Soru Arama Fonksiyonu için değişken hücre tanımlama

Excel Vers. ve Dili
2016 TR
Merhaba

Örnek excel de MBUL fonksiyonu için HÜCRE("adres") i kullanarak herhangi bir hücrede yazılan değeri bulabiliyoruz bu tek arama için işimi görüyor fakat 2. bir arama yapınca iki fonksiyon birbirine karışıyor bunun yerine kolon bazlı örnek veriyorum sadece A kolonuna yazdığım değeri gönderecek bir yöntem varmıdır ?

=EĞER(ESAYIYSA(MBUL(DOLAYLI(HÜCRE("adres"));Proje!C1;1));SATIR(Proje!C1);"")

örnek dosya = https://s2.dosya.tc/server14/s736p6/ornek1.xlsx.html

ÖmerFaruk

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-64
Merhaba,
  1. Öncelikle, Proje sayfanızın sütun başlıkları olsa konu bizim açımızdan daha bi anlaşılır olacak.
  2. Proje sayfasında J sütununda bir formülünüz var. Burada neyi bulmaya çalışıyorsunuz? Hangi sayfanın hangi aralığında hangi şarta bağlı değeri bulmaya çalışıyorsunuz?
  3. Sorunuzun devamında Proje sayfasındaki K ve O sütunlarındaki formüllerin sonuçlarının anlamlı hale gelmesi mi olacak?

Excel Vers. ve Dili
2016 TR
öncelikle teşekkürler dönüş yaptığınız için

asıl amaç şu ki MLZ isimli sheetde malzeme grubu kolonunda(D) veri doğrulama yöntemiyle bir liste çıkartıyor biz bu listenin içinde arama yapmak istiyoruz bir kaç araştırmadan sonra bu formülle mümkün oldu ama bu formülde herhangi bir hücreye değer girdiğinde Proje(sheet)deki J formülünü etkiliyor bunu daha kısıtlı bütün hücreler değilde sadece (D) kolonundaki hücrelerde etkin olması gibi

2. Proje(Sheet) J deki formül C kolonun içindeki malzemeleri (suan ki formüle göre) herhangi bir hücrede yazılan değere göre var veya yok olarak getiriyor K daki formül ise bu J deki sıralamaya göre C nin indexsini alıyor ve son olarak O daki formül bize bu sıralamaya göre veri doğrulamada bize listeyi veriyor yani bildiğimiz MBUL formülü gibi

ama benim sizlere anlatmak istediğim bu arama hücresini herhangi bir hücrede değilde benim istediğim kolondaki hücrelerde yapabilme imkanı varmı bilirsiniz arama fonksiyonuna sabit bir hücre verilir ve bu hucrede yazılan değere göre gelir ve veri doğrulama o hücreye göre aktarılır ben bunu tek bir hücre değilde daha fazla hücrelerde arama yapmasını nasıl sağlarım ?

ÖmerFaruk

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-64
Ben halen sorunuzun ne olduğunu anlayamadım.

Excel Vers. ve Dili
2016 TR
Ben halen sorunuzun ne olduğunu anlayamadım.
Hocam şimdi şöyle anlatayım ozaman eki düzenledim : https://s7.dosya.tc/server19/ooq3b2/ornek1_-_Kopya.xlsx.html

MZL(Sheet) deki J2 kolonuna aranacak kelimeyi atadım Proje(Sheet)deki J kolonundaki koduda =EĞER(ESAYIYSA(MBUL(MLZ!$J$2;Proje!C1;1));SATIR(Proje!C1);"") bu şekilde değiştirdim

şimdi bu kodda MZL(Sheet) deki J2 hücreye ne yazılırsa o değeri arayacak ve MZL(Sheet) deki D kolonuna liste olarak çıkaracak benim sorunum ise bu aranacak kelimeyi MZL(Sheet) deki J2 sabit kalmasını istemiyorum J3 J4 J5 .. hücrelerinede yazdıgımda arama yapsın

ÖmerFaruk

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-64
Doğru mu anlamışım.
MLZ sayfasında J sütununda yazdığım her bir satırdaki metni, Proje sayfasının C sütununda arayacak ve varsa MLZ sayfasına C sütununa listeleyecek.

Eğer doğru anlamışsam şunu sorayım
Aranacak kelime olarak, J2 ye Ana ve J3 e Yangın yazarsanız, Ana Yangın Pompasıiki kez mi listeleyecek? Yoksa siz aranacak kelimeleri zaten biliyor ve buna imkan tanımıyor musunuz?

Excel Vers. ve Dili
2016 TR
Doğru mu anlamışım.
MLZ sayfasında J sütununda yazdığım her bir satırdaki metni, Proje sayfasının C sütununda arayacak ve varsa MLZ sayfasına C sütununa listeleyecek.

Eğer doğru anlamışsam şunu sorayım
Aranacak kelime olarak, J2 ye Ana ve J3 e Yangın yazarsanız, Ana Yangın Pompasıiki kez mi listeleyecek? Yoksa siz aranacak kelimeleri zaten biliyor ve buna imkan tanımıyor musunuz?
Hocam ilk başta teşekkür ediyorum uğraştığınız için kusura bakmayın anlatabildiğim kadar anlatmaya çalışıyorum ama

Doğru anlamış gibisiniz ama şunu belirteyim tekrardan J kolonunda J1 mesela ACİL yazdım acil geçen malzemeleri listeledi sonra alt satıra indim J2 kolonuna VANA yazdım bana vana ile ilgili olanları listeleyecek. j3 e geçince kapı yazınca kapıyla ilgili olanları getirecek J4 boşsa bütün listeyi getirecek.

Attıgım iki örneği karşılaştırırsanız daha iyi anlayabilirsiniz mesela ilk örnekte D(MLZ) kolonunda herhangi bir hücreye gelip arama yapmak istediğiniz kelimeyi yazıp seçerseniz bulur ve listeler bir alt satıra inip yazarsanız farklı listeler ama bu 2. örnekte sadece j2 hücresinde olanı listeliyor. Benim sorunum ise işlem çalışıyor işimi görüyor fakat bütün hücrelerde çalışıyor yani gidip Proje(sheet)de herhangi bir hücereye bişey yazarsanız yine arama yapıyor bunu denerseniz görürsünüz. Ben ise bunu sadece D1 den - D1000 kadar olan hücrelerde çalıssın istiyorum.

Toplamda 697 malzeme var ve bunu veri doğrulama içinde listeleme yaparak D(MLZ)kolonunda ki hücrelere gönderiyorum fakat fazla olduğu için azaltmaya çalışıyorum J2(MLZ) deki hücreye acil yazınca içinde acil geçen malzemeleri getiriyor ve D(MLZ) kolonundaki hücrelerde 7 ye düşüyor bunun içinden seçip ekliyoruz .

Yani bu veri doğrulama içinde arama yapmak gibi ama bunu sadece J2(MLZ) içinde yapmak yerine D(MLZ) kolonundaki hücrelerde yapmak istiyorum

D1,D2,D3 de arama yapıncada listeleme yapıcak
D5 de yapıncada listeleme yapıcak J2 nin içinde yazılana göre değilde hücrenin kendi içinde yazılana göre arama yapması tek bir hücreye bağımlı kalmaması