• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

radyoaktivite kullanım tablosu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Excel Vers. ve Dili
2003 İngilizce
Hastanede yarı ömrü 110 dk olan bir radyoaktif maddenin kullanımını takip eden bir tablo yapmaya çalışıyorum. Bu madde belirli saatlerde üretici firma tarafından bize teslim ediliyor. Biz de 15-30 dk aralıklarla hastalara belirli miktarlarda enjekte ediyoruz. Örneğin madde 4 ayrı şişede (flakonda) bize teslim edilmiş olsun (saatler F6:I6; teslimdeki miktarlar F8:I8 de gösterilmiş). Birinci flakonun kullanım senaryosu K2:O12 tablosuna yerleştirdim. Enjekte edilen zaman ve hastaya verilen miktara göre flakonda kalan madde miktarı O sutununda görülüyor. Yapamadığım ve yardım istediğim konu ise burada başlıyor. 1- Ben M sutununda bir saat girdiğim zaman L sütununa hasta numarasını otomatik ve ardışık olarak (1. hasta, 2. hasta vb) yazdırabilirmiyim (L13:L22 aralığındaki gibi) 2- O sutununda kalan aktivite miktarı 5 mCi'nin altına düşünce artık bu flakonun tablosuna yeni data girmeme engel olsun ve bana uyarı versin (örneğin "yeni bir hasta için yeterli aktivite kalmadı ikinci flakona geçin" gibi) ve beni bir sonraki hastanın enjeksiyonunu yazacağım ikinci flakon tablosunun S3 hücresine yönlendirsin ve ben S3'e enjeksiyon zamanını girdiğimde hasta numarasını bir önceki tablodan devam ettirsin (örnekte 9. hasta). Ayrıca zaman sütünlarında hiç bir zaman bir öncekinin evveli bir zamanın girilmesine izin vermesin.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
radyoaktivite hesap tablosu

Değerli liste üyeleri,

Muhtemelen çok komplike tarzda sormam nedeni ile dün akşamki tablomla ilgili sorulara bir yanıt alamadım. Bu sefer daha basitleştirerek tektar sormak istiyorum:
Örnekteki hesap tablosunda

-Kalan miktar (F sütunu) 5'in altına düşünce ondan sonraki alt satırlara veri girişine izin vermesin ve bir sonraki D-E hücrelerine "DOZ BİTTİ" uyarısı yazsın
-İkinci şişe tablosundaki J4 hücresine girilecek zaman D sütünundaki en son zaman değerinden daha önce olamasın
-J4 sütununa zaman değeri girince I4 hücresine C sütünundaki son hasta sıra no'sunun devamını getirsin.

Zaman problemi olan bir üye olarak değerli excel üstadlarının yardımlarını veya en azından yol göstermelerini bekliyorum.

Saygılarımla

Ekli dosyalar

Sayın drkerim merhabalar!...
Öncelikle söyledikleriniz esas itibariyle başka sayfaya ardışık liste, formülün kullanacağı veriyi formül sonucuna göre tespit etme gibi konular beni aşar gibi görünüyor. Zira mevzu formül olmaktan çıkıyor MAKRO KOD yazılmasına doğru gidiyor.
Ancak örneğin; D sütunundaki saat verileri için bir üstteki veriye göre en az / en fazla saat:dakika farkı, E sütununa yazılabilecek en az / en fazla sayısal değerler gibi sınırlamalar olabiliyor ise bunu belirtirseniz dozları izlediğiniz tablonun satır sayısı sınırı belli hale gelmiş olur (burada formüllerle hücrede formül olmasına rağmen boş gibi görünmesini sağlayacak kenarlık renk vs ayarları yapılır . Ardından devamı niteliğindeki ikinci gün tablosu oluşturulabilir. Böylece de belki MAKRO öncesi, verilerin OLGUNLAŞMASINA yönelik bir şeyler yapabilirim. Maalesef ben MAKRO işinden hiç anlamıyorum, yerleşik formüllerle elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
İyi günler dilerim.

