Excel'de çizim yapma.(CM olarak)

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 VB Makro
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
19-02-2024
Merhaba Arkadaşlar,

Excelde makro ile çizim yaptırabilirmiyiz.
Örneğin bir çizgi tanımladık. Bu çizgi bir birim uzunluğunda. Çiz butonuna tıkladığımızda kaç birim olduğunu soran bir inputbox çıkacak ve bu inputbox 5 yazdığımızda bize 5 birim uzunluğunda çizgi çizecek.

Başka bir şey çizdirecek olursak,

Dikdörtgeni ele alalım. Biraz önce tanımlamış olduğumuz 1 birim uzunluk üzerinden devam edelim; 5 birime 8 birimlik bir dikdörtgen çizdireceğiz.Yine inputbox çıkacak bize en ve boy soracak.

Yardımcı olursanız sevinirim.

İyi çalışmalar.

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Kod:
Sub CmOlarakSekilCizme()
    Dim g As Double, y As Double
    Dim myDocument As Worksheet
    Sayfa1.Rectangles.Delete
    g = InputBox("Ondalık Kısmında Nokta '.' Karakterini Kullanın", "Genişliği Cm Olarak Girin")
    y = InputBox("Ondalık Kısmında Nokta '.' Karakterini Kullanın", "Yüksekliği Cm Olarak Girin")
    Set myDocument = Worksheets(1)
    myDocument.Shapes.AddShape msoShapeRectangle, 0, 0, (g * 72 / 2.54), (y * 72 / 2.54)
End Sub
Not:1 piksel 72dpi çözünürlükte 2.54/72cm olarak alınmıştır.
Kaynak:http://www.autocadokulu.com/t8830-photoshop-piksel-ve-cm.html

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 VB Makro
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
19-02-2024
Kod:
Sub CmOlarakSekilCizme()
    Sayfa1.Rectangles.Delete
    g = InputBox("Ondalık Kısmında Nokta '.' Karakterini Kullanın", "Genişliği Cm Olarak Girin")
    y = InputBox("Ondalık Kısmında Nokta '.' Karakterini Kullanın", "Yüksekliği Cm Olarak Girin")
    myDocument.Shapes.AddShape msoShapeRectangle, 0, 0, (g * 72 / 2.54), (y * 72 / 2.54)
End Sub
Not:1 piksel 72dpi çözünürlükte 2.54/72cm olarak alınmıştır.
Kaynak:http://www.autocadokulu.com/t8830-photoshop-piksel-ve-cm.html
Teşekkur ederim. Çok makbule geçti. :) :)

Excel Vers. ve Dili
2007 EXCELL
sn hamitcan
bu kodun sonucunda oluşan şekillerin üzerine ınputbox değerlerini yazdırabilirmiyiz bu konuda bana yardımcı olurmusunuz

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Kod:
Sub CmOlarakSekilCizme()
    Sayfa1.Rectangles.Delete
    myDocument.Shapes(1).TextFrame.Characters.Text = "Genişlik :" & g & Chr(10) & "Yükseklik :" & y
End Sub
şeklinde deneyin.

Excel Vers. ve Dili
2007 EXCELL
ilgilendiğiniz için teşkkürler

ancak bi yerde eksiklik var örneğin ınputboxlar a değerleri giriyorum ancak daha önceden oluşturmuş olduğum şekillerden birisini değiştiriyor ve üzerlerine bu değerleri getiriyor ve aynı zamanda boş bir şekil yani üzerinde hiçbir ölçü değerleri olmayan şekil çıkartıyor ancak ben farklı farklı değerler girdiğimde birbirinden bağımsız üzerlerine yazması gerekiyor aslında amacım şöyle :ürünlerimizin balya boyutlarına göre şekiller oluşturuyorum ve bu oluşan şekilleri bir sefere mahsus kaydediyorum bu şekiller sayesinde yükleme planı oluşturuyorum bu iş benim işimi müthiş bi şekilde kolaylaştırıyor cad kullanmadan excellde bu işi halledebiliyorum lütfen yardımcı olurmusunuz bu arada bulduğunuz kod ile cadi ortadan kaldırdınız :)mükemmel tebrik ediyorum umarım anlatabilmişimdir:(

Excel Vers. ve Dili
2007 EXCELL
Eklemey çalıştım inşallah ekleyebilmişimdir ekteki dosyada yükleme sayfasından bir buton yardımıyla yeniölçü eklemeye çalışıyorum ve eklediğim her yeni eklenen şekil ölçüler sayfasına geliyor fakat bahsettiğimiz en boy yazdırmayı yeni eklenene değil daha önceden eklenmiş olana yazıyor sorun bu? teşekkürler

Ekli dosyalar

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Bir örnek ile açıklarsanız daha iyi olacak. Bir sayfadan diğer bir sayfaya şekil mi kopyalamak istiyorsunuz yoksa yeni bir şekil mi çıkartmak istiyorsunuz yada ölçüler sayfasında verilen ölçülere göre bir şekil mi oluşturmak istiyor sunuz ?

