Vba Kodları Nedir?

Arkadaşlar, daha öncede bu formda bir çok başlık açtım, vba ve kodlamalarını öğrenmeyi gerçekten çok istiyorum, bu isteğim sanırım bir çok kişinin başını ağrıtacak, öncelikle şunu sormak istiyorum, makro öğrenmeye nereden başlamalıyım, kodlar ne anlama geliyor, kod yazmak için ezbere bilmem gereken şeyler nelerdir. Bir üstad bana önce bir makro kaydet daha sonra kaydettiğin makronun kodlarını incele demişti, inceliyorum ancak oradaki terimler bana okadar yabancı ki ne olduğunu bir türlü anlayamadım. Bazı kaynaklardan elime geçen bilgiler var adım adım kod yazdırıyorlar ancak yazılan kodların ne anlama geldiği ve nerelerde kullanılacakları benim için daha önemli, bilmem anlata bildimmi, bu konuda tüm arkadaşlarımdan vba yı öğrenenlerden ve üstadlarımdan yardım istiyorum, lütfen yardımınızı esirgemeyin.
saygılarımla
iyi çalışmalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2002 TR
@murtili71 bu sorunuza kim nasıl cevap verebilir açıkcası bilmiyorum. Piyasada "ingilizce öğrenme yöntemleri" diye bir kitap görmüştüm, yani ingilizce öğretmiyor ama nasıl öğrenebileceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Excel için henüz böyle bir kitap görmedim. Her insana kolay gelen öğrenme şekli farklı olacağından bu konuda kimsenin "hap" gibi bir cevap verebileceğini sanmıyorum. Daha önce açtığınız başlıkta VBA'da oldukca iyi arkadaşlar yorumlarını yazdı. Bu yazılanlardan kendinize uygun olan yöntemi yolu seçeceksiniz.

Benim acizane düşüncem. İlk iş Excel'in kendisini ve fonksiyonlarını yeterince öğrenmeden VBA öğrenmeye başlamayın.
2.si ister VBA ile ilgili olsun ister bir başka dil olsun öncelikle IF=EĞER ve DÖNGÜLER (for-next, do-loop) mantığını iyice kavrayın.
3.sü excel hücre ve alanlarına VBA yolu ile nasıl referans veriliyor. ( cells(3,5) yada range(...)) gibi.

Bu üçü yerli yerine oturduktan sonra forumda dolaşarak VBA ile neler yapılabileceğini bilin. Bunların yapılabildiğini bildikten sonra kodları ister ezberleyin isterseniz makro kaydedici/kitap/bu forum vb yollar ile baka baka yapın çok önemli değil amaç üzüm yemekse.

Ve hep tekrarladığımız gibi kendinize bu forumdan küçük örnekler bulun (bunlar yaptığınızda işinize yarayacak örneklerde olmalı ki motive olabilesiniz) Bu örneklerde değişiklikler yapın, oynayın bozun. Yani bol bol örnek yapmak gerekiyor.

Kodların ne anlama geldiğini kelime anlamı olarak soruyorsanız buna hiç ama hiç takılmayın. Kodların ne yaptığını ve nerde ne zaman kullanacağınızı öğrenmek esas olan. Bunuda mantığını anlamadığınız/takıldığınız kod olduğunda forumda arayarak yada sorarak halledebiliriz.

Kolay gelsin.

Sayın Danersin,
Açıklamalarınız için çok teşekkür edrim, şunu ifade etmek isteriki bundan önce açtığım başlıklarda yapılan yorumlar ve hocaların (özellikle leventim hacama çok teşekür ederim) bu işte iyi olduklarından şüpem yok, böyle yeni bir başlık açmamın sebebi kesinlikle onların yorumlarına saygısızlık olarak algılanmasın, aksine hepsine ayrı ayrı teşekkürü borç bilirim, ben onların yorumlarından birşey anlamamışsam bu benim acizliğim. Benim aradığım, birazda sizin yorumunuzda saklı, sizin yorumunuzdanda alacağımı aldım, söylenen her söz, söyleyenin anlatım şekline göre değişiyor. her yorumdan yeni bir ders alıyorum kendime
saygılarımla.

Excel Vers. ve Dili
excel 2003 TR
Bende aynı durumdayım

Sayın murtili71 öncelikle sizi tebrik ederim nasıl sonrusorulacağınıda biliyorsunuz.Ayrıca cevap yazan arkadaşlar soğolsunlar açıklayıcı ve özenli bende aynı durumdayım nerden nasıl başlanır ve neler yapmak lazım ama burada bişeyler öğreniyoruz yavaş yavaş.