Son düzenleme:
Sayın drkerim merhabalar!...
Öncelikle söyledikleriniz esas itibariyle başka sayfaya ardışık liste, formülün kullanacağı veriyi formül sonucuna göre tespit etme gibi konular beni aşar gibi görünüyor. Zira mevzu formül olmaktan çıkıyor MAKRO KOD yazılmasına doğru gidiyor.
Ancak örneğin; D sütunundaki saat verileri için bir üstteki veriye göre en az / en fazla saat:dakika farkı, E sütununa yazılabilecek en az / en fazla sayısal değerler gibi sınırlamalar olabiliyor ise bunu belirtirseniz dozları izlediğiniz tablonun satır sayısı sınırı belli hale gelmiş olur (burada formüllerle hücrede formül olmasına rağmen boş gibi görünmesini sağlayacak kenarlık renk vs ayarları yapılır . Ardından devamı niteliğindeki ikinci gün tablosu oluşturulabilir. Böylece de belki MAKRO öncesi, verilerin OLGUNLAŞMASINA yönelik bir şeyler yapabilirim. Maalesef ben MAKRO işinden hiç anlamıyorum, yerleşik formüllerle elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
İyi günler dilerim.

Sn Ömer bey,

Günaydınlar. Tşk ederim yardımlarınız için. İkinci paragrafta söylediklerinizin önemli bir kısmını anlayamadım. Ama sanırım benim amacım için çok da önemli olmadığını düşünüyorum. O zaman şöyle yapabilirmiyiz: Ancak C sütünunda sıra numarası varsa G sütünuna hasta adı girebilsin, aksi taktirde giremesin. Hatta örneğin C8'e hasta adı girdikten sonra yeni bir hasta adı için direkt G16'ya (9. hastanın adı için) atlatabilirmiyiz.

Sütun verilerini yeni sayfaya ardışık aktarma için ise makrocu arkadaşlardan daha sonra yardım isteriz.

Tekrar teşekkürler

Son düzenleme:
Merhabalar, ekteki belgeyi inceleyiniz.

İyi çalışmalar.

Hatalı eki sildim.

Son düzenleme:
İyi çalışmalar.

Merhaba,

Ellerinize sağlık. Sayenizde bilmediğim çok şeyi öğreniyorum. Yeni tablonuz çok güzel olmuş, ancak sanırım bazı eksikler var. Ekteki drbaran1 dosyasında açıkladım. Ayrıca size benim yapmak istediğim ana tablonun taslağını yolluyorum (ekteki CTF FDG DOZ TAKİP). Çok emek ettiniz, sizi çok yormak istemem ama merakınız ve yardımseverlikteki cömertliğiniz devam ediyorsa anatablomdaki 31 MAyıs çalışma sayfasındaki açıklamalarımı okuyarak beni yönlendirebilirsiniz.

Saygılarımla,

Son düzenleme:
Geç vakit ancak buna bakabildim, ekteki dosyayı inceleyiniz.
Sitede hangi saatlerde çevrim içi olduğunuzu söylerseniz, ona göre ben de aynı saatte çevrim içi olmaya çalışırım ve soru-cevap şeklinde iletişim kurar ve bir şeyler yapmaya çalışırız.
İyi günler dilerim.

Hatalı eki sildim.

Son düzenleme:
Geç vakit ancak buna bakabildim, ekteki dosyayı inceleyiniz.
Sitede hangi saatlerde çevrim içi olduğunuzu söylerseniz, ona göre ben de aynı saatte çevrim içi olmaya çalışırım ve soru-cevap şeklinde iletişim kurar ve bir şeyler yapmaya çalışırız.
İyi günler dilerim.

Ömer bey,

Çok tşk ederim. Ancak muhtemelen ben tam açıklayamadığım için tablo amacından biraz sapmış. Sorunları ve olması gerekenleri ekteki tablonun altında ifade etmeye çalıştım. Vaktiniz müsait olursa bakarsınız.

