• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

(v)lookup fonksiyonunu spesifik bir kural ile birleştirme

Excel Vers. ve Dili
2013 ENGLISH
Merhaba arkadaşlar,

Aşağıdaki konuda yardıma ihtiyacım var.

Konu telesatış ekibinin primlerinin hesaplanmasında kullanılacak satış değerlerinin yazdırılması.
Sadece bu yazdırma işlemi için yardıma ihtiyacım var: arama tarihinden (gün olarak) sonra 1 ay içerisinde, aranan müşteri sipariş vermiş ise, ilgili sipariş tutarını arama listesine yazdırmak istiyorum.
Örneğin müşteri 10 Ocak tarihinde aranmış ise 10 Şubat tarihine kadar verdiği sipariş tutarını yazdıracağım.

Ancak beni de zorlayan şöyle bir detay var: müşterinin farklı aylarda birden fazla siparişi söz konusu olduğundan, arama tarihinin yanına, sadece arama tarihinden sonra maksimum 1 ay süre içerisinde gerçekleşen satış tutarını yazdırmalıyım.
Dosya ektedir.
Teşekkürler

Ekli dosyalar

D4 hücresinde aşağıdaki formülü dener misiniz?

Kod:
=ÇOKETOPLA($J$4:$J$12378;$I$4:$I$12378;A4;$H$4:$H$12378;"<="&TARİH(YIL(C4);AY(C4)+1;GÜN(C4));$H$4:$H$12378;">="&C4)

Son düzenleme:
çalışır görünüyor, teşekkür ederim.
formulü inceledim nasıl kurguladığınızı çözemedim; kısaca açıklama şansınız var mı?

=ÇOKETOPLA($J$4:$J$12378;$I$4:$I$12378;A4;$H$4:$H$12378;"<="&TARİH(YIL(C4);AY(C4)+1;GÜN(C4));$H$4:$H$12378;">="&C4)

Etopla formülü belirli bir şarta uyan hücrelerin toplamını bulmak için kullanılır. ÇOKETOPLA ise birden fazla şarta uyan hücrelerin toplamını bulmak için kullanılır. Burda önce asıl toplanmak istenen hücreler belirtilir, daha sonra da önce aralık sonra o aralıkta istenen şart aralarına noktalı virgül konularak yazılır. Formül tamamlandığında tüm şartları sağlayan satırlardaki istenen değerler toplanır.

$J$4:$J$12378 kısmı verdiğiniz dosyada sipariş tutarlarının olduğu hücreleri gösteriyor, yani asıl toplanmak istenen hücreleri.

$I$4:$I$12378 kısmı ilk şartımızı arayacağımız hücreler yani tablonuzda sipariş listesinde müşteri numaralarının sütununu gösteriyyor

A4 kısmı sipariş listesinde hangi müşteri numarasını alacağımızı belirtiyor

$H$4:$H$12378 kısmı ikinci şartımızla ilgili sipariş tarihlerini gösteriyor

TARİH(YIL(C4);AY(C4)+1;GÜN(C4)) formülüyle o satırdaki müşterinin arandığı tarihten 1 ay sonrasını buluyoruz. C4'te 20/10/2014 yazıyorsa, bu formül 20/11/2014 sonucunu bulur.

"<="& kısmıyla tarih formülüyle bulduğumuz sonuca küçük eşit olmasını istediğimizi belirtiyoruz, yani sipariş tarihi aranma tarihinden 1 ay sonrasından daha küçük olanlar demiş oluyoruz

normalde formül buraya kadar size yeterdi ancak olur da kişi farklı zamanlarda aranmıştır, ve iki aranma arasında sipariş vermişse, sonraki aramaya bu siparişi eklemesin diye bir şart daha ekledim:

$H$4:$H $12378 kısmı yine sipariş tarihlerini gösteriyor

">="&C4 kısmı ise sipariş tarihinin aranma tarihine eşit ya da büyük olması şartını belirliyor

Hepsi birarada ise müşteri numarası A4 ile aynı olan sipariş listesindeki değerlerden sipariş tarihi arama tarihine eşit veya en fazla 1 ay büyük olanları sipariş tutarlarını topla anlamına geliyor.

çok güzel
elinize sağlık
tekrar teşekkürler.

Geri