Basit toplamalardaki hesap makinesi ve excel formülü arasındaki farklar.

Excel Vers. ve Dili
Türkçe
Arkadaşlar sitede yeniyim ve ilk mesajımı buraya atıyorum, eklediğim excel dosyasında, basit formüllerle maaş hesabı yapmaya çalışıyorum, ancak exceldeki toplama hataları nedeni ile bir türlü tam formülasyon kullanamıyorum, her seferinde hesap makinesi ile sonuçları kontrol etmek zorunda kalıyorum ve genelde ya 1-2 kuruş fazla veya eksik çıkıyor formül hesabı, hesap makinesine göre, aslında sadece virgülden sonraki 2 haneyi toplasa formül sıkıntı kalmayacak anladığım kadarı ile bu sorunu nasıl aşabilirim, cevap için şimdiden teşekkür ederim, alakalı dosya ekte.

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Siz bahsettiğiniz hücrelerin başvurduğu alanlarda küsüratlı sayılarla hesaplamalar yapmışsınız. Doğal olarak çıkan sonuçlarda küsüratlı rakamlardan oluşuyor. Siz ekranda virgülden sonra iki dijit görüyorsunuz ve onları hesaplıyarak excelin yanlış sonuç verdiğini söylüyorsunuz. Küsüratları 5 hane yaparak birde işlem yapmayı deneyin.

Eğer bu haliyle basettiğiniz snuçları vermesini istiyorsanız YUVARLAMA fonksiyonlarını kullanabilirsiniz ya da 2010 versiyon için sol üst köşedeki yeşil renkli DOSYA sembolüne tıklayın. 2007 versiyon için sol üst köşedeki yuvarlak office sembolüne tıklayın.

SEÇENEKLER-GELİŞMİŞ menüsünü açın. Sağ taraftaki ekranda Formüller başlığını bulun ve altındai seçeneklerden "Duyarlılığı göründüğü gibi algıla" seçeneğini seçin. Tamam tuşlarına basarak işlemi tamamlayın.

Artık istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Excel Vers. ve Dili
Türkçe
Korhan bey cevabınız için teşekkür ederim "Duyarlılığı göründüğü gibi algıla" seçeneğini seçince hesap makinesindeki sonucu verdi, excel de acemiyim ondan bu seçeneğin anlamınıda sormak istiyorum, benim anladığım sadece gözüken kısma göre işlem yap demek değilmi? Yani siz dediniz ya ekranda siz virgülden sonra iki hane görüyorsunuz ama aslında orada 2 haneden fazla var diye, yani şimdi bu seçenek işaretli olunca sadece gözüken 2 hane üzerinden işlem yapıyor değilmi? Aynı benim hesap makinesinde yaptığım gibi yani, doğrumu anlamışım, birde şunu sorsam virgülden sonrası hem gözüken hemde gözükmeyen kısmı 2 hane olarak nasıl yapabilirim, birde şöyle olsun istiyorum atıyorum işlem sonucu rakam 2,556 çıktı bunu hem gözüken hemde gözükmeyen kısımda 2,56 ya yuvarlasın yada atıyorum işlem sonucu 2,554 çıktı bunuda 2,55 olarak alsın doğrusu bu olduğu için bunu nasıl yapabilirim, sayenizde birşeyler öğreneceğim inşallah, hayırlı cumalar, saygılar.

Excel Vers. ve Dili
Türkçe
Merhaba,

Siz bahsettiğiniz hücrelerin başvurduğu alanlarda küsüratlı sayılarla hesaplamalar yapmışsınız. Doğal olarak çıkan sonuçlarda küsüratlı rakamlardan oluşuyor. Siz ekranda virgülden sonra iki dijit görüyorsunuz ve onları hesaplıyarak excelin yanlış sonuç verdiğini söylüyorsunuz. Küsüratları 5 hane yaparak birde işlem yapmayı deneyin.

Eğer bu haliyle basettiğiniz snuçları vermesini istiyorsanız YUVARLAMA fonksiyonlarını kullanabilirsiniz ya da 2010 versiyon için sol üst köşedeki yeşil renkli DOSYA sembolüne tıklayın. 2007 versiyon için sol üst köşedeki yuvarlak office sembolüne tıklayın.

SEÇENEKLER-GELİŞMİŞ menüsünü açın. Sağ taraftaki ekranda Formüller başlığını bulun ve altındai seçeneklerden "Duyarlılığı göründüğü gibi algıla" seçeneğini seçin. Tamam tuşlarına basarak işlemi tamamlayın.

Artık istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Birde tablolardan çıktı aldıktan sonra kontrole götürdüğüm birim virgülden sonra 2 hane görmek istiyor ondan o yöntem bana uymaz, diğer sorumun cevabınıda merakla bekliyorum :)

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Diyelimki formülünüz;

Kod:
=A1/B1
Bu formül sonucunda küsüratlı bir değer çıkıyor. Siz bunu her halukarda 2 küsüratlı görmek ve hesaplamalarda da bu şekilde işlem yapmak istiyorsanız formülü aşağıdaki gibi kullanmalısınız.

Kod:
=YUVARLA(A1/B1;2)
Sanırım kendi formüllerinize uyarlamakta zorlanmazsınız.

Excel Vers. ve Dili
Türkçe
Cevap için teşekkür ederim, ancak bu sonuçla yuvarlama dediğim gibi olurmu, bu formül sonuç 4,556 ise yukarı 4,56 ya, sonuç 4,555 veya 4,554 ise 4,55 emi yuvarlıyor doğrumudur, doğrusu bu şekilde olmasıda, teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
Türkçe
Birde peşi peşine matematiksel formüller girerken benim istediğim sıra ile işlemlerin yapılmasını nasıl sağlayabilirim, bildiğim kadarı ile excel, çarpım işlemlerini öncelikli yapıyor, birkaç formül aynı satırda kullanmak üzere bir soru sorayım inşallah çözümünü bulabiliriz.

Bir işlem için hücreye bunları giriyorum.
=G9+H9+I10+J10+10,064
Aynı işlemin istediğim sonucu vermesi için başka bir hücreye şunları girmem gerekiyor.
=(M9*12/100)/30*14

Aslında ben bu tek işlemi, bir hücrede yapıp sonucuda orada vermesini istiyorum ama 2 hücre kullanmadan istediğim sonucu vermiyor.

Aslında bu yazdığım her iki formülde tek işlem yapmak için bir hücrenin içinde olması gerekiyor ama 2 hücrede yapmazsam bu işlemleri istediğim sonucu alamıyorum sanırım işlem sırasını ayarlamayı bilmiyorum excelde.