• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Makroya Başlangıç

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ALPEN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
demircanlar,
bu döküman çok iyi çok güsel makro anlatımı için de, benim anlamadığım visual basic le makronun farkı nedir? ben visuali makronun formüle edilmiş hali die anladım!

Þimdi gördüm sorunuzu, çok kaba bir şekilde şöyle diyebiliriz.

Makro herhangi bir programda (bu excel dışında herhangi bir uygulama olabilir) sizin el ile (mouse, klavye vs) ile yaptığınız hareketleri programın kaydetmesi ve siz tekrar aynı hareketleri yapmak istediğinizde bunları uygulaması, excel97'ye kadar excel'de yapılan iş daha çok bu tanıma uyuyordu.

Visual Basic ise tıpkı pascal,basic, fortran vs gibi başlı başına bir programlama dili, visual basic'le sıfırdan excel'in kendisinide yapabilirsiniz.

Bizim burada sözünü ettiğimiz ise "Visual Basic Applications".. Yani visual basic dilinin windows uygulamalarını (excel,word vs) programlamaya yönelik uyarlanmış hali. Visual Basic kendisi nesneye yönelik bir programlama dili olduğundan visual basic'in program özelliklerinin bir çoğunu koymuşlar, nesne olarakta exceli , wordü vermişler.. olmuş bize VBA ve bizde artık makrolarımızı VBA dili ile yazıyoruz.. :hey:

Sayin ALPEN ve yetkili arkadaslar,
Sizin nezdinizde emegi gecen herkese tesekkur ediyorum. Gercekten iyi bir calisma. Herkese faydali olur umarim.

Ben ingilizce bilmediğim için verdiğiniz linkteki kodların çoğunu anlayamadım. (Benim gibi ingilizce bilmeyenler ne yapacak)

Türkçe olan kısımlarında da gereksiz uzatılmış kodlar var, değişkenlerin bazıları tanımlanmamış.

Mesela şu kod böyle olsa daha anlaşılır olmazmı;
Linkteki dosyada;

Kod:
Sub ClearRange()
	Application.Goto Reference:="MyRange"
	Selection.ClearContents
End Sub

Adlandırılmış alana değer atamak.
Kod:
Sub MeselaBoyleOlsa()
    Range("MyRange").ClearContents
End Sub

Ahmet1982' Alıntı:
Ben ingilizce bilmediğim için verdiğiniz linkteki kodların çoğunu anlayamadım. (Benim gibi ingilizce bilmeyenler ne yapacak)

Sayın Ahmet1982,
forumun amacı EXCEL konularında kullanıcılara destek olmaktır.
Bunu da layıkıyla yaptığımıza inanıyorum.

Ancak İngilizce bilmediğiniz için ne yapmanız gerektiği konusunda bir tavsiyede bulunamayacağımız için üzgünüm.

Ayrıca şu ana kadar yazdığınız kodlardan zaten bir eksiğiniz olmadığını görüyorum.
Hatta iki gün içerisinde gönderdiğiniz 10 mesajın neredeyse tamamında diğer arkadaşların gönderdiği kodlarını geliştirmişsiniz. (Hatta hatta dökümanda bulunan koduda yukarıdaki mesajınızda geliştirmişsiniz.)

Dolayısıyla neden hayıflandığınızı anlayamadım.

Sn Ahmet1982

Makro yazmayı öğrenmenin en güzel yollarından biride excelin içindeki makro kaydet özelliğidir. Biliyorsunuzki bu özellik yapılan işlemlerin kod karşılıklarını otomatik olarak yazmaktadır. Fakat bu özellik her adımı ayrı bir satır olarak kaydettiğinden yazılan kodlarda uzun olmaktadır. Ã?rneğin A1 hücresindeki değeri sileceksiniz. Bunu makro kaydet ile yaptığımızı farzedelim,bu durumda ilk olarak imleç A1 hücresine getirilir. Bunun kod karşılığı "Range("A1").Select" tir. Sonra silmek için delete tuşuna bastığınızda bunun kod karşılığıda "Selection.ClearContents" olacaktır. Bunu alt alta yazarsak
[vb:1:5aa3419e3b]Range("A1").Select
Selection.ClearContents[/vb:1:5aa3419e3b] şeklindedir. Yeni öğrenen herkesinde bu şekilde başlaması bence çok mantıklıdır. Elbetteki daha ileri aşamalarda bu kodun kısaca
[vb:1:5aa3419e3b]Range("A1").ClearContents[/vb:1:5aa3419e3b] yazılabileceğini öğrenecektir. Hatta bu yazılışı
[vb:1:5aa3419e3b][a1].ClearContents[/vb:1:5aa3419e3b] olarak dahada kısaltabileceğinide öğrenecektir.

Sonuç olarak basamakları hızlı koşaradım çıkarak hızla yere çakılmak yerine,emekleyerek işin özünü öğrenerek çıkması bana daha mantıklı geliyor.

merhaba
dökümanı nasıl temin edebilirim ben göremiyorumda herkese başarılar

tabi ben size teşekkürde çok geciktim biliyorum 3 ay önce makrolar ile ilgili soru sormuştum daha sonrada işler yoğunluğundan ve cevabı başka bilen bir arkadaşlardan öğrendim. Sizin msj ise bu gün sitenize girdiğimde gördüm çok teşekkürler. :uyku: :oops: :kafa: :hihoho:

arkadaşlar dosya download edilebiliyor,şu an için bir sorun yok .. işte olay budur daha önce bu konuyla ilgili bir başlıkta açmıştım "bana bedava balık verme bana balık tutmayı öğret" sorarak nereye kadar bilgi alabiliriz bu siteden en iyisi öğrenme ..
teşekkürler Alpen devamını sizden ve diğer arkadaşlardan bekliyoruz.... :bravo:
hürmetler

ellerine sağlık gerçekten olmasını düşündüğüm ama excelde olup olmadığından emin olamadığım bir çalışma sistemi. teşekkürler

aynı şekilde visual basicle ilgili elinizde bu tür dosya/döküman varsa bizimle paylaşabilir misiniz arkadaşlar
şimdiden herkese teşekkürler

Geri