• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

TOPLA.ÇARPIM ile metinsel bir ifade bulma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan modoste
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
merhaba sayın hocalarım
topla.çarpım formülleri ile sayısal bir toplam verilerin sayılması ve tarihsel ifadelere ulaşabiliyorum
fakat metinsel bir ifadeye ulaşamadım

örneğin A1:A10 arası verilerden Karadeniz bölgesi olan
B1:B10 arası verilerden samsun olan koşullara karşılık gelen C1:C10 arası verilerden Erkek cevabını buldurabiliyormuyuz

bir yada birden fazla erkek cevabı çıkmıyo benim verilerime göre
bunun formülü nasıl olur alternatif oalrak değişik formülleri yokmudur.

=TOPLA.ÇARPIM(($A$2:$A$9="Karadeniz")*($B$2:$B$9="Samsun")*($C$2:$C$9="Erkek"))

Dosya ektedir

Ekli dosyalar

sayın trileniüm sormak istediğim bu değildi
bu çözüm sayısal sonuç veriyo yani 2 cevabını bulduruyo

benim istediğim topla.çarpım ile nasıl bi formül yazalım ki cevabı metinsel bi ifade çıksın

Metinsel nasıl bir ifade çkımasını istiyorsunuz ben anlamadım sorunuzu öyleyse

saydığınız koşula karşılık gelen bir tane hücre var diyelim oda "erkek"
topla.çarpımın cevabı sayılsa şeylermi oluyo metin çıkamaz mı
genelde indis(C1:C10;KÜÇÜK(EĞER... ile başlayan formülasyonla benim istediğim buluna biliyo alternatif formül olarak topla.çarpım ile bulunabilir mi metinsel bir sonuç

Merhaba,

Topla.çarpım fonksiyonun adıyla da anlaşılacağı üzere, bileşenleri(dizileri) çarpar ve bu çarpımları toplar. Matematik kategorisinde bir fonksiyondur, tek başına kullanıldığında sadece sayısal değerler verir. İstediğiniz metin ifadesini almak için fonksiyona ilaveler yapmanız gerekir. Bu tamamen sizin hayal gücünüze kalmış bir olaydır. Fonksiyonları iyi tanıdıktan sonra gerektiği zaman formüllerin içine monte edebilirsiniz.

Örneğin;

=indis(a1:a5;topla.çarpım(mak((b1:b5="excel")*(c1:c5="web")*satır(b1:b5))))

Gibi bir formül ile, B sütunundaki değeri "excel" olan aynı zamanda C sütunundaki değeri "web" olan değerin karşısında bulunan A sütunundaki değeri yazdırabilirsiniz. Bu değer metinde olabilir sayıda.

Önemli olan çalışmanızda zoraki topla.çarpım kullanmak olmamalıdır, çalışmanıza uyan en doğru formülleri kullanmanızda fayda vardır. Bir formülde ısrarcı olursanız bazen istemeden de olsa çözüm yolunu uzatmış olursunuz.

teşekkür ederim ömer hocam
çok faydalı bir açıklama oldu
bir yada birden fazla koşula göre veri süzme küçükten büyüğe büyükten küçüğe sıralama uygulamaları varmıdır hocam sizlerin hazırladığım birçok anlatım arşivimde var ama bugünlerde kriterlere göre veri listeleme kullanmam gerekiyo

=indis(a1:a5;topla.çarpım(mak((b1:b5="excel")*(c1: c5="web")*satır(b1:b5))))
formülünde hocam aranan koşulları sağlayan 2 tane cevap varsa a1:a5 arasında
bu formül neyi bulmuş oluyo

Koşula uyan son satırın karşısındaki değeri verir.

koşula uyan satırları küçükten büyüğe sıralama nasıldı hocam ben bu koşullarla sayısal veriler bulucam ve küçükten büyüğe sıralamam lazım

bulucaklarım metinse normal sırada sıralamak istiyorum

Geri