• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Başlangıç ve bitiş zamanlarına göre mola verdirmek.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan HASAN40
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Excel 03,07
[FONT=&quot] merhabalar, herkese iyi çalışmalar. Bir işletmede mesai sabah 07:30:00 da başlayıp gece verdiyasıyla[/FONT][FONT=&quot] beraber 04:00:00 da sona ermektedir. Işletmede öğle araları 12:30 - 13:00 arasında yemek molası (cuma günleri 12:00 - 13.00) gece mesaileri için 00:30 - 01:00 arasında verilmektedir. Ayrıca gün içerisinde 09:45 - 10:00, 14:45 - 15:00, 20:30 - 20:45 ve 01:30 - 01:45 saat aralıklarında dinlenme molası verilmektedir.
[/FONT]

[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot] başlangıç, bitiş ve gün sütunlarına manuel olarak veri girişi yaptığımda excelin bana yemek ve çay vakitlerini vermesini istiyorum. Bu kullandığım tablo çok sütun ve satırlı ve aynı gün için 9,10 veya daha fazla saat aralıkları girilebiliyor yani bir işlem 07:30 - 09:00 arasında yapılabiliyor ve bu işlemde hiç bir mola olmazken 07:30 - 11:00 arasında yapılan bir işlemde dinlenme molası verilebilmektedir.
[/FONT]

[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot] manuel olarak başlangıç, bitiş ve gün sütunlarına giriş yaptığımda molaların hesaplanması için bir formül yazabilirmiyiz? Ben "eğer" formülünü kullanarak yapmaya çalıştım fakat başarılı olamadım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...[/FONT]

Ekli dosyalar

Merhaba;
Tek bir formülle halletmek isterdim ama eki yinede inceleyin.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Sayın MUYGUN,
Emekleriniz için çok teşekkür ederim. Sorumu sorarken vermiş olduğum örnek dosyadaki formüllerinizi günlük 30 ila 40 arasında bir satır oluşturan dosyalara uygulamak istiyorum. Zahmet olmaz ise kullandığınız formülleri ve uygulamanın çalışma mantığını anlatabilirmisiniz. Şimdiden teşekkürler...

Sayın MUYGUN,
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Vermiş olduğunuz uygulamayı kendi kullanmış olduğum günlük 30 ila 40 satırı bulan operasyon sayfaları için kullanmak istesem nasıl yapabilirim, zahmet olmaz ise kullandığınız formülleri ve uygulamanın çalışma mantığını biraz anlatabilirmisiniz.
Şimdiden teşekkürler...

Merhaba;
Kısaca tabloyu yorumlarsak:
sabit sayfasında 1 gün (24 saat) dakika dakika yorumlandı (7:30 ile 23:59 aralığı dakika cinsinden sayısal değere dönüştürüldü 24:00 ile 7:29 aralığı ise 1440+dakika olarak hesaplanarak zaman 7:30 ile 7:30 aralığı olarak belirlendi . Bundan sonra her güne ait çalışma ve yemek,dinlenme vs... zamanları belirlendi.
SORU sayfasında;
A sütunu;
B sütununda yapılan gün belirlemesine göre hangi aralığın yorumlanacağı A sütununda ilgili hücreye çekildi.
F sütunu;
E sütunundaki ilgili hücrede saat ve dakika sabit sayfası C sütunu gibi sayısal değere dönüştürüldü
H sütunu;
F sütunundaki işlemin aynısı yapıldı.
artık mukayese verileri hazır. C ve D sütununda ilgili hücrelerde bu işlem yapıldı.
Formüllerde;
EĞER , DAKİKA , SAAT , İNDİS , KAÇINCI , TOPLA , DOLAYLI işlevleri kullanıldı. (bunlarla ilgili site içinde arama yaparsanız detaylı örnekler bulabilirsiniz)
İyi çalışmalar.

Merhaba;
Kısaca tabloyu yorumlarsak:
sabit sayfasında 1 gün (24 saat) dakika dakika yorumlandı (7:30 ile 23:59 aralığı dakika cinsinden sayısal değere dönüştürüldü 24:00 ile 7:29 aralığı ise 1440+dakika olarak hesaplanarak zaman 7:30 ile 7:30 aralığı olarak belirlendi . Bundan sonra her güne ait çalışma ve yemek,dinlenme vs... zamanları belirlendi.
SORU sayfasında;
A sütunu;
B sütununda yapılan gün belirlemesine göre hangi aralığın yorumlanacağı A sütununda ilgili hücreye çekildi.
F sütunu;
E sütunundaki ilgili hücrede saat ve dakika sabit sayfası C sütunu gibi sayısal değere dönüştürüldü
H sütunu;
F sütunundaki işlemin aynısı yapıldı.
artık mukayese verileri hazır. C ve D sütununda ilgili hücrelerde bu işlem yapıldı.
Formüllerde;
EĞER , DAKİKA , SAAT , İNDİS , KAÇINCI , TOPLA , DOLAYLI işlevleri kullanıldı. (bunlarla ilgili site içinde arama yaparsanız detaylı örnekler bulabilirsiniz)
İyi çalışmalar.

