• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

DCOUNT fonksiyonu mu yoksa başka bir çözüm mü?

Excel Vers. ve Dili
2013 ENGLISH
Arkadaşlar merhaba,
Ekte paylaştığım veri setinde istediğim sonuca ulaşmak için birkaç pivot ve ilave olarak da COUNT vb. fonksiyonları ayrı ayrı kullanmak zorunda kalıyorum. Manuel işlem çokluğundan ve hata yapma ihtimalinden kurtulmak için tek bir formülle (tek bir formül olması şart değil süreç kısalsın yeter) aşağıda özetlediğim işlemleri yapmak istiyorum.

Ekteki datada
bayiler,
bayilerin yaptıkları işlemlerin ait olduğu hesap numaraları
fatura son ödeme tarihleri
fatura tipi
değişkenleri yer almakta.

Ne hesaplamak istiyorum?? Örnekle açıklayacak olursam (sayılar uydurmadır):
- 1 Haziran 2013 tarihinden önce , (1000 kayıt olsun)
- "normal" veya "taksit" fatura tiplerinde , (800 kayıt olsun)
- faturası 1'den fazla defa ödenmiş olan hizmet numaralarının, (600 kayıda ait 60 farklı hizmet numarası olsun)
- 60 unique hizmet numarasının bayi başına düşen toplam adetlerini hesaplamak istiyorum..
(Yani yukarıdaki filltreler sonucunca kalan 600 kayda ait 60 unique hesap numarasının her bayide kaçar tane olduğu)

Şimdiden teşekkürler..

Ekli dosyalar

- faturası 1'den fazla defa ödenmiş olan hizmet numaralarının,
- 60 unique hizmet numarasının

Merhaba,

Bu bölümleri tabloda bulamadım yada anlayamadım. Bu kısımları daha detaylı açıklarmısınız.

.

"Dış veri" dosyası olarak msquery' ye aktif dosyayı gösterirseniz aşağıdaki sorgu istediğiniz raporu verecektir.

Kod:
SELECT [BAYİ KODLARI], Count([BAYİ KODLARI]) AS [BAYİ KODU ADEDİ]
FROM [Sheet1$]
WHERE ([Son Odeme Tarihi]<#06/01/2013#) AND (([Fatura Tipi]='NORMAL FATURA') OR ([Fatura Tipi]='TAKSİT FATURASI'))
GROUP BY [BAYİ KODLARI]
Eğer yapamazsanız, ekli dosyayı notepad ile açarak gerekli dosya yolunu değiştirip kaydedin. Sonra çift tıklayark açın; "Birlikte aç" seçeneği gelirse "Excel" seçin; rapor karşınızda....

Ekli dosyalar

• dqy.zip
    dqy.zip
    390 bayt · Görüntüleme: 13
Merhaba,

Bu bölümleri tabloda bulamadım yada anlayamadım. Bu kısımları daha detaylı açıklarmısınız.

.

Ömer bey merhaba, açıklamalar aşağıdaki gibi. Umarım bu sefer daha net olmuştur.

- faturası 1'den fazla defa ödenmiş olan hizmet numaralarının,
(sırasıyla ilk 2 filtre uygulandıktan sonra geriye kalan kayıtlar arasında her bir hizmet numarasına ait adetleri kastetmiştim (örneğin 2122720744 hizmet numarasından 2 tane kalmış olsun;geriye kalan kayıtların hizmet numarasına göre pivotunu alıp yanına adetlerini getirdiğimizi düşünün.) Bu işi pivot kullanmadan yapmanın yolunu arıyorum aslında. COUNTIF, DCOUNT vb fonksiyonları entegre etmeye çalıştım ama beceremedim.)

- 60 unique hizmet numarasının
(burada "60" sayısını örnek olarak verdim. yukarıdaki işlemde açıkladığım pivot işlemini düşününüz; sonrasında amacım bunu bayi bazında ayrıştırmak)

Teşekkürler

Zeki Bey size de teşekkürler.. Ancak bu işlemleri formüllerle çözmek istiyorum. Tabi mümkünse..

Sayın gujarati,

1 den fazla kısmını yine tam anlayamadım maalesef. Bu durumda da tahmini formül yazmak istemiyorum.

Sizden ricam, 15-20 satırlık bir örnek tablo hazırlayıp şartların oluştuğu bir yada 2 bayi kodu hesaplamasını manuel hesaplayıp, bu hesaplamanın mantığını tablo içerisinde detaylı açıklayıp yeni bir örnek ekler misiniz.

Bu şekilde konuyu daha iyi anlayıp çözüme gitmem kolaylaşacaktır.

Sayın gujarati,

1 den fazla kısmını yine tam anlayamadım maalesef. Bu durumda da tahmini formül yazmak istemiyorum.

Sizden ricam, 15-20 satırlık bir örnek tablo hazırlayıp şartların oluştuğu bir yada 2 bayi kodu hesaplamasını manuel hesaplayıp, bu hesaplamanın mantığını tablo içerisinde detaylı açıklayıp yeni bir örnek ekler misiniz.

Bu şekilde konuyu daha iyi anlayıp çözüme gitmem kolaylaşacaktır.

Ömer Bey,
Ekte, manuel olarak yaptığım işlemleri bulabilirsiniz.
Teşekkürler

Ekli dosyalar

Dizi formülüdür. Girişini ctrl + shift + enter tuş kombinasyonu ile yapınız.

Sheet1 sayfası K2 hücresine yazıp dizi formülüne çevirdikten sonra alt satırlara kopyalayın.

Kod:
=TOPLA(EĞER(SIKLIK(EĞER(($A$2:$A$9900=[COLOR=blue]J2[/COLOR])*($C$2:$C$9900[COLOR=red]<[/COLOR][COLOR=red]"01.06.2013"[/COLOR]+0)*($D$2
 :$D$9900={"[COLOR=red]normal fatura[/COLOR]";"[COLOR=red]taksit faturası[/COLOR]"});$B$2:$B$9900);$B$2:$B$9900)[COLOR=red]>1[/COLOR];1))

Formülde bayi kodu hariç diğer şartları formülün içine yazdım.

.

Ömer Bey teşekürler,
Fonksiyonları ingilizceye çevirdikten sonra, söylediğiniz gibi dizi formülü olarak uyguladım ancak formül #N/A sonucu veriyor. Dosya eklemeniz mümkün mü? Formülü "evaluate" ile adım adım takip ederek çözmeye çalıştım ama ben mi hata yapıyorum anlayamadım.

Bir de formülde yer alan aşağıdaki ifadelerin anlamlarını bilmiyorum ve daha sonra benzer durumları kendim çözebilmek için öğrenmek istiyorum; bilgi verebilir misiniz?
- formülde tarihten sonra +0 yazmanızın sebebi ?
- { parantezini kullanmanızın sebebi ?

Teşekkürler..

Ekli dosyalar

{"normal fatura";"taksit faturası"}

Bazen sürüm farklarından dolayı ayıraçlarda sorun çıkabiliyor. Bu kısımdaki ; simgesini / olarak yazılması gerekebiliyor. Hatayı bu yüzden almışsınızdır, değiştirip deneyin. Yada dosyayı ekledim, oradan inceleyebilirsiniz.

- Tarihin sonuna +0 eklenmesi. Formülde dikkat ederseniz tarihi tırnak işareti kullanarak girdim. Tırnak işareti kullanıldığı için tarih metin formatına döner. Sayı formatına çevirmek için sonucu değiştirmeyecek, etkisiz bir sayı ile topladım. *1 ile gibi de kullanabilirsiniz. Önemli olan etkisiz elaman olması.

- { eklenmesi. 2 şartınız olduğu için bunları kullandığım parantez ile dizi içine aldım. Dizi içine almak için bu parantez kullanılır.

Dosyanız ektedir.

.

Ekli dosyalar

Geri