Saygılar

Son düzenleme:
Sabitleme nedenim SENARYO için idi.
Buna göre firmaya sipariş verilirken izlenecek yöntemi belirlemede (gerçekte olandan hareketle istatistiki olarak ortaya çıkacak enjeksiyon sıklığı, hasta adeti vs üzerinden ) yardımcı olacağını düşünmemdi.
Elbette sipariş-teslimden sonra önceki hazırladığım benzeri bir tablo oluşturulacaktır.

Birkaç uyarı;

-Tablolarda mümkün olduğunca hücre birleştirmesi kullanmayınız.
-Değişken sayısına göre, değişken türlerinin tümünü satırlara veya sütunlara almakta yarar var.
-Madem sıra numarası da öncekinden devam edecek; bana, o zaman her flakon için ayrı tablo kurulmasının mantığı kalmıyor gibi görünüyor.
- Enjeksiyon tablolarının sol yanında flakon numarasının bulunduğu dikey birleştirilmiş hücreler daha sonra sıkıntı yaratacaktır çünkü kaç hücrenin birleştirileceği tablodaki hesaplamalarda "DOZ BİTTİ" haline gelince ortaya çıkıyor, o da kalibrasyon/enjeksiyon zamanına ve doza bağlı.

Sabitleme nedenim SENARYO için idi.
Buna göre firmaya sipariş verilirken izlenecek yöntemi belirlemede (gerçekte olandan hareketle istatistiki olarak ortaya çıkacak enjeksiyon sıklığı, hasta adeti vs üzerinden ) yardımcı olacağını düşünmemdi.
Elbette sipariş-teslimden sonra önceki hazırladığım benzeri bir tablo oluşturulacaktır.

Birkaç uyarı;

-Tablolarda mümkün olduğunca hücre birleştirmesi kullanmayınız.
-Değişken sayısına göre, değişken türlerinin tümünü satırlara veya sütunlara almakta yarar var.
-Madem sıra numarası da öncekinden devam edecek; bana, o zaman her flakon için ayrı tablo kurulmasının mantığı kalmıyor gibi görünüyor.
- Enjeksiyon tablolarının sol yanında flakon numarasının bulunduğu dikey birleştirilmiş hücreler daha sonra sıkıntı yaratacaktır çünkü kaç hücrenin birleştirileceği tablodaki hesaplamalarda "DOZ BİTTİ" haline gelince ortaya çıkıyor, o da kalibrasyon/enjeksiyon zamanına ve doza bağlı.

Ömer bey, Merhabalar tekrar. Kusura bakmayın son tabloyu senaryo için hazırladığınızı anlayamadım. Vallahi mükemmel olmuş. Senaryo işini hep ötelemeye çalışıyordum, ancak siz olayı çoktan çözmüşsünüz. Sadece ilk flakonun başlangıç saatini 8:30'a fiksleyelim. Diğer flakonların başlangıç saatlerini serbest bırakalım, ancak CTF ölçüm saatinden önce olamasın. Bir de iki senaryo sonucunu (senaryo 1: 30 dk aralıklarla 10 mCi doz; senaryo 2: 30 dk aralıklarla 15 mCi doz) aynı anda görmem için ufak bir modifikasyon rica edeceğim. Birde burdaki tabloları da dikeye çevirip (ekranda yer kazanmak amaçlı) veya gizleyebiliriz aslında, yanına da hasta injeksiyon tablomuzu koyabiliriz. Böylece herşey aynı sayfada (ekranda) çözümlenmiş olur. Tekrar çok tşkler.

