• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Kalibrasyon cetveli hazırlama

Excel Vers. ve Dili
Office 365
WİN 11 PRO
Arkadaşlar merhaba,

Kalibrasyon cetveli hazırlamak istiyorum.Ekteki dosyada anlatılmak istenen yazılmıştır.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

bu nasıl bir kaba yada tanka ait kalibrasyon cetveli olacak bilemiyorum ama pek randıman alacağınız bir format olarak düşünüyorum. öncelikle her mm veya cm ye denk gelen lt yi bilmeniz gerekiyor. ve bunları belirli oranlarda artırarak ilerlemeniz gerekir. örneğin 10 cm de 100 lt var demişsiniz. buda 1 cm de 10 lt yakıt yapar.11 cm de 110 lt 12 cm de 120 lt 13 cm de 130 lt eder....sizin düz bir silindir tank kullandığınızı düşünecek olursak 13 cm de 200 değil 130 lt ürün olur.. bu şekilde cm ve litre artırarak tankınızın kapasitesi kadar artan tablo yaparsanız daha faydalı olur diye düşünmekteyim....ölçüm yaptığınız seviyenin karşılığı sizin gerçek miktarınız olur...

Merhaba;
Eki inceleyin. (Dizi formülü kullanıldı)
İyi çalışmalar.
Sayın Muygun
Yardımlarınız için teşekkür ederim.Yanlız dosyayı zip siz yollarsanız bakabilirim.Şirket bilgisayarlarımız office programlarının formatları dışında dosya indirimine izin vermiyor.

bu nasıl bir kaba yada tanka ait kalibrasyon cetveli olacak bilemiyorum ama pek randıman alacağınız bir format olarak düşünüyorum. öncelikle her mm veya cm ye denk gelen lt yi bilmeniz gerekiyor. ve bunları belirli oranlarda artırarak ilerlemeniz gerekir. örneğin 10 cm de 100 lt var demişsiniz. buda 1 cm de 10 lt yakıt yapar.11 cm de 110 lt 12 cm de 120 lt 13 cm de 130 lt eder....sizin düz bir silindir tank kullandığınızı düşünecek olursak 13 cm de 200 değil 130 lt ürün olur.. bu şekilde cm ve litre artırarak tankınızın kapasitesi kadar artan tablo yaparsanız daha faydalı olur diye düşünmekteyim....ölçüm yaptığınız seviyenin karşılığı sizin gerçek miktarınız olur...

Sayın Petrolcumurat
Vermiş olduğum ölçüler yakın örneklerdir.Akaryakıt tankının ölçüm işinde kullanacağım.Tankın tipini yere gömük olduğu için, terazisinin durumunu bilmediğimiz için ve tanklar yerine konurken görmediğimiz için biz tankları sıfırlayıp 100' er litre koyup ölçüm yaptık.O yüzden örnekteki gibi sonuçlar çıkıyor.

Sayın Petrolcumurat
Vermiş olduğum ölçüler yakın örneklerdir.Akaryakıt tankının ölçüm işinde kullanacağım.Tankın tipini yere gömük olduğu için, terazisinin durumunu bilmediğimiz için ve tanklar yerine konurken görmediğimiz için biz tankları sıfırlayıp 100' er litre koyup ölçüm yaptık.O yüzden örnekteki gibi sonuçlar çıkıyor.

akaryakıt hacim değişimlerinide göz önünde bulundurmanızı isterim. yazın ve kışın yaptığınız 100 lt ölçüm aynı cm vermez... tankın durumunu bilmediğinizde işiniz zor.
kolay gelsin....

Sayın Sosyal 2006, yaptığınız bu işlem eğer yeraltı yatay tank içinse yaptığınız işlem yanlış.
Nedeni: yatay tankın her cm'sine düşen hacim değişkendir. Elinizde seviye ve hacim değerleri varsa bu işlemi enterpolasyon şeklinde değil, daha profesyonel programlar ile yapabilirim. Eğer dikey silindirik tanktan bahsediyorsak, bu hesaplama yönteminde hata payı çok az olacaktır.
Saygılar

Sayın Sosyal 2006, yaptığınız bu işlem eğer yeraltı yatay tank içinse yaptığınız işlem yanlış.
Nedeni: yatay tankın her cm'sine düşen hacim değişkendir. Elinizde seviye ve hacim değerleri varsa bu işlemi enterpolasyon şeklinde değil, daha profesyonel programlar ile yapabilirim. Eğer dikey silindirik tanktan bahsediyorsak, bu hesaplama yönteminde hata payı çok az olacaktır.
Saygılar

Sn. Msanli
Programımız var.Programla bizim aramızda enterpalasyon yardımıyla yaptığımız ölçümlerde yaklaşık % 1'2 lik fark oluşuyor.Eğer tanklar tamamen dolu olursa oran daha da aşağıya düşüyor.Farkın zeminden kaynaklı sorun olduğunu düşünüyoruz.Çünkü zemin yumuşak ve tankların altındaki sehpalarının oynamış olabilir.

