800.000 satır 26 sütun veri içeren excel'i hızlandırma

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
01-01-2021
Merhabalar;

Soru başlığını çok düşündüm ama başka bulamadım. Elimdeki dosyada 800binden fazla satır ve yaklaşık 26 sütunlu bir hesap tablosu bulunuyor. Dosyada hemen hemen bir çok sütun formül barındırıyor ve bu hali ile 70-80mb boyutları bulabiliyor. Hali ile oldukça yavaş işlem yapabiliyorum (büyüklüğü cabası). Çok araştırdım ama bir türlü yapabileceğim bir çözüm bulamadım malesef. Bu dosyayı hızlandırabilecek bir çözüm var mıdır acaba?

Teşekkürler.

Necdet

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 Türkçe
Merhaba,

Formüllerin çalışmasını otomatik değil El ileye ayarlayın.
Hesaplamaları göstermeyeceği için hızlanır. Ama istediğiniz kadar hızlı olur mu onu bilemem.
Hesaplamaları görmek istediğinizde ise F9 tuşana basarsınız.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Eğer imkanınız varsa yani dosyanızın yapısı uygunsa pivot table (özet tablo) kullanmayı tercih ediniz. Size oldukça hız kazandıracaktır.

Bunun dışında makro kullanarak hızlı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
01-01-2021
Merhabalar;

Korhan Hocam ve Necdet Hocam cevaplarınız için teşekkür ederim. Şöyleki makro işini bilmiyorum, pivot denedim ama onu da yapamadım. Dosya şu şekilde örneğin 7-8 adet satırda belirlediğim sabit değerler var. 800bin satırdaki hücreler bu 7-8 hücredeki değerlerden bazı hesaplamalar yapıyor, yine bu 800bin satırdaki hücrelerin bir kısmı da kendi aralarında hesaplama yapıyorlar. Yani buna pivot olur mu bilmiyorum, olsa da beceremedim zaten :) Aklıma bir ara veritabanı gibi bir şeyler olsa olur mu diye geldi ama onu da yapamadım.

Saygılar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Excelde bu kadar yoğun veride formül kullanmak çok uygun değildir.

Satırlardaki verileri ham hali ile tutup rapor kısmında makro ile işlemler yapılarak hız açısından avantaj sağlanabilir. Tabi bunları dosyanızı yapısını görmeden afaki olarak yazıyorum.

Dilerseniz örnek teşkil edecek az satırlı bir dosya paylaşın üzerinden yorum yapalım.

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
01-01-2021
Evet haklısınız hocam... Satırların çoğunu silerek wetransfere yükledim, buradan indirebilirsiniz. Biraz açıklama yapayım isterseniz;
1. En solda görünen koordinatlar sabittir. Bunları kullanarak IX, IY, IZ indislerini hesaplıyor. En sağdaki son 3 sütun ise aslında onlar da sabit, ama hesaplama için her satıra yazdım ben onları.
2. Kalan sütunlar kendi içerisinde hesaplamalar yapıyor.

Saygılar

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
ekdeki dosyada veri ve rapor adında 2 sayfa var...
veri sayfasından (x-y-z) koordinat girişleri yapılıyor... butuna tıklanarak minimumlar güncelleniyor...
rapor sayfasında ise; buton tıklanıyor ve istenen koordinatlar multi seçim yapılıp koordinatların hesapları alınıyor...
'--------------------------------
bu tasarımla; dosya boyut olarak küçülecek, dosyanın kısa sürece açılması ve kaydedilmesi hızlanmış olacaktır..
veri sayfasında, satır sayısının ise tahminime göre 26-30 bin lere kadar ineceğini zannediyorum...

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
01-01-2021
Merhabalar;

hocam ekli dosya görünmüyor. Dosyayı göremediğim için bilemiyorum tabii ama satır sayısının düşmemesi gerekiyor aslında çünkü o satırların her biri bir küp bloğu ifade ediyor ve her blok birbirinden bağımsız o bakımdan.

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
ekledim.. çalışmayı incele

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
01-01-2021
Hocam Merhabalar;

Öncelikle tablonuz muhteşem görünüyor yani benimkinden çok daha güzel. Görüşlerim ise şu şekilde;
1. Veri sekmesinde Z kordinatları yatay olarak sıralanmış. Bu şekilde oraya kordinatı nasıl yapıştıracağım bilemedim açıkçası. O da X ve Y'nin yanında olsa X,Y,Z koordinatlarını direkt oraya yapıştırabilirdim.
2. Bu haliyle denediğimde hata verdi. Yeni Grade ve Recovery değerleri ile birlikte koordinatları alıp oraya yapıştırdım ve minimumları güncelleme butonuna bastım ama Debug vs hatası verdi.
3. Rapor sekmesinde Koordinat hesapları butonuna tıkladığımda koordinatları gösteren ekran açılıyor ama hata veriyor akabinde, hücrelere bir değer gelmiyor.
Saygılar