Sayın MUYGUN, yardımlarınız için yüzlerce; emekleriniz için milyonlarca teşekkürler...

Sayın MUYGUN,
Örnek çalışmanızdaki formülleri kendi çalışmama uyarlamak istedim fakat formüllere yabancı olduğum için başarılı olamadım :( Ekte verdiğim dosyaya formülleri uyarlayabilirmisiniz acaba :redface: Bir de ben bu verilere bağlı olarak "parça zamanı" sütununa dinlenme ve yemek verilerini de alarak hesaplatma yaptırmak istiyorum. Dosyadaki saat sütunlarını sayı olarak değil de ss:dd:sn olarak biçimlendirmek tüm tablo açısından benim çok işime yarayacaktır, kullandığınız dinlenme ve yemek sütununu bu şekilde biçimlendirebilirmiyiz?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

Ekli dosyalar

Merhaba;
Bildiğim kadarıyla fiili üretim hesabında ya tezgah çalışma süresi verilerek bilinen durmalar boş işçilik olarak hesap edilir ve toplam sür=fiili çalışma+boş içilikler+kayıp zaman hesabı ile zaman bulunur.
Yani ya kayıp zamanı bilmek durumundasınız yada fiili çalışma süresini.
Eki inceleyin.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Merhaba;
Bildiğim kadarıyla fiili üretim hesabında ya tezgah çalışma süresi verilerek bilinen durmalar boş işçilik olarak hesap edilir ve toplam sür=fiili çalışma+boş içilikler+kayıp zaman hesabı ile zaman bulunur.
Yani ya kayıp zamanı bilmek durumundasınız yada fiili çalışma süresini.
Eki inceleyin.
İyi çalışmalar.
Merhaba Sayın muygun;
Dosyamda yer alan kayıp zaman, çalışma süresi içerisinde arizi olarak ortaya çıkan elektrik kesintileri, makina arızası gibi zamanları temsil etmektedir dolayısıyla bu veri üretimden bizzat alınmaktadır. Bir parçanın üretim zamanını veren fiili üretim zamanını ise = ((bitiş zamanı - başlangıç zamanı)-(çay+yemek+kayıp zaman)) / yapılan miktar olarak hesaplıyoruz. Az önce fiili parça zamanını bu formül ile hesaplamaya çalıştım fakat döngüsel başvuru hatası verdi.

Fiili üretimi ya hesaplama yolu ile (1 parça ürt.zamanı*üretilen miktar) bulursunuz
yada manuel yazarsınız.
Benim bildiğim;
topl.çalışma zamanı=fiili üretim+molalar+tak değiştirme+arıza+boş işçilik(kaytarma+parça bekleme...) gibi zamanların toplamı oluşturur.
fiili üretim belli değil, boş işçilik belli değilse net sonuç için 2 bilinmeyeni bir bilinmeyene düşüreceksiniz.
Sanırım Fiili üretim zamanından çıkardığımız anlamlar farklı benim bildiğim;
diyelimki 1 parça 15 sn de üretiliyor. ve üretim miktarı 240 olsun.
1 saat 30 dk çalışan bir tezgahın fiili üretimi 15 sn*240=1 saat olur kalan zamanı ister boş işçilik ister mola ister (mola vs çıktıktan sonra) kaytarma yani düşük verimde üretim diye tanımlayın.
Bu yazılanlar üzerinde düşünerek hangi verileriniz belli hangisi hesap yoluyla bulunacak belirtin tekrar bakalım.
İyi çalışmalar.

