• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Userform Kullanımı

Excel Vers. ve Dili
2003
Arkadaşlar merhaba,

Ortak alanda kullandığımız bir Excel dosyasına Useform yerleştirmek istiyoruz. Excel dosyası açıldığında sadece bu userform çalışacak ve kullanıcı çeşitli commandbutton,textbox,listboxlarla tüm işlemleri Excel sayfasını görmeden yapabilecek. Burada en önemli sorun, bu tarz bir userform aynı anda birden çok kişi kullanabilir mi? Yani bir kişi userformu kullanırken, ikinci kişi de userformu açıp işlem yapabilir mi?

Benim bildiğim yapamaz
sayfa kullanımda diye hata mesajı alırsınız tabı bu benim görüşüm uzmanlarımız daha iyi bilir

Peki dosya paylaşımda ise?Paylaşımdaki Excel dosyasına birden çok kişi ulaşabiliyor??

Ulaşabilir ama içinde işlem yapamazsın ki aynı anda iki farklı bilgisayardan dosyayı açmayı dene bak ne hata alacaksın

Şu an denedim ve iki farklı bilgisayardan aynı userforma eriştim ve işlem yaptım? Bu ileride (daha kompleks durumlarda) başımıza sıkıntı açabilir mi?

slm

adodc ile kapalı excel dosyalarına müdahale mümkün..
excelde yapılacak ado-sql sorgulamalı vb programlama çalışmasına;
kapalı bir excel sayfası, veri tabanı datasıymış gibi gösterilip bir çok kullanıcı işlem yapması sağlanabilir...
ancak silme işleminde ado tökezliyor... bu nedenle excelden
adodc sql sorgulamaya dayalı bir programlama için, access veri tabanı dosyasına bağlanmak daha uygun...
adodc özel komutları ihtiva eder. veri tabanı saorgulamaları yapan komutları içerir... burada tek fark adodc yi excel vb de çalışıyor olmak.
uzun çalışmayı gerektiren bir durum...

Buradan şöyle birşey anlıyorum.Benim bir tane excel sayfam var. bu sayfayı kullanıcı hiç göremeyecek. userform sayesinde görüntüleme değiştirme ve silme işlemi yapacak. bu userformu yaptım.kendim sisteme giriş yaptığımda bir sorun yok ama benimle birlikte bir başka kişi girince? daha açık ifadeyle ben x verisine ait verileri görüntüleyip (görüntüleme de textboxlar üzerinden olacak) değiştirme yaparken, bir başka kişi y verisine ait verileri görüntüleyip değiştirecek. Exceldeki hiçbir hücreyi iki kişi aynı anda giriş yapmayacağı için çakışma da olmayacak?

slm

evet .. aynen öyle.. çoklu kullanım kapalı dosya ister... herkes dosyaya bağlanır... herkes işlem yapar... bunuda ado hızla yönetir...
ama dediğim gibi adodc nin komutlarının excel komutlarıyla uzaktan yakından bir ilgisi yoktur... yani oturup bu komutlar neler diye kafa yormanız gerek..
kendine has sorgulama sitemiyle kayıt düzelt ve sil komutları olan data sorgulama yönetimi olan bir derleyici...
excel içinde ado ile çalıştığınızı tanımlayıp bu komutları kullanıyosunuz..
data yani veri dosyanız kapalı.. tabiki programla bir açma komutu var ama exceldeki gibi değil... bağlantı kurmak maksadıyla yapılır...
veri dosyası, excel dosyasıda olur, access dosyasıda olur.. bu dosyaları haricen içinde dolaşmak tanımlamakda mümkün.
adodc bu dosyaları veri tabanı olarak kullanır...
her kullanıcı kendi pc sinden bu dosyaya kayıt silme düzeltme yapabilir... istatistik alabilir... ado bunları her kullanıcıya otomatik düzenler...
hızlı çalışır... gerektiğinde bu bilgiler excel sayfasına indirilip listelenebilir...
acsess ve vb6 gibi derleyiciler kendi veritabanı dosyalarını, kendi komutlarıyla kullanabilir...aynı zamanda bu derleyilerde adodc kullanarakda komutlar düzenlenebilir.. aynı işlemi excelde yapar...
fakat tekrar etmem gerek... ado kullancaksanız sanki kendinizi yeniden programcılağa ve yeni bir mantığa başlıyomuş gibi düşünün... yeni problemler
yeni komutlar.. yeni dosyalar. excel ile bütünleşme... excel komutları ile adoyu birleştirme. ..vb...

Geri