Sumifs formülü

Excel Vers. ve Dili
2013 ingilizce
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
08/11/2017
Merhaba arkadaşlar,

Aşağıdaki gibi bir formül yazdım ancak Value hatası veriyor. Daha önce de benzer bir hata almıştım A2 ile A2924 arasında 1 yazılı hücrelerin formatını sayı yaptığımda düzelmişti şimdi düzelmiyor. Dosya şirket bilgilerini içerdiği için paylaşamıyorum. Yardımcı olabilecek biri var mı?

=SUM(SUMIFS('CH1-1 TRANSFER'!$G$2:$G$2805;'CH1-1 TRANSFER'!$B$2:$B$2924;"MERİÇ";'CH1-1 TRANSFER'!$A$2:$A$2924;"1";'CH1-1 TRANSFER'!$D$2:$D$2924;{"A";"A+";"B"}))+SUM(SUMIFS('CH1-2'!$G$2:$G$2921;'CH1-2'!$B$2:$B$2921;"MERİÇ";'CH1-2'!$A$2:$A$2921;"1";'CH1-2'!$D$2:$D$2921;{"A";"A+";"B"}))

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
selam
formülden gördüğüm kadarıyla
SUMIFS fonksiyonunun düzgün çalışması için, referans aralıklarının eşit olması gerekir. Yani
formülün ilk SUMIFS kısmına bakıldığında 'CH1-1 TRANSFER'!$G$2:$G$2805;'CH1-1 TRANSFER'!$B$2:$B$2924 2 satırdan başlamakta ama toplam alınacak kısım 2805 değer arattıralacak kısım ise 2924. satıra kadar alan içermekte. Dolayısıyla eşitsizlik durumunda fonksiyon çalışmayacak ve VALUE hatasını verecektir.

Excel Vers. ve Dili
ofis 2003 türkçe--> ofis 2007 türkçe
SUMIFS , tam olmadı...

şöyle bir formülüm var

SUMIFS($G6:$G33;veri!$A$3:$A$30;data!$B6;veri!$B$3:$B$30;data!$C6;veri!$C$3:$C$30;data!$D6;veri!$F$3:$F$30;data!$Q$3)

datab6 ; örn- set1 degeri için veri sayfasından gerekli degerleri görüp sonucu işliyor ama , veri sayfasına set2 diye yeni bir deger girdiğimde formül çalışmıyor.
acaba yanlış formül mü kullanıyorum?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
küçük bir örnek eklerseniz soru daha iyi anlaşılabilir..

Excel Vers. ve Dili
dosyayı ekleyemedim...
her satırda g sütunundan çekeceğim bir değer var, fakat bu değeri çekmek için ikinci bir sayfaya bakarak doğrulamam gereken 4 ayrı değer var. formülü doğru yerleştirdiğimi düşünüyorum ama ilk iki satırda çalışmasına rağmen 3. satırda "sıfır" veriyor.

Excel Vers. ve Dili
sayın sakman26 ilginize teşekkür ederim.
ben bu formüle datae2 hücresindeki bilginin verij2 hücresindeki sabit bilgi ile eşitliğini kontrol ettirip ,veri h13 hücresindeki bilgiyi aynen yazmasını saglayacak bir ekleme yapmak istiyorum.
sanırım formülün yapısına ters oluyor, aynı formülde iki sayfadan farkli doğrulamalar aramaya çalışıyorum.
ama bu veriyi elde etmek için bu verilerin hepsinin doğrulanması gerekiyor.
???

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
küçük bir Örnek belge lütfen...
istenilen tam açıklanmalı ve muhtemel sonuç da manuel yazılırsa daha net anlaşılacaktır.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
maalesef sorunu anlamadım.
başvuru referansları nedir? bence bir anlam hatası var. Arattırılacak değerler farklı sayfa, toplattırılacak değerler farklı sayfa ve toplam aralığı her defasında değişiyor....
Tam olarak ne yapılmak isteniliyor?
Örnek vererek açıklar mısınız..
Not : bu örnekte özellikle veri sayfasının fonksiyonunu anlatın. Çünkü aradaki bağlantıyı çözemedim.