Yardımlarınız için teşekkürler.

Sayın sosyal2006,
Bu farklılık zeminin oynamasından ziyade, tankın yatıklığından (tilt) oluşabilecek bir sorun. Daha profesyonel bir yardım isterseniz seve seve yardımcı olabilirim. Tankın içinden alınacak olan bir takım ölçülerden sonra 100% doğru sonuç alacileceğiniz bir kalibrasyon tablosu hazırlayıp verebilirim, ki iz bu işi zaten sertifikalı olarak yapıyoruz. msanli@ttmail.com
Saygılar

Sayın Muygun
Yardımlarınız için teşekkür ederim.Yanlız dosyayı zip siz yollarsanız bakabilirim.Şirket bilgisayarlarımız office programlarının formatları dışında dosya indirimine izin vermiyor.

dosya ekini istediğiniz şekilde düzenledim.

Sayın Muygun
Cetvele diğer verileri de ekledim.Bir sorun var 3.satıra karşılık gelen ölçümü doğru veriyor.Ondan sonrakilerde sonucu yanlış veriyor.

Ekli dosyalar

Merhaba;
Eki tekrar deneyin.
Not: örneğinizde 23 sayısının karşılığı 510 çıkıyor (sizin örneğinizde 500?)
İyi çalışmalar.

Doğru söylüyorsunuz ben diğer bir cetveldeki bir değeri yazmışım.
Dosyayı ziplemeden gönderebilir misiniz?Şirket bilgisayarları office dışındaki formatları açmaya yetki vermiyor.

Sayın Muygun

Örneği inceledim ama istediğim sonucu alamadım.

28,6 cm ölçümü bana listede olduğu için direk 700 lt'yi
29 cm ölçüm için (üst değerden gidecek) 800/31,5*29=736,507 lt'yi
29,6 cm ölçüm için (üst değerden gidecek) 800/31,5*29,6=751,746 lt'yi
31,5 cm ölçümü bana listede olduğu için direk 800 lt'yi
vermesini istiyorum.
Yani arada kalan değerler için her zaman üst kısımdan işlem yaparak, tam gelen değerler için karşısındaki değeri vermesini istiyorum.

Merhaba;
Syn. sosyal2006;
Örnekler yine karıştı galiba
formülünüz ; bulunan sayı/20*17 idi
800/31,5*29=736,507
Burdaki 31,5 nerden geliyor?.
Eki inceleyin. Ekte (bulunan sayı/20*17) formulünüzü aynen kullandım.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

28,6 cm ölçümü bana listede olduğu için direk 700 lt'yi
29 cm ölçüm için (üst değerden gidecek) 800/31,5*29=736,507 lt'yi
29,6 cm ölçüm için (üst değerden gidecek) 800/31,5*29,6=751,746 lt'yi
31,5 cm ölçümü bana listede olduğu için direk 800 lt'yi
vermesini istiyorum.
Yani arada kalan değerler için her zaman üst kısımdan işlem yaparak, tam gelen değerler için karşısındaki değeri vermesini istiyorum.

I1 hücresinde formül dizi formülü olup direk ENTER tuşuna basılmadan CTRL+SHIFT+ENTER tuşuna birlikte basarak giriniz.

D2 hücresine değer yazarak yeşil renkli alandaki sonucu gözleyiniz.

Örnek dosya ektedir.

Ekli dosyalar

I1 hücresinde formül dizi formülü olup direk ENTER tuşuna basılmadan CTRL+SHIFT+ENTER tuşuna birlikte basarak giriniz.

Örnek dosya ektedir.

Sayın Ali

Dosyayı ziplemeden gönderir misiniz?

Yukarıda xls halindede ekledim.

.

Merhaba;
Syn. sosyal2006;
Örnekler yine karıştı galiba
formülünüz ; bulunan sayı/20*17 idi
800/31,5*29=736,507
Burdaki 31,5 nerden geliyor?.
Eki inceleyin. Ekte (bulunan sayı/20*17) formulünüzü aynen kullandım.
İyi çalışmalar.

Sayın Muygun
Benim gönderdiğim 11.mesajda ben değerleri değiştirerek sonuç almaya çalışmıştım.O yüzden karışıklık oldu.

Örnek dosya ektedir.

Sayın Ali
Teşekkürler.Soru çözümlenmiştir.Ellerinize sağlık.

Geri