Son düzenleme:
Ömer bey, Merhabalar tekrar. Kusura bakmayın son tabloyu senaryo için hazırladığınızı anlayamadım. Vallahi mükemmel olmuş. Senaryo işini hep ötelemeye çalışıyordum, ancak siz olayı çoktan çözmüşsünüz. Sadece ilk flakonun başlangıç saatini 8:30'a fiksleyelim. Diğer flakonların başlangıç saatlerini serbest bırakalım, ancak CTF ölçüm saatinden önce olamasın. Bir de iki senaryo sonucunu (senaryo 1: 30 dk aralıklarla 10 mCi doz; senaryo 2: 30 dk aralıklarla 15 mCi doz) aynı anda görmem için ufak bir modifikasyon rica edeceğim. Birde burdaki tabloları da dikeye çevirip (ekranda yer kazanmak amaçlı) veya gizleyebiliriz aslında, yanına da hasta injeksiyon tablomuzu koyabiliriz. Böylece herşey aynı sayfada (ekranda) çözümlenmiş olur. Tekrar çok tşkler.

Ömer bey Günaydın,

Senaryo tablosunda bir önceki mesajda belirttiğim modifikasyonları yönlendirmeleriniz sayesinde tamamladım gibi. Ekteki hesap tablosunda görebilirsiniz. Şimdi aynı anda iki senaryo sonucunu görebiliyorum. Sizden ricam bir kontrol etmeniz. Bir üstat olarak belki yine katkılarınız olacaktır. Şimdi sıra hasta sıralamada. Mesaj 8 de drbaran1 hesap tablosunda belirttiğim aksamalara gözatma fırsatınız oldumu ?. Zira orda beni aşan şeyler var.

Son düzenleme:
Sayın drkerim bugün akşama doğru hem senaryo ve hem de asıl tabloyu tamamlayıp göndereceğim, merak buyurmayınız.

Ekteki Belgeyi İnceleyiniz.

Hatalı eki sildim.

Son düzenleme:
Sn Ömer Baran hocam,

Müthiş olmuş. Sonsuz teşekkürler. Ufak tefek noktalar var kontrol etmeniz gereken (bknz ekteki excel tablosu). AYrıca bazı uyarıları gösteren iki resim dosyası ekliyorum. Beyninize ve yüreğinize sağlık.

Son düzenleme:
Cevabınızı bekliyorum...

Sayın drkerim merhabalar !...

Estağfurullah HOCA OLAN TABİİ Kİ SİZSİNİZ,
bizimkisi sadece EXCEL'e biraz meraklı ve
ihtiyaçlarını öyle-böyle görebilecek seviyede TECRÜBELİ olma durumu.

A) Saat kontrolünün mantığı şu;
-- Önceki enjeksiyondan sonraki bir saat zorunlu,
-- Yeni şişeye geçilmişse ikinci bir saat unsuru var o da o şişenin CTF ölçüm saati.

B) Yeni şişeye geçişe ilişkin bir uyarı veya onaya duyulan ihtiyacı anlamadım. Zaten yeni şişeye geçiş kırmızı zeminli satırlarla, DOZ BİTTİ yazılarıyla ve YENİ ŞİŞE NO'sunun görüntülenmesiyle anlaşılıyor olması gerekmez mi? Onay işlemine duyulan ihtiyacın gerekçesi nedir?

C) Enjeksiyon saatine ilişkin söylediğiniz husus ise şöyle; sadece bir önceki enjeksiyon saatinden (15:45) değil, ilgili şişenin ölçüm saatinden de (16:45) önceki bir saat yazılamaz olarak formüller kurulmuş durumda.

D) Enjeksiyon bilgilerinin yazıldığı tablonun üst tarafındaki;
-- "HASTA ADI SOYADINI YAZ",
-- yazılabilecek "EN KÜÇÜK SAAT"
-- yazılabilecek "EN YÜKSEK DOZ MİKTARI"
uyarı ve bilgileri yeterli değil midir?
Bu bilgiler her yeni bilgi girişi sırasında güncellenerek hesaplanmakta ve görüntülenmektedir.

E) Gönderdiğiniz resimler ÇOK KÜÇÜK BOYUTLU olduğundan ne olduğunu tam olarak anlayamadım. Sanırım birisi 5'in 2/3'ü gibi bir marj olabilir mi şeklinde.

F) Bilgi giriş satırlarının sağ yanında bazı yanlış uygulamalarda devreye giren "<- SİL" uyarılarını fark ettiniz mi acaba?