Excel Vers. ve Dili
fiyat ve stok

bu dosyada yapmaya çalıştığım;
satışı yapılan std*set1*100 özellikli malın fiyatının ön sayfaya çekilmesi
ve diğer sütünda std*set1*100*çatal içerikli malın ön sayfadaki hesaplanan (örn;116000)adet değerinin çatal sütununa işlenmesi. böylece buraya giriş de yaparak her kalemin stok takibini yapacağım.
tabii anlayacağınız gibi std*set1*100 mal özellikleri değişken oluyor.
veri sayfasında ise her kalem malın fiyatı ve içeriğini sabitliyorum.
dosyayı yeniledim.

http://s5.dosya.tc/server3/ki1s9z/plasan_set.xlsx.html

biraz veri girdim değişik verilerin nasılolabileceği hakkında fikir için.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
şimdi ben sorayım...
veri sayfasında , STD - SET1 - 100 için bugüne ait 1 TL fiyat var...
1 - Yarın bu fiyat değişti ne olacak?
2 - plasan sayfasında L kolonunda ÇOKETOPLA formülü ile değer getiriliyor. 1 adet olunca problem yok. Yarın fiyat değişti ve altta bir satıra daha STD - SET1 - 100 için 1,50 TL yazıldı. Şimdi ne olacak? ÇOKETOPLA ile 1 + 1,50 = 2,50 değeri gelecek...
3 - plasan sayfasında , veri sayfasında ÇATAL toplamı diye bir şey olmadığından, SUMIFS (ÇOKETOPLA) burada uygun değil. Zaten G kolonunda adet değerleri var. Alın onları Q kolonuna yazdırın.

Sonuç olarak Stok takibi diyorsanız bence adet bazında, giriş çıkışları referans bazında takip etmek gerekir. Aşağıdaki linkteki dosya Stok takibine yönelik olarak bir örnektir.
link : http://s5.dosya.tc/server3/4csr5a/stok_SA_1.xlsx.html

Bir de madem SUMIFS fonksiyonu kullanacaksınız, Excel yardımdan bu fonksiyonu incelemenizi öneririm..

Çünkü ne yapmak istediğinizi gerçekten anlayabilmiş değilim. Bir şey de öneremiyorum başka...

Excel Vers. ve Dili
sorulara cevap

1- set1 in fiyatı değiştiğinde bu kod kalıp yeni bir kod ile yeni satırda yeni fiyat ile yazılacak
2-ben aslında bu formülü sumproduct ile denedim ama yine bütün kriterleri sağlayıp çatal kriterini doğrulama noktasında sorun çıktı.
burda amaç std*set1*100 kriterlerini sağlamış ise çatal stoğundan adet düşmesini istiyorum. set1 in içeriği ne ise her birinin kendi sütununda aynı adet stok düşmesini istiyorum . çünkü bu stoklara bağımsız zamanlarda yüklü adetlerde giriş olabilir.
çok mu karışık....

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
cevap olarak;
1 - bir kodun fiyatı yalnızca bir defa kullanılacaksa o zaman problem yok...
2 - Stok takibi için; işlem yapmadan önceki stok bilinmeli , işleminiz giriş ise bu stoğa eklenmeli , çıkış ise çıkarılmalı... Burada önemli olan işlem öncesi stok adedi...
Sizin yapmak istediğinizde, Veri sayfasının bir tek önemi var , o da fiyatı getirtmek... Adet bulunmasında ise veri sayfasının bir önemi yok. Çünkü veri sayfasında adetler yazmıyor. Şu halde q kolonunda SUMIFS değil başka formül kullanmanız lazım.. Mantığı ona göre kurun derim.. Örnek verelim...
std*set1*100 fiyatı :1 TL veri sayfası
bugün işe başlarken ki stok adedi std*set1*100 için : 1000 adet

veri sayfasından
SUMIFS olur , INDİS olur , SUMPRODUCT olur herhangi bir fonksiyonla FİYAT alındı ve plasan sayfasına getirildi (L kolonuna)
veri sayfasının işi bitti....

plasan sayfasında , G kolonunda ÇIKIŞ adedi yazıyor.
Sorun, G kolonundaki çıkış dan önce std*set1*100 den ne kadar adet var? O nerede hesaplanıyor.
Q kolonunda ise, işlem basit (şu anda bilinmeyen) İşlem öncesi Stok Adedi - Çıkış miktarı (G kolonu) dediğinizde kalan miktar bulunacak....

Tabi Gün içerisinde farklı farklı işlemler arasında bir veya daha fazla std*set1*100 giriş - çıkış işlemi gerçekleşebilir... Bu durumda her bir işlem öncesi stok miktarı hesaplanıyor olmalı.. Ya da günlere göre toplam alınıp gün sonu fark yapılmalı...

Yani KARIŞIK değil... Yanlışlıklar var... Mantık olarak eksiklikler var.. O nedenle size örnek dokuman gönderdim. İşlem öncesi stok miktarı nedir? Nasıl hesaplanır? için...

