XLS veya XLSX dosyalarını MT940 dosya biçimine dönüştürmek için doğrudan bir yerleşik araç bulunmamakla birlikte, bu işlemi gerçekleştirmek için birkaç yöntem kullanılabilir. MT940, bankacılık işlemlerinde kullanılan standart bir SWIFT formatıdır ve genellikle finansal verilerin bankalar arasında aktarılması için kullanılır. Aşağıda bu dönüşümü yapmanın temel yollarını adım adım açıklıyorum:
1. Manuel Dönüşüm (Excel ve Metin Düzenleme)
Eğer veri setiniz küçükse veya özelleştirilmiş bir dönüşüm gerekiyorsa, manuel olarak dönüşüm yapabilirsiniz:
Adım 1: XLS/XLSX Dosyasını Açın Excel'de XLS veya XLSX dosyanızı açın. Dosyanın, MT940 formatına uygun veriler (örneğin, işlem tarihi, tutar, açıklama, hesap numarası vb.) içerdiğinden emin olun.
Adım 2: Verileri MT940 Formatına Göre Düzenleyin MT940 formatı, belirli bir yapıya sahiptir (örneğin, :20:, :25:, :61: gibi etiketlerle başlar). Excel'de verilerinizi bu formata uygun hale getirmek için sütunları düzenleyin. Örneğin:
İşlem tarihi için :61: etiketi.
Tutar için :60F: veya :62F: etiketleri.
Açıklama için :86: etiketi. Verilerinizi, her satırın MT940 etiketlerine uygun olacak şekilde metin olarak biçimlendirin.
Adım 3: Metin Dosyasına Aktarın Excel'deki verileri bir metin dosyasına (örneğin, .txt) kaydedin. Bunun için:
Dosya > Farklı Kaydet > Dosya Türü: Metin (Sekmeyle Ayrılmış) (*.txt) seçeneğini kullanın.
Alternatif olarak, verileri bir CSV dosyasına kaydedebilir ve sonra metin düzenleyiciyle (Notepad, VS Code gibi) MT940 formatına uygun hale getirebilirsiniz.
Adım 4: MT940 Formatına Uygun Hale Getirin Metin dosyasını bir metin düzenleyiciyle açın ve MT940 formatına uygun etiketleri ekleyin. Örneğin:
MT940 formatının tam yapısını anlamak için SWIFT MT940 spesifikasyonlarını inceleyin.
Adım 5: Dosyayı Kaydedin Dosyayı .txt veya .mt940 uzantısıyla kaydedin. Bankalar genellikle bu dosyaları metin formatında kabul eder.
2. Özel Yazılımlar veya Dönüştürücüler Kullanma
Piyasada XLS/XLSX dosyalarını MT940 formatına dönüştürmek için özel yazılımlar veya çevrimiçi araçlar bulunabilir:
Bankacılık Yazılımları: Bazı bankalar veya finansal yazılımlar (örneğin, SAP, T24, veya özel muhasebe yazılımları), XLS/XLSX dosyalarını MT940 formatına dönüştürmek için modüller sunar. Bankanızın sağladığı araçları kontrol edin.
Üçüncü Taraf Araçlar: Örneğin, "MT940 Converter" gibi yazılımlar veya çevrimiçi hizmetler bu dönüşümü otomatikleştirebilir. Ancak, güvenilir bir kaynaktan indirildiğinden emin olun ve veri gizliliğine dikkat edin.
Örnek Araçlar:
GroupDocs.Conversion: XLSX dosyalarını farklı formatlara dönüştürmek için kullanılabilir, ancak MT940 özel bir format olduğu için ek özelleştirme gerekebilir.
Aspose.Cells: Excel dosyalarını çeşitli formatlara dönüştürmek için programatik bir çözüm sunar, ancak MT940 için özel bir şablon oluşturmanız gerekebilir.
Excel 'de VBA ile de dönüşüm yapılabilir:
Sub ConvertToMT940()
Dim ws As Worksheet
Dim lastRow As Long
Dim i As Long
Dim mt940 As String
Set ws = ThisWorkbook.Sheets("Sheet1")
lastRow = ws.Cells(ws.Rows.Count, 1).End(xlUp).Row
Sizlere daha iyi bir deneyim sunabilmek icin sitemizde çerez konumlandırmaktayız, web sitemizi kullanmaya devam ettiğinizde çerezler ile toplanan kişisel verileriniz Veri Politikamız / Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.