• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Ürün günlük,aylık net kar tablosu

apogate

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Tr 2021 32 bit
Arkadaşlar bir ürünün yıllık satış fiyatı üzerinden kesintilerden sonra kalacak günlük net kalan miktarı hesaplayan tablo hazırladım. Fakat formülü ters işlem yaparak günlük kalan net rakamın üzerine Kdv,vergi ve diğer kesintileri koyunca aynı rakama ulaşamıyorum,çok alakasız sonuçlarla karşılaşıyorum.aşağıda verilen örnek excel üzerinde yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim.
Ekli dosyayı görüntüle HESAP.xlsx

Son düzenleme:
Dosya ek'te yer almaktadır. Kendimce kısa bir çözüm uyguladım umarım işinize yarar.

Ekli dosyalar

Malesef altın Üyelik satın almama rağmen download yapamıyorum. Sanıyorum aktivasyon biraz zaman istiyor.Yinede çok teşekkürler..

Son düzenleme:
Bu gün formüllerle başım dertte buda farklı bir excel çalışması
Eğer D6 Hücresi 1 ''se E11 hücresini; 2 ve 3 ise E12;4 ve 6 arası ise E13 ; 6 ve 12 arası E14 ; 12 ve 24 arası E15 ve son olarak 24 ile 60 arası ise E16 hücre değerini gösterecek formül gerekli..Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim,yada yardımcı olabilecek arkadaşlara çok teşekkür ederim..
Bunu yaptım olmadı =EĞER(D6=1;E11;EĞER(D6<1>4;E12;EĞER(D6<4>7;E13;)))
Buda çok uzun oluyor hücre yerine 60 değer girmem gerekiyor =ARA(D6;{0;1;2;3;4};{0;350;283;188;150})

Merhaba,
Dosyanızda mantık hatası yapmışsınız.
İlk hesaplamalarda kesintileri toplam üzerinden yapıyorsunuz ancak tersten gelirken net kalana göre kesinti hesaplaması yapıyorsunuz. Problem bundan dolayı oluşuyor.
Linkteki dosyayı inceleyiniz.
Link

Teşekkürler Sakman26..

Son düzenleme:
Burada istediğim mantık 1500 tl'lik bir hizmet üründen kesintilerden sonra günlük 0,83 TL kalıyorsa; aynı işlemi tersten yaparak 0,83'e günlük hakedişe ayrı ayrı Kdv,Vergi,Banka komisyonu vb ekleyerek ,net hakediş+giderler 30 çarpanı ile ay ve yıl hesap sonucuna ulaşmak istiyorum. 0,83 TL nin %10 nu 0,083 TL yaparken,0,42 lik sonuçla nasıl sunum yapıp inandırıcı olabilirim.?Ekli dosyayı görüntüle HESAP.xlsx

Sayın mucit7'nin de belirttiği gibi tersten giderken net tutara kesinti uygulamaya çalışıyorsunuz. O mantığı unutun, netten brüte giderken böyle hesaplama yapılmaz. Siz de taktir edersiniz ki 100'ün %15'i ile 85'in %15'i birbirine kesinlikle eşit olamaz.

TErsten giderken kesinti miktarı yüzde işlemi çarpma halinde değil bölme halinde uygulanır.

Normalde bir sayının %15'i sayı*15% formülüyle bulunur. %15'i bilinen bir sayının %100'ünü bulmak için kullanılacak formül sayı/15*100, başka bir deyişle sayı/15% şeklindedir.

KEsintilerden sonra kalan günlük 0,83 ise brüt tutarı bulmak için yapılması gerekenler şunlardır:

Öncelikle brüt tutardan toplam hangi oranda kesinti olduğunu bulmalısınız. VErdiğiniz örnekte %18 KDV, %10 banka, %35 vergi, %17 de komisyon olduğundan toplam kesinti oranı 18+10+35+17 = 80'dir. Yani brüt tutardan %80 kesinti yapılmıştır ve kalan net tutar ise doğal olarak %20'dir.

Demek ki günlük 0,83 TL olan tutar brüt tutarın %20'siymiş.

Şimdi netten brüte teker teker masrafları eklemek istiyorsanız yapmanız gerekenler ise şunlardır:

%20'si 0,83 olanın %17 olan komisyonu ne kadardır. Bunu 0,83/20*17 formülüyle buluruz.

%20'si 0,83 olanın %35 olan vergisi de aynı şekilde 0,83/20*35 formülüyle bulunur.

%20'si 0,83 olanın %10 olan banka komisyonu aynı şekilde 0,83/20*10 ya da daha kısa haliyle 0,83/2 formülüyle bulunur.

%20'si 0,83 olanın %18 KDV'si aynı şekilde 0,83/20*18 formülüyle bulunur.

Son olarak brüt tutar ise bulunan tüm rakamların ve toplanmasıyla bulunur.

(Bu arada bildiğim kadarıyla örnek dosyadaki KDV hesap şekli hatalı. 100 liraya satılan bir ürünün %18 olan KDV'Si 100 lira üzerinden hesaplanmaz. Çünkü satış fiyatına zaten KDV dahildir. KDV hariç tutarı bulmak için KDV dahil tutarın 118'e bölünüp 100'le çarpılması gerekir.)

Ayrıntılı açıklama için teşekkürler yusuf bey.Matematiğin çok garip bir işleyişi var.? Herhangi bir cihazı söktüğünde, tekrar toplarken aynı yolu tersten giderek monte etme mantığı ile yürümüyor demek ki matematik.Öyle bakakaldım.Öğrenmenin yaşı yoktur derler,fakat varmış...

Geri