Net tutar üzerinden btüt tutarı bulmak

Excel Vers. ve Dili
EXCEL 2016 TÜRKÇE
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
23-02-2025
Merhaba arkadaşlar ekte gönderdiğim dosyada net tutar üzerinden brüt tutarı nasıl bulabilirim.

Ekli dosyalar

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Sayın polis-53 dikkatten kaçmaması gereken husus, brüt gelirin içerisinde Gelir Vergisine tabi olmayan unsurlar var olabilir. Ayrıca Damga Vergisine tabi olmayan gelir unsurları da var olabilir.

Buradan sadece Gelir Vergisi matrahına ulaşabilirsiniz.

İnternet arama motorundan "brütten nete ücret" diye arama yaparsanız, hesaplama için başka bilgilere de gerek olduğunu göreceksiniz.

Excel Vers. ve Dili
EXCEL 2016 TÜRKÇE
23-02-2025
merhabalar bizim yönetim kurulu üyelerine net üzerinden ödeme yaptığımız için bize sadece brüt tutarı lazım yani sadece gelir ve damga vergisi kesintisi yapıyoruz.

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
Sayın ömer bey'in belirttiği duruma ek olarak gelir vergisinin kademeli olması da hesaplamayı zorlaştırmaktadır. Çünkü bu hesaplama şeklinde aylık vergi matrahı yıllık matrahla birlkte ne kadar gelir vergisi kesileceğini belirlemektedir. Bu da özellikle aynı ayda hem alt dilimden hem üst dilimden vergi kesilmesi gerektiğinde netten brüte hesaplamayı (bence) imkansız kılmaktadır.

Fikir vermesi açısından brüt tutarı ve yıllık matrahı (bu ay dahil) olarak A2 ve D2 hücrelerine girerseniz, gelir vergisi, damga vergisi ve net tutarı aşağıdaki formüllerle hesaplayabilirsiniz:

B2 hücresine gelir vergisi için:

Kod:
=YUVARLA(EĞER(D2-A2>$I$4;A2*35%;EĞER(VE(D2>$I$4;D2-$I$4<A2);(D2-$I$4)*35%+($I$4-D2+A2)*27%;EĞER(D2-A2>=$I$3;A2*27%;EĞER(VE(D2>$I$3;D2-$I$3<A2);(D2-$I$3)*27%+($I$3-D2+A2)*20%;EĞER(D2-A2>=$I$2;A2*20%;EĞER(VE(D2>$I$2;D2-$I$2<A2);(D2-$I$2)*20%+($I$2-D2+A2)*15%;A2*15%))))));2)
C2 hücresine damga vergisi için:

Kod:
=YUVARLA(A2*0,759%;2)
E2 hücresine net tutar için:

Kod:
=A2-B2-C2
formülleri kullanılabilir.

Yine bunlardan yola çıkarak, excel'in hedef ara özelliğini kullanarak, net tutarı belirleyip brüt tutarı hesaplatabilirsiniz.

Excel Vers. ve Dili
EXCEL 2016 TÜRKÇE
23-02-2025
merhaba sayın yusuf44 beyefendi ben brüt tutarı bilmiyorum net tutar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintilerini ekleyerek brüt tutarı bulmak istiyorum.

Zeki Gürsoy

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 365 (64 bit) - Türkçe
Ben böyle durumlarda excelin "hedef ara (goal seek)" özelliğini kullanıyorum.
Israrla tavsiye ediyorum.