G) Doz rakamına ilişkin eksiye düşme marjını ayarlamak kolay, hallederim.

Hangi sayfayı kimin kullanacağını, sayfaları farklı kişilerin mi kullanacağını ben bilemiyorum.
Eğer GÜNLÜK sayfasındaki enjeksiyon bilgilerini (Hasta Adı, Enj. saati, dozaj) yazan kişi aynı zamanda TABLO I'i de kullanacak ve senaryoları görmemesi gerekiyorsa, SENARYOLAR sayfasındaki TABLO I'e bu sayfadan bağlantı yapılarak GÜNLÜK sayfasındaki bilgiler SENARYOLAR safasına formül ile alınabilir ve SENARYOLAR sayfası tamamen gizlenir. O sayfayı kullanacak kişi, sayfayı görünür hale getirir ve işi neyse yapabilir.

Excel sayfalarında mümkün olduğunca bir bilginin iki kez yazılmaması gerekir.

Belgede şu tablolar var;
- SENARYOLAR sayfasındaki TABLO I,
- SENARYOLAR sayfasındaki senaryo tablosu,
- GÜNLÜK sayfasındaki TABLO I,
- GÜNLÜK sayfasındaki hasta-enjeksiyon bilgilerini yazıldığı tablo.

1)Hangi sayfadaki hangi tabloyu siz kullanacaksınız ?
2)Hangi sayfadaki hangi tabloyu başkası kullanacak ?

Bu konulara ilişkin bir şeyler söylerseniz tekrar bakarım.

Bu arada, hangi sağlık kurumunda görev yaptığınızı merak ettim doğrusu.

Bu türden tablolar vs.'nin sağlık kurumlarında olduğunu düşünürdüm, yanılmışım !...
.

Son düzenleme:
Aslında haklısınız zaten kullanmaya başlarken şişedeki aktivite miktarını ölçerler ve o şişeyi kullanmaya başlarlar. Dolayısıyla hem şişe ölçüm zamanının referans olması doğru, hem de önceki enjeksiyondan sonra olması doğru ancak gönderdiğim örnekte O15 hücresine bir önceki injeksiyon zamanından (O13) daha erken bir zaman girebilmişim. Bir kontrol edermisiniz. .

Zaman zaman bizde çok acemiler (stajer öğrenciler vs) çalışabiliyor ve her zaman herkese de bu tablonun tam mantığını açıklamak mümkün olmayabilir. Dolayısıyla yeni şişeye geçerken şöyle yazılı bir uyarı iyi olur diye düşünmüştüm, ama çok da önemli değil.

Bahsettiğiniz uyarılar da çok yerinde olmuş, beyninize sağlık.

Resimleri veri girerken karşılaştığım hataları göstermek için ekran yakalama aracı ile almıştım. Normalde söylediğiniz gibi küçük olmaması lazım. Muhtemelen excel.web.tr deki sınırlamalardan kaynaklanıyor olabilir. İsterseniz mailinizi verin tekrar yollarım. Resimlerin birinde demin söz konusu olan zaman aralığı ile problem vardı. Diğeri ise son satırlarla ilgili. Dozu biraz fazla verip kalan değer eksiye düşerse hata ve alakasız mesajlar veriyor. Örneğin size yolladığım örnekte P26 deki verilen dozu 15 yaparsanız görürsünüz. Aslında bu tarz son dozlarda biraz eksik kalmasını tolere edebiliriz. O nedenle -1-2'ye kadar (o nedenle eşik-ki bu örnekte 5 mCi kabul etmiştik-bu nedenle değerin 2/3 ü demiştim) doz azlığı tolere edilebilir.