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
veri sekmesinde z koordinatları yatay olmalı... bu satır sayısını azatmak için tasarlandı..., rapor sayfasında ise koordinatlar seçilince macro kotlar vasıtasıyla alt alta hesaplayıp yazacak...
girişler veri sekmesindeki giriş biçiminde olmalı.. farklı bir kopyalama veya farklı biçimde olmamalı...

hata veren şekli ile dosyayı ekleyebiilrmisin... bakayım

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
01-01-2021
Ama bu şekilde de Z kotlarını nasıl yerleştireceğim bilemedim. Sıranın bozulmaması lazım o bakımdan, karıştırırım diye korkuyorum.
Dosyayı buraya yükleyemedim boyutu büyük dedi buyurun indirme linki.

Saygılar

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
bu şekilde giriş olamyacak tabiki... benzer koordinatlar tek sıra olmalı... burada farklı olan z koordinatı... onlarda yanyana...
fakat sende bunlar alt alta.....
mahsuru yoksa 800000 satırlı dosyayı ekle... arj dosya halinde olabilir..
800000 satırlı dosyadan verilerini, macro kot yardımı ile alıp; 'veri' sayfasına giriş yapılmış haline çevireyim...
girişler böylece manuel yapılmamış olur...

sendeki 800000 satırlı dosyayı şu şekilde yolla... x y x blok koordinatları grade ve block recorvery bilgileri lazım ... gördüğüm bunlar dışardan giriliyor... bir macro ile bunları veri sayfasına girişini yaptırayım... sonra devam ederiz...

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
01-01-2021
Tamam hocam ekliyorum onu da... Aslında bu X,Y,Z koordinatlarını bir kere indise çevirdikten sonra sabit kalıyorlar. Ben sadece ekonomik hesap parametrelerini değiştirerek hesap yapıyorum. Şimdi ekliyorum dosyayı.

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016

dosya boyutu 3 mgb oldu... verisayfası 18200 satır oldu... bir hayli hızlı şalışıyor...
dosyayı incele... macro kotları iyileştirme için sorularım olacak...

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
01-01-2021
Hocam Merhabalar;

Dosyayı şimdi indirip deneyebildim, çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Sadece bir nokta var Kordinat penceresi açılıyor ya hani orada hepsini tek tek elle seçmek zorunda kalmasak olabilir mi acaba? Yani tek sefer de seçebilir miyiz? Bir de hesaplamaları getirdiğinde 25. satırda boş satır oluşuyor sanırım her 25te bir yapıyor bunu. Bunu da kaldırabilir miyiz?

Saygılar

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
01-01-2021
Hocam Bir de şimdi farkettim ama hesaplamada yanlışlık var sanırım Economic Value Waste hücrelerinin negatif sonuçlu olması gerekiyor ama dosyada pozitif görünüyor. Proses değerleri ise negatif ve pozitif arasında değişiyor formülüne göre.

hımmmmmmmm

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2000-2007-2010-2016
kot hesaplamalarında;
Economic value process (-) değerli =[CR Tonnes * Recovery * (Selling Price - Selling Cost)] - [BlockTonnes * (Process Cost- Mining Cost)]
Ev-cr recovery process (-) değerli =[CR Metal * (Selling Price - Selling Cost)] - [BlockTonnes * (Process Cost- Mining Cost)]
Ev_46 process (-) değerli = Ev-cr recovery process
çıkııyor...
waste değerleri ................. (+) çıkıyor... =Block Tonnes * Mining Cost

ilgili sütunlara, hücre biçimlendirmede, (-) sayı formatlama yapıldığında, rakamlar (-) değeri alıyor...
'------------------------------------------------------------------
koordinat list kutusu hakkında ise rapor sayfasına anlıyorumki tüm dökümü yapma durumu sözkonusu...
şu durumda rapor sayfasına tüm listeyi dökersek yine 800000 satır olacak bu şekildeki dosya yine ağırlaşacak...
farklı bir çalışma kitabında tek butonla döküm yapan bir macro yapayım...
yani 2 dosya olacak... birinden koordinat verileri girilecek... diğerinde ise tek butonla ekonomic döküm yapılacak... bu şekilde daha iyi olacak...

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
01-01-2021
Evet hocam formüllerinde pek farkedilmiyor ama dediğiniz gibi waste değerinde formül başında - var. Valla çok zahmet verdim çok teşekkür ederim.
Saygılar.