Excel Vers. ve Dili
cevaplar..2

evet her kod bir fiyatla kullanılacak.
giriiş stoğu yok, sıfırdan başlayacak.
mesela çatal sütunu sıfır başlayıp , ilk satırda eldeki giriş yapılıp ona göre bakiye olusturulup takip eden satırlarda girişler yapılarak devam edecek.
ancak stok eksiltmesi için set stokları veri sayfasından içeriğine göre kontrol edilip her satırda düşmersi gerekiyor.
yani std*set1*100 de *çatal varsa çatal sütunundan koli içi adedi aynen düşecek.
çünkü her std*set*100 içinde bir adet çatal var. bunu veri sayfasında std*set1*100 stok kodu karşısına yazdığımiçerikten anlayacak.
başka bir set kodunda (mesela *lux*set2*150 gb) çatal olmayabilir o zaman çatal sütununda o kodun karşısı boş ise plasan sayfasında çatal sütunundaki stok eksilmeyecek.
anlatabildim mi?
bunu ben kullansam her yeni set stok eklerken formülü yenilerim. ama ben bunu uzaktan takip edeceğim ve sürekli güncelleme imkanım yok.
o yüzden böyle kapsamlı birşey yapmaya çalışıyorum.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
benim gönderdiğim dokumanı inceleyin derim..
data sayfası gerekli....
Tüm ürünler burada referanslarına göre listelenmeli... Hatta fiyatlar da burada yazılabilir. Bu sayfa ad tanımlamalrı kullanılarak dinamik yapılmalı ve böylece yeni ilaveler, çıkarmalar olduğunda sürekli formül güncellemeleri gerekmesin..
Veri giriş sayfanızda da veri doğrulama ile açılır listeden referans ürün seçin ve işlemlerinizi yapın... İşlem öncesi ve işlem sonrası stoğunu da her satırda formüle edin ki, her işlem için hesaplanıyor olsun...

Gönderdiğim dokumanda bu yapı var zaten..

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
dokumanınızla ilgili olarak da olsa olsa bu isteniyordur diyerek bir düzenleme yaptım bakarsınız.

link : http://s4.dosya.tc/server3/fxhho1/plasan_set__1_.xlsx.html

Sonradan ilave :
Stokta işlem öncesi adet nedir? diye soruyordum... Gönderilen dokumanda bakın STD*SET1*100
1 - 10.09.2016 çıkış 116.000 var.... Diyorsunuz ki başlangıç 0... Bu nasıl mümkün. Elde hiç yoksa nasıl çıkış oluyor?
2 - Aynı üründen 11.09.2016 da da 100.000 adet çıkış var... Elde ne kadar vardı ki 100.000 adet çıktı sonuç olarak ne kaldı..

Demek istediğim Başlangıçta örneğin 200.000 vardı 1. gün 116.000 çıkış yapıldı kaldı 84.000
2. gün ise işlem başlangıcında 84.000 vardı 100.000 lik çıkış mümkün değil... Haydi diyelim 100.000 değil de 80.000 çıkış oldu . Bu defa kalan 4.000 bunu nerede göreceksiniz? Sorum hep bu yönde idi... Şimdi buyurun...

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
teşekkür ve özür....

ellerinize sağlık....
gayet istediğim gibi olmuş... ben akşam mesajınızı görmedim. bütün gece düşündüm. olamyacak sanırım yapamayacağım diye başka çare arıyordum artık.
gördüm test ettim çok güzel olmuş elinize sağlık. binlerce teşekkür...
özüre gelince ; :)
sizin takıldığınız bakiye meselesini ben her stoğun (çatal*kaşık*vs) kendi özel sütununda *kalan* yazdığım yerde bakiye olarak takip edeceğim. başilarken sayım yapıp ilk satıra giriş yapıp devam edeceğiz tabiiki.
ben dosyanın bütününe o kadar takılmışım ki sizin takıldığınız konuyu önemsememişim , bence sorun olmadığı için.
sizi de biraz endişelendirmişim anlayamadığınız için..
sonuç; herşey gayet güzel, teşekkürler :)))

not: çatal vs. stok tarafındaq kalan sütununa basit bir bakiye formülü yazıyorum value hatası veriyor. giriş*çıkış*bakiye.. bakiye: üst bakiye satırı + aktif giriş satırı - aktif çıkış satırı (formülü yazdığımız satır). ilk satırda çalışıyor sonra çalışmıyor.
neden olabilir?

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
http://s5.dosya.tc/server3/ttw25c/plasan_set.xlsx.html

dosyanın son hali...

sanırım hücre formatı ile ilgili bir sorun var... ama çözemedim...
biraz da gerçek veri girdim..
bir göz atrabilirseniz çok memnun olurum...

NOT: sitede araştırma yapınca buldum. formüldeki "" şeklinde boş kalan değerlere sıfır yerleştirdim. şimdilik ok. :)

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
geri dönüş için ben teşekkür ederim..
stok olayını da çözümlediğinize sevindim..
kolaylar gelsin...