Eşik doz demişken bu zaman zaman değişken olabilir. Daha doğrusu senaryo açısından değiştirerek sorgulanabilir. Size dün yolladığım benim modifiye senaryo örneğinde sonuç tablocuğuna eklemiştim. O tarz bir ekleme size de uygun gelirse yapılabilir. Birde flakonlarda artan veya ekside kalan aktivite miktarı da önemli olabilir. Şöyleki örneğin her flakonda +4 mcİ kalırsa x 4 yaptığınızda bir hasta dozu arttırılabilir anlamına gelir. Ya da her flakonda -3 ten fazla eksik giderse o zamanda bir hasta eksik yapmak icap edebilir. Dünkü benim tablomda (senaryo ile ilgili) bunlara yönelik çalışmalarım vardı biraz. Ama tüm bunlar minör şeyler dolayısıyla çok da uğraşmanıza gerek yok.

SİL uyarısını farkettim de nasıl çalıştığını tam anlamadım. Tekrar inceleyeceğim birazdan.

Aslında her iki sayfada aynı kişilerin kontrolünde ve birbirinden çok ayrı amaçlar için kullanılmayacaklar. Burada sizin de anladığınız gibi iki temel amaç var. 1. Hasta bazında doz takibini yapmak. 2. Siparişle gelen dozları takip etmek ve gerekirse farklı senaryolar kurgulayarak kaç hastaya yetebileceğini hesaplamak. O nedenle aynı sayfada olmaları önemli. Birde tüm bu tablolar her ayın her iş günü için oluşturulan çalışma sayfalarında her gün için ayrı ayrı takip edilecek ve bazı temel bilgiler (özellikle hastalarla ilgili veri kısımları) diğer bir ana tabloya aktarılacak. İlk örneklerde de farkettiğiniz gibi her gün için (örneğin 5 mayıs, 6 mayıs, 7 mayıs vb) aynı tablolar oluşturulmuştu

SENARYOLAR SAYFASINI GİZLEMEYE GEREK YOK. Dediğim gibi her iki datayı da aynı kişiler kullanıyor zaten. Sadece her şişe için oluşturduğumuz tabloların sürekli gözönünde olmasına gerek yok. Onların sütünları gizlenebilir hem de ekrandan yer kazanmış oluruz. Sadece senaryo sonuçlarını gösteren tablocukların gözönünde olması yeterli.

- SENARYOLAR sayfasındaki TABLO I ile GÜNLÜK sayfasındaki tablo 1'i ortak kullandırabiliriz. - SENARYOLAR sayfasındaki senaryo tablosunun sürekli gözönünde olması gerekli değil. Bunu gizleyebilirzi (sadece sonuçları görelim yeterli).

Aslında bütün tabloları teknisyen arkadaşlar kullanacak, ben ara sıra (özellikle bir hata olduğunda) kontrol edeceğim. Hasta verileriyle ilgili diğer bir ANA tablo var.(onu da üstünde biraz çalıştıktan sonra size göndereceğim). Ben özellikle onunla ilgiliyim. Kaç hasta yapılmış. Doz aralıkları, görüntüleme zamanları düzenlimi, hangi hastalıktan kaç tane yapmışız, işlemi hangi amaçlarla yapmışız gibi çözümlemeleri yaptığım bir tablo o. Onunla da ilgilisizden yardım almam lazım. Ama önce ben bir yere kadar getireyim ve kurgusunu yapayım.

Ben Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalında öğretim üyesiyim. Yolunuz düşerse buyrun bir kahvemi için. Çok memnun olurum. Haklısınız bizim alanlarda bu derecede detaylarla uğraşmaz (daha doğrusu vakit bulamazlar) insanlar, ama ben biraz meraklıyım galiba. Ama bilgim ve zamanım maalesef yeterli gelmiyor. Şu iş bile son 1 haftamı aldı. Bu sefer diğer taraflar aksıyor tabiki. İyi ki siz yardım ettiniz, yoksa çıkamayacaktım işin içinden. Aslında 2011 yılında başlamıştım. O zaman sn. Yurttaş bir hayli yardımcı olmuştu. Sonra başka alanlarda yoğunlaşınca rafa kalkmıştı bu iş. Şimdilerde biraz vakit bulunca ve işyerindeki koşullar da gerektirince tekrar yoğunlaşmaya çalıştım, ama pilim bitmek üzere.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri