• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

YUKARIYUVARLA Tam Sayı Hatası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ageal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 Türkçe
Merhaba Arkadaşlar,
Hazırladığım bir formülde YUKARIYUVARLA komutunu kullanmadığım zaman da tam sayı sonucunu veren bazı durumlarda YUKARIYUVARLA komutunu kullandığımda bu sonuçları bir üst tam sayıya yuvarlıyor.

Formül şu şekilde:
=EĞER(H2>='Ön Bilgiler'!$C$14;"0";EĞER(H2<'Ön Bilgiler'!$C$14;YUKARIYUVARLA(((('Ön Bilgiler'!$C$14-(F2*('Ön Bilgiler'!$B$4/100)))/'Ön Bilgiler'!$G$4)*100)-G2;0)))

'Ön Bilgiler'!$C$14: 65
'Ön Bilgiler'!$B$4: 40
'Ön Bilgiler'!$G$4: 60
H2: 62
F2: 80
G2: 50

YUKARIYUVARLA kullanılmadığında sonuç 5, kullanıldığında 6 oluyor. Düzeltmem için yardımcı olursanız sevinirim.

değer kontrolü yapılarak yukarıyuvarla işlemi yapılması gerekli. yarin ilk fırsatım da bakacağım

Altın üyeliğim olmadığı için dosya ekleyemiyorum malesef.
Formüle hangi değerleri verirsem vereyim sonucun hep tam sayı çıkmasını ve kesirli değerleri yukarı yuvarlamasını istiyorum.

Dosya paylaşım sitelerine dosyanızı yükleyip link verebilirsiniz.
Dosyasız tahmini bir öneri olacak:
Aşağıdaki kod B5 hücresindeki ondalıklı değerleri bir üstteki tamsayıya yuvarlar.
Kod:
=YUKARIYUVARLA(B5;0)

Eğer sizin veriniz formülle elde ediliyorsa formüldeki B5 yerine formülünüzü yazabilirsiniz.

Not Hesaplama.xlsx

Dosyayı paylaştım.
Mesela Ortalama Hesaplama sekmesinde vize kısmına 80 final kısmına 50 yazınca sonuç m2 ve n2 hücreleri için aynı olması gerekiyor. Formül aynı değil ancak sonuç aynı çıkmalı, nitekim m2 hücresindeki formülden yukarı yuvarla işlevini kaldırınca sonuç aynı çıkıyor, yani tam sayı olarak 5 çıkıyor, ancak yukarı yuvarla işlevini kullanınca tam sayı olan 5'i 6'ya yuvarlıyor. Benim sıkıntım tam sayıyı neden yuvarladığıyla ilgili. Kesirli değerleri yuvarlamada bir sıkıntı yok.

Sayın ageal sizin dosanızda vizeye 80 finale 50 yazınca m2 hücresine çağırdığınız değer 5,00000000000001 şeklinde geliyor o yüzden 6 ya yuvarlıyor.
Yukarıyuvarla formülünü sildikten sonra o hücreyi kopyalayıp başka bir hücreye özel yapıştır>değer seçeneğiyle kopyalarsanız görebilirsiniz.

Sayın ageal sizin dosanızda vizeye 80 finale 50 yazınca m2 hücresine çağırdığınız değer 5,00000000000001 şeklinde geliyor o yüzden 6 ya yuvarlıyor.
Yukarıyuvarla formülünü sildikten sonra o hücreyi kopyalayıp başka bir hücreye özel yapıştır>değer seçeneğiyle kopyalarsanız görebilirsiniz.

Şimdi kontrol ettim, aslında hatalı olan verilen değerlerle sonucun tam çıkması gerekirken bu şekilde küsürat eklenmesi. Formüle bu değerleri verince sonucun tam çıkması gerekiyor, küsüratlı çıkmasının sebebi nedir?

Maalesef bu konu hakkında kesin bir bilgim yok ama şu şekilde çözebilirsiniz sanıyorum
Kod:
=EĞER(H2>='Ön Bilgiler'!$C$14;"0";EĞER(H2<'Ön Bilgiler'!$C$14;YUKARIYUVARLA(AŞAĞIYUVARLA(((('Ön Bilgiler'!$C$14-(F2*('Ön Bilgiler'!$B$4/100)))/'Ön Bilgiler'!$G$4)*100)-G2;5);0)))

Maalesef bu konu hakkında kesin bir bilgim yok ama şu şekilde çözebilirsiniz sanıyorum
Kod:
=EĞER(H2>='Ön Bilgiler'!$C$14;"0";EĞER(H2<'Ön Bilgiler'!$C$14;YUKARIYUVARLA(AŞAĞIYUVARLA(((('Ön Bilgiler'!$C$14-(F2*('Ön Bilgiler'!$B$4/100)))/'Ön Bilgiler'!$G$4)*100)-G2;5);0)))

Ben tüm küsüratlı değerleri yukarı yuvarlamak istediğimden dolayı bu formül ihtiyacımı karşılamadı. Başka değerler verdiğimde aşağı yuvarlamasını istemiyorum.
Yapacak bir şey kalmadı sanırım.
İlgilendiğiniz için teşekkür ediyorum.

dosyanızı indirdim ilgileneceğim.

kişilerin aldığı vize ve final notlarından değerler olacak mı?
çünkü formüllerde burayı hedef göstermişsiniz.
burada hücreler boş

Evet hücrelerde değerler olacak. Ben örnek olarak vize 80 final 50 olduğunda sonucun yanlış çıktığını belirtmiştim. Başka değerler verildiğinde de aynı sorun çıkabiliyor.

Kod:

Yukarda yazdığım formül değeri aşağı yuvarlarken tam sayı değerine yuvarlamıyor, 5. basamağa kadar yuvarlama yapar.
Örneğin 5,123456789 sayısını 5,123450000 sayısına yuvarlar.
Sonra da onu yukarı yuvarla yapınca 6'ya yuvarlar.

İşlemlerinizi aşağıdaki formül içinde yaparsanız.
sonuçlarınızı alacağınıza inanıyorum

NOKTAYA GÖRE
Kod:
=EĞER(EHATALIYSA(BUL(".";L2;1))=DOĞRU;"YUKARIYUVARLA FORMÜLÜNÜ KULLANARAK YAPILACAK İŞLEMLERİN"; "YUKARIYUVARLA FORMÜLÜNÜ KULLANMADAN YAPILACAK İŞLEMLERİN")

VİRGÜLE GÖRE
Kod:
=EĞER(EHATALIYSA(BUL(",";L2;1))=DOĞRU;"YUKARIYUVARLA FORMÜLÜNÜ KULLANARAK YAPILACAK İŞLEMLERİN"; "YUKARIYUVARLA FORMÜLÜNÜ KULLANMADAN YAPILACAK İŞLEMLERİN")

Son düzenleme:
Olmadı ya da ben becermedim. Yinede teşekkür ediyorum, ilgilendiniz. Yukarı yuvarla yapmadan tek virgülle hallettim işi.

Geri