Faiz Hesaplama

ATEMİ

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
25-06-2026
Merhaba;
Aşağıdaki yazıya göre faiz hesaplaması ile ilgili yardımınıza ihtiyacım var;

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının önceki yılın 31 Aralık günü kısa vadeli avanslar için uyguladığı faiz oranı, %12 den fazla ise, arada sözleşme olmasa bile ticari işlerde temerrüt faizi bu oran üzerinden istenebilir.
Söz konusu avans faiz oranı, 30 Haziran günü önceki yılın 31 Aralık günü uygulanan avans faiz oranından beş puan veya daha çok farklı ise yılın ikinci yarısında bu oran geçerli olur.
Temerrüt faizi miktarının sözleşmede kararlaştırılmamış olduğu hallerde, akdi faiz miktarı yukarıdaki fıkralarda öngörülen miktarın üstünde ise, temerrüt faizi, akdi faiz miktarından az olamaz.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Excel Vers. ve Dili
excel 2010 dil Türkçe
Dostum bır paylasım sıtesıne excel ını yukler isen konu hakkında sana yardımcı olabılırım

ATEMİ

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
25-06-2026
Sayın xtraa merhaba;
Excel sayfası hazırladım ancak nereden yükleneceğini bulamadım uzun zamandır foruma giriş yapmamıştım değişmiş sanırım

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
Herhangi bir dosya paylaşım sitesine yükleyip linkini burada paylaşabilirsiniz.

ATEMİ

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
25-06-2026
Arkadaşlar Merhaba;
linkime bakabildiniz mi? yardımınıza ihtiyacım var ilgilenirseniz çok sevinirim...

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Ekteki belgeye bir bakın isterseniz.

İ N D İ R

İyi günler dilerim.

ATEMİ

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
25-06-2026
Ömer Bey ilginiz için çok teşekkür ediyorum.
aşağıdaki linkte açıklamaya çalıştım sorunuzu bakarsanız sevinirim.
http://dosya.web.tr/Rg8axO

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba, F2 hücresindeki formül;
Kod:
=EĞER([B]İNDİS($D$5:$D$36;KAÇINCI(1;$A$5:$A$36;0);1)[/B][B][COLOR="Red"]>0,12[/COLOR][/B];[B]$D$2*İNDİS($D$5:$D$36;KAÇINCI(1;$A$5:$A$36;0);1)*$E$2/36500[/B];TOPLA($F$5:$F$37))
kısmı bu söylediğinizi yapıyor zaten.
Tarih farkını tam 1 yıl olarak ayarlayıp sonucu kontrol edebilirsiniz. Alt taraftaki faizler toplamı ile F2 hücresindeki sonuç birbirinden farklı ve bunun nedeni söylediğiniz husus.

ATEMİ

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
25-06-2026
Ömer Bey Merhaba;
Emeğiniz için çok teşekkür ediyorum.
Ben bu formül işlerinden çok anlamıyorum, size de zahmet vermek istemem ama daha iyi anlayabilmem adına kanun maddesinin istediğini madde madde formülleri karşısına koyarak açıklayabilir misiniz? Bunu yaparsanız çok sevinirim.
Ben aşağıda madde madde ayırdım formülün bu madde ile ilgili olan kısmını () içinde koyabilirseniz anlarım;

1- Önceki yılın 31 Aralık günü kısa vadeli avanslar için uyguladığı faiz oranı, %12 den fazla ise, ticari işlerde temerrüt faizi bu oran üzerinden istenebilir. ()
2- Söz konusu avans faiz oranı, 30 Haziran günü önceki yılın 31 Aralık günü uygulanan avans faiz oranından beş puan veya daha çok farklı ise yılın ikinci yarısında bu oran geçerli olur. ()
3- Temerrüt faizi miktarının sözleşmede kararlaştırılmamış olduğu hallerde, akdi faiz miktarı yukarıdaki fıkralarda öngörülen miktarın üstünde ise, temerrüt faizi, akdi faiz miktarından az olamaz. ()
Teşekkür ederim...

ATEMİ

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
25-06-2026
Ömer Bey Merhaba;
Bir yerde hata var ama bulamadım internette bir site buldum doğru hesaplıyor onunla aynı sonucu almam gerekiyor. Size zahmet olmazsa bakabilirseniz sevinirim saygılar