1/12 şeklini ifade sorunu

Excel Vers. ve Dili
office professional plus 2021
Merhabalar değerli üstadlar arkadaşlar. Bir konuda yardımlarınızı rica edebilirmiyim. excelde normalde herhangi bir hücreye 1/12 ifadesini yazınca rakamlara dönüşüyor fakat ben 1/12, 6/12 gibi şeklinde kalmasını istiyorum. araçlardan değer kısmından metin veya başka bir biçimlendirme yapınca düzeliyor. fakat burda asıl sorum, makroyla başka sayfalardan 1/12, 6/10 vs..sıralanmış hücreleri sorgu sayfasına getirdiğim zaman hepsi rakamlara dönüşüyor. ne yaptımsa 1/12 gibi şekliyle gözükmüyor. bunun bir ayarı varmı acaba.

muhasebeciyiz

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2016
64 Bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
21-12-2027
Excel Vers. ve Dili
2010
Merhaba,

Hücre içinde bir değerin kesirli olarak görünmesini istiyorsak, hücre formatını kesirli olarak değiştirmeliyiz. Eğer hücre içine (`) tırnak içine koyacak olursak, hücre değerini okutmak mümkün olmayacaktır. Zira tırnak işareti hücrenin formatını (biçimini) metin olarak görmeye başlayacak ve rasyonel işlemleri gerçekleştirmeyecektir. Sayısal verilerin işlemlerde kullanımı söz konusu ise, hücre biçimini kesirli olarak düzenlemenizde fayda var.

İyi çalışmalar

Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili:
Office 2016 TR 64 Bit
22/12/2022
Alternatif.
0 klavyeden boşluk verin (boşluk tuşu) kesir olarak yazınız.Hem kesir görünür ve aynı zamanda matematiksel işlem yapılır.

Excel Vers. ve Dili
Sayın Muhasebeciyiz, Sayın Hakanbexcel ve Sayın Çıtır hocalarım ilginize teşekkürederim. Fakat sizlerin dediği şekilde yaptım fakat sorun çözülmedi. Tırnak işareti durumu değiştirmedi. Kesiri seçince 5 haneli sayıya dönüşüyor. Boşlukta fayda etmedi ve tarih olarak gözüküyor. Benim istediğim hücreler sayfa birde b sütununda 1/12, 3/15 vs.... şekilde alt alta sıralı ve burda sorun yok istediğim gibi görünüyor fakat Ben sayfa 2 de makroyla sorgula tuşuna basınca bu değerleri sayfa 2 ye getiriyor. Fakat buraya gelince tarih veya sayı olarak gözüküyor. Tüm biçimlendirmeleri denedim ama olmadı. Acaba isteğe özel uyarladığımızda özel bir formülmü yazmak gerekir.

Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili:
Office 2016 TR 64 Bit
22/12/2022
Makro olarak alır iken yazılacak hücre formatı için
örn.
Range("B2").NumberFormat = "#?/?"
yazarak deneseniz olur diye düşünüyorum.
Ayrıca hücrede boşluktan önçe 0 (sıfır) yazılıp boşluk vererek kesirli sayı yazılabilir.
Kolay gelsin.

Excel Vers. ve Dili
Makro olarak alır iken yazılacak hücre formatı için
örn.
Range("B2").NumberFormat = "#?/?"
yazarak deneseniz olur diye düşünüyorum.
Ayrıca hücrede boşluktan önçe 0 (sıfır) yazılıp boşluk vererek kesirli sayı yazılabilir.
Kolay gelsin.

Hocam dediğiniz gibi yapınca “microsoft office excel yazılan sayı biçimini kullanamıyor” diyor.bende değerlerin bulunduğu sayfada hücreyi şu şekilde ‘1/12’ yaparak idare edeyim diyorum. Herhalde başka şekilde olmıcak. Yanlarında tırnaklı şekilde görülücek.
Not: hocam birde şöyle çözüm buldum. Değerlerin bulunduğu hücrede şöyle bir formül var. Eğer gerekli koşul sağlanırsa hücreyi “ 1/12 “ göster dedim. Her iki taraftan birer boşluk bıraktım oldu. İlgi alakanıza çok teşekkür ederim eksik olmayınız.

Excel Vers. ve Dili

Hocam çok teşekkürler çok yardım seversiniz. Bugün iş yerinde yaptığınız formatta biçimlendirmiştim ama olmamıştı. Yani siz direk sayı yazıp mı kesir çevirdiniz kesirli yazıpmı böyle biçimlendirdiniz.
Saygıdeğer hocam birde affınıza mahcuben konuyla alakası yok ama bişey sorabilirmiyim. makroyla senet yazdırma yapılabilirmi. Ben formülle kağıda denk getirerek yaptım ama biraz düz mantık oldu. Bunu makroyla uzman bir şekilde yapmak mümkünmü.

Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili:
Office 2016 TR 64 Bit
22/12/2022
Kod:
Sub kesiryaz()
Dim i As Integer
Set s1 = Sheets("Sayfa1")
Set s2 = Sheets("Sayfa2")
son1 = s1.Cells(65536, "A").End(3).Row
For i = 1 To son1
s2.Range("a" & i).NumberFormat = "#?/?" 'kesirli biçim ayarlar
s2.Range("a" & i).Value = s1.Range("a" & i).Value
Next i
End Sub
Makro konusunda çok iyi olduğumu söyleyemem.Forumda bu konuda çok daha uzman arkadaşlar var.Yapmayı deneyiniz takıldınız yerlerde foruma yazarsanız yardımçı olan arkadaşlar olaçaktır.Bende bildiğim konu olur ise yardımçı olurum.
Kesirli olsa da sayı olsadan alınan alanda kesirli yazar.Üstteki kodu kendinize göre düzenleyin.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Kod:
Sub kesiryaz()
Dim i As Integer
Set s1 = Sheets("Sayfa1")
Set s2 = Sheets("Sayfa2")
son1 = s1.Cells(65536, "A").End(3).Row
For i = 1 To son1
s2.Range("a" & i).NumberFormat = "#?/?" 'kesirli biçim ayarlar
s2.Range("a" & i).Value = s1.Range("a" & i).Value2
Next i
End Sub
Makro konusunda çok iyi olduğumu söyleyemem.Forumda bu konuda çok daha uzman arkadaşlar var.Yapmayı deneyiniz takıldınız yerlerde foruma yazarsanız yardımçı olan arkadaşlar olaçaktır.Bende bildiğim konu olur ise yardımçı olurum.
Kesirli olsa da sayı olsadan alınan alanda kesirli yazar.Üstteki kodu kendinize göre düzenleyin.

Hocam çok teşekkürler. Sizin çalışmanıza 5/7 yazıyorum oluyor, fakat diğer sayfada 3/5 olarak geçiyor. Olsun sorun değil onu hallettim. Düşünceniz için çok sağolun tekrar teşekkürler