ya da *.mp4, ISO/IEC tarafından seçilen uluslararası standart olmuş bir dosya biçimidir (içerik olarak da bilinir). ISO/IEC Moving Picture Experts Group tarafından çoklu ortam çeşitlerini saklamak için kullanılır, diğer çoklu ortam çeşitlerini saklamak için de kullanılabilir.
Devam edecek...