• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Yüzde hesabı ile ilgili bir soru

Excel Vers. ve Dili
2016 Türkçe 64bit
Selam arkadaşlar. Yapmak istediğim şey aslında çok basit ama uygulayamadım. Aşağıda ekran görüntüsü ile beraber durumu anlatmaya çalışacağım.

öncelikle yapmak istediğim excel operasyonunun sistematiğini bir örnek ile anlatmaya çalışayım; olay yüzde hesabı: Tombala veya benzeri bir oyun oynadığımızı düşünelim. Bir torba var ve torbada, üzerinde 1'den 10'a kadar sayılar yazılı olan toplar var. Elimizi torbaya daldırıyoruz ve bir top çekiyoruz. Çektiğimiz topun 1 numaralı top olma olasılığı, 10% dur. ilk çekişte diğer bütün toplar için de bu oran geçerlidir.

Şimdi, torbadan 7 numaralı topu çektiğimizi ve çektiğimiz topu torbaya geri atmadığımızı düşünelim. Bu durumda, bir sonraki çekilişte 1 numaralı topu çekme olasılığımız artık 1/10 (Yani 10%) değil, 1/9 (Yani 11,11%) dir çünkü 7 numaralı top artık torbada değildir.

Ben bunun hesabını otomatik olarak yapacak bir excel dosyası oluşturmak istiyorum. Ekran görüntüsünde de gördüğünüz gibi F sütununda numaralandırılmış hücreler var. bu hücreleri, tombala torbasındaki toplar olarak düşünebilirsiniz. Yapmak istediğim şey: bir top çekildiğinde, H3 hücresine (Yani çıkan sayı) bu sayının yazılması ve takribinde, J Sütununda bulunan Bir sonraki elde "x" çıkma olasılığı nın hesaplanıp K sütunundaki yerlerine yazılmış olmaları.

Fakat asıl sorun şu ki: ikinci çekiliş sonrasında (Yani H4'2 girilecek bir sayı) bu yüzdelerin, ilk çekiliş sonrasında çekilmiş olan topun da hesaba katılmış olması gerekiyor; tıpkı yukarıda yazdığım örnek gibi: Torbaya elimizi daldırıyoruz ve bir top çekiyoruz; çektiğimiz top 7! H3 hücresine 7 yazıyoruz ve sağ tarafta hemen diğer sayıların bir sonraki elde çıkma olasılıklarını hesap ediyoruz. Şimdi çektiğimiz 7'yi bir kenara koyuyor ve bir top daha çekiyoruz. Şimdi yapılacak hesap ise, "7 zaten çekilmiştir" üzerinden olmalı. Yani her seferinde torbada 10 top varmış gibi davranmamalı, çekilmiş olan sayıları da hesaba katmalı.

Yardımlarınız için şimdiden çok çok teşekkür ederim arkadaşlar.

ifWs76giTSQsP.JPG

K3 hücresinde aşağıdaki formülü kullanıp aşağı doğru kopyalayın:

Kod:
=EĞER(EĞERSAY($H$3:$H$12;F3)=1;0;1/BOŞLUKSAY($H$3:$H$12))

H3 hücresi seçili iken;

Veri Doğrulama -> Özel alanına
Kod:
=EĞERSAY($H$3:H3;H3)=1
formülünü yazıp işlemi tamamlayın, ardından H3 hücresini aşağı doğru kopyalayınız.

Son olarak da ya Sayın Yusuf44'ün verdiği formülü veya
Kod:
=EĞER(EĞERSAY($H$3:H12;F3)>0;0;1/(10-BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY($H$3:$H$12)))
formülünü K3 hücresine uygulayın ve ardından aşağı doğru kopyalayın.
İstediğiniz sonucu elde etmiş olursunuz ve hatayı da engellemiş olursunuz.

Sevgili Yusuf44 ve omer.baran, yardımınız için çok teşekkür ederim; evet aradığım şey bu.
Fakat Ömer Baran, veri doğrulama > Özel kısmını halledemedim; Office 2013 kullanıyorum bahsettiğin bölümü göremedim.

Peki torbanın içinde her sayıdan 4 tane olduğunu düşünürsek nasıl düzenlememiz lazım?

Yani torbadaki toplar 1111,2222,3333,...,10 10 10 10
Örnek/deneme bi Excel sayfası yazabilir misiniz?

Aşağıdaki linkten veri doğrulama uygulanmış ve 4 *10 = 40 çekilişlik örneği indirebilirsiniz:

https://drive.google.com/file/d/0B43WMUs21VpfbVlZdjdGVDdOSDQ/view?usp=sharing

Hocam teşekkür ederim, indirdim kodlara bakıyorum şu an.
Olayı bir kademe daha ileri götürmeyi planlıyorum; biraz daha karışık olacak. Torbada, bu her birinden 4 er tane bulunan toplardan da 8 er tane olduğunu düşünelim. Yani torbada:

1111 (4 top, hepsinin üzerinde 1 yazılı)
Toplam 8 takım

sonra

2222 (4 top, hepsinin üzerinde 2 yazılı)
Toplam 8 Takım

Ve böyle 10'a kadar devam ediyor. Yani torbanın içinde toplam 32 x 10 = 320 top var

Verdiğin çalışma sayfasında denemelerimi yapayım, beceremezsem tekrar yardımını rica edeceğim. Ayırdığın zaman için tekrar teşekkürler.

Son düzenleme:
Geri