• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Verilerin pay oranını bulma

Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365
Merhaba arkadaşlar;

Belki fonksiyonla da çözülebilir ama ben önce anlatayım.

Elimdeki dosyada 50.000 satırlık veri var.Örnek bir dosya hazırladım.Ekteki dosyada D sütununda değer değiştiğinde,işlem yapmamız gerekiyor.

Örnekte,169019 belge numarası var.Bu belgede 3 adet stok var.Üçününde farklı fiyatı var yada aynı olabilir.Bu fiyatların toplamını alıp sonra bir pasta dilimi gibi düşünüp %100 üzerinden ne kadar pay aldığını bulmalıyım.Bulduktan sonra K sütununda değer ile çarpıp yeni bir değer çıkartmalıyım.Her satır sonunda I9 hücresindeki gibi bir rakam olmalı.

Örnekteki dosyada ben formülsel işlemleri yaptım.F9 ile başlayan hücrede örneği var.Ama dediğim gibi elimde yüksek bir veri stoğu var.Manuel yaparsam çok zamanım gider.

Arkadaşlar yardımınıza çok ihtiyacım var..

Ekli dosyalar

MKOD başlıklı sütunda herbir kod (malzeme kodu anladıgım kadarıyla) farklı mıdır?

dosyanız ektedir. makrosuz olarak formul ile yaptım.

sarı ile renklendirdigim veriler benim sonradan rasgele yazdıgım verilerdir. sadece formullerin dogrulugunu gosterebilmek için.

Ekli dosyalar

• 1.xls
    1.xls
    21 KB · Görüntüleme: 25
Çok teşekkür ederim.Süper olmuş.Elinize sağlık.Tam istediğim gibi..

Lütfen söyleyin bende sizin gibi bilgili olmak için ne yapmalıyım.Siz bu seviyeye nasıl gelsiniz.İmreniyorum gerçekten..

estağ...:) ben exceldeki yardım menulerinden yararlanıyorum. ayrıca excel web gercekten iyi bir kaynak hepimiz için. dogru kelimelerle arama yaptırdıgınızda çıkıyor aradıgınız konu. excel ile sürekli ugraşıyorsanız bir sure sonra formulleri yazabildiginizi goruyorsunuz. birazdan size buradaki ustatlar istediginizi makro ile de yapabilirler. ben makro duzeyinde yazıcı degilim. kolay gelsin.

Elimden geldiğince Ferdinand arkadaşımızın formullerini kod ile yapmaya çalıştım. Dosyanız ekte

Ekli dosyalar

• KOD.xls
    KOD.xls
    45 KB · Görüntüleme: 17
Arkadaşlar ilginize teşekkür ederim.

Sizlerden aldığım örnekleri bugün veri kaynağımda kullanmak istedim ve bazı sorunlarla karşılaştım.Sizlerle paylaşayım.

Mesela Ferdinand'ın örneğinde;Ferdinand Bir belge numarasında kayıtlı olan bütün stokların yüzdelerini getirdi.Toplamdan aldığı pay tutarları getirdi ve doğruydu.Ancak aynı stok kodu farklı belge numaralarında da çıktı.Ve aldığı pay ilk stok için ne ise o oldu.Yani bir belge içinde hareket etmek gerekirdi.

Ergunguler76 ise aldığı pay tutarları düzgün gelmiyor.Eşit dağılım yapılmış.

Haso_Excel ise gayet güzel yapmış eline sağlık.Ama bilgisayarımı felaket yavaşlattı.Veri çok tabi

Arkadaşlar ekli dosya olarak gönderiyorum.Yardıma ihtiyacım var lütfen...

Ekli dosyalar

Sadece belge no (D Sütunu) dan hareketle olusturulacak formul
=(İNDİS($G$2:$G$19686;TOPLA.ÇARPIM((KAÇINCI(D2&"@"&E2;$D$2:$D$19686&"@"&$E$2:$E$19686;0))))/TOPLA.ÇARPIM(($D$2:$D$19686=D2)*($G$2:$G$19686)))
bu sekildedir. Formul sadece belge noların yüzdelik dilimlerini vermektedir. Siz başka bir hücredeki değerle çarpım yapıyordunuz.
Sizin de belirttiginiz gibi bu formul 19686 satıra uygulandıgında excel ve bilgisayar kilitlemektedir.
Verileriniz az olsa bu formul işinizi gorecektir.
Bu sorun makro yazıcıları ile çözümlenebilir.
Kolay gelsin.

ilk verdiğiniz örnek ile son gönderdiğiniz dosya uyuşmuyor.
ilk dosyadaki K sütunundaki 552,78 ara toplamlar var 2.dosyanızda göremedim. nerede?

2.dosyanızın üzerine notlar yazarak ve örnek vererek yeniden güncelleyiniz.
örnek hücrenizi olması gereken yere yazınız

Geri