Formül Oluşturma Mantığı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Katılım
14 Şubat 2006
Mesajlar
3,426
Excel Vers. ve Dili
(Excel 2016 - İngilizce)
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
30-11-2022
Merhaba,

Daha önce bir mesaja eklediğim örnek dosyayı burayada ekliyorum.

Bu dosyada formül oluşturma mantığını kavramak ve makroya başlangıç için
basit bir tablo oluşturulmuştur.

Özellikle excele yeni başlayan arkadaşlarımıza güzel bir çalışma olacağına inanıyorum.

Soruları örnek dosya içersinde bulabilirsiniz.
 
Katılım
4 Nisan 2006
Mesajlar
999
Excel Vers. ve Dili
OFFICE 2021 Türkçe
1 soru
=TOPLA.&#199;ARPIM((C3*0,3+D3*0,7>=50)*(C3*0,3+D3*0,7)+(C3*0,3+D3*0,7<50)*(C3*0,3+E3*0,7))

2 soru
=TOPLA.&#199;ARPIM((G3*0,3+H3*0,7>=50)*(G3*0,3+H3*0,7)+(G3*0,3+H3*0,7<50)*(G3*0,3+I3*0,7))

3 soru

=(F3+J3)/2

4 soru

=ARA(K3;{0;49,5};{"kald&#305;";"ge&#231;ti"})
 
Katılım
15 Haziran 2006
Mesajlar
3,704
Excel Vers. ve Dili
Excel 2003, 2007, 2010 (TR)
Ripek Hocam,

Benim &#231;ok ho&#351;uma gitti bu &#246;rnek ... Empati diye ben buna derim i&#351;te :)

Elinize sa&#287;l&#305;k ...

Sayg&#305;lar ...
 
Katılım
2 Mart 2005
Mesajlar
2,960
Excel Vers. ve Dili
ev: Ofis 2007- Win Xp
iş: Ofis 2010- Win Vista
bende yaptım bir şeyler
 
Katılım
29 Ocak 2008
Mesajlar
14
Excel Vers. ve Dili
ofis2003
bende yaptım bir şeyler
formülü bana açıklayabilirmisin. yaptığın tablodan bir formül öğrendim:) ama dönem sonu ortalamayı bulduğun formülün mantığını anlatırsan sevinirim aptalca gelebilir ama ben yeni öğreniyorum.

=EĞER(VE((C3*30/100)+(D3*70/100)<50;E3>0);(C3*30/100)+(E3*70/100);(C3*30/100)+(D3*70/100))

tablonun altında verilen bilgilere göre kurmuşsun ilk bölümünü anladım gibi:???:
 
Katılım
17 Haziran 2006
Mesajlar
218
Excel Vers. ve Dili
excel 2000 Türkçe
&
excel 2003 Türkçe
form&#252;l&#252; bana a&#231;&#305;klayabilirmisin. yapt&#305;&#287;&#305;n tablodan bir form&#252;l &#246;&#287;rendim:) ama d&#246;nem sonu ortalamay&#305; buldu&#287;un form&#252;l&#252;n mant&#305;&#287;&#305;n&#305; anlat&#305;rsan sevinirim aptalca gelebilir ama ben yeni &#246;&#287;reniyorum.

=E&#286;ER(VE((C3*30/100)+(D3*70/100)<50;E3>0);(C3*30/100)+(E3*70/100);(C3*30/100)+(D3*70/100))

tablonun alt&#305;nda verilen bilgilere g&#246;re kurmu&#351;sun ilk b&#246;l&#252;m&#252;n&#252; anlad&#305;m gibi:???:
ben aciklamaya calisiyim. dosyaya bakmad&#305;m ama tahminimce vize final notlar&#305; gibi bir &#351;ey.
e&#287;er formulu
Kod:
=e&#287;er(ko&#351;ul;ko&#351;ul do&#287;ruysa;ko&#351;ul yanl&#305;&#351;sa)
burada ko&#351;ul olarak
Kod:
VE((C3*30/100)+(D3*70/100)<50;E3>0
verilmi&#351;. yani c3 h&#252;cresinin &#37;30 ile d3 h&#252;cresinin %70 inin toplam&#305; 50 den k&#252;&#231;&#252;kse ve e3 h&#252;cresi 0 dan b&#252;y&#252;kse nin kontrolu yap&#305;l&#305;yor. b&#252;t&#252;n ko&#351;ullar do&#287;ruysa ko&#351;ul do&#287;ru k&#305;sm&#305;n&#305; i&#351;ler. en az biri yanl&#305;&#351; ise hepside yanl&#305;&#351; olabilir o zaman ko&#351;ul yanl&#305;&#351; k&#305;sm&#305;n&#305; devreye sokar. ko&#351;ul do&#287;ru k&#305;sm&#305; ile ko&#351;ul yanl&#305;&#351; k&#305;sm&#305; a&#231;&#305;k anla&#351;&#305;l&#305;r san&#305;r&#305;m
 

Serdar SELEN

Altın Üye
Katılım
23 Ekim 2007
Mesajlar
308
Excel Vers. ve Dili
İşyerinde Excel 2003 ing
Evde Excel 2007 tr
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
02-04-2025
Slmlar herkese

Kolay gelsin bende bir çalışma yaptım ama bakarsanız sevinirim.
 
Katılım
29 Ocak 2008
Mesajlar
14
Excel Vers. ve Dili
ofis2003
Karadami çok teşekkür ederim anladım gibi uygulayarak pekiştiricem inş. saol çok güzel anlatmışsın
 
Katılım
21 Kasım 2007
Mesajlar
39
Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Türkçe
Bu bölüm için hazırlanan örnek ve cevaplara balınca, bir noktanın yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Başlık "Beyin Fırtınası" ancak ilk mesajda -ana başlık ilk mesajında- forum üyeleri ve ziyaretçilerin yeni yaklaşımları öğrenmeleri için açıklamalar getirilmesi istenmiş. "Günün sorusu bu hadi üyeler bu soruyu cevaplayın bakalım" gibi bir anlayışla açılmış bir başlık değil. Ancak, buradaki cevapların tümü çalıştığı halde hiç biri neyin ne amaçla kullanıldığını ve girilen bir formülün ne anlam verdiğinden söz etmemiş. Bu halde, uzmanlar arasında fikir alışverişi olarak kalır. Birilerini eğitmeye ona "uzmanlaşma" konusunda yardım etmekten uzak kalır. Sonuç olarak fazladan yazılan -bu gibi, zuzunay gibi, ve geri cevap gibi- ve diğer başlıklar gibi zamanla meşaj yığını bir çöp kutusu olur. Lütfen verilen cevaplarda açıklamalara yer veriniz ki ben gibi bilmeyenler, öğrenmek isteyenler de yapılanları anlayabilsin.
 
Katılım
20 Temmuz 2008
Mesajlar
1
Excel Vers. ve Dili
EXCEL2003
benim burada anlamad&#305;&#287;&#305;m kald&#305; ve ge&#231;tilerde ki renkleri nas&#305;l yap&#305;yoruz bu arada e&#287;ersay &#305; da yeni &#246;&#287;renmi&#351; oldum te&#351;ekk&#252;rler
 
Katılım
9 Nisan 2008
Mesajlar
3
Excel Vers. ve Dili
2003
renkleri nas&#305;l verilmi&#351; onu anlamad&#305;m bir a&#231;&#305;klasan&#305;z
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst