Mali Tablolar,Ek Mali Tablolar,Oran Analizi v.s...

Excel Vers. ve Dili
2003-Türkçe
Arkadaşlar işyerinde kullanmak için bir çalışma hazırladım.İçinde yevmiye defteri,bilanço,gelir tablosu,net işletme sermayesi,fon akım tablosu,nakit akım tablosu,oran analizleri v.s... mevcut.
Yalnız şu an için takıldığım yerler var.Şöyle ki:Konuştuğum bir kaç muhasebeci ve internette okuduğum dökümanlardan anladığım kadarıyla,günlük bütün hareketler yevmiye defterine yazılıyor,oradan defteri kebire aktarılıyor ve mizan oluşuyor mizandan da bilanço ve gelir tablosu.Tam olarak mantık bu mu arkadaşlar?Eğer buysa hazırladığım dosyada bilanço ve gelir tablosuna verileri nasıl çekebiliriz acaba?
Muhasebe hakkında bilgisi olan arkadaşların özellikle bakıp bu dosyada neler eksik,neler düzeltilebilir,ne eklenebilir fikir vermeleri ve yardımcı olmalarını rca ediyorum.

Not:Çalışmanın ilk iki sayfası forumdaki bir dosyadan alınmıştır.Pek hatırlayamıyorum şu an.Bu vesileyle o arkadaşlara da teşekkür ederim...
Ekli dosyayı görüntüle Muhasebe Çalışması.xls

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
İşlemler önce, türüne göre (Tediye, Tahsil, Mahsup) fişlerine işlenir, sonra Yevmiye ve Kebir defterlerine aktarılır.

-Yevmiye, fişlere girilen bilgilerin belli bir madde numarası ile bu deftere aktarılmasıdır.
-Kebir, herbir hesabın ayrı ayrı gruplandığı bir defter tipidir.
-Mizan, Bilançonun öngörünümüdür.
-Gelir tablosu, gelir ve giderlerin sınıflandırılıdığı bir tablodur.

Eğer bir program yapacaksanız, önce bir veritabanı oluşturmalısınız, sonra da yukarıda belirttiğim gibi, defter ve tablo özelliklerine göre, bu tablolardan bilgileri çekmelisiniz.

Excel Vers. ve Dili
2003-Türkçe
Veri tabanı oluşturmak derken?Bu veri tabanının fonksiyonu ne olacak?Ve özelliği?

Excel Vers. ve Dili
2003-Türkçe
Başlıkta da belirttiğim gibi yabancısıyım bu konunun,bilmediğimden soruyorum.

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Veritabanı, bir bilgisayarda sistematik şekilde saklanmış, programlarca işlenebilecek veri yığınıdır.
Kaynak: Vikipedi.

Excel Vers. ve Dili
2003-Türkçe
Ya onu biliyorum tabi o kadar da cahil değilim.Benim anlamak istediğim veri tabanına neyi yazacağımız.günlük satış,gelir,gider,tahsilatlar v.s... zaten yevmiye defterine yazılmıyor mu?Bunların tamamı yevmiye defterine yazılıyorsa bu durumda yevmiye defteri zaten bizim bir nevi veri tabanımız olmaz mı?Sonuçta verileri oraya giriyoruz ve o veriler üzerinden işlem yapacağız.
Yanlış mıyım?

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Yevmiye defteri, rapordur ki, defter yazıldıktan sonra bu raporu değiştiremezsiniz. Ama veritabanı böyle değildir üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Veritabanı içine neler girer derseniz; fiş şeklinde işlenen ve üzerinde değişiklik yapılması mümkün olan günlük kayıt bilgileridir. Yevmiye defteri ise, son haline gelmiş fişlerin madde numarası verilerek oluşturulmasıdır.

Excel Vers. ve Dili
2003-Türkçe
Selamlar

Hocam dediğiniz gibi bir veri tabanı sayfası ekledim dosyaya.Bu arada eski dosyada ki kodlarda sorun olduğu için o iki sayfayı iptal ettim ve internetteki şablonları örnek alarak mizan,kebir,yevmiye için yeni sayfalar oluşturdum.Güncel dosya ekte.
Peki sırada ne var şimdi?

Ekli dosyayı görüntüle Proje.xls

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Fiş Girişi ekranı yaratıp bu kayıtları veritabanına aktarmalısınız sonra veritabanında herbir fiş için bir madde numarası oluşturup Yevmiye ve Kebir defterlerini oluşturabilirsiniz.
Yalnız her ne kadar bu kadar basit görünse de bu programı, Excel'de yapmak basit değil diye düşünüyorum.

Excel Vers. ve Dili
2003-Türkçe
Hocam fiş girişini illa userform üzerinde mi yapmak gerekiyor? öyle derseniz ben yapamam bunu.
Eğer mizan girilince bilanço ve gelir tablosu oluşmasını sağlayabilirsek yani bizim gelir tablosu ve bilanço verileri mizandan çekebilirse o zaman yapmış oluruz böyle bir proğramı.

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Bu size kalmış. Mizan, Bilanço ve Gelir Tablosu sonraki iş. Önce, veritabanı işlemlerini(Kaydet, Değiştir, Sil gibi) hazırlamalısınız.

Excel Vers. ve Dili
2003-Türkçe
Fiş kayıtlarını düzenlenmesi silinmesi gibi işlemleri normal şekilde (formsuz) yapabiliriz.Veri tabanına kayıtları yaptıktan sonra bunu yevmiye-kebir-mizana ne şekilde aktaracağız bunun yolu var mı acaba?

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Kısaca, iyi bir kod yazmak gerekiyor.

Excel Vers. ve Dili
2003-Türkçe
Aslında forumda fişler girilince mizan oluşturan bir proğram var.Ama bazı yerlerde hata veriyor.Verdigi hata neden kaynaklanıyor nasıl çözülür veya sistemin işleyişine nasıl etki eder bilmediğim için kullanmadım.Birde kullanıcı adı veya şirket yıl gibi özellikleri düzenleme seçeneği yok.Mizanı girince bilançoyu ve gelir tablosunu verebilecek bi proğram olsa ben zaten ek mali tabloları ve oran analizi için gerekli bağlantıları yapmştım ilgili yerlere.

Excel Vers. ve Dili
2003-Türkçe
peki bu iyi kodu yazabilir misiniz hocam?
Veya ilk dosyada ki kodlar bazı yerlerde hata veriyor onları düzeltip uyarlayarak kullanabilir miyiz?

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Excel'de böyle bir program yazılabilir ama bu da oldukça zaman alır. Benim ise buna ayırabileceğim zamanım yok.

Excel Vers. ve Dili
2003-Türkçe
Öyleyse yardım edecek biri aranıyor:)