• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Üretim Hesaplama ve Sıralama

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
Tüm forum yönetici ve kullanıcılarına selamlar!...

Excel belgemde açıklamaya çalıştım ve örnek hesaplamaları formül kullanarak yaptım ve buna göre istediğim örnek sıralı listeyi elle hazırladım.
Yapılan bu işlemlerin makroyla yapılmasını sağlamam gerekiyor ama maalesef kod bilgim pek yok.

Açıkladığım işlemleri yapmayı sağlayacak makro için yardım rica ediyorum.

Yapılacak işlemi kısaca açıklamaya çalışayım.
Belgemin "üretim" sayfasındaki ürün isminden hareketle,
- o ürünün sırayla işlem göreceği kalıplar sayfasından (I.KU) 1. işlem kalıbının adını bulup,
- bulunan bu kalıp adından hareketle de o kalıbı kalıplar listesi sayfamda (K) bularak
- o kalıbın birim işlem süresini gösteren C sütunundaki değer ile üretim sayfasındaki miktar çarpılıyor.
- ürünlerin 1. işlemleri için bulunacak bu değerler kriter alınarak sıralama yapılacak.
--- Aynı bulma, çarpma ve sıralama işlemi 20. işleme kadar devam edecek.

Üretim sayfasındaki tüm ürünler (ürün listesi örnek olarak 3 ürünlü hazırlandı aslında sayı 50'ye kadar çıkabilecek) ve tüm işlemler (hesaplama işlemi 2 işlem için için hazırlandı aslında en fazla 20 işleme kadar çıkabilecek) için elle yapılmış listeyi excel belgeme yerleştirdim.

Kod bilgisi olan site müdavimlerinden umarım destek alabilirim.

İlgilenenlere çok teşekkür ederim.

Örnek sıralama elle yapılmış, kullanılacak değerlere ilişkin formül örnekleri (bulup çarpma işleminde kullandığım formüller) 3. satırdan itibaren E, G, I, K sütunlarında, sıralamada kullanılan RANK formülleri ise aynı satırda F,H,J ve devamı sütunlardadır.. Aynı sayının çıkması durumuna ilişkin oluşabilecek sorunu çözmek için E, G, I ve devamı sütunlardaki formüllerde, çarpım tutarına "SATIR()/10000" sayısı eklenmiştir.

Mesaj ekindeki belge yenilenmiştir.

Son düzenleme:
Kimse bir şey söylemeyecek mi?

Kod yazma işini pek bilmediğim için kendim yapamıyorum.

Yapılacak şey özetle ve adım adım şöyle;
-üretim sayfasındaki ürün adına bak,
-bu adı I.KU sayfasında bul,
-bulunca I.KU sayfasındaki ürünün satırında B sütunundaki kalıp adına bak,
-bu kalıp adını K sayfasında bul,
-bulduğunda K sayfasında o kalıbın satırında C sütunundaki değeri bul.

-son olarak K sayfasında bulunan bu değer ile üretim sayfasındaki ürün miktarını çarp,
-bu işlemleri üretim sayfasındaki diğer satırlardaki ürünler için de yap.

-ürünlerin 1. işlemleri için hesaplama tamam.
-bulunan değerleri kriter alarak ürünleri büyükten küçüğe sırala.

Ürünlerin birinci işlemleri bitti.
Aynı hesaplama ve sıralamayı ikinci ve devamı (en fazla 20'ye kadar) işlemler için tekrarla.

Son düzenleme:
Üstteki mesaja ekleme yaptım, bir kez daha göz atınız.

2 numaralı mesajı dikkate alarak, excel belgesine bir kez daha göz atınız.
Kod yazmayı pek bilmediğim için destek bekliyorum.
İlgilenen arkadaşlara teşekkürler.

Merhaba,
sıralama sonucu farklı bir sayfaya mı yazılacak?

Sayın dentex, sorunuz üzerine belgemde üretim sayfasının olmadığını fark etmiş oldum.
Belgenin yenilenmiş halini 1 no'lu mesaja ekledim.

İlgi ve destek için teşekkürler.

İyi geceler,
ekteki dosyayı kontrol eder misiniz?
Sıralama yapmadım, ancak doğrulunun kontrolü gerekir.
Kolay gelsin.

Ekli dosyalar

Vallahi şaştım kaldım, umarım çok zahmet vermiyorum.

Sayın dentex çok ama çok teşekkür ederim, benim için bu kadarı bile büyük olay önce onu söyleyeyim.

(Çarpıp bulduğumuz sonuçlar saniye cinsinden süre, ben o değerleri sonra başka işlemlerde kullanacağım.)

Makronun hesaplayarak hücrelere getirdiği değerleri tesadüfi kontrol ettim sorun yok gibi duruyor.

Makro biraz yavaş işlem yapıyor. Bu yavaşlığın nedeni 65536'ncı satıra kadar tarama yapmasıysa eğer, o satır numarası sınırını daraltabiliriz (eğer hızı artıracaksa). Sütun atlayarak değer yazması da yavaşlama nedeni olabilir.

Sıralama işiyle ilgili olarak da şunu söyleyeyim;

Ben kendi belgemde eşitlik halinde üst satırda olana öncelik vermek için çarpım yoluyla bulunan değere (SATIR()/10000) gibi bir değer eklemiştim ve bundan sonra RANK formülünü uygulamıştım. Bunun yerine daha gerçekçi bir kriter olarak ürün miktarına bağlı ve tam sayıya ulaşmayacak şekilde "ürün miktarı / 1.000.000" gibi bir değer ilavesi düşünülebilir belki.

Tabi siz sıralama işini kodlarken düşüneceksiniz bunu sanırım, bir şey söyleyemiyorum.

Sıralama konusunda esas olan kriter belirlenmesi olduğuna göre;

Her şeyden önce ürünün birinci işlemi yapılmadan ikinci işlemine geçilemeyeceğine göre; sıralama işi de 20 işlem için ayrı ayrı yapılmalı,
önce birinci işleme göre aşağıdaki kriterlere göre sıralamak,
onun altına 2. işleme ilişkin değerler üzerinden ve aşağıdaki kriterlere göre tekrar sıralamak,

böylece 20. işleme kadar devam edilmesi gerek.

Neticede oluşacak sıralanmış liste, hesaplamaların yapıldığı sayfadaki gibi çok sütunlu olmayacak.

1. kriter olarak tarih ve saat birleşiminden oluşacak üretim başlama zamanı önce olanı öne almak,
2. kriter olarak makro tarafından bulunan çarpım değerleri yüksek olanı öne almak,

Size çok zahmet verdim sanırım. Gerçi çok uzun kodlar yok ama, neticede mantığın kavranması için çok kafa patlatıldığı da kesin. Neticede çözülecek sorun TAM OLARAK ANLAŞILMIŞ durumda olduğuna göre gerisinin geleceğinden hiç şüphem yok.

Elinize emeğine sağlık.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri