• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

CRM hakkinda yardim istiyorum

Excel Vers. ve Dili
Office 2003 TR
Arkadaslar

CRM hakkinda bir deneme goremedim ve uzulerek soyluyorum ben makro yazmayi bilmiyorum ama buna rahmen bir tablo olusturdum bunu birazdaha profesyonel bir hale getirebilirmiyiz diye siz ustatlardan yardim istiyorum

simdiden tesekkurler

CRM Calismasi ve yardim

Arkadaslar

CRM hakkinda bir deneme goremedim burada ve uzulerek soyluyorum ben makro yazmayi bilmiyorum ama buna rahmen bir tablo olusturdum bunu birazdaha profesyonel bir hale getirebilirmiyiz diye siz ustatlardan yardim istiyorum

Bir sirkette pazarlama muduru olarak calisiyorum ve boyle bir seye ihtiyacim var tabloda ne yapmaya calistigi aciklama ekleyerek anlatmaya calistim

simdiden tesekkurler

Öncelikle CRM den kastınız nedir?, dosyanızı inceledim ama ne istediğinizi anlayamadım. Mevcut tabloya veri girişi için bir arayüzmü istiyorsunuz?

Merhaba, Sayın ETarkan dusunememis sanirim, bunun uzerine de sayın leventm cok dogru bir soru sormus.

Şu sıralar pek vaktim olmadığından çözüm üretilmesine yardımcı olamayacağım. Ama en azından CRM kavramının açıklamasını yapabilirim.

CRM; Customer Relations Management. Yani Müşteri İlişkileri Yönetimi nin ingilizce yazılımının baş harflerini ifade etmektedir.

Firmaların CRM ile yapmak istediklerini kısaca şöyle özetleyebiliriz.

Firmanın kurulduğu günden bugüne kadar müşterilere yapılan satış kayıtlarında (Kullanılan muhasebe programının izin verdiği detay seviyesinde tabii ki) müşteriyi firmanın sadık müşterisi haline getirebilmek için müşteri ile ilgili mümkün olduğunca fazla bilgi alınmaya çalışılır.

Bunlar; Ad, Soyad, Adres, Cep Tel., e-posta adresi, ... v.s. gibi standart bilgiler olabileceği gibi müşterinin vermeyi kabul etmesi halinde kişinin firmanın ilgilendiği sektöre ait alışveriş alışkanlıklarının detayları (hangi sıklıkta o ürünü satınalır, genellikle nereden alır, satınalma kararını verirken nelere dikkat eder (fiyat, kalite, satış sonrası destek, ..v.s.) şeklinde bilgiler alınır.

Son olarak da müşterinin yaptığı alışverişin veritabanındaki detayları dikkate alınır.

İşte tüm bunlar biraray getirilerek firmanın hedefi tam 12 den vurmasını sağlayacak pazarlama atraksiyonları geliştirmesi sağlanır.

Örnekler:

1- Siz bir tekstil şirketisiniz ve gömleklerde indirime girmeyi düşünüyorsunuz. Bu durumda normal reklam faaliyetlerinin yanı sıra veritabanınızda kayıtlı bulunan müşterilerin cep telefonlarına SMS göndererek tanıtımınız yaparsınız. Ancak tam anlamıyla CRM uygulayabilen bir firma iseniz, veritabanındaki 500 bin müşterinin tamamına tanesi 0,1 YTL den 50.000 YTL harcamak yerine

Son 6 ay içinde sizden alışveriş yapmış olan ve alışverişlerinin yarısı gömlek olan müşterileri bulup sadece onlara SMS atarsınız.

Böylece 50.000 YTL harcayıp müşteri kartlarınızdaki kişilere yaylım ateşi açıp hedefin tutmasını ummak yerine sadece sizden yukarıda anlattığım alışveriş yelpazesinde alışveriş yapan 5.000 kişiye 500 YTL harcayarak SMS atarak az ama hedefi 12 den vuran atışlar yapmış olursunuz.

2- Çeşitli şehirlerde mağazaları olan bir şirketsiniz. Maddi durumunuz ve şirketinizin ileriye yönelik gidişatı yeni bir mağaza açmanıza olanak sağlıyor.

Bu durumda gidip Adana da ikinci mağazanızı açmaktansa CRM uygulamasının size sağladığı olanakları kullanırsınız ve satış kayıtlarından Adana mağazasından alışveriş yapan fakat adana dışında oturan müşterilerin adedini ve cirolarını şehir detayında öğrenirsiniz ve bunun sonucunda ürünlerinizin Malatya da ikamet eden müşteriler tarafından ili gördüğünü öğrendiğiniz için mağazayı Malatya da açarsınız.

Böylece herhangi bir yere mağaza açıp kumar oynamaktansa aslında zaten elinizde bulunan verileri derleyerek yine hedefi 12 den vurmuş olursunuz.

CRM in uygulama alanlarını veya örnkleri çeşitlendirmek ve artırmak mümkündür. Ama, CRM'i kısaca daha az harcama yaparak daha fazla verim alabilme sanatı olarak tanımlayabilirsiniz.

Not: Yukarıda anlattığım veriler ve mekanlar tamamen hayal ürünüdür. İkinci mağazayı Malatya'ya değil gelip İstanbul'a açmak daha mantıklıdır.

:)

SAyın Etarhan ,

Anladığım kadarı ile bir arayüz yapıp gönderdim fakat bunun işlevsel olması zaman gerektiren bir durum.

Saygılar

Arkadaslar ilginiz icin cok tesekkurler

Bu arada sergions arkadasim kesinlikle cok iyi aciklama yapmis

simdi tevfikdemir yaptigini inceliyorum ve size ne istedigime dahir detayli bilgi yaziyorum

saygilar

Arkadaslar tekrar selam

tevfikdemir oncelikle kisaca yaptigin arayuz isteklerimden biri
aslinda isteklerim gonderdigim tabloda her basliga ait aciklamalarda belli ama ben kisaca anlatayim yine

1 Bir ara yuz ile firma bilgilerini girmek
2 Bir ara yuz ile urun tanimlamak
3 Her firma icin sinirsiz notlar gire bilmek ve son yazdigim not en uste gelecek sekilde
4 Her firmaya teklif yazip o firmaya ait folder icine kaydede bilmek
5 Her Firma icin Bir Gorusme Raporu bu raporun icinde firma bilgileri son tarih gorusme notu son gonderilen teklif ve kullandigi urunler gibi o firmaya ait girilen tum bilgiler

bilmem anlata bildimmi istekler bitmez birseyler olustura bilirsek daha bircok sey ekleyebilirim fazla gozunuzun korkmasini istemiyorum

Bu konuda bir suru yazilim mevcut fakat ecxel kivrakligi malesef yok ve hantal yapilar birde her firmanin musteri iliskileri farkli oldugundan genele hitab eden birsey olusturmaliyiz diye dusunuyorum yani bende Statuler benim icin yaratilmis bir baskasininki farkli olabilir bunu ecxel de yapabiliriz

Eger bu konuyla ilgilenirseniz cok guzel ve herkezin kullanimina suna bilecegimiz birsey cikarabiliriz ve bunu eminim hepimiz kullanmak isteriz cunku musteri odakli bir dunyada yasiyoruz hepimizin musterileri vardir yani

Konu ile ilgili her turlu soruyu lutfen sorun

Saygilarimla

ETarkan, bende crm ıle ılgılenıyorum bu dosya benım ıcın ıyı bır ornek oldu yanlız sız grıd analızınıde buraya eklemek ıstıyormusunuz yada buna benzer bı seyı kullanıyormusunuz onu merak ettım ?

Sayın sergions'un güzel açıklamasından sonra bu crm olayı benimde ilgimi çekti.Umarım güzel bir çalışma çıkar.

Selam cyberwolf1980

ilgin icin tesekkurler ben bu konuda bir yazilim yazdirdim butun tasarimi bana ait
ve internet uzerinde calisiyor fakat cok hantal oldu sonra yine ecxel dondum

bu konuda cok bilgiliyim antramanliyim her turlu soruna cevap verebilirim yolda birakmam emeklerini sonuna kadar ama bir yerden baslamamiz lazim :)

Bu gonderdigim dosya orjinali 1.729 KB ben sinirladim ve yolladim ve bir folder icinde calisiyor onun icinde her musteriye bir folder acmis durumdayim bu vaziyette 35 MB

saygilar

sayin xxrt

ilgilenmene cok sevindim hepimiz cari hesap kasa vs gibi seylerle ugrasiyoruz fakat inan bunlari calistirmak icin satis olmasi lazim satis olmasi icin musteri odakli bir database saip olmaliyiz hepimiz her isi iyi yapabiliriZ fakat musterimizi iyi taniyip urunumuzu pazarlayamazsak espiri yok oluyor

Yani bir ticari yazilimin baslangici CRM (Musteri Iliskisi Yonetimi) olmali basarilar dilerim

bu konuda bir suru aciklama ve bilgi gonderebilirim ben insanlarin gozu korkmasin diye fazla detaya girmedim 15 yildir pazarlama yapiyorum ve son bes yilimi bu CRM olayina verdim

Size genel bir CRM anlatimi yolluyorum baya bir yardimci olacagini dusunuyorum

saygilar

Benim açıklamadan sonra konu arkadaşın excel deki sorununun çözümünden CRM eğitimine dönmüş galiba :)

Detaylı bilgi almak için www.crminturkey.org adresine de bakabilirsiniz.

Edit: Adresi düzelttim.

Selam sergions

Evet tesekkurler sorduklari anda senden cevap cikmasi ilgiye sebep oldu bende daha detayli bilgilerimi paylasiyorum :)

Fakat bunu bir yazilima donusturmek onemli olan bu bazi arkadaslar icin cok yeni kavram ne yapicaklarini anlamari gerekli

Selam Arkadaslar

Konu ile ilgili bir ilerleme varmi acaba ozellikle xxrt ye soruyorum

Basarilar

Geri