Fiili üretimi ya hesaplama yolu ile (1 parça ürt.zamanı*üretilen miktar) bulursunuz
yada manuel yazarsınız.
Benim bildiğim;
topl.çalışma zamanı=fiili üretim+molalar+tak değiştirme+arıza+boş işçilik(kaytarma+parça bekleme...) gibi zamanların toplamı oluşturur.
fiili üretim belli değil, boş işçilik belli değilse net sonuç için 2 bilinmeyeni bir bilinmeyene düşüreceksiniz.
Sanırım Fiili üretim zamanından çıkardığımız anlamlar farklı benim bildiğim;
diyelimki 1 parça 15 sn de üretiliyor. ve üretim miktarı 240 olsun.
1 saat 30 dk çalışan bir tezgahın fiili üretimi 15 sn*240=1 saat olur kalan zamanı ister boş işçilik ister mola ister (mola vs çıktıktan sonra) kaytarma yani düşük verimde üretim diye tanımlayın.
Bu yazılanlar üzerinde düşünerek hangi verileriniz belli hangisi hesap yoluyla bulunacak belirtin tekrar bakalım.
İyi çalışmalar.
Merhaba Sayın muygun;
Bahsettiğiniz gibi fiili üretim ve toplam çalışma süresi sonraki bir aşamada elde edilecek verilerdir, fiili üretimin parça zamanı*yapılan miktar olduğu konusunda çok haklısınız. Ben de aynı kanıdayım fakat bu yapıyor olduğum çalışma sadece parça zamanını buldurmaya yönelik bir çalışmadır.
Çalışmadaki; SIRA,İŞ EMRİ NO,MAMUL ADI,SİPARİŞ MİKTARI,OPRS NO,OPERASYON TANIMI,TEZGAH,MASRAF YERİ,TARİH, BAŞL. SAATİ, AYAR ZAMANI,BİTİŞ SAATİ,KAYIP ZAMAN (dk),YAPILAN ADET,HURDA ADETİ verileri manuel olarak el ile girilmektedir. Çay ve yemek molalarını başlangıç ve bitiş saatlerine göre hesaplatmak; fiili parça zamanını ise şu formül ile hesaplatmak istiyorum : (((bitiş-başlangıç)-(çay+yemek+kayıp zaman))/(yapılan miltar+hurda miktarı))
Şimdiden teşekkürler...

Merhaba;
Eki tekrar deneyin.
iyi çalışmalar.
Merhaba Sayın muygun;
Binlerce kez teşekkür ederim, düzenlemeler ile tam istediğim gibi bir dosya oldu. Çok büyük bir zahmetten kurtardınız ve işletmenin araştırma geliştirme faaliyetlerine katkıda bulundunuz :)
İyi çalışmalar dilerim...

merhaba elinize sağlık mükemmel bir uygulama olmus bunu biraz daha geliştirsekte operatör verimliliğinide hesaplasak üretilen adet, operatörün çalıştığı saat aralığı, duruş kodları ,son olarakta tezgah planlamasını yapsak yani x adlı parça 4 operasyondan oluşşun bu x adlı parçanın bağlanabileceği makinalar girilsin bu x adlı parçanın kaç saniyede üretildiği girilsin ve x adlı parça için toplam üretim zamanı hesaplansın bunu yapabilmemiz mümkünmüdür saygılar.

Merhaba;
Eki tekrar deneyin.
iyi çalışmalar.

Sayın muygun,
Çalışmalarımda bir aksilik dikkatimi çekti. Örneğin ; 07.30 - 08.00 arası çalışan ve 1 adet parça yapan işçinin parça zamanını 31 dakika olarak yani 00:31 olarak hesaplıyor halbuki 30 dakikalık bir zaman dilimi var 31 dakikada parçayı yapması mümkün değil :( Rica etsem yardımcı olurmusunuz...

Merhaba;
Anladığım kadarı ile sorun;
T5 hücresindeki toplam süre ve buna bağlı olarak Z5 hücresindeki 1 parça ürt. zamanı ise eki inceleyin.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Merhaba;
Anladığım kadarı ile sorun;
T5 hücresindeki toplam süre ve buna bağlı olarak Z5 hücresindeki 1 parça ürt. zamanı ise eki inceleyin.
İyi çalışmalar.

Sayın muygun,
Eki inceledim, dosyayı kendi çalışmama göre editlemiştim yani bazı sütunları silip yeni sütunlar eklemiştim. Sizin şuan verdiğiniz ekteki değiştirdiğiniz formülleri kendi çalışmama uyarlayamadım. Kullanmış olduğum çalışmayı ekte sunuyorum, cumartesi ve pazar günleri de çalışıldığını düşünüp ekteki dosyamı güncelleyebilirmisiniz, çok teşekkürler :(.

Ekli dosyalar

Syn. HASAN40;
Hiçbir veri olmayan bir tabloda deneme yapma yada hangi sonucu elde etmem gerektiğini bilme şansım yok. üstelik değişiklik yaptığınızı söylediğiniz tablonun nerelerinde ne tür değişiklik yaptığınızı bilmem (iki tabloyu yan yana getirerek) birkaç saatimi alır ki bu kadar zamanım yok.
Siz en iyisi tablonuzu her türlü ihtimali kapsayacak şekilde yeterince veriyle doldurun ve hatalı bulduğunuz alanı gerekçesi ile birlikte bildirin.
Çözüm daha kolay olur.
İyi çalışmalar.

Geri