Excel Vers. ve Dili
2007 EXCELL
yükleme sayfasından yeni ölçü butonu ile birlikte girilen değerlere göre ölçüler sayfasına oluşturulan ölçünün gelmesini istiyorum ancak oluşturulan ölçünün üzerinde girdiğim değerlerin yazmasını istiyorum ör:en:100 boy:170 adet:250 vb. size gönderdiğim dosyada bunu yapmak istediğimde ölçüler dosyasında hep aynı şeklin üzerine bu değerleri getiriyor ve bunun yanında değerleri girilmiş ve şekli oluşmuş ancak üzerinde yazmasını istediğim bilgiler yok her yeni ölçüyü eklediğimde ayrı yani diğerinden bağımsız ve bir kere girdiğim değerler ayrı bi şekilde sabit kalsın istiyorum ölçüler sayfasında oluşturduğum şunu yapmaya çalışıorum ölçüler sayfasında sabit oluşturulmuş şekilleri yükleme sayfasına taşıyacağım yükleme sayfasındaki şekilleri tır olarak kabul edersek bir yükleme şekli ortaya çıkmış oluyor aslında daha faklı bir yolda izlenebilrdi eğer güzel fikirleriniz de varsa lütfen bekliyorum amacım mümkün olduğunca bu yükleme sayfasını en mükemmel hale getirmek istiyorum ki biz bu yüklemeleri her hafta değişik şekillerde yapıoruz ama önce yeni ölçü oluşturma konusundaki sıkıntımı giderebilirseniz minnettar kalırım şimdiden teşekkürler....

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Kod:
Sub CmOlarakSekilCizme2()
'    Sayfa1.Rectangles.Delete
    On Error Resume Next
    Z = myDocument.Shapes(myDocument.Shapes.Count).Width + myDocument.Shapes(myDocument.Shapes.Count).Left + 20
    myDocument.Shapes.AddShape msoShapeRectangle, Z, 0, (g * 72 / 2.54), (y * 72 / 2.54)
    myDocument.Shapes(myDocument.Shapes.Count).TextFrame.Characters.Text = "Genişlik :" & g & Chr(10) & "Yükseklik :" & y
End Sub
böyle deneyin.

Excel Vers. ve Dili
2007 EXCELL
Emeğine sağlık sizide çok uğraştırdım son bir istirhamım daha olacak tabi mümkünse yazı karakterleri ile ilgili ve bu yazıyı şeklin içinde hizalayabileceğim kodlarda varsa gerçekten harika olur çok teşekkür ediyorum saolun

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Yazıları büyütmek mi yoksa sağa-sola hizalatmak mı istiyor sunuz ?

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Yazıların boyutunu bu şekilde değiştirebiliyorsunuz ama eni dar olduğunda yazılar bozuluyor. Bu yüzden çok sağlıklı olmadı açıkcası.
Kod:
Sub CmOlarakSekilCizme3()
    Dim g As Double, y As Double, z As Double
On Error Resume Next
With myDocument
    z = .Shapes(.Shapes.Count).Width + .Shapes(.Shapes.Count).Left + 20
        .Shapes.AddShape msoShapeRectangle, z, 0, (g * 72 / 2.54), (y * 72 / 2.54)
        .Shapes(.Shapes.Count).TextFrame.Characters.Text = "Gen :" & g & Chr(10) & "Yük :" & y
        [COLOR=RED].Shapes(.Shapes.Count).TextFrame.Characters.Font.Size = g * y + 4[/COLOR]
End With
End Sub

Excel Vers. ve Dili
2007 EXCELL
sn hamitcan
son yazdığınız kodu denedim olmadı galiba yazının boyutunu değiştirmek istiyorum ama aynı zamanda şekil içinde bunu sağa sola hizalamasıda gerekir.
TEŞEKKÜRLER

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
sn hamitcan
son yazdığınız kodu denedim olmadı galiba yazının boyutunu değiştirmek istiyorum ama aynı zamanda şekil içinde bunu sağa sola hizalamasıda gerekir.
TEŞEKKÜRLER
Sorun tam olarak ne, eğer sorun yazıların görünmemesi ise son satırı değiştirebiliriz. Eğer sorun sadece bu ise sağa-sola yaslamakla düzeleceğini düşünmüyorum.

Excel Vers. ve Dili
2007 EXCELL
yazı fontunu değiştirmek ör:tahoma 12 italik şeklinde

hamitcan

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 Türkçe
Yazı tipi değiştirilebilir, ama boyutunu şeklin büyüklüğüne göre değiştirmek daha doğru bence.

Excel Vers. ve Dili
2007 EXCELL
evet haklısınız boyutları ayarlayabildim yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum

Excel Vers. ve Dili
2007 EXCELL
şekiller arası boşlukları gidermek

sn hamitcan size gönderdiğim son eklentide daha önceden ölçüler sayfasında oluşturduğum şekilleri yükleme sayfasına taşıyorum bu şekiller arasındaki boşlukları teker teker gidermek yerine acaba bir makro yardımıyla yapabilirmiyiz? şimdiden teşekkürler