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Bakın sayın Zeki Bey de benim gibi "hedef ara"yı önermiş. Verdiğim formülleri ilgili yerlere yazın. Daha sonra hedef ara kullanın ve net tutarı hedef olarak belirtip brüt tutarı bulduğum.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Sayın polis-53,
problem sadece matrahı aylara dağıtmaktan ibaret değil olayın;
-Sosyal Güvenlik Mevzuatı açısından prime tabi olup olmaması durumu,
-ücret ödenen kişinin başka yerden de (başka yerden kastım hukuki anlamda başka yerdir örneğin bir şirketler topluluğundaki birden fazla şirketten benzer gelir elde edilmesi gibi) ücret gelirinin olup olmaması,
-birden fazla yerden ücret alınıyorsa beyanname vermek zorunda olunması halinde Gelir Vergisi tarifesinin bir üst dilimine denk gelmesi nedeniyle ödenecek ilave Gelir Vergisini kimin karşılayacağına ilişkin bir sözleşme olup olmaması,
-ayrıca, ödemeyi yapan şirketin bütün bu ödemeleri ticari kazançtan indirilebilmesi için, bu ücretlerin hukuka karşı hile anlamına gelebilecek yapıda/miktarda olmaması ve örtülü kazanç dağıtımı sayılmayacak bir seviyede olup olmadığı,
-yapılan ödemenin verilen hizmetler ve yüklenilen sorumluluklarla mütenasip ve emsallerine uygun bir seviyede olup olmadığı,
gibi karmaşık boyutlarını da unutmamak lazım.

Önce işin mevzuatına bakmanızı, ardından da konuyu sayılara dökme aşamasına gelmenizi öneririm.
Sağlıcakla kalınız.

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Yukarda verdiğim bilgilere ek olarak, aşağıdaki konları bir modüle kopyalayıp makroyu çalıştırdığınızda size net tutarı soracak ve o net tutara göre brüt tutarı bulacaktır:

Kod:
Sub Makro2()
'
' Makro2 Makro
'

'
    Range("E2").GoalSeek Goal:=InputBox("net tutar giriniz"), ChangingCell:=Range("A2")
End Sub

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Şimdi daha güzel oldu. Ekteki örnek dosyada her iki durum için de hesaplama yapabilen makrolar mevcut olup, istediğinize en yakın uygulamanın bu olduğunu düşünüyorum:

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
EXCEL 2016 TÜRKÇE
23-02-2025
teşekkürler tabloda isim listem olacak tabloda kaç kişi varsa tümünü hesaplattırabilir miyiz
birde bulunan brüt tutarı yıllık vergi matrahına dahil edebilirmiyiz.
Bu ay dahil i kaldırabiliriz.

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Dosyada istediğinize göre düzenleme yaptım ancak yıllık matrahı istediğiniz gibi çözemedim. Yıllık matrah G sütununa yazılıyor. Her ay yeni hesaplama yapıldığında önce G sütunundan önceki ayın matrahını alıp E sütununa yazıyor ve her kişi için ayrı ayrı net tutarı sorarak brüt tutarı hesaplıyor. isterseniz G sütununu gizleyebilirsiniz. Eğer her kişi için net tutar sabit olacaksa ona göre ayrı düzenleme yapılması gerekebilir.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
EXCEL 2016 TÜRKÇE
23-02-2025
Çok Teşekkür ederim sağolun

Excel Vers. ve Dili
EXCEL 2016 TÜRKÇE
23-02-2025
Sayın Yusuf44 beyefendi her kişi için net tutar sabit tümünü hesapla dediğimde tümünü birden hesaplasın.

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Brütbul() makrosunu aşağıdakiyle değiştiriniz. Tabi düğmeye atadığınız makroyu da değiştirmeniz gerekir. ister aşağıdaki kodların ilk bölümündeki brütbul3'ü brütbul olarak düzenleyip düğmeyi değiştirmeden kullanın; isterseniz bu makroyu da dosyada aynı modüle ekleyip sayfadaki düğmenin makrosunu brütbul3 olarak değiştirin. Ben 2.sini öneriyorum. İki makro arasındaki farkı görmeniz ve gerekirse istediğinizi kullanmanız açısından dosyada 2 makronun da bulunması iyi olur:
Kod:
Sub brütbul3()
net = InputBox("Net tutar giriniz")
For i = 2 To [a2].End(xlDown).Row
    Range("e" & i) = Range("g" & i)
    Cells(i, 7) = Cells(i, 5).Value
    Range("F" & i).GoalSeek Goal:=net, ChangingCell:=Range("B" & i)

brüt2 = Round(Range("B" & i), 2)
    Range("B" & i) = brüt2
    Range("g" & i) = brüt2 + Cells(i, 5)

Next
End Sub

Excel Vers. ve Dili
EXCEL 2016 TÜRKÇE
23-02-2025
çok teşekkür ederim kal sağlıcakla